Mater, matercula!

harvard-1960342

Qui estima més els fills: les mares o els pares? Aristòtil a Ètica a Nicòman ho tenia clar: les mares.  En la literatura grega, també sembla que estimen més les mares. Els fills eren la seva vida i tot sovint morien, en el part, per donar-los vida. L’embaràs, el part, els primers anys junts en el gineceu fan que la dona senti el fill com a alguna cosa pròpia. A més, s’hi sentia completament realitzada i es complaïa moltíssim, tot mirant la canalla, acaronant-la, adormint-la, alletant-la, embolcallant-la, cantant-li, criant-la…. Era allò que diem en català una autèntica lloca.

La literatura grega, però, identifica aquest amor de mare amb diversos animals com l’ocell que protegeix els pollets sota l’ala, o com l’ovella alletant el xaiet, o l’eugua que nodreix la pollina, o la lleona que defensa els seus cadells.

La dona grega també comptava amb les esclaves, la dida i les àvies per criar els seus fills en un clima d’amor i acolliment. També hi havia carinyoses mares adoptives i dolces mares acollidores ( la Sàmia de l’atenès Menandre!).

Quan li arribava la mort, tot era orgull de mare:

Aquesta tomba m’ha ofert el meu marit Froures,

digna corona de la meva pietat.

Deixo en les cambres de Froures un cor il·lustre de fills,

fidel testimoni de la meva vida assenyada.

Dona d’un sol em moro, però en deu vivents visc,

havent collit el fruit d’unes noces fecundes.

Anònim, Antologia Palatina (trad. M.Àngels Anglada)

Quina mare divina pateix moltíssim quan li rapten la filla? Quina, quan els seus pretendents pretenen fer una emboscada al seu fill? Quina mare prefereix morir abans de suportar el dolor de l’absència del seu fill? Quina mare disfressa de nena el seu fill perquè no vol que mori a Troia? Quina dida estima, pateix i s’alegra com una mare? Quines altres mares de la literatura o mitologia grega recordeu? Totes són bons models?

Feliciter, mater, matercula mea!

94 thoughts on “Mater, matercula!

 1. Clàudia Cazaux Cuberas

  La mare divina que pateix quan rapten a la seva filla Prosèrpina és Ceres i l’altre mare va ser Penelope. La mare que prefereix morir abans de suportar l’absència del seu fill és Anticlea.

  Tetis és la mare que disfressa a Aquil·les, el seu fill, de nena.

  La dida que estima, pateix i s’alegra com una mare és Euriclea.

 2. Imad

  Salve
  La mare que pateix moltísim és la mare de Persefone i preten fer la emboscada la muller d’Ulisses.
  Crec que el dia de la mare , és una celebració com la del dia del pare és una festa molt antiga.Jo no sóc partidàri de celebrar el día de la mare ja que crec que el día de la mare es cada dia demostrant-ho.

  Vale!

 3. Andreu Punsola

  Salve!

  No crec que les mares estimin més als fills que els pares. Hi ha de tot. En alguns casos s’ha vist el contrari. Però si que és cert que hi ha una connexió més forta que la paternal o la fraternal.
  La mare divina que pateix molt quan li segresten el fill és Demèter, i a més el seu nom significa “mare distribuïdora”.
  És l’esposa d’Ulisses de l’Odisea, Penèlope, els pretedents de la qual volen embosacar al seu fill Telèmac.
  Anticlea, mare d’Ulisses, va morir de tristesa degut a l’absència del seu fill. Tetis, mare del famós Aquil·les, va disfressar-lo de noia, de nom Pirra, perquè sabia que Aquil·les moriria a la Guerra de Troia i volia evitar-ho. La dida Euriclea va cuidar d’Ulisses i després del seu fill Telèmac, amb un amor proper al d’una mare.

  Vale!

 4. Inés Lloveras

  Salve!
  Qui pateix és Demèter, i Hades rapta a la seva filla Persèfone i l’altre és Penelope, dona d’Ulisses i que rapten al seu fill Telèmac. I aquesta es la que prefereix morir avans d’afrontar-se a l’absència del seu fill.
  Tetis és la mare que va vestir perquè no fos enviat a la guerra de Troia.

 5. Jose Maria Fernandez

  SALVEE!!!
  La mare divina que pateix quan rapten a la seva filla Prosèrpina és Ceres i l’altre mare va ser Penelope. Una mare es lo millor que hi a al on sense elles no seirem lo mateix i un pare iguaal son les persones que hem d’estimar mes a la vida apart del germans i mes familiars.

 6. Pingback: Feliciter mater matercula! | Aracne fila i fila

 7. Pingback: Mares, no feu de Leto! | El Fil de les Clàssiques

 8. Pingback: Mares de tragèdia | Literatura grega a escena

 9. Mariona Cava i Ruiz

  Mater és mare i matercula és el diminutiu de mare,com: mama o mami.

 10. Noelia Nistal

  XI—V—MMXV
  Bonum diem!
  I tant! Clar que els pares estimen els fills, amb tota la seva ànima! Però, com bé em va dir una antiga professora que vaig tenir a l’escola (i que també m’estimo amb tota la mneva ànima), les mares ens vam parir, ens van tenir dintre de les seves entranyes per després descobrir-nos la vida. I ja dic, no és que els pares estimin menys que les mares, però a les mares per res del món s’han d’odiar!
  I bueno: mater mare, matercula mami, que sempre és més maco.
  Vale!

 11. Alexia Álvarez Pàmies

  Bonum diem!
  No tots els pares estimen als seus fills, no sempre es cumpleix la nroma general, hi ha gent que és molt egoista, i no es dona compte de les responsaibilitats que comporta tenir un fill. Pero per lo general, si, les mares estimen amb bojeria als seus fills i farien cualsevol cosa per ells.
  MATER: mare
  MATERCULA: mami
  Jo normalment no relaciono mami amb mare, a me mare li dic mama, pero a me avia li dic mami.
  Vale!

 12. Lucila Pérez

  Bonum diem,
  Mater és mare i matercula és el diminutiu de mare, que podría ser: mama o mami.
  Salve!

 13. Boutaina Anza

  Salve !

  El mot “mater” significa mare, i el seu diminutiu és matercula que vol dir mami.

  Vale…

 14. Mar Gómez

  Bonum diem!
  Mater significa mare. I matercula es un diminutiu, mami.
  Salve!

 15. Ariadna Garcia Adarve

  Salve!!
  Mater vol dir mare
  Matercula és el diminutiu, mami
  Vale!

 16. Hamza Zaanouni

  Salve!
  Mater és mare i matercula és el diminutiu de mare; mama o mami.

  Vale!

 17. Soukaina

  Salve
  El mot “mater” significa mare, i el seu diminutiu és matercula que vol dir mami.
  Ave..

 18. Sanae Anzaoui

  Salve!

  La mare divina que pateix quan rapten a la seva filla Prosèrpina és Ceres i l’altre mare va ser Penelope. Una mare es lo millor que hi a al on sense elles no seirem lo mateix i un pare iguaal son les persones que hem d’estimar mes a la vida apart del germans i mes familiars.

  Ave!

 19. Maryama Saho

  Bonum diem!

  Mater vol dir : mare
  Matercula és: el diminutiu de mare o sigui mareta

  Vale!

 20. Miguel Ángel Valdivieso

  Bonum diem!
  Mater matercula seria traduït al català com a mare, marona. Una manera carinyosa de anomenar a la teva progenitora!
  Salve!

 21. Raquel Bernad

  Salve!

  Mater vol dir “mare”
  Matercula és: el diminutiu de mare o sigui mareta

  Vale!

 22. ariadna

  Ave!
  El mot “mater, matercula” , és un mot llatí el qual es refereix a les mares com el seu nom indica. Mater vol dir mare, i Matercula és el seu diminutiu que vol dir mareta o mami.

  Vale!

 23. Alba Zarcos

  Bonum diem!
  Mater és mare
  Matercula és el diminutiu de mare, o sigui seria com, mami.
  Ave!

 24. Ada Andiñach Cantón

  Bonum diem!
  Mater és mare i matercula és el diminutiu de mare, que podría ser: mama o mami.
  Salve 😀

 25. Marta Bonis

  Salve!

  Mater: Mare
  Matercula: Mami (és el diminutiu de mare).

  In proximum!

 26. Alba Moreno Mújica

  Bonum diem!
  El significat de mater és mare i matercula és el diminutiu de mare, que podría ser: mama o mami.
  Salve!

 27. paulanieto

  Bonum diem!
  Mater vol dir mare i Matercula ve a ser un diminutiu de mare com nosaltres que podem dir mami, mama, mamá etc.

 28. Nerea Judez

  Els mots ‘Mater, matercula’ traduits fan referencia a les mares. Podriem traduir-ho com a ‘mare, mama’. Mater vol dir mare i Matercula ve a ser un diminutiu de mater, com per exemple mama, mamà, mami o altres.

  Fent recerca he trobat, entre altres, que la mare divina que pateix moltíssim quan li rapten a la filla és Deméter. Una altra mare que es preocupa molt pel seu fill a la mitología i prefereix morir abans de perdre’l és Anticlea. Tetis es la mare que disfressa de nena al seu fill perqué pugui sobreviure a Troia, i la dida que estima, pateix i s’alegra com una mare és Euriclea.

  No tots els models de mares a la mitología grega són bons. Com exemple, podem veure el mite de Medea, la filla del rei Eetes i de la ninfa Idia.

  Quan Jason va a la Cólquida, ha de superar unes proves que li imposa el rei de la Cólquida, Eetes. Però a Jàson ho ajuda a aquestes proves i a robar el vellocino d’or Medea, que s’ha enamorat d’ell. Jàson fuig de la Cólquida acompanyat de Medea i, una vegada a Grècia, es casa amb Medea i tenen dos fills. Amb el temps, Jàson s’enamora de la jove filla del rei de Corinto, Creonte, es promet amb ella i repudia a Medea com la seva esposa i l’abandona.
  El pedagog dels fills de Jàson i de Medea decideix apartar als fills de la seva mare, ja que tem que els faci algun dany. Creonte bandeja a Medea, però ella aconsegueix que Creonte li permeti quedar-se en Corinto un dia més. Medea com a venjança, decideix matar a la filla de Creonte i als seus fills, després fugirà. Medea envia als seus fills amb un regal per a la princesa: un vestit impregnat amb un verí mortal. La princesa mor en posar-se el vestit, juntament amb Creonte en intentar ajudar a la seva filla.

 29. Lola Fígols

  Salve!
  El mot llatí mater vol dir mare, i matercula, és més familiar, vol dir mami. 😛

 30. Andrea Montalban Arias

  Bonum diem!
  Mater significa mare, més elegant a l’hora de parlar seriosament, però matercula és més carinyós per mi, que és com un diminutiu de mare, mami.
  Vale!!

 31. Silvia Fernandez

  Salve
  El que vol dir mater és mare.
  El que vol dir matercula és mama o mami.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *