Què és el CASC?

Si no saps què és el CASC ni què fa, visiona primer aquest vídeo del Telenotícies Comarques de TV3 d’ahir (5 d’agost de 2009):

Ara que ja saps què el CASC i què fa, si en vols saber més (per exemple, com es diu el seu vaixell insígnia? ) hauries de visitar el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya amb seu a Girona.

Ja saps el nom mitològic del seu vaixell? Aquil·les bé ho sabria!

Jo no sé si és el mar blavós, el fons marí, la posidònia amenaçada o la meravellosa Cala de Sant Vicens a Mallorca, on es va trobar fa uns anys el vaixell grec cosit, que m’han vingut ganes de preparar una visita de cara el proper curs a les instal·lacions del CASC a Girona i contribuir a conscienciar que cal preservar el patrimoni arqueològic submarí. El mar ens l’ha preservat des de l’època dels romans i els seus vaixells enfonsats, tot i les tècniques de navegació romana, ens poden fer sabedors de les seves vides i manera de viure-les.

No sé si aquest periple meu al CASC és un somni, però espero que no acabi en naufragi!

soscomunitari

Campanya de Salvaguarda Subaquàtica de la Comunitat Europea

 

6 thoughts on “Què és el CASC?

 1. Lluís

  Margalida! En primer lloc, que tinguis unes bones vacances!
  Sobre el CASC, val la pena la visita. Hi he estat algunes vegades, gairebé sempre amb alumnes, i és molt gratificant: t’ho expliquen molt bé, i s’en surt del que és la típica visita arqueològica. Molt recomanable!
  Salutacions.

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Lluís! Ara no tinc excusa!
  Molt bon estiu i molt bones vacances!

 3. Gabi

  L’article i el vídeo són molt interessants, Margalida, perquè el CASC és una d’aquelles institucions del País desconegudes per a una gran part de la població, que fan una tasca molt valuosa. La meva passió pel fons marí em va conduir, fa uns quants anys, a aficionar-me a l’escafandrisme pel pur plaer de l’observació del paisatge subaquàtic. Una de les premises bàsiques, quan aprens les regles i les tècniques de la immersió, és el deure dels submarinistes de preservar tot el patrimoni arqueològic i natural explorat. Malauradament, i durant masses anys, alguns practicants sense escrupols de l’activitat s’han dedicat exclusivament a l’espoli de part d’aquest patrimoni arquelògic, per vendre’l a col·leccionistes privats de l’estranger. Això ha comportat, en part, que les últimes descobertes de vaixells enfonsats es mantinguin en secret fins que el contingut arqueològic més valuós no es recuperi. És una llàstima, perquè com a submarinista m’estimaria mantenir aquestes peces en el fons del mar, per gaudir de la seva observació en l’entorn marí que durant segles les ha allotjat. Però reconec que la cobdícia i la inconsciència d’uns pocs aconsella a intervenir l’administració en sentit contrari.

 4. Margalida Capellà Soler Post author

  Tens tota la raó, Gabi!
  Et desitjo unes bones capbussades amb tota la riquesa de fauna, flora i restes arqueològiques. Què n’és de bell el nostre mar! Cal preservar-lo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *