SOS clàssiques!

sosclasicas1.jpg Què està passant?

Domingo, des de la Túnica de Neso, ha iniciat un meme per difondre la protesta en defensa de dues matèries de clàssiques, Fonaments i referents clàssics al País Valencià, amb una carta per enviar a les autoritats i una recollida de signatures. No sóc massa entusiasta dels memes i tampoc he rebut cap invitació; però pel meu compte, tal com també ha fet Sebastià Giralt entre altres, hi vull fer pinya i ajudar-los en signar i en difondre la notícia. Ja n’hi ha prou! Una cosa que funciona i s’ho volen carregar. Aquí a Catalunya s’han carregat amb l’última reforma un crèdit variable molt útil Arrels clàssiques del lèxic científic, tècnic i humanístic, encara em dol la seva pèrdua.

Ara ens van matant el grec arreu, Ramon Torné ho denuncia en el seu bloc i jo ho visc en primera persona, però no em deixaré vèncer fàcilment! A més, compto amb vosaltres, estimats alumnes! Sort en tinc! La força d’Esparta eren els seus homes; la meva, vosaltres!

Cal lluitar en defensa de la nostra cultura, i la cultura clàssica amb els seus referents lèxics i culturals en són el millor exemple. Per què matar la gallina dels ous d’or? Què està passant? Més baix ja no podem caure!

Ajuda’ns! Ajudem-nos! Tenim un espai cibernètic on queixar-nos, som activistes digitals en defensa de les clàssiques, ho demostrem cada dia aquí i on faci falta, almenys podem fer la pataleta hic et nunc; però aquesta pataleta ha de ser efectiva i ha d’arribar a qui té les regnes de l’educació, ja que l’educació és el futur del nostre país. Quin futur us espera?

Molta sort companys i companyes de Referents! Salvem arreu les clàssiques!

21 thoughts on “SOS clàssiques!

 1. Ana

  Muchas gracias por tu apoyo, Margalida. Todavía tenemos la esperanza de que la administración no cometa esa barbaridad, por eso nos estamos movilizando y lo cierto es que al menos se nos oirá. Es uno de los poderes de la red, que no nos pueden callar y seguir actuando como si no pasara nunca nada.
  Afortunadamente hay siempre ejemplos como tú que nos dan ánimos para seguir en la brecha. Espero que puedas seguir dando griego muchos, muchos más años. Lo disfrutarán tus alumnos, lo disfrutaremos los que te seguimos en la distancia, lo apreciarán las generaciones futuras a las que no se les habrá privado del acceso a la cultura.

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Muchas gracias, Ana. Esperemos, pues, que la Administración recapacite. Nuestros alumnos y alumnas se lo merecen.

 3. santi

  Gràcies pel recolzament i la difusió, Margalida. Aquesta, com altres que potser hem perdut per no disposar encara dels mitjans de comunicació internauta per fer pinya, és una batalla de tots els clássics. Esperem que els nostres alumnes tinguen l’educació que es mereixen.
  Salutem plurimam.

 4. Margalida Capellà Soler Post author

  i tant que sí, Santi! Junts ho aconseguirem perquè ells s’ho mereixen.

 5. Olga

  Muy bien, Margalida. Bravo por los compañeros que se están moviendo en defensa no de un puesto de trabajo, sino de la pervivencia de nuestras propias señas de identidad, de las materias a partir de las cuales se han construido todos los diseños curriculares, esfuerzos educativos y sistemas de formación en todo Occidente.
  No es una cuestión laboral, es un problema de paideia, ???????. formación integral, es decir de qué modelo de ciudadano queremos en nuestra sociedad.
  No, no somos nada prescindibles…

 6. Margalida Capellà Soler Post author

  ¡Efectivamente, Olga, somos imprescindibles en Benicàssim, en Alcoi, en la Laguna, en Premià de Mar, etc!
  Ya ves: NO SE PUEDE ESCRIBIR EN GRIEGO en xtecblocs. Otra batalla que se tiene que ganar.

 7. Bouchra

  Estem amb tu Margalida!!!(m’agrada això de la força d’Esparta) em sembla una cosa alarmant i sembla ser que les autoritats tenen una visió equivocada sobre aquestes matèries deuen pensar allò que diu la gent del carrer que són llengües mortes, crec s’haurien de llegir aquell article de vas fer a veure si d’aquesta manera se’l obre la ment una mica. I que sàpiguen que amb aquestes mesures empitjoràn el futur de la educació enlloc de millorar-lo

 8. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Bouchra, ja sabia que podia comptar amb vosaltres!

 9. Mertxu

  Gràcies, Margalida pel teu recolzament. Crec que es important que la nostra “benvolguda” conselleria d’Educació se n’adoni que no els hi posarem fàcil.
  Com diu l’Olga, no és una qüestió laboral, sinò de dignitat.
  Sempre es parla de la poca cultura, del poc interès que mostren els joves davant qualsevol fet de la vida, de la seva manca d’expressió, de la seva falta de referents…però, com volen que tinguin amb el nou pla per al batxillerat? Per obra de la Mare de Deu?. psss:jo estic per creure que és aixó el que busquen, una nova generació atontada y sense motivacions, facilment manipulable.
  De nou gràcies.

 10. Margalida Capellà Soler Post author

  La cultura clàssica fa pensar el jovent i els imbueix d’esperit crític; potser volen gent que no pensi i que no sigui crítica amb la mediocritat regnant, potser simplement perquè fan les coses amb pal de cec. No ho sé, Mertxu, però l’important és que pugueu recuperar el que és el millor per als joves d’avui, adults de demà. Per alguna cosa els clàssics són clàssics!

 11. Teresa Devesa i Monclús

  Des de l’IES Isaac Albéniz de Badalona manifestem el nostre suport als companys de la Comunitat valenciana i als que a Catalunya mateix veuen com les clàssiques perillen als seus centres.
  Convençuts de la utilitat del que fem, el professorat de clàssiques i el nostre alumnat hem de fer pinya per defensar-ho.
  Des d’aquí animo als alumnes de 1r de batxillerat de l’IES Cristòfol Ferrer que vulgueu continuar amb grec de segon, ho feu saber amb totes les vostres forces i no renuncieu mai a aquest dret.

 12. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Teresa! Tant d’esforç en innovació educativa i en eines digitals, tant de temps invertit en demostrar que el que fem a les nostres classes ha de servir per alguna cosa: almenys espero per demostrar que no som prescindibles ni a Catalunya, ni a València, ni…
  Quin sentit té fer Grec I sense Grec II? Qui m’ho pot explicar? Per què treure als de clàssiques unes assignatures molt útils per a qualsevol persona com Referents lèxics…? Quins referents culturals pretenen?

 13. fatima

  muxas gracias por tu apoyo ahora se k podemos contar cn tigo gracias!!!!
  lida

 14. Sara Perez

  Gali estic totalment d’acord amb la bouchra! No haurien de pensar que la solucio és treure aquestes matèries sino el contrari! Ja que el llatí i el grec són la base de tot i gracies a aquestes matèries a part de molta cultura aprens vocabulari, estructures gramaticals que no sabem ni en català i moltes coses més. Són matèries que t’ajuden a portar bé les altres ja que si fas Història de l’Art hi ha molta mitologia o si fas filosofia i així en totes les matèries!
  Si les suprimeixen encara empitjorarà més la situació de l’educació i ja es bastant dolenta….

 15. El-Mekki

  Hola!!!

  Esclar que si Margalida que pots comptar amb nosaltres, al llarg d`aquets anys que portem amb tu, ens has ensenyat que l`educació, la cultura…etc. Tot es important per al nostre futur per fer-nos com a persones, per a que el dia de demà siguem persones. Com tambè ens as ensenyat que si algu ens posa obstacles els em de superar amb esforç i sacrifici. Som moltes persones juntes i espero que en aquesta causa arribem a ser moltes mes, si tots fem froça estic segur que nosaltres guanyarem.

  PER UNA EDUCACIÓ MILLOR, PER UN FUTUR MILLOR.
  MARGALIDA TOTS ELS ALUMNES ESTEM AMB TU, TOTS FEM FROÇA CAP A UN FUTUR MILLOR!!!

  Adeu!!!

 16. Marc

  Ara t’escolto! tu ja saps que sempre he sigut partidari de la violència a l’hora de reivindicar coses! Insultem als gossos inutils que ens priven de les classes d’arrels classiques, no són més que cavallers apocaliptics, porten kaos i més kaos. =)

 17. Carlos Rocamora

  Margalida!

  No poden fer aixo eh, et quedaries sense feina i nosaltres sense estudis, que les classiques son necessaries.

  Buenu Adeu!

 18. Margalida Capellà Soler Post author

  I tan necessàries que són les clàssiques! Confio en el seny i en el poder de convicció de la paraula!

 19. Jose L. Cimarras

  Este año en el IES Forat del Vent de Cerdanyola en el que trabajo, la directora ha quitado los Griegos de 1º en el diurno y en el nocturno. El curso que viene seran los de 2º naturalmente. Parece ser que un Subdirector General de Educació le dijo literalmente que no pararía hasta quitar el griego del Bachillerato en Catalunya (sic)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *