Ràdio educativa per a llatí i grec

Receptor anys 30

Com podeu veure, vaig acomiadar el bloc fins al setembre. Quin sentit té escriure en un bloc d’aula en temps d’estiu? Jo encara no estic de vacances sinó de formació. Aquesta primera quinzena de juliol faig un curs de Ràdio educativa amb Aula Media, per cert molt interessant. Com a projecte de curs havíem de fer un programa de ràdio, hem tingut molts problemes tècnics, però finalment us penjo aquí la meva part (fet prescrit). Tot i que el tema no el vaig triar jo, sinó el meu grup, Calaix de sastre, i, en un principi, no m’agradava gens perquè és l’odi. Crec que al final he après no només a fer ràdio, a manipular millor el programa Audacity, a penjar podcast en un servidor i a aferrar-ho al bloc (com podreu escoltar) sinó també a fer una recerca musical sobre el tema i a parlar d’etimologia (ja coneixeu la meva dèria amb l’origen dels mots), a adaptar ad hoc el mite de Medea ì el seu amor odi envers Jàson, a partir d’Eurípides, d’ Apol·loni de Rodes i sobretot d’Ovidi (m’hagués estalviat feina si hagués inclòs aquest mite en el seu moment a Narracions de mites clàssics; però no ho vaig fer perquè no s’experimenta cap metamorfosi ni en animal, ni en planta, ni en pedra), a traduir el poema de Catul Odi et amo, acompanyant a Jóhann Jóhannsson, i a buscar frases de pervivència del tema amor/odi, encetat per Catul, tot i que que ja trobem el tema en Anacreont, en canvi l’odi personal apareix per primer cop en la literatura grega en Arquíloc.

No en tenia ni idea de l’odi en general, o potser no en volia tenir, ja n’hi ha massa, no és beneficiós, però com a alumna de Ràdio educativa he hagut de fer-ne una recerca i ho he volgut adaptar al meu camp: les clàssiques i he anat a parar a l’odi que més entenc: un odi/amor. Sí, el proper curs vull fer ràdio educativa a l’institut per internet i crec que també es pot fer per a llatí, grec i cultura clàssica. A veure si entre tots ens en sortim i ens podem escoltar també pel mòbil! Per ensenyar, com veieu primer se n’ha d’aprendre i ser alumna no sempre és fàcil, ja ho sabeu.

Espero que El magazín dels sentiments, centrat en l’odi, us agradi. No sigueu massa durs amb mi, perquè n’estic aprenent i el que escoltareu és el projecte per aprovar el curs. Ara sí, molt bon estiu!

Download link

18 thoughts on “Ràdio educativa per a llatí i grec

 1. Verónica Vega

  Hola Margalida! Ja veig que aprofites bè el temps. M’ha agradat molt el teu treball i penso que has encertat amb la música triada. Et felicito!
  Sobre el meu treball de recerca t’he de dir que vaig fent i estic trobant força informació. Estic tenint problemes per enviar-te el que ja tinc per això t’ho comento pel bloc. Ho anire intentant.
  Bon estiu!

 2. mcapella Post author

  Moltes gràcies, Vero. Pel que fa al teu treball de recerca, m’ho pots enviar al meu correu com a document adjunt si tens problemes per continuar. Bon estiu i bona recerca!

 3. Pingback: Ràdio educativa 2008 » Blog Archive » El magazín dels sentiments

 4. alba

  Hola Margalida. En sóc conscient que el bloc està de vacances però per si de cas te’l mires veuràs el meu comentari. Sóc L’Alba Rocabert i necessito saber el llistat de llibres per 3er d’ESO, tu me’l pots facilitar?. Les meves amigues estan com jo.
  Per cert molt xulu el teu blog…,m’ha agraadat encara que no he estudiat genys el tema de les clàssiques.
  Un petó i bones vacances!

 5. mcapella Post author

  Hola, Alba! Em sap greu no poder ajudar-te. Jo només sé els llibres de Cultura clàssica i són de l’editorial Teide i el llibre de lectura Les aventures d’Ulisses també de Teide. T’hauràs d’esperar al mes de setembre, dia primer ja estarà obert l’institut. Bona sort i bon estiu.

 6. Sílvia Espinach García

  Ave Lida!
  Primer de tot dir-te que ets una bona rapsode. M ‘ha encantat el primer fragment que has llegit! I la tria musical… EXCEL·LENT! També la col·laboració masculina per la traducció. I, sobretot, la tria del tema i com li has donat la volta i l’has portat cap al NOSTRE camp: les clàssiques.

 7. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Sívia, però només sóc una aficionada i entusiasta del món de la ràdio. M’agradaria que aquest curs poguéssim fer ràdio educativa a llatí i amb persones a classe, com tu, segur que ho aconseguirem, malgrat totes les dificultats que se’ns presentin!

 8. Pingback: El Fil de les Cl

 9. Andrea

  Lida està molt bé el teu treball sobre l’odi, hi ha molts mites grecs en que es parla de l’odi, l’odi és un sentiment que molta gent encara que no ho volgui el té i que a vegades no ho pot evitar.

 10. irina

  Lida està molt bé el teu treball sobre l’odi, hi ha molts mites grecs en que es parla de l’odi, l’odi és un sentiment que molta gent encara que no ho volgui el té i que a vegades no ho pot evitar.

 11. Irina

  Salve Lida! tu no descanses mai! realment està molt bé tot plegat. Aquest curs m’ho he passat molt bé a llatí , i és una assignatura en la que he après moltissimes coses.Malgrat que potser l’any que ve no faig llatí recomano a tothom aquesta assignatura i també aquesta professora!
  Vale!

 12. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltíssimes gràcies, Irina. Ha estat un plaer per a mi tenir-te a classe i al final he aconseguit no confondre’t amb la teva germana bessona, Andrea, igual de motivada i interessada pel llatí i les clàssiques que tu. Facis o no llatí a batxillerat, cosa que m’agradaria ben molt, crec que per sempre més veuràs referents clàssics arreu i no permetràs que diguin que el llatí és una llengua morta. Els blocs continuaran essent teus! T’hi esperem!

 13. lourdes caparros

  Salve!

  Cada dia hi han articles mes bons per aqui,tu no descanses mai eh!

  Jo crec que hi ha massa odi en el mon i aixo ens fa estar malament moltes vegades,perque encara que no ens ho creiem amb el simple fet d’odiar ens fem mal a nosaltres mateixos,es mes facil sentir odi per alguna persona que indiferencia.

  VALE

 14. bautista.noelia2011

  Salve!
  Jo crec que l’odi l’hem sentit tots algun cop per quansevol cosa i aixó comporta que ens fem mal nosaltres mateixos.

  En la mitologia també existeix l’odi com per exemple aquí:

  Tots els Déus havien estat convidats a les noces de Tetis i Peleu, menys Eris. Ella ofesa, va arribar i llençà una poma d’or en mig de tothom i va assenyalar que el fruit hauria de ser lliurat a la deessa més bella de totes. Les deesses immediatament van tractar d’apoderar-se del fruit, però quan Hera, Afrodita i Atena van entrar totes es van apartar, ja que elles eren les més poderoses.

  La disputa entre les deesses no es va fer esperar, i com que no havia solució al problema, ja que els Déus no no volien entrar en la baralla, Zeus envià les deesses al turó Ida, en la Terra, i va decidir que tractant-se d’un concurs de bellesa, el jutge hauria de ser l’home més bell de tots.

  L’escollit va ser Paris, fill del rei Príam de Troia. Es deia que Paris vivia com un pastor en el mont Ida, perquè un oracle, segons el qual Paris portaria la ruïna a Troia, havia persuadit els seus pares d’abandonar-lo en el mont Ida, prop de Troia.

  Hermes seguint les ordres de Zeus, va portar les tres rivals davant de Paris, que es va quedar bocabadat davant de les tres belleses. Però quan Hermes li explicà quina missió li havia encomanat Zeus, intentar treure tot el partit que pogués d’aquell do. Així es que va demanar veure les tres deesses nues i també per separat.

  Cadascuna de les candidates , durant el seu torn va intentar subornar el jutge amb una recompensa: Hera li va oferir convertir-lo en rei d’Europa i Àsia, Atena fer-lo invencible en la batalla i Afrodita li va prometre l’amor de la dona més formosa del món. Sorprès per la seva promesa, Paris escollí Afrodita com la més bella, atraient-se d’aquesta manera l’odi per sempre d’Hera i Atena a ell i també a la ciutat de Troia.

 15. Margalida Capellà Soler Post author

  Noèlia, has fet bé en relacionar el judici de Paris amb l’odi. Segurament la publicació recent d’aquest apunt t’ho ha fet més evident!

 16. Cristina Berjano

  crec que hi ha massa odi en el món, i que hauriem de viure en pau tots junts..

 17. Marta Verde

  Salve!

  La veritat és que no m’he llegit aquest llibre encara però buscant informació i pel que ens ha comentat la Lida, el viatge dels argonautes va dels
  cinquanta-cinc companys de Jàson que, embarcats en la nau Argo, participaven a la recerca del velló d’or en una expedició marítima cap a la Còlquida. La història dels argonautes és una de les llegendes més antigues que incorporen nombrosos elements comuns en les històries populars: el viatge perillós d’un heroi que és enviat a una missió, per desempallegar-se’n, i se li imposa una tasca impossible de dur a terme però de la qual surt victoriós gràcies a l’ajuda d’aliats inesperats.
  El nom d’argonautes prové del nom de la nau, i aquest alhora del nom del constructor de la nau, anomenat també Argos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *