Living History dels antics Jocs Olímpics

Si no vàreu veure abans dels jocs olímpics d’Atenes, el 2004, el primer Living History de la televisió, dirigit per Isabel Raventós i Sergi Schaaff, sobre els antics Jocs Olímpics, ara podeu visionar un resum dels tretze capítols de Campeones de Olimpia i traslladar-vos al segle IV aC a Olímpia amb trenta atletes professionals de França, Alemanya, Itàlia, Grècia i Espanya. Els atletes espanyols que hi participaran foren:  Jaime Peñas Bermejo, Ion Gutiérrez Terradillos, Jordi Mayoral Rodríguez, Waldo Moreno Lara, Antonio Ledesma Santana, entrenats per José Luis Martínez i Francisco Barcia, i assessorats  per l’historiador Conrado Durántez.

Hem estudiat els jocs a l’antiguitat (l’alumne Cristian Dedeu ens ho va resumir en un vídeo), en Sebastià Giralt ens ajuda a recordar-ho, així com el nostre llibre de Grec 1 i 2 de l’ed. Teide, a més  aquest any s’han celebrat els jocs olímpics de Beijing i ens han regalat diversos documentals a TDP sobre la boxa, l’ hípica a Olímpia i l’atletisme; per tant tenim suficient informació per, després de veure els tretze capítols resumits en 10, comentar què us ha semblat el Living History de Campeones de Olimpia:

Capítol 1:

16 thoughts on “Living History dels antics Jocs Olímpics

 1. Sara Perez

  Esta molt bé el documental, esta tot molt ben recreat deu ser molt dificil acustumarse a corre descalç i a viure com a aquella epoca si ja has tingut las comoditats de l’actualitat.Es curios que no tenen peses i han d’axecar pedres.També es curios que les disciplines olimpiques probenent de la guerra haure de començar a mirar per l’episodi 3.

 2. Sara Perez

  He estat veiem el 3 i el 4 estan bé buenuu jo crec que els que fan el rituals de dionis no els posseix un deu sino el vi que es prenen jejeje… i que devia ser molt dur per exemple haver de remoure la terra abans de fer els salts o altres proves.

 3. Verónica Vega

  Està molt bè això!! Però deu ser durs per a ells un canvi tant gran en la forma d’entrenar-se. De moment he vist el capítol 1 i ara hem mirare algun mès.

 4. Verónica Vega

  Jejeje!! Quina gràcia les banyeres!! Està molt bè el documental però ha de ser dur entrenar i viure així.De moment porto 2 capítols, continúo mirant!!

 5. Sara Pérez

  He mirat els capitols 5 i 6 es molt raro el que menjaven depen l’esport que feien. Que raros els sacs de boxe d’aquell temps.Es curios que Plato es digues aixi per un sobrenom per la seva gran esquena.I parla dels oplites grecs galii!! Es que hi ha proves que no canvien gaire com la del disc pero hi ha altres que son bastant diferents.Quin joc més xulu el de les tabas!!!!!Quina estatua més impressionant de Zeus!!!Hipocrates era un gran metge que va explicar com es posaven bé els ossos quan es treien!!! Impresiona bastant el ritual a la deesa Afrodita com cantan i tot. Te rao l’ultim que explica que no s’han integrat en els aspectes sobre el sexe.

 6. Sara Perez

  Vaig acabar de mirar els videos per fi!!!! M’ha soptat molt que els musics tinguin un paper tant important en els jocs. Fa molta engunia veure com fan servir l’estrijo. També m’ha soptat aquell home que va morir en convat i va guanyar perque l’altre es va rendir pobre home. A la nit quan fan el jurament a Zeus sembla una secta!! M’ha agradat molt aixo de posarlis noms grecs als atletes. Buff.. i a les carreres de cavalls els que anaven darrera pobres no deurien veure bé perque hi ha una de pols impresionant i esta molt bé que almenys les dones podien participar en alguna prova!!! Es impresionant tot el que feien en aquella epoca els monuments i sobretot les estatues gegants!!! I que dura que era la lluita perque el pobre alemany estava sangran i seguian avui en dia aixo no pasaria. I lu de la lluita a mort es podien passar hores i hores fins que moris algú o es rendis.

 7. Marina Mayo

  Ja he vist els dos primers capítols (per fi). M’ha semblat força interessant la manera de viure que tenien els grecs a l’antiguitat; els menjars,
  l’hora de banyar-se, com i amb quins materials s’entrenàven…molt curiòs la veritat.

 8. Marina Mayo

  En el capítol tres m’ha sorprès la cullera còncova amb que es netejaven abans de banyar-se, es molt curiòs.
  Tambè com vivien els propis atletes grecs las olimpíades, ja que aquests jocs eren part de la seva cultura, i era més important per a ells que potser per a uns altres.
  La veritat es que no ha canviat massa els esports de la antigüitat que els d’ara i això que han passat segles i segles.

 9. El-Mekki Hali

  Hola!!!

  Margalida!!!

  Aquest documental m`agradat molt, recrea la formacio que revien els antics jugadors olimpics. Hasta molt bé el video perque ens dona una idea de com menjaben, on dormien, que feien…etc. Em sembla a mi que hauriem de anari alla una temporada a veure si aixi ens donem compte de tots els luxes que tenim a l`actualita jejee xD!!!

  Adeu!!!

 10. Bouchra

  la veritat es que és una experiència molt maca encara que hagi de ser una mica dura i és precisament aquesta duresa la que fa que tingui gràcia els atletes estan en plena naturalesa, en condicions arcaiques però originals. Pels gercs devia ser normal la vida que portaven però aquests europeus ho veuen difícil perquè han provat la vida contemporània que és molt més cómode

 11. Bet

  Hola ! 🙂
  no he vist els capítols, pero ja mels mirare quan tingui mes temps. M’encanta tota l’història dels jocs olímpics, i trobo fascinant que existeixin des de fa tant!
  Vaja, quan m’agi mirat els capitols ja farè un comentari millor 😀

 12. Maria Salat

  Sembla mentida que una cosa tant antiga hagi perdurat i ens hagi arribat fins ara. Els antics jocs olímpics són molt semblants als d’ara, però sort que els atletes d’ara no van descalços!

 13. Pingback: El fil de les clàssiques » Blog Archive » Boxa, hípica i atletisme a l’antiga Grècia

 14. Camila

  Penso que aquest experiment és molt interessant i una manera diferent d’apendre com vivíen els atletes grecs, realment ara sabem que eran unes condicions de vides molt dures. El fet de que els protagonistes de l’experiment tinguessin veritables dificultats per arribar a l’últim dia, i sent atletes reconeguts, demostra que les condicions dels atletes grecs eren extremadament dures. Pot ser per aquest motiu tenien molt reconeixement per part del públic (dels no atletes).
  Molt bons els vídeos Gali, estaria fer una cosa així però només durant un dia (no crec que nosaltres aguantariem gaire més).

 15. Margalida Capellà Soler Post author

  El curs vinent podem proposar de fer un dia d’esports grecs!

 16. Pingback: Kahoot de religiositat a l’antiga Grècia: Els jocs esportius | Citius, Altius, Fortius

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *