Qui m’explica el mite?

piram-i-tisbe.jpg

Visioneu aquest vídeo en què els Beatles fan d’actors (Paul Mc Cartney en el paper de Píram i John Lennon, Tisbe) en un fragment de Somni d’una nit d’estiu de Shakespeare, inspirat  en les Metamorfosis d’Ovidi:

Si no en teniu prou amb la interpretació anglesa, també podeu llegir el mite de Píram i Tisbe des de l’adaptació de les Metamorfosis d’Ovidi a Narracions de mites clàssics (pàgs. 41-43). Sigui com sigui, qui m’explica el mite?

15 thoughts on “Qui m’explica el mite?

 1. Marta Cava

  El mite de Píram i Tisbe explica que aquests dos joves amants vivien separats amb mur i s’havien de veure d’amagat perquè els pares no acceptaven la relació.

  Un dia es van citar per veure’s a la tomba de Ninus, una tomba coberta de moreres, la primera en arribar va ser Tibse i un cop allà, es va trobar amb una lleona plena de sang sobre la tomba, va intentar retirar-la d’allà, però en l’intent la lleona li estripà el vel i el tacà de sang.

  Més tard, arriba Píram i veu el vel tacat de sang i creu que la seva amant és morta, i agafa un punyal i se’l clava.

  Quan torna Tisbe, i veu el seu amant mort, agafa el punyal i se’l clava, i la seva sang cau sobre les moreres blanques i és a partir d’aquest moment que les moreres són de color vermell.

 2. Camila Pérez

  Margalida!
  Si he de ser sincera la veritat és que m’agrada molt més Romeo y Julieta, que se que estàn inspirats en aquest mite, això pot ser consequència de que Romeo estigui representat per Leonardo Dicaprio i que això m’influeixi jejeje.
  Tot i així penso que aquesta versió feta per els integrants de los Beatles, és molt divertida i avançada per la seva època.
  Està molt bé trobat el video Margalida!
  Salve!!!

 3. andrea garcia

  Encara no he arribat a aquest punt del llibre.
  Quan me’l llegeixi ho comentaré millor.
  un petó!

 4. Coral

  S’enamorà de Tisbe, veïna seua, però no s’hi podia casar per l’oposició dels seus pares. Un dia, van prendre el comú acord d’escapar-se i trobar-se en un indret dels afores, al costat d’una morera. Tisbe hi arribà primer, però en veure un lleó que s’hi acostava cuità a amagar-se i en la fugida va perdre el vel. La fera l’estripà i el tacà amb la sang de la seua darrera víctima. Quan Píram hi arribà i trobà el vel allà abandonat, tement el pitjor, es matà amb el seu propi punyal. Tisbe, en tornar al lloc i trobar-se’l mort, es clavà el mateix punyal per morir al seu costat. La sang dels amants va regar la morera i va fer que els seus fruits, que fins aleshores havien estat blancs, es tornessin vermells.

 5. Nora

  Salve!
  Aquesta és l’història que jo vaig buscar 🙂 que en un principi no sabia qui eren fins que tu ho vas aclarar!
  jeje
  com deia la Camila l’història de Romeo i julieta era millor!
  però no m’ha desagradat 🙂

  petons Margalida!!!!! 🙂 🙂

 6. Marina

  Margalida!
  Aquest video el vam vuere un dia a clase. Ja havies dit que era dels Beatles, pero tot i això, quan va acabar, vaig preguntar; “I qui són els que ho interpreten?”, jajaja. També, com diu la Camila, m’agrada més romeo i Julieta (versó que surt el Leonardo Di’Caprio obiament), és més romantida potser per als entenedors d’avui en dia.
  Però igualmen, es molt interessant!

  Salve Margalida!

 7. Rósó

  Mencanta escoltar mites, distreu bestant.
  Em criida l’atenció quan hi ha loposició dels pares entremig i no es poden casar.
  Avans passava molt.
  fins dijous lida!
  🙂

 8. Oriol Moreno

  S’enamorà de Tisbe, veïna seua, però no s’hi podia casar per l’oposició dels seus pares. Un dia, van prendre el comú acord d’escapar-se i trobar-se en un indret dels afores, al costat d’una morera. Tisbe hi arribà primer, però en veure un lleó que s’hi acostava cuità a amagar-se i en la fugida va perdre el vel. La fera l’estripà i el tacà amb la sang de la seua darrera víctima. Quan Píram hi arribà i trobà el vel allà abandonat, tement el pitjor, es matà amb el seu propi punyal. Tisbe, en tornar al lloc i trobar-se’l mort, es clavà el mateix punyal per morir al seu costat. La sang dels amants va regar la morera i va fer que els seus fruits, que fins aleshores havien estat blancs, es tornessin vermells.

  està molt bé.. m’agrada més Romeo i Julieta.
  kuidat

  Segueixo

 9. mekki

  salve¡¡¡

  Ho sento margalida aquest video m`ha l`havia saltat es que ya l`habiem vist a classe, pero esta molt bé aquesta imatge no l`entes molt bé per el video si i es molt divertit quina gracia jejejeje.

  Fins despres segueixo comentan¡¡¡

 10. Àlex

  Hola,

  Píramo y Tisbe eran dos joves babilonis durant el reinat de Semíramis. Eren veïns i s’estimaven tot i la prohibició dels seus pares. Es comunicaven amb miradas i signes fins que van descubrir una esquerda en el mur que separava les cases. Així van poder parlarse i planejar una cita.
  Una nit van quedar en reunir-se al costat d’una morera en una font.
  Tisbe arribà primer, però una lleona que tornava de cacera a beure de la font el va espantar i va marxar caient-li aixi el vel. La lleona va jugar amb el vel i el va tacar de sang.
  Al arribar Piram, descubreix les petjades y el vel tacat de sang, i va pensar que algun animal havia matat a Tisbe, per això es va suicidar clavant-se una espasa.
  De la seva sang ve el color púrpura de les mores, segons Ovidi. Tisbe amb por, va sortir del seu amagatall.
  Quan va arribar al lloc va veure que les mores havien cambiat de color y va dubtar de si era o no el lloc convingut.
  Va veure a Piam agonitzant, el va abraçar i també es va suicidar.

  És una història molt interessant.

 11. Coty

  Justament ahir vaig veure aquesta peli (Somni d’una nit d’estiu), maquíssima per cert.
  No savia que els Beatles a més de cantar actuaren! La obra és bastant semblant a la original, però el final que jo vaig veure era més dramàtic. Una obra bastant peculiar que barreja la comèdia, l’amor i el drama.
  No posaré la història perque veig que ja l’han explicat molts companys, només dir això.
  Una abraçada:)

 12. Sara Perez

  Ave Galiii!!! k kom van les vacances!! Jo mb ara estic uns dies fora a casa el meu germa pero vaig fen feina ehh!! Aixo del bloc m’ha anat bé pero ja ho havia vist al llibre que també ho posa. De moment no tinc molt clar en que em centrare, estic buscan informacio de casi tot i quan tingui bastantes coses llavors mirare com em pot quedar millor! Espero que et sembli bé!! encara he d’anar a demanar el llibre de mitologia i musica i buscare algun més! Pero segurament fare els raptes de zeus. Vaig buscar informacio i hi ha moltes obres d’art sobre aquests mites i m’agraden!! Espero que et vagi bé l’estiu jo seguire fent i si em vols donar algun consell perfecte!! vinga adeu galiii!!

 13. mcapella Post author

  Salve, Sara. M’alegra sentir que també treballes, tot i ser l’estiu. Aquí et passo un excel·lent treball sobre els amors de Zeus de la M. Jesús Espuña http://www.xtec.cat/~mespuna/zeus/frivol.htm
  De totes maneres, és el que més s’ha treballat i pots trobar molta informació per no dir el treball fet. Potser, a partir d’aquí podries fer un treball més personal i original amb altres mites. Et podria inspirar aquest altre llibre IMÁGENES PARA UN TEXTO. Guía iconográfica de las Metamorfosis de Ovidio de M. Fátima Díez Platas, Mª Fátima, ed. Tórculo, 2005 (el tens a la biblioteca de la UB) i aquesta pàgina que fa un bon treball iconogràfic del primer llibre (proemi, ect.):
  http://www.latein-pagina.de/ovid/ovid_m1.htm

  o aquesta altra, que forma part d’un projecte alemany, molt ineressant:
  http://translate.google.es/translate?hl=es&sl=de&u=http://www.telemachos.hu-berlin.de/materialien/ovidprojekt/start/start.html&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.telemachos.hu-berlin.de/materialien/ovidprojekt/start/start.html%2B%2B%2B%2B%2B%2B%26hl%3Des%26rlz%3D1T4RNWN_esES245ES245

  Bona feina i molt bon estiu!Vale!

 14. Sara Pérez

  Ave!! Galii!! He demanat uns llibres a la biblioteca de badalona son: La mitologia clàssica literatura art i musica i un altre que es la mitologia en la pintura española del siglo de oro. Dema nire a buscar el llibre que m’has dit a la UB.I també vaig fent la part de darrera del llibre de Narracions. Ja tinc el llibre de llati!! 😀 el de grec le demanat esperu que me’l portin i el de lectura també!! Si no suposu que ja et dire alguna cosa avera si tu me’ls puguesis demanar!! Esperem que no et tingui que molestar !! Ja et nire informant!! Bon estiuuu!!! Valeee!!

 15. Pingback: Píram i Tisbe, del mite en llatí a la pervivència | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *