Ab urbe condita

Ahir, 18 d’abril de 2008 es va fundar l’Associació de professors de llengües clàssiques per a la defensa del llatí, del grec i de la cultura clàssica als centres públics i privats de Catalunya. Per poc temps no coincideix amb la fundació llegendària d’una ciutat molt important.  Què es va fundar el 21 d’abril del 753 aC? Qui la va fundar? Qui en fou el primer rei i per què? Quants anys fa de tot això? Quants segles va durar el seu domini?, etc.

18 thoughts on “Ab urbe condita

 1. Alicia

  El 21 d’abril del 753 a.C. es va fundar la ciutat de Roma. Els germans Ròmul i Rem van ser els fundadors de la ciutat (Sílvia va tenir dos bessons que va anomenar Ròmul i Rem. Quan el rei Amuli se’n va assabentar va ordenar que els posessin en una cistella al riu Tíber perquè fossin arrossegats fins al mar i morissin ofegats. La cistella va embarrancar. Els petits van ser alletats per una lloba, Luperca. Cal tenir en compte que lloba era un eufemisme per a prostituta. Més tard van ser recollits per un pastor i cuidats per la seva dona. Quan van créixer van descobrir el seu origen, per la qual cosa van tornar a Alba Longa, van matar Amuli i van restaurar Numitor al tron).
  Però el nom de la ciutat se la va posar Ròmul. Rem es va enfadar i va començar una baralla entre ells dos. Finalment, Ròmul va aconseguir mata Rem.
  Per tant, el rei de Roma va ser Ròmul.

 2. Camila

  El 21 d’abril del 753 a.C. va ser fundada la ciutat que seria la mare de moltes altres: Roma. Va ser fundada per Ròmul, un dels bessons fill del dèu Mart i de la deessa Rea Sílvia. La llegenda diu que van ser amamantats per una lloba i que es van repartir la terra. Ròmul va ser el rei de Roma després de matar al seu bessó Rem.
  De tot això fa moltíssims anys, tot i axí la llegenda continia vivent entre nosaltres.
  Tenim molta sort!
  Salve

 3. Oriol Garcia

  Què es va fundar el 21 d’abril del 753 aC?Es va fundar Roma. Qui la va fundar?Els germans Rómul i Rem. Qui en fou el primer rei i per què?Rómul, perque va lluitar contra el seu germa Rem i el va guanyar.

 4. Coral

  Hola Margalida!

  el 21 d’abril del 753 a.c es va fundar Roma, els germans Ròmul i Rem van ser els fundador de la ciutat, també van ser amamantats per una lloba, Luperca. Mes tard van ser recollits per un pastor i cuidats per la sebva dona.
  Ròmul va posar un numo a la cuitat i Rem es va enfadar i va començar una baralla entre ells dos i Ròimul va matar al seu germà Rem.
  Ròmul va ser el rei de Roma.

 5. Nora

  El 21 d’abril del 753 a.C va se fundada Roma. Ròmul i Rem van ser amamentats per una loba.
  va se fundada pero Ròmul i Rem. El rei va ser Ròmul després de matar el seu bessó Rem.
  fa 2255 des de que es fa fundar Roma.

 6. Oriol Moreno

  Què es va fundar el 21 d’abril del 753 aC? Roma

  Qui la va fundar? Ròmul i Rem

  Qui en fou el primer rei i per què?
  Ròmul.
  Perquè a la ciutat se li va posar Ròmul. Rem es va enfadar i va començar una baralla entre ells dos. Ròmul va acabar matant al seu germà Rem.

  Quants anys fa de tot això?
  Ja fa 2761 anys de la fundació de Roma.

  Quants segles va durar el seu domini?
  Uns 5 segles va durar el seu domini.

 7. Àlex Via

  El 21 d’abril del 753 aC es va fundar Roma, per els bessons Romul i Rem. El primer rei va ser Ròmul després de matar el seu germà Rem.
  Tot això fa 2761 anys. El seu domini va durar aproximadament 11 segles.

 8. El-Mekki Hali

  -Que es va fundar el 21 d`abril del 753 aC?
  Roma
  -Qui la va fundar?
  Ròmul i Rem
  -Qui en fou el primer rei i per què?
  El rei Amuli, perque quan es va assebantar de que Ròmul i Rem eras els veritables fundadors de Roma els va voler matar, fican-los dins de una cistella i llencar-los al mar per a que sofagesin.
  -Quant anys fa de tot això?
  Fa uns 2255 anys dC.
  -Quants segles va durar el seu domini?
  Va durar 11 segles.

 9. Oriol

  Margalidaq m’he equivocat, va durar 11 segles i no 5 com t’he dit.. byebye

  Kuidat

  Vale

 10. andrea garcia

  ES VA FUNDAR ROMAAAAAAAA!
  va ser creada per romul i rem, i el primer rei va ser amuli. va ser el primer examen que vam fer de llatí.
  Ja podria ser tot igual de facil com el 1r tema.
  hahaha.
  petons.

 11. aziza

  L’altre dia veig per la tele com a celebració de fundació de Roma, les parelles anaven a la Fontana de Trevi que és una font on hi tiraven una moneda i a l’hora desitjaven alguna cosa i es complia el desitg! ho trobo molt màgic i maco… “Roma la ciudad de l’amor ?_? Ooooh!

 12. judit vilanova

  Es veu el teatre, el amfiteatre i el circ.
  M’agrada que surtin:)

  Aquests video explica tots o casi tots els temes que treballem o treballarem a classe! Esta molt bé, amès ho fa molt bé deixa tot molt clar.

  un petoo

 13. Sara Perez

  El 21 d’abril del 753 a.C. va ser fundada la ciutat de Roma per els germans Romul i Rem. El primer rei va ser Romul perque Romul va matar a Rem.i d’aixo ja fa 2255 anys.

 14. Eric Andreu Carvajal

  Ab Urbe Condita (“Des de la fundació de la Ciutat”) és una obra monumental que narra la història de Roma des de la seva fundació, datada a l’any 753 aC per Marc Terenci Varró (Marcus Terentius Varro) i alguns investigadors moderns. El llibre va ser escrit per Titus Livi (59 aC – 17) i és freqüentment referit com a Història de Roma.

  Originàriament escrit en 142 llibres, solament 35 n’han sobreviscut fins als nostres dies. Els llibres I a X conten la història de Roma des de la seva fundació fins a les guerres samnites, mentre que els llibres XXI a XLV narren la Segona Guerra Púnica i el final de la guerra contra Perseu de Macedònia.

  Els llibres restants són preservats per un índex sumari del segle IV, anomenat Periochae.

  Entre les seves pàgines es troba la primera ucronia coneguda: Titus Livi imaginant el món si Alexandre el Gran hagués iniciat les seves conquestes cap a l’oest i no cap a l’est de Grècia.

  Com veiem, en l’obra de Titus Livi narra també la Segona Guerra Púnica, les guerres samnites, que foren un conjunt d’enfrontaments entre la primera República Romana i les tribus del Samni, al llarg de mig segle, implicant gairebé tots els estats d’itàlics, i que acabà en la dominació romana dels samnites. Els samnites controlaven el territori entre els Apenins i el sud-est el Latium i foren un dels rivals més formidables de l’Antiga Roma. Varen ser tres guerres.

 15. Pingback: El rapte de les sabines i Giambologna | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *