Troben restes romanes de Dertosa

A l’actual Tortosa, l’antiga Dertosa, s’han descobert unes restes romanes d’un edifici! Roma a cada passa!

Font: Telenotícies Comarques 1 de setembre de 2009

Què en sabem de Dertosa i com es diu en català un strigilis? Us sembla bé que  les tapin de nou? Què n’opineu?

4 thoughts on “Troben restes romanes de Dertosa

 1. Oriol García

  Estic molt content de que hagin trobat mes restes Romanes!

  STRIGILIS, en catalá es diu ESTRÍGILA, i el seu significat es: Un respall que utilitzaven els Romans per netejar-se el cos en el lavabo.

  No em sembla molt bé que ho tapin de nou, crec que el que es troba avui en día, es te que agafar i explorar, i conservar, perque així ens donen proves de com vivien i que feien fa moltisims d’anys enradere.

 2. Bet Rosell

  No ems embla gens bé que es vulguin tapar aquestes restes! Ara que s’han trobat, em sembla que s’harien d’apreciar com a més proves de la vida romana aquí, són part de la nostre història, i em sembla increïble que algú realment vulgui fer veure que no les ha trobat, perquè el tornar-les a tapar, realment el que s’està fent és olvidar-les!

 3. you

  La veritat es que no en conec gaire de aquest poble pro esta molt que que hagin descobert mes coses sobre el nostre passat ,la veritat es qu eno m’agrda la idea de que la tapin per uqe esta ve que ho puguin veure altre gent pero per laltre part ho trobo just per que es puguin conse4rvar millor i no ferse mal be , en català la
  paraula strigilis es diu estrígila he tingut que buscar informacio bastant sobre questa paraula .
  ADEW ¡¡¡

 4. El-Mekki Hali Al-Kassir

  Aue, Margalida!!

  Dertosa és el nom d’una ciutat de la Hispània romana que correspon a l’actual ciutat de Tortosa. La localitat conserva una important col·lecció epigràfica, a partir de la numismàtica se sap que en època de Juli Cèsar Tortosa esdevé municipium. Dertosa fou una ciutat comercial, aspecte determinat per la seva configuració geogràfica vora el riu Ebre: port marítim i fluvial. La ciutat forma part de la via Augusta i el seu nom es pot trobar en els quatre vasos de Vicarello entre INTIBILIM al sud i SUBSALTUM al nord, camí de Tàrraco.

  El Strigilis era un petit instrument, usat en la Roma i Grècia Antigues, fet de metall recurvat, usat per a raspar la brutícia i suor del cos.
  Segons el costum de l’època, s’aplicaven olis perfumados en la pell, que de seguida eren raspats, retirant així també les impurezas i sujidades.

  La veritat, es que si em sembla malament que les vulguin tapar, ja que es part de la nostra història i cultura, si ho tapan, es com si tapesin el nostre passat. Les persones som així si trobem una cosa que no serveix per a res la llençem doncs aixo es el mateix com no serveix per a res ho tapem i construim un bloc de pisos que així guanyem diner, pero bueno no seria la primera vegada que les persones fem coses com aquestes no creus?

  Adeu Margalida!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *