Avui és el dia de la dona treballadora, ara fa un any per celebrar-lo us enllaçava un vídeo en què explica molt bé el perquè d’aquesta festivitat; em queixava també del menysteniment en què fou tinguda la dona a Grècia, fins i tot, per part dels homes intel·ligents i de mentalitat avançada a la seva època, com el pensament que Diògenes Laerci ens ha fet arribar del filòsof i matemàtic Tales de Milet (Dones contra Tales), també vam veure un vídeo amb rostres femenins, de bellesa àuria, que han inspirat els artistes de totes les èpoques a Dona i art. Enguany vull recordar el paper de la dona grega que malgrat tot va demostrar que també les dones podem pensar, crear, innovar… a més de fer d’esposes, mares, mestresses de casa perquè avui ens passa el mateix. He triat un nom: Teano, perquè sabem que almenys dues dones gregues de carn i os van destacar amb aquest nom. Una fou la poetessa de la Lòcrida que vaig incloure a Poetes gregues antigues, publicat a Publicacions de l’abadia de Montserrat i que ara Google ha digitalitzat (sense demanar permís!) i tot el món el pot llegir a la xarxa. L’ altra Teano fou filòsofa i matemàtica i estava casada amb Pitàgoras. I jo em pregunto: si no hagués estat casada amb Pitàgoras o amb algú de la seva vàlua intel·lectual, la tal Teano hagués pogut conrear la seva part intel·lectual? Passa encara avui el mateix? Ser dona intel·ligent i culta avui és un mèrit o un demèrit? En el segle XXI, què es valora més en una dona? Què n’opineu? Què sabeu del paper de les dones a Grècia i a Roma (ja ho hem estudiat!)?
crec que la dona es mereix un dia de omenatje, crec que les dones es mereixen motl ja que son les que porten el nado els 9 mesos , es preucupa mes pels fills que els pares ,s’encarega de casa , cuinar i asobre el treball dins de casa i fora.!! ser dona no es gens facil!!!
Jo penso que sempre s’han descriminat les dones només per ser el que som, i que actualment, tot i que hem avançat bastant, la societat continua menyspreant el nostre paper.
Avui en dia a la societat occidental, per exemple, les dones som més ben vistes si estem més bones o si estem més primes, per molt que es defensi que s’ha avançat molt.
Per això penso que aquest dia és molt important per tirar endavant i així potser algun dia, la gent serà i es comportarà més civilitzadament que ara, i hi haurà realment les mateixes oportunitats per les dones que pels homes.
jo crec que la dona hauria de tenir els mateixos drets que l’home i hauria de cobrar el mateix. avui en dia, kla dona cobra un 25% menys que l’home i noés una de cada cinc dones ocupa un càrrec de directora.
El món està fatal i s’hauria d’arreclar aviat el tema de la dona.
HOy en dia ser una mujer inteligente es un merito porque te puedes buscar un trabajo que te ganes un pasta y tengasun vida en condicones.
En una mujer depende d la persona se puede valorar que sea un buena persona y que no se meta en problemas. LO de las mujeres en grecia lo e mirado y esque lo habia escrito todo pero se a ido… ¬¬’
Y va un poco de que las mujeres trabajaban de todo d la cocina, de la industria, de la metalurgia, de les feines domenstiques…
En el meu pais el marroc avans ja fa anys el home treballava i la dona dona ho feia absolutament tot de casa , els nens , la comra , la cuina ,netejar la roba etc .
encanvi ara majoritariament oles dones fan la feina de casa treballen fora pero el home es mes aficient ajuda a la compra, una mica a casa ,etc.
Per començar, ànims a totes les dones. Sabem que som tant capaçes com els homes a realitzar activitats intelecuals, a portar una empresa o simplement a treure un 10 en un examen.
Estic d’acord en que a l’antiga grècia les dones eren menyspreades, però és que em sembla que ho han sigut en totes les coltures. Crec que això vè del fet de que tenir un fill vol dir estar nou mesos pendent del que portes dins, i portar nosaltres la llet amb que alimentar-lo és una excusa perfecte per fer-nos quedar un any o dos al costat de la criatura, totalment pendents d’aquesta.
Per sort, avui en dia aquest fet cada cop millora més, però hem de fer veure a les dones de tot arreu que elles també poden exigir el poder de la mateixa manera que els homes, i que no hi ha res que ens faci superiors o inferiors i, tot i que heguem millorat molt, encara queda molt de camí per fer!
Estic MOLT d’acord amb la Bet!
Estic molt d’acord amb la Bet som capaces de fer moltissimes coses fins i tot més coses que els homes.
Per mi esta molt clar que si la tal Teano no s’hagues casat amb Pitagores no hauria tingut la possibilitat de desarrollar la seva capacitat intelectual per desgracia.
Crec que avui en dia ja no passa aixó, que poc a poc hem anat millorant i s’ha anat reconeixent els merits a moltes dones. Però encara queda molt de camí. Encara hi ha molts homes i també dones ,encara que sembli mentida, que pensen que han d’estar a casa i fer totes les feines i cuidar els fills. Jo crec que ser una dona intel·ligent sempre és un merit sempre hi haura algu que t’ho reconeixera i sino per tu mateixa sera un merit ser-ho.
Hola!!!
Visca el dia de la dona treballadora, sobretot per la meva mare, que l`estimo molt. Crec que al llarg de tots aquets queda mes que demostrat que una dona pot ser igual o millor que un home en qualsevol condició. Per això dic que no hi hauria de haberi cap menys preu per part d`un home o de qualsevol persona cap a la dona tots som iguals per naturalesa, tots som persones tots neixem, tot creixem i tots morim, com també cap persona neix coneixen-ho tot, sino que al llarg de la seva vida va adquirin coneixements i es van fent com a persones i aixo ho fan tan com els homes que com les dones, crec que en aquest moment no hi hauria de haberi cap diferencia entre la dona i el home en qualsevol aspecte ni treball, ni educació…etc.
Adeu!!!
Crec que esta be que es faci un dia de la dona treballadora perque homes i dones tindrien que tenir els mateixos drets i deures, encara en alguns paisos aixó no es acceptat i es com una falta de moral, el que tambe em sembla es que si des d’un bon principi la dona hagues sigut acceptada tal i com ha de ser acceptada al món laboral no es tindria que celebrar un dia aixi.
Buenu Margalida vagi bé!
Margalida com tu ja saps jo adoro les dones, he sigut criat entre dones, i prefereixo dones intel·ligents a dones guapes, però la combinació també l’accepto jeje, en definitiva adoro les dones! =)
Jo també penso que està molt bé que dediquin un dia a les dones treballadores, encara que penso també que no per això estem millor reconegudes, ja que encara hi han homes que es pensen que les dones només servim per estar a casa i fer les feines de la casa, però tot això ja està vist també d’una forma diferent, ja que també està comprovat que sabem fer moltissimes més coses que no només això.
Jo diria que sabem fer moltes més coses que els homes!
jajajaja!!!
També hauria de ser un mèrit que una dona fós intel·ligent, perquè hi han!
no només han de ser-ho els homes!!!
penso que nosaltres ho som méééééééés!
El fet que hi hagi “El dia de la Dona treballadora” és un pas capa la igualtat, però encara ens queda camí per arribar-hi. Com hem demostrat al llarg de la història tenim la mateixa capacitat que els homes per fer qualsevol cosa.
Els grecs tenien moltes coses bone, però no precisament el paper de la dona en la societat o la vida familiar. Així que, siguem intel·ligents i no agafem aquest exemple.
Perquè ens mereixem un dia per a nosaltres i per a aque aquest canvi continui i arribi on no ha arribat encara… visca el dia de la dona, i visca totes les dones!!!!
afortunadament avui dia la dona ha arribat a ocupar càrrecs importantíssims tan en la vida pública com en la política les dones són jutges, arquitectes, presidentes etc.. la qual cosa a la edat mitjana era inmaginable fins al punt en que s’ha arribat a discutir sobre temes tan estúpis com que si la dona era un ésser viu! uns deien que era un esperit,altres un dimoni.. però amb això no en tenim prou volem més reivindicació de drets!!.
España malgrat ser un país democràtic la desigualtat de gènere es fa patent en alguns aspectes,el cas més típic és el dels salaris en que dones fan les mateixes feines que els homes i no cobren igual, unaltre exemple és el de la violència machista, decenes de dones són assesinades en mans de les seves parelles, però en canvi d’homes no n’assesinen i aquí també hi ha d’haver igualtat ,és broma!
Això espero, Bouchra! Hi ha coses que no es diuen ni en broma!
Jo com soposo que totes les dones del món, veig perfecte que hi dediquin un dia a nosaltres, a les dones treballadores, ja que poc a poc al llarg dels anys s’ha anat veien que les dones no nomès servim per cuinar, rentar, criar als fills etc, sinó que som capaces de fer molt mès que no pas aixó. Avui dia les dones son, jutges, metges, policies, presidentes, empresaries.. i fins i tot es diu que guanyen més diners en alguns treballs.
Estic farta d’escoltar als homes machistes quan diuen tot el contrari, aixó, aquesta mentalitat que desgraciadament encare hi ha gent que la mantè al seu cap s’ha de destruir.
ahhhh ho sento és llibertat d’expressió
Aue!!
nosaltres tenim moltes avilitats no nomes en dediquem a criar al fills, esta bé que ens dediquin un dia, pero encara no tenim igualtat del tot cobren menys i aixó no es just, pero ja es un pas cap a la igualtat.
Traducció de dones contra Tales:
Es diu que Tales agraïa a la Fortuna tres coses: la primera que nasquès persona i no fera, la segona de nèixer home i no dona i la tercera de ser grec i no bàrbar.
Crec que és perfecte que es dediqui un dia a les dones, ja que durant molt anys ens han tractat de manera diferent quan no tindria que haver sigut així, perquè segons deien i alguns homes encara ho diuen només servim per cuidar els fills i fer la feina de casa, però sort que aquesta mentalitat ha cambiat en moltes persones, i per fi les dones podem fer el que vulguem i treballar del que vulguem, encara que en alguns treballs no ens deixin treballar per ser dones, però crec que això ha avançat molt i que les dones pudem treballar en moltisiimes coses, per no dir en totes, perque per exemple vaig veure a la tele que una noia corre a formula 2 i vol arribar a correr formula 1 i crec que ho aconseguirà, però temps enrrere això era impossible de pensar. En conclusió crec que és perfecte que les dones tinguem un dia que sigui unicament nostre 😀
vale!!
Vaig repassant el bloc i avui he trobat la celebració del 8 de març… molt bé, Teano!
M’imagino que ja sabeu que la pel.lícula que està fent Amenàbar que es titula “Agora” tracta de la figura d’Hipàtia, la gran matemàtica i filòsofa neoplatònica, última directora de la biblioteca d’ Alexandria al segle IV, que fou perseguida i morta pels cristians… em sembla que per la xarxa corre alguna presentació… potser ja n’heu parlat i tot…
Una consideració feminista: el dia 8 de març, actualment, és el dia de les dones… no cal posar-hi “treballadores”, perquè totes les dones treballem dins i/o fora de casa i cal reivindicar, valorar i reconèixer el treball domèstic i de cura que de sempre fem les dones. També és significatiu el fet d’emprar el plural “dones” per no caure en l’ essencialisme i fer veure la diversitat de les dones…
Moltes gràcies, Mercè, pels teus comentaris sempre amb valuoses aportacions!
Si aneu aquí podrem reconèixer Hipàtia (ja n’hem parlat i la Coty ens va fer un ppt) entre les imatges del tràiler de la pel·lícula Àgora d’Amenàbar. S’estrenarà la propera tardor.
A partir d’avui, parlarem del Dia de les dones; tens tota la raó!
Gràcies, perquè no havia pogut veure encara com “serà” la pel.lícula de l’ Amenàbar i me n’havien parlat molt… Ara faig una aportació de lectura sobre Hipàtia que no sé si també ja teniu localitzada:
HIPATIA: MUJER Y CONOCIMIENTO
# Dora Russell
# Editorial: kRK Ediciones
# Categoría/s: Ciencia
# ISBN: 9788496476448
# Año: 2005
# Edición: 1
# Encuadernación: Rustica
# Idioma: español
# 130 páginas
19.9€
La traducción de Hipatia. Mujer y conocimiento permitirá al/la lector/a en español/a comprobar la vigencia de unas ideas expuestas ya en 1925 y que, por diversos avatares políticos y sociales, habían sido invisibilizadas en nuestro país. La obra de Russell está dividida en en cinco capítulos, cada uno de ellos, igual que el título general de la obra, encabezado por un nombre emblemático (Jasón y Medea, Artemisa, Aspasia, Hécuba, Admeto) que sirve como metáfora del tema discutido. Hipatia hace referencia a la matemática de Alejandría de finales del siglo IV, insigne y popular oradora, cuyas opiniones científicas y el respeto que exigía públicamente para las mujeres hicieron temblar a los poderes fácticos religiosos. La historia cuenta que fue eliminada en un motín popular y sus restos calcinados. En el prefacio a su libro, la autora expresa las reservas que tiene sobre cómo serán recibidas sus ideas, razón por la que elige a Hipatia como emblema.
Moltes gràcies, Mercè, per la referència. Ens anirà molt bé per anar preparant-nos la pel·lícula d’Amenábar a més d’aprofundir en l’estudi de grans dones. Potser, fins i tot, ens pot suggerir idees pel treball de recerca de segon de batxillerat. Realment, El fil de les clàssiques guanya moltíssim amb els teus comentaris i col·laboracions!
No en sabia res, sobre la nova pel·lícula d’Amenábar. Moltes gràcies, Margalida i Mercè, acabo de veure el tràiler d’Ágora. Segur que valdrà la pena veure-la.
Hola!
Com la professora Mercè Otero, a mi també m’agradaria recomanar-vos un llibre sobre Hipàtia. Es tracta de HYPATIA. LA MUJER QUE AMÓ LA CIENCIA, de Pedro
Gálvez, llibre que ell mateix defineix com una “biografia
novelada”.
A HYPATIA trobareu, no només els aspectes, personals i professionals, d’aquesta important, però oblidada, matemàtica, sinó també tota una recreació de com
era la vida a l’Alexandria del segle IV dC. També, i ho vull destacar, una defensa de la importància de la cultura grega en la història de la ciència. Així podem llegir frases tan contundents com “El genio heleno inventó la ciencia. La razón humana libró y
ganó la batalla contra la superstición. (…) Fue Jonia la que despertó al ser humano
de su letargo, gritándole: ‘¡Piensa!’.
Crec que val la pena endinsar-se en la lectura d’aquesta meravella literària.
HYPATIA es troba editada a Lumen, 2004.
És ben cert, tenim un comentaristes d’excepció!
Moltes gràcies, Àlvar, per la teva recomanació. De seguida que trobi aquests dos llibres me’ls llegiré, tot preparant-me per la pel·lícula d’Amenábar. Qui més s’anima?
Ja veig que se’ns ha girat feina amb la Hipàtia… Gràcies, Àlvar, per la informació i molt de gust…
Coneixes un llibre que explica les aportacions de les dones a la ciència i a la tècnica que es diu El legado de Hipatia de Margaret Alic , editorial Siglo XXI?
Ara he recordat que volia dir a la Sara i a la Verònica Vega que aquesta dita atribuïda a Tales també ho és a altres autors i cultures, com la jueva. Justament la gran poeta catalana, Maria Mercè Marçal, li va donar la volta en la divisa que encapçala el seu llibre Cau de llunes:
“A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona,
de classe baixa i nació oprimida.
I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.”
Moltes gràcies, Mercè, de fet la Sara i la Vero van posar aquí la traducció dels mots atribuïts a Tales d’un article de l’any passat per celebrar el dia de la dona en què hi havia la divisa reivindicativa de Maria Mercè Marçal: http://blocs.xtec.cat/elfildelesclassiques/2008/03/08/dones-contra-tales/
Disculpeu, ja veig que m’he perdut moltes coses… uuffff
Res de demanar disculpes! Val més duplicitats que no dir-ho. Comenta, Mercè, tot el que vulguis, així nosaltres anem fent memòria de tot el que hi ha en el bloc o anem aprenent tot el que ens queda, que és molt, i tu ens hi pots ajudar. Hi comptem!
Tot mirant material sobre dones a Grècia en una pàgina de la companya de Chiron de Sevilla, Meli, he trobat aquesta informació interessant sobre Hipàtia: http://sites.google.com/site/lavidacotidianadelamujer/mujeres-influyentes/hipatia-de-alejandria
Hola,Lida!
Jo tot aixo ho e comentat en el vidio, ok?
Dew!
Pingback: El fil de les clàssiques » Blog Archive » Dia Escolar de les Matemàtiques: Hipàtia d’Alexandria
Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Topobiografies de poetes gregues antigues
El Dia Internacional de la Dona Treballadora, o també conegut com el Dia Internacional de la Dona, se celebra el dia 8 de març i està reconegut per l’Organització de les Nacions Unides.
La idea d’un dia internacional de la dona va sorgir al final del segle XIX, en plena revolució industrial i durant l’auge del moviment obrer. Encara que el seu esperit recull una lluita que existeix des de l’antiguitat.
Aquest dia que conmmora cada ànima en aquesta terra i en el cel, on podem recordar el seu nom com a dona treballadora en aquesta terra de diferents combats fets i que gràcies a nosaltres i d’altres, em pogut guanyar el paper que ens digna de tenir.Amb els mateixos drets que els homes i sense que se’ns descrimini…
Aquest dia tan desitgat per tota dona d’ aquest món i en el que els nostres avantpassats van lluitar per tenir un paper digne de ser públic(mestre,advocada,dctora…).Aspectes en el que tota dona esta capacitada per portar a terme i que degut els esforços anteriors com els d’avui en dia, ens trobem en la situació en la que el paper de la dona es valora amb les mateixes condicions que el paper de l’home.
Degut a grans injustícies de la societat, la dona ha sigut afectada en molts facotrs, però gràcies a l’introducció de noves idees i modernització, actualment en molts països encara trobem injustícies, de factor negatiu davant el paper de la dona.
Gràcies a que aquest dia s’ha celebra arreu del món, les dones ens sentim orgulloses el d’haver mostrar grans factor aquesta societat, que anys anterior ignorava el paper de la dona influenciats per factors(idees,monarquia…)
Però el que pretenc amb aquest article, es demostrar l’ importància que té la dona en aquesta societat, el de què junts home i dona al món avança. No puc esborrar els esdeveniments passat afectats a la nostre societat negativament, però si puc destacar el paper de la dona en el món i que tothom sàpiga que la dona no només un ser amb capacitats sino que també es el fruit de la vida com tot èsser humà.
اليوم الدولي للمرأة
اليوم الدولي للمرأة أو اليوم العالمي للمرأة هو اليوم الثامن من شهر مارس / آذار من كل عام، وفيه يحتفل عالميًا بالإنجازات الاجتماعية والسياسية والاقتصادية للنساء. وفي بعض الدول كفلسطين[1] (منذ 8 مارس2011) والصين وروسيا وكوبا تحصل النساء على إجازة في هذا اليوم.
الاحتفال بهذه المناسبة جاء على إثر عقد أول مؤتمر للاتحاد النسائي الديمقراطي العالمي والذي عقد فيباريس عام 1945. ومن المعروف أن اتحاد النساء الديمقراطي العالمي يتكون من المنظمات الرديفة للأحزاب الشيوعية، وكان أول احتفال عالمي بيوم المرأة العالمي رغم أن بعض الباحثين يرجح ان اليوم العالمي للمرأة كان على إثر بعض الإضرابات النسائية التي حدثت في الولايات المتحدة..
El Día Internacional de la Mujer Trabajadora
El Día Internacional de la Mujer conmemora la lucha de la mujer por su participación , en pie de igualdad con el hombre, en la sociedad y en su desarrollo íntegro como persona. Se celebra el día 8 de Marzo.
Dies Internationalis Mulierum est dies mundialis pro promotione iurum mulierum velfeminismi quae dies 8 Martii quoque anno parit. Initium dies est Clarae Zetkin proponere anno 1911 ad ius mulierium etiam suffragium universale contra sexismum. Deinde anno 1977, Communis Conventus Consociationis Nationum hanc diem publicam facta est
http://yoelijolatin.blogspot.com.es/2014/10/teano-la-primera-mujer-matematica.html