Sòcrates i Protàgoras a Werther

werther1_cartel_peli.jpg  Werther és una pel·lícula de Pilar Miró (1989), basada en la novel·la homònima de Goethe. Eusebio Poncela interpreta el paper d’un professor de grec en un col·legi selecte del nord d’Espanya. Heu vist la pel·lícula? bla, bla, bla…

33 thoughts on “Sòcrates i Protàgoras a Werther

 1. Ricardo

  Muchísimas gracias por la referencia. Efectivamente, las he subido a Youtube yo mismo. Éste es mi canal en “Youtube” (http://es.youtube.com/user/estadoimperfecto) donde subo los vídeos que después posteo en mi blog. Gracias de nuevo y, si quieres la película, te la envío en un cd por correo. También hay una escena muy interesante de una recitación de un poema de Arquíloco (http://griegoantiguo.wordpress.com/2008/09/13/recitacion-de-arquiloco/). Un saludo muy cordial

 2. mcapella Post author

  Las gracias no se merecen, es lo que toca;ahora ya sé quien hay detrás de Estado imperfecto y me alegro muchísimo. Leí tu post en Chiron sobre Arquíloco, en cuanto toque el tema de la lírica arcaica en griego de segundo, publicaré, si te parece bien, la referencia y el enlace a tu canal. No logro dar con la película y ahora me has puesto la miel en la boca. Un abrazo.

 3. mcapella Post author

  Por cierto,Ricardo, en el instituto utilicé el mismo material en clase de griego: el diccionari vox grisáceo, la gramática de Berenguer Amenós y el libro de griego de Alfonso Martínez Diez y Juan Torres Ruiz, publicado en Bruño, Griego Cou/Universidad, libros que aún conservo. También traducíamos en griego los diálogos de Platón: Protágoras, Apología de Sócrates… ¡Qué bellos recuerdos! ¡Tan bellos que cambié de rumbo! Muchas gracias.

 4. Ricardo

  Margalida, envíame la dirección de tu insti y la tienes ahí por correo urgente en tres días. Gracias de nuevo y un abrazo.

 5. Pingback: SÓCRATES EN CLASE DE BACHILLERATO « HELLENIKÁ. RECURSOS DE GRIEGO ANTIGUO

 6. mcapella Post author

  Te he mandado un correo particular que espero recibas; la dirección del IES Cristòfol Ferrer es C/ Rafael de Casanova s/n 08330 Premià de Mar (Barcelona). Escríbeme una dirección para corresponderte. Muchas gracias de nuevo y en cuanto lo reciba te aviso.

 7. Ramon Torné

  Certament aquesta pel·lícula que ha redescobert l’amic Ricardo Rodríguez és una mina. I quan diu que te l’envia en tres dies això ho pots tenir per cert: parlo per experiència pròpia!

 8. mcapella Post author

  Me n’alegro, Ramon; saps jo et volia demanar Les troianes que em vas comentar que les tenies.

 9. Verónica Vega

  Hola!!
  Margalida estàn molt bè aquests vídeos amés hem sona tot perquè ho acabem de fer a filo. Per cert quina por veure tota la pissarra escrita en grec!!
  fins demà!!

 10. Ricardo

  Margalida, no he recibido tu correo, pero tomo nota de la dirección de tu insti y mañana intentaré enviarte en un cd la peli y los tres fragmentos de la misma en formato de vídeo que extraje, por si quieres usarlos en clase. Gracias y un abrazo.

 11. mcapella Post author

  Ricardo, te he mandado otro correo. No sé porque algunos correos de Xtec a hotmail no llegan nunca a su destino. Espero que esta vez te llegue. De todas formas, la dirección del instituto es válida. Muchísimas gracias por tu paciencia y amabilidad.

 12. Andrea

  bua.. no soc de grec pero si faig filo.. sento a Socrates ia por todos lados.. ajajajaj!
  petons:)

 13. Sara Perez

  Estan molt bé aquests videos sobre la filosofia i tot aixo ja u se perque es el que ara hem acabat de fer a filosofia els sofistes i socrates que va tenir una valentia impresionant d’acceptar la seva mort encara que fos injusta.

 14. Marina Mayo

  Estan molt interessants els vídeos, sobretot per les explicacions que fa el professor, a més que ho tenim molt recent per les classes de filo.
  Potser em baixaré la película.

 15. Maria Rosa Llabrés Ripoll

  ¡Hola, Ricardo! Cuánto me alegro de que dés a conocer la película “Werther” a las nuevas generaciones. En su momento me emocionó muchísimo; en primer lugar, por sacar en una película esa especie tan rara que somos los profesores de griego, y además, entre otros muchos detalles, yo también estaba utilizando el mismo material que aparece en esas escenas.
  Si no fuera mucho pedir, me encantaría tener una copia en CD. Margalida tiene mi dirección. Gracias por anticipado.

  Hola, Margalida, aprofito per enviar-te una salutació molt cordial.

 16. Margalida Capellà Soler Post author

  Teniu tota la raó. Gràcies a l’amabilitat d’en Ricardo, he vist finalment la pel·lícula i m’ha impactat.

 17. El-Mekki Hali

  Margalida!!!

  E vist tots dos videos i no esatan malament, el ultim es una mica trist però, no pasa res. Es notas que el professor de grec en sap molt i que intenta transmetre els seus coneixements i la seva pasió per la cultura classica grega, igual que ho fas tu ma nosaltres en cada classe espero que mai et tinguis que marchar com el professor del video!!!

  Adeu!!!

 18. Laura Galán

  Tot i que no he llegit la novel·la de Goethe, tinc moltíssimes ganes des que vaig llegir un llibre que en feia referència, i com no, si hi ha amor de per mig…
  La veritat es que no s’havia que hi havia una pel·lícula basada en “Werther”, però se’ns dubte la miraré sencera.
  A filosofia ja hem treballat el relativisme que defensaven els sofistes, i per tant, Protàgores (“L’home és la mesura de totes les coses.”). També la polèmica que va provocar la mort de Sòcrates, acusat de corrompre als joves i de no obeïr als déus. La seva mort quedaria en la consciència de tothom perquè era un error que el comdemnèssin per intentar conduir als joves pel bon camí. Quan va tenir l’opció de defensar-se en l’últim discurs, va declarar que si li donèssin la llibertat, actuaria de la mateixa manera.
  En l’últim vídeo, podem observar que hi ha un petit paral·lelisme amb la vida del professor i el que explica els alumnes sobre Sòcrates, ja que sembla que ell s’en vagi del institut involuntàriament, per no anar en contra dels seus principis com a persona, tal com va fer Sòcrates, declaran que moriria els cops que fèssin falta si fos aquesta la conseqüència que hauria de patir per fer cas al que li diu la seva consciència.

 19. lina

  Aquest vídeo el varem veure a classe de filosofia. El professors explica als alumnes la teoria del Sofista Protàgores, “L’home és la mesura de totes les coses”. Això ho podem veure en què totes les coses estan dissenyades per al nostres us i per tant el seu significat no està en elles mateixes sinó en les persones.
  També menciona la manera relativista de pensar dels sofistes. Aquests tan sols tenen una cosa en comú i és la seva professió, ensenyar retòrica. Diuen que en la paraula es troba el poder, és a dir si sabem parlar bé podem tenir el poder, podem curar l’ànima o fer-li mal.
  Pel que he pogut deduir, el professor és expulsat del col·legi,aixó crec que té una relació amb Sòcrates, perquè al igual que Sòcrates van ser jutjàs per la seva manera distinta de veure les coses.

 20. Irena

  Hola,
  Com diu la Lina aquest vídeo ens el va passar el Manel a classe mentre estudiàvem Sòcrates. Crec que és una pel·lícula molt interessant segons he llegit en l’argument, encara que la novel·la sempre tendeix a ser millor.
  Dins del Romanticisme alemany d’aquella època, però especialemt dins d’aquesta obra existeix una gran influència de les idees de Kant ja que al llarg de la novel·la es plantegen moltes preguntes sobre aquest filòsof.
  Ell intenta també explicar els sofistes als seus alumnes amb el concepte de que el home és la mesura de totes les coses i que és es basa en el relativisme.
  adéuu!

 21. nuria yela

  Χαιερετε!
  Els sofistes reflexionaves sobretot sobre els aspectes humans, estudiaven la societat. Tenien en comú que eren un conjunt d’homes que ensenyaven retòrica, art que es considerava de gran importància en aquella època per un motiu, el sistema que utilitzaven era democràtic i parlamentari.

  Una de les idees que defensaven i de que es parla en aquest vídeo és el relativisme. Es tracta, com molt bé ha explicat l’actor que té el paper de professor, de que hi ha tantes veritats com individus. Per què? Perquè les nostres “veritats” depenen de la nostra percepció sensorial i cadascú percep les coses de diferent manera. Els sofistes també defensaven que els valors estètics i ètics eren relatius.

  Sòcrates, en contraposició, no creurà en el relativisme dels sofistes, ell creu que hi ha una essència de la realitat, a la qual podem arribar analitzant una sèrie de casos particulars. A aquesta essència de la realitat s’hi arribarà a través del diàleg i més concretament, a través del mètode Socràtic.

 22. Laia Muñoz Osorio

  Jo us parlaré dels sofistes perquè de Sòcrates ja n’hi ha forces apunts i comentaris:

  Els sofistes van ser els primers filòsofs que van interessar-se en els àmbits humanistes per sobre dels científics. Aquest canvi de mentalitat està relacionat amb la democratització d’Atenes i la gran importància de la retòrica en aquest nou ordre polític. Els sofistes asseguraven que la paraula tenia un gran poder, perquè gràcies a ella podies convéncer els altres dels teus interessos, podies defensar les teves idees, apaivagar les penes i el dolor o transmetre alegria.

  A més a més, els sofistes eren relativistes. Eren relativistes perquè no creien en una veritat universal, sinó en tantes veritats com punts de vista hi ha. També hi ha sofistes esceptistes que no creuen cap veritat, perquè ninguna es pot justificar.

  Per últim els sofistes van ser els primers en separar les lleis naturals (φύσις) i les convencionals (νόμος).

  Les lleis naturals eren aquelles que venien donades amb el naixement i eren controlades per les forces de la natura, per exemple la recerca del plaer i la recerca del poder.

  En canvi les lleis convencionals eren creades per la societat, per l’home, amb el propòsit de mantenir un món ordenat. En cas contrari, les persones es mourien per les lleis naturals que acostumen a ser egoistes ja que el seu propòsit és la supervivència. Alguns exemples són l’esclavitud, les lleis de la ciutat i la religió.

  Abans de l’actitud filosòfica que començà cap el segle VI aC, es consideraven que totes les lleis eren naturals, creades per la voluntat dels déus.

 23. Cristina Ortiz

  Hola 🙂 No he vist aquesta pel·lícula però la veritat és que penso que aquest professor s’explica molt bé. La forma en que posa exemples, i la veu ferma i segura amb la que explica, em fa estar segura de que serviria per a que tothom aprengues i prestes atenció. Tot i això la nostra professora de grec no li te res a envejar.

  En aquesta explicació queda molt clara la contraposició entre Sòcrates i els sofistes. Ell no creu en el relativisme dels sofistes, sinó que és un defensor de la vella moral grega.

  Adéu

 24. Pingback: Què en sabem de Sòcrates? | Aracne fila i fila

 25. Alina Roman

  Xaipete!

  Werther: En una ciutat costanera del nord d’Espanya, Werther és un jove professor (Poncela) que imparteix classes de grec en un selecte col·legi. És un home romàntic i melancòlic que viu sol a la vella casa dels seus avantpassats. Accepta donar classes particulars al fill d’un ric armador, un nen introvertit i difícil que viu tancat en si mateix. Werther se sent tan atret per la mare del noi (Sampietro), una dona forta i independent, que ja no podrà viure sense ella. Adaptació modernitzada del clàssic de Goethe realitzat per a televisió.

  Aquesta pel·licula de l’any 1986 ens parla sobre Sòcrates i Protàgores dos filòsofs importants , través del grec i les frases filosofiques , el professor de la pel·lícula intenta explicar als alumnes quins eren els pensaments de Sòcrates i per qué va ser tan important igual i Protàgores que va ser un filòsof presocràtic de l’antiga Grècia Admirat expert en retòrica que recorria el món grec cobrant elevades tarifes pels seus coneixements sobre el correcte ús de les paraules o ortoepeia. Plató li acredita com l’inventor del paper del sofista professional o professor de “virtut” (entesa no com a “bondat” sinó com a coneixement i habilitat per tenir èxit mundà). El lloc de naixement de Protagores.
  Protàgores va ser un pensador viatger i celebrat. Va viure durant llargues temporades a Atenes, on va ser conegut de Sòcrates i amic de Pèricles, el qual li va encarregar la constitució per a la nova colònia de Thuris, que va redactar cap al 444 o 443 aC i on, per primera vegada en la història, es va establir l’educació pública i obligatòria.

  Trobo que és interessant aquesta pel·lícula.!!

 26. Camila Arigón

  Aquest fragment de la pel·lícula Werther parla del relativisme sofista. Tota idea, tot concepte té més d’una interpretació, igual que alguna cosa bonica per nosaltres a un altre li pot semblar molt lleig. Per això, diuen que si posessim en un munt totes les coses que ens semblen lletges i d’aquell munt poguéssim escollir el que ens sembla maco, no en quedaria res, perquè el que a algú li sembla lleig a un altre li semblarà el més bonic del món. Protàgores diu que la cada home té la seva pròpia veritat i pot ser diferent per un altre. A més a més, cada concepte presenta un tarannà escèptic, és a dir, mai arribarem a saber com és realment.

  Aquesta teoria Plató la contradirà dient que un concepte no pot ser maco i lleig a la vegada. Si alguna cosa és bonic, serà perquè forma part de l’essència de bellesa del món de les idees, i per això no pot formar part de l’essència de bellesa i alhora de lleig.

 27. Dani

  Jo no he vist la pel·licula però si en classe de Filosofia el tros del video d’aquest article.
  Tracta d’una classe sobre la relació entre Sòcrates i Protàgores, un sofista. S’explica com la relació entre els sofistes a l’Atenes de Plató va ser molt qüestionada alehores fins a l’actualitat. Al darrera de la qüestió apareix una relació amb el saber divers, diferent i plural que Atenes no podia tolerar. Sòcrates representa aquesta tradició antiga que veu com una immigració pot amenaçar els seus costums, les seves lleis i la pròpia tradició. Plató és evident que continuarà en la línia de Sòcrates plantejant una obertura o bé un tancament vers la resta de cultures.

 28. Clàudia Cazaux Cuberas

  Aquest fragment el vam veure a classe de filosofia! Em va agradar molt inclús en algun moment és graciós com intenta fer-nos veure que qualsevol cosa es pot refutar, no hi ha mai res cert ja que per exemple el que per mi és una cosa per algú altre potser és el contrari. Es basa en el relativisme sofista que una mateixa cosa en pot ser moltes, tot depèn de qui ho miri però Plató pensarà el contrari, pensarà que una cosa no pot ser lletja i bonica a la vegada per exemple sinó que només hi ha una opció possible.

 29. barroso.rebeca

  Xaipetee!!

  Aquest fragment de la pel·lícula “Werther” parla sobre el relativisme sofista, que consisteix en el fet que no hi ha una única veritat objectiva, existeixen tantes veritats com subjectes. Un exemple seria el concepte de bellesa, una cosa bella per mi no significa que per un altre també ho serà, ja que moltes coses que a mi em semblen lletges poden ser boniques per una altra persona.

 30. gimenez.judit

  Aquest vídeo ens l’ha passat el Manel Codina a classe! Diu que la veritat absoluta no existeix pels sofistes, tot és relatiu. El professor del vídeo fa preguntes als alumnes per fer-los veure que hi ha diferents punts de vista. Per exemple: És bona la medicina? Ho serà per tots nosaltres menys pels doctors i farmacèutics que viuen de les malalties.

 31. Roser

  Χαιρε!

  Aquest video ens el van posar fa poc a les classes de la filosofia i la verita és que em va anar molt bé per diferenciar el pensament de Socràtes amb el dels sofistes. M’agradaria veure la pel·licula per acabar d’establir la diferència entre aquests i d’altres filosofs.

 32. Pingback: Dia Mundial de la filosofia | El Fil de les Clàssiques

 33. Pingback: Referents clàssics a Merlí | La cinta de Νίκη

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *