La nissaga dels déus VII

Ha arribat el setembre, i els dimecres continua essent el dia de La nissaga dels déus de Neus Jordi, però ara li ha tocat el torn als herois:

HISTÒRIES D’HEROIS

AQUIL·LES

Aquil·les  era fill de la nereida Tetis, una divinitat marina, i  de Peleu,  rei de Ptia, un territori de Tessàlia, una regió de l’antiga Grècia.

Quan va néixer,  la seva mare  va voler que el seu fill   fos immortal perquè l’oracle havia vaticinat que moriria  si anava a la guerra.  Aleshores Tetis, per fer-lo immortal, el va banyar en el llac Estigi, un llac sagrat.  El va agafar pel taló i el va submergir  dins del llac.  Només hi va haver  una part que no li va tocar l’aigua,  la  part de darrera del taló  per on la seva mare l’agafava.

Quan va tenir l’edat d’anar a l’escola els seus pares van confiar-lo  a un centaure molt savi que es deia Quiró perquè l’eduqués i li ensenyés tot el que sabia.

Delacroix. Wikimedia

Quan tenia nou anys, l’endeví  Calcas  va predir que la ciutat de Troia, una ciutat molt rica que els grecs volien conquistar, no podria ser conquerida sense la seva ajuda.

Aleshores, Tetis, la seva mare, que no volia que anés  a la guerra per por que el matessin,  el va disfressar de noia i el va enviar a la cort del rei Licomedes. Allà vivia amb les filles del rei com si fos una de les seves amigues. Però  el van descobrir.

Un dia Odisseu,  rei d’Ítaca, que era molt enginyós i  sabia on era Aquil·les  perquè li havia dit l’endeví Calcas,   es va inventar un parany per descobrir-lo.   Es va presentar a la cort del rei Licomedes amb molts regals per a les filles del rei.  Entre els regals, joies i bonics vestits,  hi havia una llança i un escut. Les noies van triar els vestits i les joies  però Aquil·les,  no va poder dissimular i va triar les armes. Es va descobrir l’engany i aleshores van veure que realment era un guerrer i que havia nascut per ser un heroi.

Per tant els seus pares van haver de resignar-se a la vocació guerrera del seu fill que va voler anar a la Guerra de Troia. Va ser una guerra molt llarga. Van lluitar els grecs contra els troians durant deu anys. Aquil·les va lluitar en el bàndol dels grecs.  Es va haver d’enfrontar amb Hèctor, el valent fill del rei de Troia, defensor de la seva ciutat,  a qui va matar.

Quiró a més a més d’ensenyar-li tot el que era necessari perquè fos un jove savi i prudent,  el va alimentar amb tripes  de lleó i de senglar i també amb medul·les d’óssos,  perquè creixés ben fort.  Se’n va fer molt de  fort i  tan ràpid en la cursa que  li deien “el dels peus lleugers”.

Wikimedia

Finalment els grecs van guanyar la guerra, però Aquil·les va morir. El princep troià Paris,  germà d’Hèctor, li va tirar una fletxa al taló, la part del cos que  era mortal  perquè no li havia tocat l’aigua del llac sagrat.

Així doncs, es va complir l’oracle que tant temia la seva mare.

(CONTINUARÀ…)

23 thoughts on “La nissaga dels déus VII

 1. Laura G

  XAIPETE!
  No podem fugir del destí, i per molt que Tetis volgués enrraderir la mort del seu fill, les circumstàncies farien que es complís. Però també es casualitat que Paris li donés al taló, perquè es per casualitat no lida?

 2. Sílvia Espinach García

  Un tastet pel llibre que llegirem aquest curs: la còlera d’Aquil·les!

 3. Chaima Anza

  Salve!
  A vegades volem canviar el nsotre destí, però sempre acaba sent el que de vegades tenim por del que ens passi.
  Tothom té un destí bo o dolent. i el fet de que tenim aquest destí i uuna vida per viure, no em de pensar en ell!
  Vale!

 4. stefanny

  Molt interesant como totes les narracions,però el destí que tenía Aquil·les era el seu no podía cambiar-lo, ja que la seva mare va fer tot el possible per aconseguir-ho

 5. Eric Andreu

  Molt interessant la història d’aquest heroi, i com ha dit la Sílvia, un petit resúm i tast del llibre que en breu ens tindrem que llegir.

 6. Cristina Álvarez Barraca

  Aquestes nissagues estan fent que cada dia descobreixi coses noves i molt interessants!
  La història d’Aquil·les sempre m’ha agradat molt, sobretot des de 3r d’ESO on a la meva antiga escola el vàrem treballar juntament amb altres éssers de la mitologia grega, però curiositats com que Aquil·les va ser infiltrada vestit de dona per no participar a la Guerra de Troia, no ho sabia!
  Estan realment molt bé aquestes nissagues!

 7. Eulàlia

  Aquil·les és un heroi admirable. No és una mica estrany que les filles del rei Licomedes no s’en adonessin abans de que Aquil·les era un noi? O la seva mare el va transformar directament en noia?
  Va ser un guerrer molt valent…

 8. Margalida Capellà Soler Post author

  I tant que elles se’n van adonar! Amb una d’elles, va engendrar Neoptòlem!

 9. irina

  Desconeixia la história d’Aquil·les fins que vaig llegir al llibre de narracions clàssiques el mite de Cigne i Cegeu en que AquiL·Les lluita contra Hèctor que en llançar-li una llança només li rebota contra el pit. Tots els intents de ferir-lo són en va ja que no aconsegueix fer-li res. Fins que l’empeny i es dona un cop al cap amb una pedra i mor. I Neptú el transforma en cigne. Aquil·les celebra la seva victòria amb un gran banquet. Nèstor, un ancià els explica la història de Ceneu que era com Cigne. Ceneu era una dona que va ser violada per Neptú i aquest li va concedir el desig de ser home i de no ser ferit.

 10. Martaa Verde

  Salve!
  Aquil·les quan va néixer, la seva mare va voler que fos immortal perquè l’oracle havia vaticinat que moriria si anava a la guerra. Aleshores Tetis, per fer-lo immortal, el va banyar en el llac Estigi, un llac sagrat. El va agafar pel taló i el va submergir dins del llac. Només hi va haver una part que no li va tocar l’aigua, la part de darrera del taló per on la seva mare l’agafava. I així Quirós va poder matar-lo, per la seva única part mortal, l’oracle es va cumplir, increíble!

 11. Andrea Balart

  Salve! No sabia quina era la historia d’Aquil·les i el seu taló en el que ens referim quan ens referim al punt feble d’algú. Aquil·les va lluitar a la guerra de Troia i va lluitar contra l’invencible Cigne.
  Vale!

 12. victorsanchez

  Molt interessant la història d’Aquil·les! La història explica com Aquil·les es banyat i beneït al llac sagrat i com els seus pares intenten que el noi no vagi a la guerra. Però un dia el descobreixen i ha d’anar a lluitar. Aquil·les lluita amb el bàndol grec a la guerra de Troia. Aquil·les serà matat per el príncep troià Paris, que li llança una fletxa a la part de darrere del taló, just en l’únic punt on no era immortal, ja que a l’hora de la benedicció, la seva mare l’havia agafat d’aquest punt.

 13. Elisa Moya

  Salve!
  Aquesta història ja em sonava, però el que no entenc és per què la seva mare, no va ficar la mà dins el llac sagrat fent-lo així immortal del tot. Hi ha explicació possible o ni tan sols es va adonar?
  D’aquesta història d’Aquil•les podem treure com a conclusió que el nostre destí, per molt que ho intentem evitar, sempre estarà allà.

 14. Margalida Capellà Soler Post author

  Tots tenim el nostre punt feble, Elisa! El nostre taló d’Aquil·les! Som com som!

 15. Paula Franco Semitiel

  Ara el protagonista és Aquil·les, la seva mare Tetis el va fer banyar-se en un llac perquè fos inmortal però el taló que era per on l’agafaba la mare, no va tocar l’aigua per tant era l’única part del cos que no era inmortal, així que va tenir que anar a la guerra de Troia i va tenir la mala sort que Hèctor li va llençar una fletxa al taló amb picardia i el va matar.

  Durant tota la meva vida sempre habia sentit a parlar sobre el taló d’Aquil·les però no sabia res, ara per sort sí.

 16. Maryam Alaoui

  Xaipe!

  La mare va voler cambiarli el destí perque no el matesin en la guerra, però el seu destí era morir allà i per molt que volguessin disimular que era una noia o que el fes inmortal, va arribar el dia en el que el van descobrir.

  Aquesta nissaga fa reflexionar massa, al menys ami perque crec que no tenim que cambiar el nostre destí que volguem o no tenim que passar per uns certs moments bons o dolents, ens agradin o no!

 17. Yasmina Berkane Pais

  XAIPE!

  Jo ja havia sentit molts cops la història del taló d’Aquil·les, la mare va voler que el fill fos inmortal pequè l’oracle li havia dit que moriria en la guerra.
  Per fer-lo immortal Tetis el va banyar en un llac sagrat. El va agafar pel taló i el va submergir dins del llac.
  Per això diem que el taló d’Aquil·les és aquella part de la nostra vida en la que tenem més dificultats, el nostre punt dèbil.

 18. Xènia Serra

  M´ha sorprés que la mare d’Aquil·les el vestís de noia perquè no anés a la guerra. Aquesta part de la història no la sabia i m’ha semblat interessant descobrir-la, encara que al final, Aquil·les va acabar morint després de tots els esforços que havia fet la seva mare per què no morís.

 19. Pingback: La nissaga dels déus VIII | El Fil de les Clàssiques

 20. Pingback: Els invulnerables: Cigne i Ceneu | El fil del mite grec

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *