Afrodita, la Venus dels romans, era la deessa de l’amor i de la bellesa a l’antiga Grècia, com la Venus de Sandro Botticelli al Renaixement, o l’actriu Marilyn Monroe al segle XX, tal com avui ho continuen sent les models esculturals de les passarel·les, o les nines perfectes de cames llargues i primes del tipus princeses Disney, o la quarantona Barbie. L’ésser humà de tots els temps ha tingut i té, com l’home grec, la necessitat de mitificar allò inabastable: la bellesa perfecta, la força descomunal, l’art de predir, la sagacitat, … Al Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona, vaig veure fa uns anys una exposició itinerant sobre això: “D´Hèrcules a Superman. Déus i herois de la mitologia grecorromana”, que encara es pot visitar aquests dies a Reus. Aquesta exposició produïda pel MAC i el Consell Català del llibre per a Infants i Joves amb col·laboració amb la revista Cavall Fort pretén demostrar que els mites grecoromans encara perviuen en les icones cinematogràfiques i televisives actuals. No us ho podeu ni imaginar!
Quins altres paral·lelismes creieu que podem establir entre els déus i herois de la mitologia clàssica i personatges reals o ficticis, institucions o productes actuals? Penseu una mica i ja veureu que Barbie versus Venus no en són l’excepció!
juas XDDDDDDDD bueno sempre ya una primera vegada per tot
i ara si k es pot dir k ue vist tot XD
es comapara venus amb barbie? yo flipo xd
Ave Lida! M’ha fet gràcia veure aquest article, ja que avui a ètica hem estat parlant de la importància que donem al cos.
Crec que al llarg del temps els humans, hem cercat sempre la ‘perfecció’ tant en la bellesa (Venus, Barbie) com en la força (Hèrcules, Superman) i en molts altres més aspectes. I hauríem de preguntar-nos perquè l’home sempre vol arribar a la perfecció a travès del que és més difícil d’aconseguir. I sinó mirem el concepte de perfecció d’avui dia : ric, de pell morena i brocenjada, alts, d’ulls clars, prims… Però realment… quanta gent pot arribar a ser rica? Els ulls foscos sempre predominen sobre els clars, o no? Avui dia és difícil ser prim al primer món amb tot el menjar que trobem i sobre tot la tentació del fast-food.
Des del meu punt de vista, el concepte de perfecció que ens imposa la societat no és el real, és només un ideal, i ens estalviaríem casos d’anorèxia i complexos si no ens el imposaren.
I després sobre el paral·lelismes no sé molt bé que comentar, potser això que m’has dit d’Atena amb el ratolí de l’ordinador.
Tot i que la Venus té un cos molt més sa, nutrit, de bona família i de bon menjar, jo sempre he tingut enveja de les Barbies. La seva malena rosa malena rosa i el seu cos perfecta (alta i prima) sempre han estat el meu ideal de bellesa, encara que a Venus (deesa de l’amor i la bellesa) també la trobo molt maca i crec que el seu cos, tot i no ser el model de perfecció en el moment no és gens lleig!
Vale Lida!!
lidaaa(:
jo no sabia que la gent d’avui dia relacionaba la típica ”barbie” amb 90 cm de cintura, 90 cm de pit, un llarg cabell ros, ulls blaus, i els típics vestits provocatius d’una nina, és la figura perfecta de la gran bellesa.La veritat és que, nosaltres no podem arribar a un determinat cánon de bellesa, no podem ser perfectes. També hi han entremitjos; però la televisió, els anuncis publicitaris, l’entorn social.. tot això influeix en la decisió i la moral de cadascun. per això tothom alfinal, acaba imitant a un altre tipus de persona, que li agradaria ser.
això no ha de ser aixi!.
som com som, i ens teenim que estimar els uns als altres, no podem destacar cm algú que no som, ni tanpoc resaltar els defectes dels altres.
aquesta és la meva reflexió, sobretot això lida(L).
unpetó.=)
Avui ho hem estat parlant a filosofia aixo del tipus de model de cada segle
Avui dia son totes les models i famosas que surten a la tele i revistes amb un ”polvazo”.
A mi em sembla molt bé i sort per elles
El que no entenc es que n’hi ha gent que vol arribar a ser com elles i NO POT SER!
no perque siguin menys que ellas ni molt menys
si no perque primer es el cos de cadascun.
si la teva constitucio es aixi, de la unica manera que podrias canviar seria fente una cirugia que et deixarias alla tota la teva vida :S o si no agafant anorexia,bulimia i fotret tota la teva vida. i axo tampoc es aixi. A més per mi no trobo molt maco que el model perfecte sigui massa prima,tant que set veuen els ossos pff ( N ) a mi em dona fastic x)
Prefereixo tenir una cuixa com deu mana i ”I tenga por donde agarrarme” abans d’agarrarme als ossos x)
Jo crec que cadascu te que ser com li agrada ser
no tenim que reflexar-nos en un altre model.
Cada persona tindra alguna cosa que altre no en tindra i es el que n’hi ha x)
Perque de tots els milions de persones que n’hi ha al món,n’hi haura de que no li agradin les models aquestes que no tenen res, i tindre com ja eh dit ”algo para agarrarse”
Res mes x) aquesta es la meva opinio,m’he enrollat una mica pero bueno jaja 😀
Que vagii béé!! (:
Alba.
jo crec que la barbie es una replica de venus pero en l’actualitat,perquè es un model que les empreses han fent d’ una dona perfecta que té un cos perfecte però en realitat aixó no es un canón de bellesa perquè realment la bellesa està en l’interior i les virtuts de les dones que no pas en el físic però aixó la gencrec que el més important el es físic i per aixó es produeixen moltes enfermetats d’anorèxia.
dwss lida!! 🙂
Dons crec que as fet molt bè en ficar una barbie com a model de bellesa, sembla mentida que en el temps dels romans l’ideal de bellesa fos la Venus..
Aquests cos estaria mal vist, vui dir, no seria ni molt menys un cos perfecte.
I sincerament no m’agrada gens aquesta manera de veure les coses..pero es aixi.
Ahh i les Bratz tambè van tenir el seu temps que encare suposo que el tenen, aquell cos ple de curves, amb llavis grosos i ulls grans, cabell brillant, quasi quasi una dona perfecte..
Dons per mi, l’ideal de bellesa de la dona, ara mateix podria ser Rihanna, com moltissimes models mès.
L’idel de bellesa de l’home per mi sense dubte hi han dos, el Hugo Silvas, i Miguel Angel Silvestre, aquets dos homes per mi sòn com els homes guerrers i forts en el temps dels romans.
Desprès l’ideal de força podria ser perfectament, el protagonista de la serie “Smallville”, superman.
I aixi podria seguir i seguir esplicant i ficant ideals d’alguna cosa..
Bueno Lida seguire comentant qe crec que em queden moltes coses per comentar.
Un petò 🙂
La barbie es un canon de bellesa, aixo causa que moltes noies entrin en anorexia per aconseguir un ideal, per ser rosa, cames llargues…
Gali portu un munt d’estona buscan alguna cosa i no trobo a cap heroi inspirat en un déu en concret, però el que crec, és que tots els herois estan inspirats en deus, potser no en un sol però si amb el terme en general. tot i que alguns herois siguin mortals, veiem que tenen una serie de poders que només podrien ser divins, com per exemple la força.
Petons:)
Al principi de la història la bellesa femenina es relacionava amb la fertilitat, com més fèrtil semblava una dona, més atractiva. Quasi totes les venus trobades d’aquella època presenten les mateixes característiques: molta grassa corporal, grans pits, grans caderes, etc. Un exemple seria la Venus de Willendorf, o la de Milo.
L’ideal de bellesa humana ha anat canviant al llarg del temps, i sembla mentida el canvi tan oposat que s’ha establert respecte l’ideal de bellesa; ara són belles aquelles dones primes, amb caderes petites i cames llargues.
Això ha comportat molts problemes, sobretot per a les dones que volen arribar (o intentar) a aquesta perfecció de bellesa que s’està establint en la nostra època; ha arribat fins a tal extrem que moltes han decidit deixar de menjar o recurrir a la cirújía, i és que li donem massa importància a l’estètica, a la imatge.
Jo crec que cadascú té el seu ideal de bellesa; no hi ha cap prototip que la defineixi en sí.
M’he fixat que la mayoría dels herois manga reben molta influència dels dèus de la cultura clàssica grega i romana, tan en els temes que tracten com en els seus personatges.
Un exemple seria la deesa Artemisa amb la Princessa Mononoke; guardiana i protectora dels boscos i animals.
M’ha agradat aquest article!
Només com a curiositat per a totes aquelles persones que voldrien ser com la Barbie: sabeu que si el nostre cos fos integrament igual que el de la barbie no podriem aixecar-nos d’una cadira i caminar?
La diferència està en que el cos de la Venus és un cos real, que ens el trobem en la nostra societat, en canvi el cos de la Barbie e´s totalment impossible!
si tots fossim barbies i kens el mon seria molt aborrit:P
Vale:)
Jo hem quedo amb la Venus, mai m’ha agradat la Barbie i estic totalmen d’accord amb el que diu l’Andrea. A més ja prefereixo ser morena, és molt típic això de voler ser rossa i amb ela cabells clars. Crec que l’ideal de bellesa més real és la Venus ja que com han dit alguns companys és comú en canvi cap noia pot tenir les proporcions de la Barbie. Pel que fa ls herois ara no se m’acut cap però segur que molt estàn basats en deus ja que tenen poders i força que els humans no poden tenir. És una mica masoca tenir impossibles com a model a seguir o ideals de bellesa.
liidaa!
crec que no és gens bó tenir coma cànon de bellessa a la barbie,vale si és molt maca(prima, alta, de cabell ros…) però crec que cadascú te el cos que te i ha nascut així encara que no li agradi. I per culpa de tenir com a cànon de bellessa a les models, actrius, etc, hi ha persones que arriben a tenir anorèxia o bulimia per voler ser com elles . Respecte a hercules-superman crec el mateix que cada home te el seu cos i vale que es vulguin posar forts, etc, però són com són i es tenen que agradar així.
deu 🙂
un pettóó!
el concepte de bellesa m’ha fet venir a la ment L’amor platònic(és estrany no?¿)peró sí.Hi ha una relació molt estreta entre amor i bellesa. segons plató l’amor és un simple desig que en el fons busca la bellesa en primer lloc la bellesa del cos, a un grau més elavat la bellesa de lànima i el grau més superior trobem l’amor al coneixement(filosofia)és el desig de conèxer la bellesa en sí, la idea ,escènia,l’autèntica bellesa . plató ha superat aquell amor al físic(que busca la bellesa de cos) aquella que pertany al món dels sentits per tant no serà mai com esperàvem és una bellesa canviant, no és aquella bellesa absoluta ni universal.
el que vui dir amb aquesta teoria i es que si tothom pensés com plató no hi ha haurien molts dels problemes que tenim avui dia això no vol dir que tots haurem de pensar com plató perquè no es fàcil desprendre’ns dels nostres desitjos però crec que com a mínim la bellesa espiritual és molt més important que la del físic.
Avee Liidaa:-)
Per fi ja és divendres, estic passant una micona pel blog, per deixar alguns comentaris i avançar algunes coses:)
Le donat una miradeta a l’entrada i m’ha cridat l’atenció.
L’altre dia a ètica vam estar parlant sobre el tema del cànon de bellesa que suposadament joves de entre 13-25 volen aconseguir aparentar aquella perfecció impossible a través d’anuncis,models, actrius, amb la conseqüència d’ infermetats greus com l’anorèxia o la bulímia a causa d’una societat en que la primor o la pèrdua de pes és el principal cànon de bellesa irreal.
L’exemple que has posat reflexa molt be els diferents canons de bellesa a mesura que van passant els anys, perquè diguem que no tenen res a veure l’un de l’altre. Venus la deesa de l’amor i la bellesa té un cos ben alimentat, en canvi el de la barbie podem adonar-nos amb un cos massa prima, atractiva, amb cames llargues, etc.
Sobre els diferents paral•lelismes podria dir a HÈRCULES i WILL SMITH representant-se en la figura de la pel•lícula de “HANKOK”,amdós amb aquella força invencible,cossos forçuts,formats,etc.
Res més
Un petóo lidda i bon cap de setmana!:p
Hola Gali:)
Espero que ja estiguis mes recuperada!!
El comentari és per dir-te que tinc el meu article de moodle fet a esborranys (desde el compte de la Sara) però no puc afejir la imatge aaaarg!) em podràs ajudar siusplau?
Merci d’avantma! un petó
Hola Andrea! Veig que tu sí que ja estàs recuperada i amb ganes de treballar. Ja tens el teu primer post a Aracne amb la fotografia del cartell que em demanaves.
Fins dimarts!
Gaaalii:) tot i qe sempre hem volgutu idealitzar el cos, el prototip d’aquest ha canviat molt desde l’antiguitat, no hi ha més que mirar les dues fotografies per demostrar-ho. el cos de la barbie no te ninguna curba, no és un cos de veritat..!
Cada dia ens quedan menys dubtes, estem profundament arrelats a la cultura grega i llatina. Tot esta relacionat i no és més que innovació rera innovació però partin de la mateixa idea.
ave Lida… que tal???
jo porto dos dies sense venir, i avui tenia que parlar amb tu d’un tema de l’excursió, però ja ho parlarem dimarts.
vanus, es la deesa del amor, i la barbie…la típica noia, amb le seves curves, i el cabell llarg…A mí no m’agradaría ser com es la barbie, perquè, si potser, pot tindre molt bon cosa, i tot, el que es sol dir, però més val, tenir un cop, que a tu mateixa t’agradi, que no que siguis una noia, amb un cos esquifit i lleig. bueno, ja ens en tenim que anar, aixñi que ja em despedeixo. un peto i fins dimarts. vale Lida
Ave Gali!! La barbie és l’ideal de bellesa avui en dia!! Totes les noies i nenes volen arribar a ser com ella rossa, prima i maca!! En el temps dels grecs ja tenian un ideal de bellesa que era la Venus!! Cada temps ha tingut el seu ideal de bellesa i ha anat canviant al passar els segles.
Hem sembla molt bé que el cos de una Barbie sigui el model i el cos perfecte. Per altre part, crec que no tindriem de tenir res d’embeja a aquests cosos, per la meva part i opinió, crec que es millor un cos humá i sá natural com el nostre, que no un cos com el de la babrie, te observasió i una opinió de un cos fals i poc realista, aunque insisteixo, es bon model un cos com aquest.
Ave margalida!
Doncs si, avui en dia la barbie és lestetica perfecta,
es lestetica qe fan tenir a les models,
el qe veiem els anuncis.
Una estetica qe crec qe ningú pot aribar a ser tan perfecta
Els grecs deien qe la bellesa ideal era la de Venus!
Crec qe tot va canviant,
igual qe avans lligavas més si eras grass
(representava qe menjavas més y tenias mes diners)
y ara ens han imposat una estetica qe ningú pot ariiba adqirir.
http://www.mac.cat/cat/Recursos-en-linia/Recursos-educatius/D-Hercules-a-Superman.-Deus-i-herois-de-la-mitologia-grecoromana
Crec que hem de recuperar aquest vell apunt arran d’aquesta notícia. Què n’opineu?
Salve! Penso que la barbie no és un bon model per fixar-nos, tot i així volguem o no , és a tot arreu en les passarel·les i en els anuncis i moltes noies volen arribar a tenir aquesta estètica.
Penso que avui dia, tothom vol tenir un bon físic. I en veritat no es gens dolent voler tenir un bon cos, i voler estár content amb si mateix i estar sá. Però una cosa és estar sá i un altre cosa és anar a estar gairebé anorexica, perquè un pot estár prim pero no fins a arribar a l’extrem.
La bellesa no és estar extremadament prima!!!
vale!!!
Salve!!
No espot comparar la barbie amb Venus, ja que Venus està proporcionada, i la Barbie no, és massa alta, massa prima i té massa pit. Algunes noies volen estar com la Barbie, i no ho arriben a estar mai, ja que és impossible, per mi la bellesa ideal és la que cadascú creu, no n’hi ha un model exacte, tothom té la seva forma de pensar respecte la bellesa.
http://www.takepart.com/feature/2014/05/15/famous-paintings-photoshopped-to-look-like-fashion-models
http://www.abc.es/sociedad/20150201/abci-cuerpo-mujer-historia-201502010913.html
El camí de la bellesa des de les Venus fins a les models talla 34
L’evolució dels cànons mostra com els cossos prims han guanyat protagonisme
http://www.ara.cat/dossier/cami-bellesa-Venus-models-talla_0_1820818016.html