Hi ha amors que maten!

Alguns us vàreu queixar (amb raó) que el vídeo que vaig penjar del YouTube a Amor més enllà de la mort no seguia fil per randa la història d’Orfeu i Eurídice. A veure, què us sembla la meva versió del mite? He posat música de Monteverdi i de Gluck que van tractar aquest mite i ho he guarnit amb obres d’art de totes les èpoques i estils.

[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/fJt44Q5XUHI" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Quin càstig van rebre les mènades? (Si no ho recordeu, podeu rellegir Narracions de mites clàssics pàgs. 124-126). La música amanseix les feres!

38 thoughts on “Hi ha amors que maten!

 1. mcapella Post author

  Moltes gràcies, Teresa. Experta com ets en el tema, em puc sentir ben cofoia.

 2. Fumi

  M’ha agradat molt aquesta història.
  A més, amb les imatges es feia tot molt més clar.
  Fins demà!

 3. andrea garcía

  m’ha agradat molt la historia.
  ja l’havia treballat a historia de la musica amb el manel
  perque vam treballar l’orfeu de monteverdi:D
  mol maco.

 4. judit vilanova

  Ais, però com m’agrada aquesta historia!!
  Ara ja no ens podrem queixar, l’has fet molt bé Lida.
  un peto!

 5. Berta Maristany

  què bonic!
  el càstig que van rebre no l’he trobat. ja ho buscaré!

  fins demà

 6. Sara Perez

  M’encanta aquesta historia es preciosa pero va ser tonto i va mirar enrere!! Jo no hauria mirat i m’hagues esperat a dalt total si no estava no hagues perdut res!! Pero fa molta pena!!

 7. Cristian

  Des de petit que m’ha agradat aquesta història, pobre Orfeu que desgraciat, com va acabar per amor…
  S’han de destacar també les obres d’art que apareixen al video, il.lustren perfectament els fets que van succeïnt.

 8. alba

  És molt maca la històra, però em fa pena el final !! El video està molt ben fet, i les obres que surten són molt representatives!!

 9. Rosó!

  Realment presiosa.
  refenrent a la pregunta qe ens as formulat avans del veure el video qe estava a la web crec que la musica hi encaiixa moltisiim i si no recordo malament algunes de les cansons ja les abia escoltat.
  Ens vieem Dilluns Lida.
  aah!(=
  dijoous exposo NO?
  unpetó:D

 10. Coty

  Lida, m’encanten aquests mites d’amor i també els de desamor (com la de Dafne i Apol·lo) de Grècia.
  M’ha agradat moltíssim el muntatge i la música i els quadres que has elegit per muntar-lo han quedat molt bé. Amb això del blog t’has fet tota una especialista! jaja.
  Un petó.

 11. Fiorella

  Hola!
  Si es que ja ets tota una experta en el tema de vídeos. I es veu que passes estona fent aquest vídeos, que en podem apendre molt només mirant les imatges.
  Un petó.

 12. Raquel Martos

  És una història preciosa!
  Aqui es veeu com va acabar per amor.
  m’encantaa!

 13. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » La seva música amanseix les feres

 14. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Orfeu i Euridice sense paraules

 15. nuria yela

  Χαιρετε!

  La història d’Orfeu i Eurídice és una de les més maques que hi ha, al menys des de la meva perspectiva. Tracta d’un home enamorat a qui, per un infortuni (la mort per una mossegada d’una serp verinosa), li és arravatat l’amor de la seva vida i aquest, viatja fins als confins de l’inframón per tal de recuperar-la. És més, serà de les poques persones que gairebé aconsegueix rescatar algú del regne d’Hades. Aconsegueix arribar tant lluny gràcies a la seva destresa amb la lira i si no arriba a ser perquè dubta de la paraula del déu dels inferns i es gira abans d’hora a comprovar que la seva estimada el segueix, hagués aconseguit retornar-la al món dels vius.

  El càstig que reben les mènades és el de ser convertides en arbres.

 16. Laia Muñoz Osorio

  És increïble la gran pervivència del mite d’Orfeu i Eurídice! Tant en música, com en art o literatura…

  Les Mènades van rebre el càstig de convertir-se en arbres.

  Aquest mite em recorda a la història de Píriam i Tisbe, ja que en els dos casos el seu amor troba un final tràgic i els protagonistes acaben morint separats dels seus enamorats respectius.

 17. Andrea Balart

  Xaipete! Eurídice (en grec, Eurydice, Εὐρυδίκη) era, en la mitologia grega, una nimfa de Tràcia.
  Va conèixer Orfeu; tots dos es van enamorar, però el dia del seu casament Eurídice va patir un intent de segrest per part d’Aristeu, un pastor enemic d’Orfeu. Eurídice va fugir, però quan s’escapava va trepitjar sense adonar-se un escurçó; l’animal la va picar i això va causar-li la mort.
  Orfeu, desesperat, va baixar a Hades a buscar-la. Quan hi va arribar, va demanar a Caront que el dugués amb la seva barca a l’altra banda de la llacuna Estigia, però Caront s’hi va negar. Orfeu va començar a tocar la seva lira, cosa que va fer que Caront obrís les portes de l’infern. Quan va arribar fins al déu Hades li va suplicar el retorn de la seva estimada; Hades també va cedir per l’encís de la lira d’Orfeu, però posant com a condició que Orfeu no hauria de contemplar el rostre d’Eurídice fins que no haguessin sortit de l’infern.
  Orfeu va travessar tot l’Hades en el seu camí de sortida, però abans d’arribar a l’última porta no pogué contenir la seva impaciència i es girà per a veure el rostre d’Eurídice. En aquest moment ella fou presa i convertida un altre cop en ombra, i ell fou expulsat de l’infern, definitivament.

 18. irina

  M’ha semblat molt bonic aquest video! He buscat iformació sobre la història d’Orfeu i Erídice i segons el que he llegit en l’apunt, Eurídice mort per la mossegada d’una serp i s’en va a l’inframón. Però Orfeu que no es rendeix va a buscar-la i aconsegueix recatar-la però per culpa de que Orfeu es gira abans d’hora (Hades li havia dit que confiés en ell i no es girés per comprovar si la seva estimada el segueix) i Eurídice es queda per sempre a l’inframón, mentre que Orfeu és expulsat d’allà.

  Són històries d’amor tràgiques com la de Píriam i Tisbe o Romeu i Julieta.

 19. Alina Roman

  Salve!!

  Està molt bé aquest vídeo encara què és molt trist que per amor s’hagin mort els dos. Perque els separa per una mossegada d’una serp i quan va a buscar a la seva amada a l’inframón a recuperar-la. La veritat és que es molt bonic amb excepte el final.

 20. Imad

  Salve!

  Està molt bé el video encara que és una mica trist, ja que per amor les persones podem arribar a fer barbaritats. Com es pot veure el video al final la parella mor per amor. El video està molt bé llàstima del final.

  Vale!

 21. Josep

  Salvee! El video esta bastant bé, ja que per amor fas moltes coses , locures etc… En general el video es una mica trist pero tot i aixo m’ha agradat bastant.

 22. Jose Maria Fernandez Lozano

  Salveee!!!!
  M’ha agradat molt la historia i el molt bonica i les imatges estan molt be.

 23. aiida

  M’ha agradat bastant aquest vídeo, i pel poc que se crec que Eurídice mor per la mossegada d’una serp. Buscan informació, d’aquí i d’allà, he pogut saber que després d’això, Eurídice, se’n va a l’inframón, però Orfeu va a buscar-la i aconsegueix recatar-la. Hades li va dir que confiés en ell i que no es girés per comprovar si la seva estimada el segueix, però per culpa de que Orfeu es gira abans d’hora no surt bé, i Eurídice es queda per sempre a l’inframón, i Orfeu és expulsat.

  Em recorda tot això a tragèdies com alguna que hem llegit a Anglès o Romeu i Julieta sense anar més lluny. Les tragèdies en mitologia m’agraden molt, la mitologia en si, i si parlem d’això, Romeu i Julieta en si, també m’encanta!

 24. Marta Bautista

  Salve!!

  El vídeo m’agradat molt!! La història d’Eurídice i d’Orfeu també m’agradat molt! Mai havia escoltat aquesta història. A Eurídice la va picar una serp i va morir per tant se’n va anar a l’inframón… Orfeu va baixar a l’inframón a buscar a Eurídice, Hades li va dir que se la podia emportar amb una condició que no la podia mirar a Eurídice i així la aconseguira, però Orfeu no ho pot evitar i la va mirar, i Eurídice es queda en l’inframón i Orfeu és expulsat, la va perdre per sempre…

  Una història d’amor amb tràgedia…

  Vale!!

 25. Paula Franco Semitiel

  Salve!

  El video d’Orfeu i d’Eurídice, ens explica que Orfeu era un músic, fill de la música Cal·líope i amb la seva música amansiava els animals. Es va enamorar bojament de la nimfa Eurícide i es van casar.
  Eurícide va morir ja que una serp la va mossegar, Orfeu es va desesperar i va baixar al món dels morts, allà es va trobar a la seva estimada. Apareix Hades el déu dels morts i li dóna Eurícide amb la condició que Orfeu no la podia mirar fins que no arribés al món dels vius però la va mirar i la va perdre per sempre més.
  Orfeu estava molt trist i no volia saber res de dones, de festes ni de diversió. Les mènades el van atacar i les nimfes van trobar el seu cap cantant.

  Aquest video està molt bé ja que explique aquest mite perfectament, la música acompanya molt i hi ha una o varies imatges per a cada explicació.

 26. Marta Verde

  Salve!
  El video està molt ben fet i parla sobre el mite d’Orfeu i Eurícide, que va morir perquè la va mossegar una serp.
  Les Mènades es van transformar en arbres.

 27. Clàudia Cazaux

  Salve!
  El càstig que van rebre les Mènades va ser que es van transformar en abres.
  Aquest mite de narracions de mites clàssics ja l’havia estudiat l’any passat a llatí al meu col·legi La Salle Premià de Mar. El considero un dels mites més macos que hi ha, a mi personalment m’agrada.

 28. Nora

  Salve!

  És una història preciosa!! Coma algo pot anar fins l’Inframón a rescatar al seu amor encara que no aguanti i morin els dos es una història plena de vida, m’encanta!!!!

  Valete!!

 29. Pingback: Òpera amb referents » Òperes amb referents de Monteverdi

 30. Pingback: L’EMPREMTA D’ORFEU » Reflektor, d’Arcade Fire

 31. Pingback: Ser un Cèrber | L'univers clàssic dels nostres mots

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *