No és fàcil ser un bon orador!

Fa uns dies us proposava declamar la primera Catilinària de Ciceró, i mireu per on Camila Pérez, de primer de batxillerat, s’hi ha atrevit. L’enhorabona, Camila! Crec que tal com  diu Licini Cras (a De l’orador de Ciceró) Apol·loni d’Alabanda et voldria entre els seus alumnes ja que rebutjava, tot i ensenyant amb  paga, aquells que no tenien uns dots naturals adduint que “en l’orador es requereix l’agudesa dels dialèctics, els conceptes dels filòsofs, el llenguatge gairebé dels poetes, la memòria dels jurisconsults, la veu dels tràgics, els gestos si fa no fa dels actors cabdals. Per això entre els homes res no es pot trobar més rarament que un orador perfecte.”

La Camila, sense cap classe d’oratòria, té dots naturals; ara li caldria, a més de millorar en la dicció del llatí, amor a l’art de l’eloqüència i exercici per arribar a ser l’oradora perfecta. Avui més que mai cal ser un bon orador, perquè sensu lato ni els polítics, ni els dirigents, ni els directors, ni els conferenciants… gaudeixen de les qualitats que esmenta Cras en el tercer llibre De l’orador de Ciceró,  potser aquest també és un argument que caldria afegir a la nostra llista de Per a què serveix  avui estudiar llatí? Aquesta setmana mateix sortia a El país que les empreses valoran ara (ja era hora!) els llicenciats en humanitats  perquè entre altres facultats saben defensar oralment un tema, i es ressalta l’habilitat crítica que dóna el llatí.

Qui més s’anima a seguir el model de la Camila i ho penja a Aracne fila i fila perquè tots ho poguem veure!

Mentrestant, us formulo unes preguntes, que no són retòriques, per anar ampliant els nostres coneixements i, a la vegada, us permeten comentar aquest post amb més judici de valor, a més d’opinar sobre l’art de parlar bé:

 • Quan els joves romans rebien classes de retòrica i d’oratòria?

 • Com havia de ser un bon discurs? i avui?

 • Qui de vosaltres ens escriu el text llatí i la traducció del principi de la primera Catilinària que ens ha declamat la Camila?

 • Quan la va pronunciar Ciceró i per què?

 • Per cert, qui era Ciceró?

 • Qui era Catilina? De què se l’acusa?

 • Què era el Senat? Quina era la funció dels cònsols? Quin nom rebia la mesura excepcional amb què el Senat conferia poders extraordinaris als cònsols per restablir l’ordre polític?

 • Què vol dir l’expressió Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?

 • Quin llatinisme prescrit per les PAU de llatí a Catalunya ha esdevingut famós a partir del text declamat? 

64 thoughts on “No és fàcil ser un bon orador!

 1. Coty

  L’enhorabona Camila! Encara no entenc molt bé el llatí però sé que ha pronunciat quasi a la perfecció!! Sobre tot l’entusiasme i el vídeo, la música i les imatges molt bones també.
  Segons el que ens ha dit la Lida és sobre una conspiració política i Ciceró no està d’acord i fa aquest discurs.
  Espero que segueixis penjant coses així.
  Un petó!

 2. Irena

  Aveeee:D
  he vist el video i me quedat bocabadada,de veritat, Camilia parles super bé i has tingut molt de valor fent aquest vídeo.
  La actitud que posa quan parla, realment sembla una política llatina jejej:)
  moltbeé!m’encanta
  a veure si podeu possar alguna traducció, perque no me enterat de res, nomes lo de “o tempora o mores”
  un petó!:D

 3. Aguus

  Camilaaa! 🙂
  Aunque no he entendido nada de lo que as dicho, se nota que lo pronuncias muy bien.
  jajajaja Salveee!

 4. Oriol García

  Chamomilaaaaaaaaaaaa!!!! jajajaja que ia me ha comentado la Margalida que si no nos gusta lo quitas del Youtube! nada de eso! lo pronuncias muy muy muy bien, pareces una romana de aquellos tiempos! Aunque aveces se nota un poco que estas leiendo! jasjajaja. Me ha gustado mucho como pronunicias i la historia(Me ha ayudado la Margalida a entenderla… ¬¬), aunque solo oyendote entiendo poca cosa, para no decir nada! Ánimo a seguir asi, que lo haces muy bien y haber si veo mas videos como estos, que siempre ayudan a aprender de los otros con estas cosas.

 5. aGos

  Camiiii!(=
  la verdad es que haz hecho un buen video, no domino mucho el latín la verdad x) y no entendi lo que dijiste, pero se ve como te has esforzado en hacerlo y has coseguido un muy buen resultado! además, comparando con videos, películas que hemos visto hablando en latin..en tu video presentas un acento realmente bueno!
  tampoco soy una experta, pero se nota un acento entendible y correcto!
  Y otra cosa en la que me fije, es en la interpretación del personaje! es muuuy bueno:O!
  te felicito! No cualquiera lo consigue!

  un besitoo”(K)

 6. Oriol García

  TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!! TRADUCCIÓNS!!

 7. lina

  ave!!Camila es viedo está muy bien jaja que currada ehh! en fin que no he entendido nada jaja aver si nos haces una traducción para entenderlo jeje un besoo!!
  :):)

 8. Albaa!

  Molt bé Camila! jaja
  no en tinc ni idea del que dius, pero pronuncies molt be 😀 l’unic que demanem és la TRADUCCIÓ!!

  que vagii bée!

 9. laiia

  ave!
  Camila la veritat és que ho has fet molt bé i encara que no se molt llatí crec que has pronunciat perfectament, encara que no he entés res del que deies. Crec que tens molt valor posant-te davant d’una camàra, parlar en llatí, i penjar-ho al bloc i compartir-ho amb tothom.
  I com que no se el que has dit espero que ens facis una traducció 😉 jajja

  vaale!! 🙂

 10. haja

  NO E ENTES RES jajaja pero no passa res ja estic acostumada.
  El que vull son les traduccions sispalu.

 11. erica

  camilaaa:)
  enorabona, ho has fet perfectament, encara que com tothom vull jo també la traducció:O
  ah lidaaA:D
  per cert, jo i la haja estabam quan et van donar el premi, ja et pasaré les fotos:O que surten aquells tres señors asobre de la taula aquella XD
  ja vuraaass:O
  encara, que las dos ens anavam a aixecar i cridar:
  lidaa! lidaa!
  pero.. per no fer el ridicul ens vam callar XD.
  unpetonaaasss(L)

 12. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Manolo, per les teves amables paraules d’encoratjament a continuar endavant amb la retòrica i per l’interessant enllaç!

 13. Marta Peña

  Ave Camilaaa…

  La veritat, esuqe no he entes res del quem’has dit en llati. Et damanaría SIUSPLAU, que m’ho poguéssis tradur en català o al catellà, perquè si no…no entendre res, del que he estat escoltants. Petonets Camila…Valeee

 14. marta

  L’art de l’oratòria i la retòrica era en l’educació dels romans que es volien dedicar a la vida pública, una assignatura elementals per ells, ja que el fet de viure en una Roma “democràtica” era necessari saber convencer. Un bon discurs en aquella època havia de consta de; un recull de temes adients a el discurs (inventio), fer una distribució correcta d’aquests temes(dispositio), seleccionar el vocabulari més convincent(elocutio), un bon mecanisme per retenir tota la informació(memoria), i una bona escenificació del discurs(actio). Penso que actualment s’utilítza la mateixa tècnica per fer un bon discurs, potser hi afegiria, que actualment s’ha incorporat l’humor com una manera de captar l’atenció del públic.
  El discurs de Ciceró la primera Catilinaria fou pronunciada davant del Senat, hi provocà la fugida de Catilina de Roma, que fou el màxim implicat en la conspiració contra la República romana. Ciceró fou un grandíssim orador i un gran polític amb una llarga trajectòria política.
  El Senat, és un organisme polític que tenia una funció consultiva i de gran poder polític en comparació avui en dia. La funció dels cònsols era prendre les decisions, tant poitiques, com de l’exèrcit, etc.
  Aquí deixo algunes de les respostes. He intentat seguir practicant això de la recerca via internet, mica en mica vaig aprenen com mourem jeje.
  P.D: m’ha semblat molt interesant veure aquest video, hi intenta imaginar com devien ser aquells grans discursos. Molt bona interpretació, tot i que no he entès el que deia.

 15. Margalida Capellà Soler Post author

  A poc a poc, Marta, ho vas aconseguint és qüestió d’intentar-ho!

 16. Andrea

  M’encanta!!!! QUE GRANDE CAMILA jajajaja latina 100%!

  1. La rretòrica fou la principal matèria d’ensenyament superior. Les escoles dels rètors eren frequentades per aquells que volien fer una carrera política.

  2. Segons Ciceró un discurs guanyava en creativitat quan és pronunciat per l’orador (no escrit) ja que els gestos, la tonalitat de la veu etc; el pot fer molt més creible. Deixant això de banda Ciceró ens diu en el discurs de l’orador en quines parts ha d’estar un discurs dividit:
  – Introducció: Parlar del tema que es vol tractar, aquí l’orador intenta fer-se amb la simpatia del públic.
  – L’exposició: Narració dels fets que mouen el discurs.
  – L’argumentació: Amb la cual l’orador defensa la seva posició i repta la contrària.
  – Conclusió: Com a part final l’orador fa un resum del que a exposat i intenta que els judges i el públic estiguin de la seva part.
  (JO CREC QUE ACTUALMENT UN DISCURS TAMBÉ ES PREPARA PERÒ MOLT MENYS. PENSO QUE ARA EL QUE ELS POLÍTICS INTENTEN ÉS VENDRE’NS LA MOTO I SOVINT HO FAN DE LA FORMA MÉS PATÈTICA POSSIBLE, PERÒ NOSALTRES COM SEMPRE CAIEM EN LES SEVES MENTIRES.)

  3. Les Catilinàries són l’obra més coneguda de Ciceró. Són cuatre discursos en contra de Catàlina (el màxim implicat en la conjuració contra la República romana. En la primera ctaàlinaria la pronuncia devant del Senat, i fa que Catalina fugi de Roma. En la segona (exposada devant del fòrum)fou pronunciada per informar al poble. La tercera, també al fòrum, servia per informar de la detenció dels conjurats. I finalment la cuarta, pronunciada al Senat, es decideix la condemna de mort dels conjurats.

  4.Ciceró neis al 106 aC a Roma.
  Va rebre l’ensenyament dels millors oradors i juristes del moment. Va viatjar molt per completar la seva educacció i va fer una epsectacular carrera política. Va ocupar molts carregs polítics. Era partidari de la República, per tant va lluitar per mantenir-la.

  5.”Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra”
  Significa: Fins quan, digues Catalina, abusaràs de la nostra paciència?

  Ces’t finí!

 17. Andrea

  He trobat un text de les Catalinàries al llibre, aquí el deixo:

  “D’una vegada per totes, romans, acabem d’expulsar de Roma Luci Catalina- o potser preferiu dir que l’hem deixat marxar; o potser que lp’hem acomiadat a crits mentre se’n anava-, un individu que l’audàcia ha enfurit, que respirava crim, que tramava sacrilegament la ruïna de la pàtria, que no parava d’amenaçar-vos a vosaltres i a la ciutat amb foc i espasa. Ha sortit, se’n ha anat lluny, s’ha escapat, s’ha esquitllat. Aquell monstre, aquell fenomen ja no ordirà, des de l’interior de les muralles, cap més estrall contre les muralles mateixes. I tant! Ell que sens dubte, és l’únic capitost d’aquesta guerra interna, l’hem vençut sense discussió.”

  Algunes d’aquestes paraules que he escrit coincideixen amb el que ha dit la Camila! Pot ser que sigui el mateix? jajajajaja!

  Un petó.

 18. Margalida Capellà Soler Post author

  Em sembla, Andrea, que Ciceró, en boca de Camila, ataca directament Catilina. Busca més que segur que ho trobes: hi ha una pista infalible al principi del vídeo!

  Has contestat força preguntes, però encara te’n queda alguna per contestar. Vinga que falta poc: perservera, per severa, per se vera!

  Andrea, si vas al comentari d’en Manolo i cliques damunt el link descobriràs qui és un gran orador avui i qui li fa els discursos. T’encantarà!

 19. Verònica Beltrán

  Gaaali:)! Et faré les preguntes de les pàgines del llibre que teniem per deures:)

  11.- Jo crec que era tan necessari tenir una bona formació retòrica per a la política, ja que un bon orador podria aconseguir el que volguès; que s’aprovessin unes lleis o altres, que es designés a un candidat o a un altre etc; Si volien tenir el poder, havien de saber parlar i saber convèncer a la gent, i per això s’havien de preparar.
  Jo crec que actualment els poliítics no tenen aquesta formació, i crec que aquesta costum no s’hauria d’haver perdut, ja que actualment els polítics amb quatre paraules es pensen que ho tenen tot guanyat, i crec que haurien de saber escollir les paraules adequades per tal de fer-nos creure que el seu partit es el millor.

  12.- Ciceró, com a polític, defensava:
  – Anar contra la conjuració de Catilina
  – Va pronunciar les quatre catilinàries
  – Va fer fracassar l’intent de conspiració contra la República i va fer executar els principals consiradors.

  Ciceró com a escriptor va escriure:
  – Discursos –> Defensa del poeta Àrquias, Defensa de Miló, Verrines, Filípiques i Catilinàries
  – Tractats de retòrica–> De l’orador i Brutus (diàleg)
  – Tractats politicofilosòfics–>La república, Les lleis, Dels deures, De la vellesa i De l’amistad
  – Espístoles
  -Poesía ( sense gaire èxit)

  13.- a) FALS, ja que diu que va fer un intent per fer fracassar la República.
  b) FALS, ja que no el defensa sinó que l’acusa, ja que diu que va abusar del seu càrrec i va espoliar l’illa.
  c) FALS, va morir al tornar a Roma, assassinat perquè podia esdevenir un dels enemics principals.

  14.- a) La República
  b) Brutus
  c) Dels deures
  d) Verrines
  e) Als familiars
  f) De l’orador

  15.- a) Dels deures
  b) De l’orador
  c) Catilinàries
  d) Verrines

  16.- a) La veu d’un bon orador, no ha de ser dèbil ni tremolosa. No ha de fingir que està ambriagat ni a d’adquirir l’avarícia de l’amor o de la por.

  b) Un bon orador, no ha de fer grans gestos ni grans moviments, perquè sinó smeblaria que estava fent comèdia. No ha de fe gestos amb la cara, ni amb el joc de mans, ni passejades d’un lloc a un altre.

  c) La part del discurs anomenada peroració era aquella en la que et prepares el discurs, per això diu que ha de semblar que no hi ha preparació.

  17.- Jo crec que quan diem aquesta expressió vol dir que és un bon orador, ja que Ciceró va donar-li molta importància a ser un bon orador, i va buscar moltes maneres per ser-ho, per tan si diem aquesta frase vol dir que sabem parlar bé, i convéncer a la gent.

  18.- Jo crec que pot ser Verrines, Filípiques o Catilinàries, perquè són els discursos en que Ciceró es ficava amb aquests personatges i els jujtava violentament.

 20. Andrea

  Tenies raó Gali jajajaja m’ha encantat!
  Se que els americans tenen moltes coses negatives, però ara en tenen una d’extremadament positiva! OBAMA AMABO!

 21. Verònica Beltrán

  Pd: Quina gràcia la Camila! sembla que es cregui tot lo que està dient hahahaha felictats per ella! ho fa molt bé!

 22. Verónica Vega

  Els romans donaven molta importància a saver parlar bè. Rebien classes de retòrica i d’oratòria durant els seus estudis d’educació superior.
  Les Catilinàries són l’obra més famose de Ciceró, consta de 4 discursos.
  El sseu autor, Ciceró va ser un gran orador i , com diu l’Andrea, un gran polític.
  Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra”
  vol dir Fins quan, digues Catalina, abusaràs de la nostra paciencia?

 23. Sara Perez

  1.La retòrica era la matèria principal a l’ensenyament superiori les escoles del rètors hi anava la gent que volien dedicar-se a la vida pública.

  2.Ciceró deia que un discurs guanyava en creativitat quan és pronunciat pels gestos, el to de la veu… Ciceró també deia que el discurs de l’orador havia d’estar dividit en varies parts:
  – Introducció: Introduir el tema que es vol tractar, aquí l’orador intenta fer-se amb la simpatia del públic.
  – L’exposició: Narració dels fets que motiven el discurs.
  – L’argumentació: Amb el cual l’orador defensa la seva posició.
  – Conclusió: Com a part final l’orador fa un resum del que a exposat i intenta que els judges i el públic accedeixin a la seva petició.
  Jo crec que ara els discursos no es preparen tant com abans, que és fan més sobre la marxa que en aquell temps. I que ara tenen molta importancia peró que abans s’ho prenien més en serio que ara.

  4. La 1a catalinària la pronuncià davant del Senat i aixó va fer que hagues de fugir de Roma. La 2na la va pronunciar en un fòrum per informar al poble. La 3a la va pronunciar també al fòrum i la 4a la va pronunciar un altre cop al Senat que van decidir la condemna a mort dels conjurats.

  5.Ciceró va neixer l’any 106 aC a Arpino.Fill d’una família de cavallers. Va acabar els seus estudis superiors a Roma i va rebre l’ensenyament dels millors oradors i juristes del moment. Va viatjar per Grècia i Àsia menor. Va fer una molt bona carrera política. Va ocupar molts carregs polítics.Com ara cònsol. Era partidari de la República, per tant va lluitar per mantenir-la. I va fer una producció literària molt aplia i variada.

  6. Era un politic romà que volia ,segons Cicerò, conspirar contra la República i destruir-la.

  7.El Senat era a qui consultaven quan s’havien de prendre desicions importants i que estava format pels caps de les famílies patrícies. Els cònsols convocaevn i presidien el Senat i s’ocupaven de la direcció de la vida política.

  8. Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra vol dir Fins quan, digues Catalina, abusaràs de la nostra paciencia?

  Et faig els exercicis del llibre.

  11. Crec que era molt necessari per convencer a al gent del que faries o podries fer i gracies a aixó si erats bon orador podies aconseguir moltes coses. Actualment com ja he dit abans no tenim aquesta formació ningú, els polítics tampoc i crec que s’hauria de valorar més. Si no despres has de fer alguna exposició oral i no ens saps prou o et poses molt nervios.

  12. Com a polític defensava que Catilina era culpable de voler acabar amb la República i ho demostra a les Catilinàries.

  13. A) Cert ja que la defensava de Catilina.
  B) Fals perque l’acusa d’abusar del seu poder.
  C) Fals perque el van assesinar a Roma.

  14.a) La República
  b) Brutus
  c) Dels deures
  d) Verrines
  e) Als familiars
  f) De l’orador

  15. a) Dels deures
  b) De l’orador
  c) Catilinàries
  d) Verrines

  16. A)La veu no ha de ser debil ni tremolosa, ni ha de fingir està embriagat, ni adquirir l’apassionament de l’amor ni de l’avarícia ni de la por.
  B)L’orador no ha de fer grans gestos ni grans moviments, perquè sinó semblaria que estava fent comèdia. No ha de fer gestos amb la cara, ni amb el joc de mans, ni passejades d’un lloc a un altre.
  C)És la conclusió.

  17.Jo crec que aquesta expressió vol dir que és un bon orador.

  18. Potser que sigui una Verració i que provingui del discurs que va fer Ciceró contra Verres.

 24. El-Mekki

  Aue!!!

  Marc Tul·li Ciceró, va ser orador, polític i filòsof, considerat el mestre de la prosa llatina. Va viure al segle I aC i participà intensament en els esdeveniments històrics del final de la República romana.
  Aquest discurs que ens a declamat la Camila, es el famós començament de la primera Catilinària, una rotunda invectiva contra Catilina, un noble a qui acusava de conspiració contra l`Estat, i que fou pronunciada el 6 de novembre de l`any 63 aC.

  Traducció del que ens ha declamat la Camila:

  Fins quan, Catilina, abusaràs de la nostra paciència?
  Quan de temps, encara, aquesta follia teva ens escar-
  nirà? Fins on arribarà el teu atreviment sense fre? No
  t`impressionen gens la guàrdia nocturna del Palatí, ni
  les patrulles per la ciutat, ni el temor del poble, ni la
  intervenció de tota la bona gent, ni aquest lloc tan ben fortificat per reunir el senat, ni els ulls i les cares d`aquests d`aquí? No t`adones que els teus plans són evidents? No veus que, en ser coneguda per tots aquests, la teva conspiració queda aturada? Allò que has fet la darrera nit, i l`anterior, on has estat, a qui has fet la darrera nit, i l`anterior, on has estat, a qui has convocat, quina decisió has pres, ¿qui de nosaltres et penses que ho ignora? Quins temps! Quins costums! El senat ho sap, el cònsol ho veu; però aquest encara viu. Viu? Si fins i tot assisteix a les sessions del senat, pren part públicament en els debats, amb els ulls assenyala i destina, un per un, a la mort cadascun de nosaltres. Però nosaltres, homes decidits, creiem que ja fem prou per la República si ens deslliurem de la seva follia i de les seves armes.

  Adeu!!!

 25. Raquel

  Quin èxit ha tingut la camila!
  però si sembla llatina i toot!
  jajajajaja
  haurà de fer coses així més suvint.. perquè la reconeguin més encara, que ahir a la biblio la van reconèixer per l’escrit que va fer!!
  L’ESTIMEEEEEEEEEEEN!!!!
  JAJAJAJA

 26. Margalida Capellà Soler Post author

  S’ho ben mereix! Me n’alegro que a la biblioteca li reconeguin el premi de la mostra literària juvenial del Maresme ja que a l’institut, a part de a classe de llatí i de grec, ha passat desapercebut. Un visca per a la Camila!

  Moltes gràcies, Mekki, per posar aquí la traducció del text que els de quart demanaven. Ara faltaria que algú ens escrigui el text llatí de Ciceró. Potser algú més s’anima a declamar-lo!

 27. Bouchra

  et deixo la megapregunta que queda:
  -Què era el senat?
  el mot senat prové de senex (vell) ja que el senat estava integrat pels caps de les principals famílies patrícies.
  el senat era el màxim organ de representació de la constitució republicana i eren els que ratificaven totes les decisions legislatives i executives.
  – Quina era la funció dels cònsols? De cònsols n’hi havia dos i respresentava la màxima autoritat civil i militar i a més convocava i presidia el senat
  – Quin nom rebia la mesura exepcional que el senat conferia poders extraordinaris als cònsols per establir l’ordre públic? no ho sé segur però diria que són les magistratures extrodinàries, que n’hi havia dues(dictadura i mestratge de cavalleria).
  ah se m’oblidava el llatinisme pronunciat per ciceró en el discurs catilinàries és: o tempora!, o mores!

 28. Margalida Capellà Soler Post author

  Queda encara:
  . Quin nom rebia la mesura exepcional amb què el Senat conferia poders extraordinaris als cònsols per establir l’ordre públic?

  . El text llatí de Ciceró.

 29. Joan

  Felicitats a la Camila Pérez. I enhorabona pel bloc. Gràcies per parlar d’oratòria, de Ciceró i de Catilina.

 30. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Joan, pels teus mots i per deixar-ne constància aquí i al teu bloc Oratòria i política! Crec que d’oratòria a classe caldria parlar-ne i estudiar-ne més i que els polítics, presentadors, professors… hauríem de ser millors oradors i conèixer més bé l’obra de Ciceró (això ho sap molt bé Obama i el seu assessor!). El do de l’eloqüència s’ha de treballar!

  La Camila, quan comenci el curs, se n’alegrarà ben molt, tot i que fi farà una mica de vergonya veure’s en un apunt d’un altre bloc! Més aviat n’ha d’estar orgullosa!
  El proper curs els alumnes de llatí, almenys els de l’IES Cristòfol Ferrer, continuarem declamant Ciceró.

 31. Anna Salas Tarré

  L’exercici 4 de l’examen de les PAU em demana el següent:
  -definir el concepte d’oratòria i retòrica
  – quan va començar-se a introduir a Roma i quin va ser el moment esplendorós de la seva pràctica.
  – causes que el van afavorir.
  – Nom de l’orador romà més insigne i títol l’argument d’algun dels seus discursos o alguna obra de retòrica.

  Des de finals del segle V i durant tot el segle l’oratòria va tenir un gran èxit. Com passa amb molts gèneres va sorgir a Grècia on es va fer veure la seva necessitat per parlar davant d’assemblees, jurats populars, etc. Així la retòrica començava a tenir el seu èxit.
  I com ha passat amb molts dels gèneres originats a Grècia va passar d’aquí a Roma que va ser el gènere central de la prosa literària i, en certa manera, de la cultura romana.
  En l’etapa de la educació escolar, als nens se’ls ensenyava l’oratòria ja que era important aprendre a parlar, saber com fer-ho era important ja que saber orar en públic era el mitjà pel que el ciutadà de classe dirigent podia fer la seva carrera política. Un ciutadà havia de saber d’oratòria, sobretot a finals de la República, quan les sentències judicials, les qüestions polítiques, i els càrrecs públics es decidien després de parlar en tribunals, al senat o a assemblees.
  Podem destacar com a l’orador més important o insigne de Roma fou Ciceró del qual en resten 58 discursos escrits per aquest.
  Algunes de les seves obres són: De oratore, In Verres, In Catilinam, diferents tractats retòrics dedicats a Brutus, Pro Milone, etc.
  De Oratore, per exemple, és una obra on ens parla de com fer un bon discurs, descriu les parts en què s’ha d’ordenar i estructurar, explica come escriure’l i pronunciar-lo i també explica alguns mitjans per persuadir els oients.

  En definitiva, l’oratòria va ser de gran importància en el món clàssic, ja que a un bon orador se l’escoltava, i gràcies a les paraules, algú podia fer-se respectar.

 32. Margalida Capellà Soler Post author

  Molt bé, Anna, que utilitzis el bloc per fer-me arribar els exàmens que vas fent. Caldria definir què és l’oratòria i què és la retòrica? A quina edat aprenien els joves romans oratòria? Als disset anys, a l’ensenyament superior, jo no parlaria de nens. El segle V de què parles és abans de Crist, és el segle d’or d’Atenes o segle de Pèricles. Compte!

 33. Anna Salas Tarré

  Des de finals del segle V aC i durant tot el segle l’oratòria va tenir un gran èxit. Com passa amb molts gèneres va sorgir a Grècia on es va fer veure la seva necessitat per parlar davant d’assemblees, jurats populars, etc. Així la retòrica començava a tenir el seu èxit.
  I com ha passat amb molts dels gèneres originats a Grècia va passar d’aquí a Roma sobre el segle II aC I va esdevenir el gènere central de la prosa literària i, en certa manera, de la cultura romana.
  En l’etapa de la educació escolar, als joves se’ls ensenyava la retòrica per aprendre a parlar, saber com fer-ho era important ja que saber orar en públic era el mitjà pel que el ciutadà de classe dirigent podia fer la seva carrera política. Un ciutadà havia de saber d’oratòria, sobretot a finals de la República, quan les sentències judicials, les qüestions polítiques, i els càrrecs públics es decidien després de parlar en tribunals, al senat o a assemblees.
  L’època de República va ser el moment més esplendorós de la pràctica de l’oratòria.
  Podem destacar com a l’orador més important o insigne de Roma fou Ciceró del qual en resten 58 discursos escrits per aquest.
  Algunes de les seves obres són: De oratore, In Verres, In Catilinam, diferents tractats retòrics dedicats a Brutus, Pro Milone, etc.
  De Oratore, per exemple, és una obra on ens parla de com fer un bon discurs, descriu les parts en què s’ha d’ordenar i estructurar, explica come escriure’l i pronunciar-lo i també explica alguns mitjans per persuadir els oients.

  En definitiva, l’oratòria va ser de gran importància en el món clàssic, ja que a un bon orador se l’escoltava, i gràcies a les paraules, algú podia fer-se respectar.

 34. Chaima Anza

  Salve a tohom haig de dir ue ha sigut prou valenta Camila, sense haver practicat abans i haver- ho fet tant bé. JO sincerament no l’hauria fet b´r, prtò ho haguès intenta. Moltes felicitats Camila!Per el teu esforç com a alumne de 1r de batxillerat, s’ha pogut veure a una noia amb un gran éxit !!
  Crec que gracies aquest video que ens ha fet la Camila, s’ha pogut demostrar que el llatí no és gaire difícil de pronunciar!

 35. Margalida Capellà Soler Post author

  Chaima, ara la Camila ja és a la Facultat; però la seva feina resta per sempre aquí. Un bon model a seguir i a superar, si s’escau.

 36. Cristina Álvarez Barraca

  Salvete!

  He de dir que he quedat totalment al·lucinada després de veure i sentir a la Camila!
  Mare meva, quin domini del llatí!
  El parla super ràpid i és bastant entenedor, no Lida? Perquè jo poca cosa he pogut entendre degut a la rapidesa amb la que ho deia!
  Com bé diu la meva companya Chaima segur que jo no ho hagués fet igual de bé que ella!
  Moltes felicitats Camila!

  Parlaré una mica sobre la retòrica, ja que després d’haver-me informat sobre ella m’ha semblat força interessant:
  Es podria dir que la retòrica és l’art de parlar correctament. La retòrica és per una banda científica i per una altra és un art; científica perquè el seu mètode d’estudi és molt estructurat i un art perquè fer servir les paraules no és una cosa gens fàcil.
  L’objectiu de la retòrica és comunicar d’una manera correcte un contingut amb finalitat didàctica, però sempre amb to poètic, que li dóna bellesa al llenguatge.

  Crec que actualment a les escoles encara es tindrien que fer classes així ja que avui en dia la majoria de la gent té problemes d’epressió i diuen i escriuen les coses de qualsevol manera, i la retòrica crec que és un bon mètode per a aconseguir millorar aquests errors.

 37. Sílvia Espinach García

  A l’antic Imperi romà, l’art de l’oratòria i la retòrica només el podien aprendre els que arribaven al “ludus rhethoricus” i feien el cursus honorum, una etapa exclusiva per nois. El rhetor ensenyava als seus alumnes aquest art del qual Ciceró en va ser un expert. Ell proposava dos tipus d’exercicis: les “suasoriae”, que consistia en fer un discurs per convèncer al públic sobre un tema determinat i, les “controversiae”, que era el debat entre dues persones d’opinions oposades sobre un tema determinat.

  Avui en dia, un bon discurs ha de ser concís, precís i coherent. S’ha d’intentar no caure en les repeticions, ni donar masses voltes a un mateix tema. Les anomenades “fal·làcies” són quelcom molt usual, un mètode per desbancar l’oponent de manera no vàlida. Ja existien en l’antiguitat, per aquest motiu, conserven els noms llatins: “ad hominem”, “tu quoque”…

  M’agradaria parlar també, sobre la frase “Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra”. El seu significat és: “Fins quan, Catilina, abusaràs de la nostra paciència”. Per entendre-la, però, hem de saber que la va pronunciar Ciceró, el principal artífex de la prosa llatina, durant el seu consolat. Catilina fou un candidat del partit popular, que va intentar prendre el poder a la força després de perdre les eleccions. Aquesta frase, va ser pronunciada quan Ciceró va descobrir que Catilina preparava la conspiració per prendre el poder. D’aquesta manera el van fer fugir de Roma i, van imposar la pena de mort a tots aquells que formaven part de la conjuració.

  Crec que el llatinisme emprat al que et refereixes és “sensu lato”. Bé, doncs significa: “en sentit ampli”.

 38. Laia Muñoz Osorio

  • Quan els joves romans rebien classes de retòrica i d’oratòria?

  – A partir dels 16 anys aproximadament, els nois que volien seguir estudiant per fer una carrera política o militar cursaven el Ludus rhetoricus que consistia en aprendre i perfeccionar la retòrica, la oratòria i altres assignatures com matemàtiques i filosofia.

  • Com havia de ser un bon discurs? i avui?

  – Un discurs llatí havia de ser ric en lèxic, precís, contundent i convencent de manera correcta.
  En canvi avui; els polítics, periodistes, presentadors de TV… no compleixen aquests requisits i són capaços d’utilitzar paraules malsonants i vocabulari ofensiu per imposar-se al seu contrincant.

  • Qui de vosaltres ens escriu el text llatí i la traducció del principi de la primera Catilinària que ens ha declamat la Camila?

  – La traducció és Fins quan, Catilina, abusaràs de la nostra paciència?.

  • Quan la va pronunciar Ciceró i per què?

  – La va pronunciar quan el candidat del partit popular romà va perdre les eleccions i va reaccionar violentament intentant fer-se amb el poder per la força.

  Aquí trobem un quadre dels segle XIX en que es representa a Ciceró que era del partit aristocràtic, acusant a Catilina.

  [http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Maccari-Cicero.jpg/800px-Maccari-Cicero.jpg]

  • Per cert, qui era Ciceró?

  – Marc Tul·li Ciceró era un orador, escriptor, polític i filòsof romà del segle I aC que va estudiar durant molts anys a Grècia, i va escriure moltes obres que tractaven d’estoïcisme, esclecticisme…

  • Qui era Catilina? De què se l’acusa?

  Catilina era el representant del partit popular romà que després de perdre les eleccions va intentar imposar-se amb la força.

  • Què era el Senat? Quina era la funció dels cònsols? Quin nom rebia la mesura excepcional amb què el Senat conferia poders extraordinaris als cònsols per restablir l’ordre polític?

  – El Senat o SPQR (Senatus Populusque Romanus) era la representació del poble davant del rei. El SPQR tenia la funció d’aconsellar al monarca, tot i que ell era qui decidia l’última paraula.

  El dictador romà tenia tots els poders a la seva mà i la seva funció era reestablir el règim.

  • Què vol dir l’expressió Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?

  – Fins quan, Catilina, abusaràs de la nostra paciència?

  • Quin llatinisme prescrit per les PAU de llatí a Catalunya ha esdevingut famós a partir del text declamat?

  Sensu lato que vol dir “en sentit ampli”.

 39. Uxue Avilés

  Salve!!

  – Els nois que volien seguir estudiar i fer una carrera política o militar a partir dels 16 anys, feien el Ludus rhretoricus que tractava en aprendre i millorar la retòrica, la oratòria i assignatures com filosofia.

  – El discurs havia de ser precís i ric en lèxic. Actualment, és diferent, hi ha persones que utilitzen paraules ofensives per tal de cregui que es superior al seu rival.

  – Traducció: Fins quan, Catilina, abusaràs de la nostra paciència?.

  – La va dir quan el candidat del PP romà va perdre les eleccions i va volguer pujar al poder mitjançant la força.

  – Va ser un orador, escriptor, polític i filòsof romà del segle I aC que va estudiar durant molts anys a Grècia, i va escriure moltes obres que tractaven sobre la filosofia.

  – Catilina era el representant del PP romà que va perdre les eleccions i volia pujar al poder utilitzant la força.

  – El Senat o Senatus Populusque Romanus era la representació del poble enfront al rei. La funció era d’aconsellar al monarca, tot i que ell era qui finalment decidia.
  El dictador romà tenia tots els poders i la seva funció era reestablir el règim.

  – Fins quan, Catilina, abusaràs de la nostra paciència?.

  Sensu lato que vol dir “en sentit ampli”.

  Vale!!

 40. Rocío Molina

  Quan els joves romans rebien classes de retòrica i d’oratòria?

  Els joves romans rebien classes de retòrica i d’oratòria quan decidien que volien dedicar la seva vida a la política i aleshores impartien classes d’aquestes assignatures. Això passava quan arribaven als setze anys.

  Com havia de ser un bon discurs? i avui?

  Un bon discurs en l’època romana havia d’estar compost per un lèxic en llatí ric en vocabulari, contundent i precís i amb la prioritat absoluta de voler convèncer a tot aquell que esta escoltant-lo.
  Avui, com a contrapunt, tota persona que, pel seu treball, ha de fer discurssos amb la intenció de convencèr es salta totes aquelles normes que en l’Antiga Roma es van posar i tenen com a únic objectiu que els receptors creguin en la seva paraula, tot i que després no vagin a portar-la a terme.

  Quan la va pronunciar Ciceró i per què?

  La frase de Fins quan, Catilina, abusaràs de la nostra paciència? la va pronunciar Ciceró quan el candidat del Partit Popular de l’Antiga Roma va perdre les eleccions i va voler adquirir el poder a la força.

  Per cert, qui era Ciceró?

  Ciceró va ser un polític, filòsof, escriptor i orador romà. Es coneix de la seva vida gràcies a la biografia escrita per Plutarc parlant d’ell.

  Qui era Catilina? De què se l’acusa?

  Catilina era el dirigent del Partit Popular de l’Antiga Roma durant l’etapa de l’Imperi i se l’acusa d’intentar enderrocar el govern que hi havia quan ell va perdre les eleccions.

  Què era el Senat? Quina era la funció dels cònsols? Quin nom rebia la mesura excepcional amb què el Senat conferia poders extraordinaris als cònsols per restablir l’ordre polític?

  El Senat romà era una institució de l’antiga Roma que va sorgir com a contrapès de la institució reial.
  Les funcions del consols eren bàsicament financeres, religioses, qüestions de seguretat, elecció de magistrats, etc.

  Quin llatinisme prescrit per les PAU de llatí a Catalunya ha esdevingut famós a partir del text declamat?

  El llatinisme és Sensu lato que significa “sentit ampli”.

 41. Luis Moreno

  -Quan els joves romans rebien classes de retòrica i oratòriament?
  Els nois començaven a rebre classes d’aquest tipus quan ja tenien decidit que a la seva vida es volien dedicar a la política.

  -Com havia de ser un bon discurs? i avui?
  Un bon discurs havia de tenir un bon vocabulari, un vocabulari que fos ric en lèxic, i expressat d’una manera precisa.Avui en dia els discursos no respecten del tot aquestes normes, per tant no son discursos ben presentats al 100%.

  -Qui de vosaltres ens escriu el text llatí i la traducció del principi de la primera Catilinària que ens ha declamat la Camila?
  Fins quan, Catilina, abusaràs de la nostra paciència?

  -Quan la va pronunciar Ciceró i per què?

  Aquesta frase “Fins quan, Catilina, abusaràs de la nostra paciència?” va ser pronunciada per Ciceró al perdre les eleccions.

  -Per cert, qui era Ciceró?
  fou un polític, filòsof, escriptor i orador de l’antiga Roma. Es coneix de la seva vida gràcies a la biografia que d’ell va escriure Plutarc, a les seves abundants epístoles que encara es conserven- i al zel dels humanistes del s.XV i XVI que varen copiar els rars manuscrits dels seus discursos i obres.

  -Qui era Catilina? De què se l’acusa?
  La que manava, representava i dirigia el Partit Popular a Roma.Acusada de voler enderrocar els governs que hi havia al no haver guanyat les eleccions.

  -Què era el Senat? Quina era la funció dels cònsols? Quin nom rebia la mesura excepcional amb què el Senat conferia poders extraordinaris als cònsols per restablir l’ordre polític?
  Representació del poble davant de la llei. Amb funncions religioses, financeres…

  -Què vol dir l’expressió Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?
  Fins quan, Catilina, abusaràs de la nostra paciència?

  -Quin llatinisme prescrit per les PAU de llatí a Catalunya ha esdevingut famós a partir del text declamat?
  Sensu lato que vol dir “en sentit ampli”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *