Toponímia clàssica de Catalunya amb Google Maps

Tot va començar com un joc  i  de mica en mica s’omple la pica. Si mireu aquest mapa amb els topònims catalans de procedència clàssica, sobretot llatina, podem afirmar que Roma és sens dubte la primera fita definitòria de Catalunya i n’és una prova l’origen llatí de bona part dels seus topònims.


Mostra Toponímia clàssica de Catalunya en un mapa més gran

Ara entre tots i totes hauríem d’anar completant el mapa de toponímia d’Hispània romana en Google Maps tal com ja tenim tots els jaciments romans al mapa d’Hispània a Chiron, a més del de El Fil de les clàssiques. Teniu l’èxit ben assegurat perquè un percentatge aclaparador dels topònims té origen llatí. Qui s’hi apunta?.

Chiron ja ha fet la crida!

27 thoughts on “Toponímia clàssica de Catalunya amb Google Maps

 1. Mercè Otero Vidal

  Un bon viatge “toponímic” que evidentment es podria estendre al conjunt de la Hispània romana començant pels Països catalans, clar!

 2. Mercè Otero Vidal

  Margalida,
  Ep, en el mapa gran em surt el Priorat junt a l’ Alt Empordà. És problema del meu ordinador?

 3. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Mercè, per l’avís. Espero que tu i qui vegi algun error de la mena que sigui m’ho feu saber. El mapa de Catalunya no està acabat ni molt menys! Hi ha encara molta feina a fer, però entre tots ho aconseguirem!

 4. Bet Rosell

  Que bé:) De fet el latí té una forta influéncia sobre la nostra llengua i cultura. El Google maps és una bona forma de difondre-ho!

 5. Andrea Balart

  Salve! Penso que és una bona manera d’aprendre millor les comarques i els topònims de Catalunya. No sabia que els topònims estiguessin relacionats amb el llatí.

 6. irina

  La veritat és que hi ha molts topònims amb noms llatins com el penedès, barberà de la conca, o el pont de Suert. I és que hi ha restes dels romans per tot arreu!
  la veritat que amb google maps, és una bona manera d’aprendre millor els topònims de Catalunya.

 7. Clara Trullenque Ortiz

  Ave!
  Sí, el Google maps és una bona manera de aprendre alguns topònims, però només fent-li una ullada al mapa em sembla que ja no n’hi podré afegir cap més…

  Vale 😀

 8. Eva Perez

  SAALVE!!
  No sabia que els topònims estiguessin relacionats amb el llatí, la veritat es que m’ha surpres

 9. Uxue Avilés

  Salve!!

  Penso que amb el Google maps és una manera més fàcil de veure on podem trobar aquests topònims. Per el que puc veure provenen de molts llocs i hi ha molts.

  Vale!!

 10. gomez.luque2011

  No sabia que aquest toponims vinguessin del llatí. Es una bona manera per veure on els trobem amb el google maps!

  valee:D

 11. roure.alicia2009

  Salve 🙂 !
  La veritat és que no sabia que els topònims catalans tenien procedència llatina. I m’agradaria apuntar-m’hi i dir més topònims, encara que crec que serà bastant difícil, ja que, aquest mapa està força ple.

  VALE 😀

 12. natalia espejo

  La veritat és que hi ha molts topònims amb noms llatins…
  Penso que amb el Google maps és una manera més fàcil de veure on podem trobar aquests topònims.

 13. bergel.almacruz

  Salve!!!
  Per el que veig la majoría de coses estan relacionades amb el llatí… el topònims!! No ho sabia i amb google maps es una manera més entretinguda de saber-ho!

 14. Laura Torrent

  Salve!
  Ara amb les noves tecnologies és fàcil trobar molta informació, una d’aquestes és Google Maps, que entre d’altres moltes coses també et mostra on podem trobar topònims.

  Vale!

 15. macias.gene2010

  mai m’hagues imaginat que els toponins vinguesin del llati :O

  quines curiositats que descubrim cada dia !

 16. Cecilia Bizzotto

  Salve:D
  Es nota que la nostra llengua prové del llatí, ja que, només fixant-nos en topónims a Catalunya, ja s’ha omplert el mapa!

 17. serna.marta2010

  Salve!!
  És increible la quantitat de topònims que hi ha en aquest mapa. I és interessant veure com tenim tanta influència per part del llatí, fins i tot els topònims tenen un origen llatí! Un molt bon article.

  Vale!!

 18. Laia Sánchez Puerto

  Salve!!

  No sabia ni imaginava que hi haguesin tants topònims, ni que tinguesin tanta influència per part del llatí.
  Un bon article!

  Vale!!

 19. Eva Serrano

  Hi ha dos Aiguafreda al mapa, un d’ells l’hauriem de translladar a Begur!
  Vale!

 20. Victor Huete

  Salve!!
  Aquest google maps no em deixa editar-lo per tant posare aqui el meu toponim clàssic de Catalunya. Jo he trobat Altafulla (Tarragonès), provinent de l’expressió al-tahuila “la peça de terra”

 21. mhirou.lhassan2011

  hi han molts topònims i no es que sigi rar, ja que la llengua materna de la que provenen moltes més llengües (a part del català) és el llatí.
  vale!

 22. bautista.noelia2011

  Salve!
  És impresionant la quantitat de toponims que hi ha en aquest mapa! no imaginaba que la majoria vinguesin del llati.
  És un gran article!

  Vale!

 23. Laia Sánchez

  Molló encara no hi era! Molló és el poble on tota la família per part de pare tenim una casa. Ha estat el lloc on vaig aprendre a esquiar, on he passat gairabé tot i cadascúns dels meus estius, hiverns, setmanes santas, etc. I bé,he pensat en introduir Molló, “la meva segona casa”.

  He trobat que la localitat apareix nombrada amb un nom llatí.

  El nucli de Molló està situat en un turó o serrat, erigit per damunt de les conques del Ritort (a l’esquerra) i el torrent de la Font Vella (a la dreta). Es tracta d’un nucli de població concentrada, documentat ja al 936, any de l’acta de consagració de l’església de Santa Cecília. La localitat apareix esmentada amb el nom de Mollione, mot llatí que ha derivat al català com a Molló,  terme que marca un límit. Aquest topònim es creu que fa referència a l’abundància de pedres en forma de fita (piramidals) existents a la zona, i no, com molts creuen, al fet de designar un lloc de frontera o límit, ja que la frontera internacional data del Tractat dels Pirineus (1659), i per tant molt posterior a la formació del topònim.

  El nucli de Molló té una forma urbana de tipus radial, amb centre a la Plaça Major del poble, i amb carrers adaptats a la topografia. Així cap a migjorn s’ha configurat el carrer de Sant Sebastià, a ponent, el de la Font Vella, a llevant, el de l’Església, i a tramuntana el de la Guardiola, que posteriorment es bifurca, donant sortida al carrer de Setcases. Posteriorment, s’ha configurat la zona d’eixample (dècada dels 80) amb l’obertura dels carrers Mossèn Joan Giramé i Solà Morales.
  Laia Sánchez Puerto

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *