Bàrcino

barcino.jpg

Bàrcino va ser fundada al denominat Mons Taber, una petita elevació vora el mar amb molt bona defensa i ben comunicada per la via Augusta, un bon emplaçament per a una ciutat en temps de pau.

L’Inici de la vida a la ciutat se situa entre els anys 15 i 10 aC. com a conseqüència de les reformes territorials i administratives ordenades per August. El nom complet d’aquesta ciutat va ser: Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino i els seus habitants eren coneguts com “barcelonins o faventins”.

L’estat jurídic de la ciutat va ser el de colònia. Així que Barcelona té més de 2.000 anys d’història.

Les ciutats romanes estaven molt ben planificades i la seva construcció havia d’obeir uns plànols detallats i precissos.

A les vies d’entrada es trobaven els espais funeraris constituïts per monuments de diferents mesures i tipus, alineats paral·lelament al camí.

L’aigua és canalitzava a partir de fonts o rius situats a la vora de la ciutat, mitjançant una construcció que ajudava a salvar els desnivells, l’aqüeducte. Aquest permetia que l’aigua arribés a la ciutat i s’emmagatzemés o es distribuís per les fonts públiques, les indústries i les cases particulars.

En el cas de Barcelona coneixem l’existència de dos aqüeductes que són visibles en la base de la muralla que es troba més propera a la Catedral. Un d’ells es canalitzava pel carrer dels Arcs i l’altre s’ha trobat part del seu recorregut al carrer Duran i Basa a la part posterior de l’edifici.

La ciutat

muralles

La configuració interna de la ciutat estava determinada pel traçat de dos carrers principals: Decumanus maximus, que anava orientat en direcció est-oest, i el Cardo Maximus de nord a sud. En els extrems d’aquests carrers, es trobarien les portes principals. La resta dels carrers s’articulen a partir de traçar paral·leles a les dues principals, i es coneixen com Decumani i Cardines.

Les muralles

Envoltaven una superfície superior a les 10 hectàries, i tenien una forma octogonal no regular, molt més de llargada que d’amplada, i que s’adaptava al relleu del turó. Tenia dos recintes amurallats, el primer dels quals està datat en el moment de la fundació de la ciutat, i el segon és el que actualment podem veure. Són de finals del segle III i es van adossar a la cara externa de les anteriors. Van arribar a tenir una amplada màxima de 8 metres. Van utilitzar tot tipus de materials per construir-les, tan arquitectònics (que procedien de diversos edificis de la ciutat) com també escultures o inscripcions. La forma era la mateixa, amb un apèndix quadrat situat al centre de la façana del costat del mar. Constava de 76 torres, de les quals 10 no eren quadrades, i aquestes estaven situades en els angles i en les portes.

El fòrum i el Temple d’August

temple

Era l’espai central de la ciutat, on es creuaven els dos carrers principals. Allà es concentraven els espais i les construccions destinades al comerç, la justícia o les reunions de les autoritats de la ciutat, amb edificis com la Cúria o la Basílica, que delimitaven una àrea rectangular. Actualment la forma i la situació de totes les construccions que la formarien no es coneixen realment.
El conjunt del fòrum estava presidit per un o més temples. En el nostre cas, coneixem l’existència d’un, situat en el punt més alt del Mons Taber . Solament es conserven en la seva posició original tres columnes amb els seus respectius capitells d’ordre compost i part de l’arquitrau, que actualment podem veure en el nº10 del carrer Del Paradís. Sabem que era un temple hexàstil i perípter, de 35 metres de llarg i 17,5 d’ample, dedicat a l’emperador August.

Aqüeducte

Dos aqüeductes subministraven aigua a la ciutat. Situats a la muralla al costat de la porta de l’actual Plaça Nova, on se n’han conservat restes que han permès una reconstrucció d’una arcada d’un d’ells. Al carrer Duran i Bas se n’han descobert un tram de quatre arcades.
L’aigua que subministraven els aqüeductes provindria l’un de Collserola i l’altre del Besòs.

Recordeu el vídeo de Bàrcino a l’article Aqüeductes, ponts i camins.

Edita: MARTA MOLINA, llatí 2n

33 thoughts on “Bàrcino

 1. mcapella Post author

  L’enhorabona, Marta! De facto, ets la primera alumna que edita en aquest bloc perquè l’Oriol Moreno i la Sara Ochoa van fer un article sobre la sortida al Museu d’Arqueologia des del bloc de català Llegim molt i escrivim bé i el Joan Marc ho va exporta aquí. Ets la primera i em fa molta il·lusió. Veig que ho has fet molt bé, per tant tu mateixa pots fer un article amb les fotografies dels plats grecs del symposion i les receptes corresponents.Has trencat el gel, a veure qui s’anima a seguir el teu exemple. Bones vacances!

 2. Marta Cava

  Ei Margalida!

  Jo també tinc el compte aquest de l’edu, però no sé com funciona ni res…

 3. mcapella Post author

  Ho tens explicat a l’apartat subscripció a dalt de tot del bloc. Si tens problemes, m’ho dius. M’agrada molt que finalment us decidiu a publicar!

 4. veronica Beltran

  hola Margalida!:
  jo vaig venir a aquestes muralles de Barcelona d’excursió un dia amb l’altre cole i ens van explicar tot això dels romans! molt interessant

  petooonss.

 5. andrea garcia

  Hola Margalida!
  es veritat vero, aqui vam estar amb els del Pilar quan feiem aquest tema a socials.
  aquests temes de fundació de ciutat, nom dels carrers, com s’estruucutraven etc, sempre eren els que més magradaven.
  per cert molt bona entrada, felicitats!
  BONES VACANCES!

 6. Juan Pablo

  Benvolguts amics,

  Us agrairia que donéssiu difusió a la notícia adjunta que és d’interès pel professorat.

  Per qualsevol dubte, si us plau no deixeu de contactar-me.
  Moltes gràcies i Bona Pasqua!

  Juan Pablo

  Juan Pablo Garrido

  Jornada “TIC i Innovació Educativa”: acte de lliurament del III Premi TIC de la Fundació Impuls

  Amb motiu de la celebració de la 3a edició dels Premis TIC en la que han participat més de 1000 professors, la Fundació Impuls organitza el proper 5 d’abril de 2008 dins el Congres Expoelearning la Jornada “TIC i Innovació Educativa” que es gratuïta i està oberta a la participació de tot el professorat. Els participants inscrits podran accedir gratuïtament a tots els salons educatius que es celebren paral·lelament: Expodidàctica, Estudia, Futura, Expoelearning i Fòrum.

  Dia: 5 d’abril de 2008.

  Lloc: Palau de Congressos de Barcelona, Recinte Ferial de Montjuïc (Palau 5, Sala 5).

  JORNADA GRATUÏTA: Per tramitar la inscripció, es prega informar abans del 31 de març els noms i cognoms dels participants enviant un correu electrònic a: info@f-impuls.org

  Els participants acreditats tindran accés gratuït a totes les fires educatives: EXPODIDÀCTICA, ESTUDIA, FUTURA, EXPOELEARNING i FÒRUM.

  PROGRAMA

  10:00 – 10:30 Recepció de participants i recollida de documentació

  10:30 – 11:15 Benvinguda i presentació de l’estudi Innovació a l’aula a través de les TIC elaborat per DEP per iniciativa de la Fundació Impuls i presentació de les 10 experiències excel·lents d’integració curricular de les TIC (experiències guanyadores del III Premio TIC)

  Alba Serra, Representant de la Fundació Impuls

  Enric Renau, Director General de DEP Consultoria Estratègica i Conseller Delegat d’Educaweb

  11:15 – 12:15 Conferència – De l’escola analògica a l’escola digital

  Miquel Àngel Prats, Professor de Noves Tecnologies aplicades a l’educació de la FPCEE Blanquerna – Universitat Ramon Llull i membre del Grup d’Investigació PSiTIC

  12:15 – 13:15 Lliurament del III Premi TIC de la Fundació Impuls

  Antonio González- Barros, President del Grup Intercom i del jurat del Premi TIC

  Gabriel Martinez i Rafael, Director de Marketing i Publicitat de Banc Sabadell

  Juan Pablo Garrido, Patronat de la Fundació Impuls

  José Lozano Galera, Director General d’AEFOL

  Joaquim Núñez Cabanillas, Subdirector General de Formació i Personal Docent del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya

  13:15 – 14:00 Copa de Cava

  Per a més informació: http://www.f-impuls.org i info@f-impuls.org

 7. a0083n

  Barcelona es una ciutat amb molta história i magnifica :). Conservem dels romans els gentilicis amb que anomenaven els habitants de la ciutat, barcelonins.
  UnPetó.
  -aida-

 8. andrea gonzalez

  L’any passat hi vam anar i ens van fer ruta turística per tota l’antiga Barcino. Sorprèn veure coses en què mai no t’hi havies fixat abans encara que passassis mil cops.

 9. Marc

  Está clar, Barcelona té molta història, i ha evolucionat molt, gràcies al seu funcionament, la seva estructura, i la seva organització.

 10. Alba

  Tens rao Andrea, jo tampoc m’hi fixava però amb aquella sortida sens van quedar moltes coses i ara m’hi fixo.
  Està molt bé aquest article. Espero acabar el meu i poder-lo publicar aviat.

 11. Berta Maristany

  sisi veient les coses “en directe” és molt més fàcil aprendre.
  Molinaa muyy biénn!! jeje

 12. Margalida Capellà Soler Post author

  No us perdeu aquest capítol de Sota Terra TV3 Carrer Ripoll 25 on a les excavacions de la casa del carrer Ripoll troben restes de part d’un aqüeducte romà de Bàrcino: http://www.tv3.cat/videos/3057750/Carrer-Ripoll-25-Barcelona
  A Aracne podreu veure la reconstrucció dels dos aqüeductes que portaven aigua en temps dels romans a Bàrcino i la reconstrucció del seu pas per la casa del carrer Ripoll 25.

 13. Lina

  Ave Lida!
  He estat llegint aquest article i el que més m’ha cridat l’atenció ha sigut el tema dels aqüeductes. És un dels temes més interessants de tota l’arquitectura romana. És impressionant veure com al cap de molt temps aquestes construccions es conservin.
  Pel que fa a les demés construccions puc dir que no m’han deixat indiferent i que tot i que ha passat molt de temps, encara utilitzem moltes de les seves coses. Un exemple clar és el tema dels carrer, veiem com per ells, havien dos carrers principals, Decumani i Cardines. De la mateixa manera veiem com en l’actualitat hi han carrers principals on es creuen carrers secundaris.
  vale!

 14. ijagustin05

  Ave,
  Fa anys que vaig anar a visitar Barcino, crec que a la primària. Si no recordo malament haviem de caminar bastant i va ser una excursió molt enrrequidora. Tot i que no hi puc anar m’hauria agardat anar, ja que tot allò que veurem sortirà a la Sele. Però hauré d’estudiar-ho i mirar-ho pel meu propi conte.

 15. Alissa Komarova

  Tinc unes ganes d’anar el divendres a l’excursió!
  Serà una experiència única i espero passar-m’ho molt bé.

  Bàrcino, la colònia romana Colònia Iulia Augusta Faventia Paterna Bàrcino, es va fundar a finals del segle I aC (Entre els anys 15 i 10 aC) en una petita elevació del pla de l’actual Barcelona, el Mons Taber, (coincideix aproximadament amb l’actual Barri Gòtic) .
  La ciutat de Bàrcino comerciava amb els productes de la zona, com les famoses ostres, el garum (conserva de peix en forma de pasta, bàsica en la cuina romana) i el vi. Així i tot, a la zona també es van conrear cereals. Altres recursos presents en el territori van ser el ferro de les mines de Gavà i el gres de Montjuïc, el material constructiu per excel·lència per a la major part de les edificacions de Bàrcino. El comerç va ser un altre motor econòmic de la ciutat. En aquest sentit cal destacar que el Llobregat era una important via de comunicació cap a l’interior.
  Una llegenda atribueix la seva fundació a Hèrcules, 400 anys abans de la fundació de Roma i una altra que va ser fundada per Amílcar Barca, que li va donar el nom familiar, però el més probable és que només va ser la continuació romana d’un assentament de laietans.
  Bàrcino va ser fundada l’any 15 aC a l’època de l’emperador August.

 16. calvarez.01

  Salvete!

  Buff, com ha canviat Barcelona des de llavors!
  La veritat, m’agrada molt més així que no pas com està ara…Jajajaja!
  A mi personalment, m’encanten aquests temes, veure com eren en l’antiguitat les ciutats d’avui en dia, veure com han canviat, com s’han ampliat cada dia més i més… Em fascina, i per això crec que la pròxima sortida que farem amb el meu grup de classe de llatí, m’agradarà moltíssim!

  Valete!

 17. Pingback: La Bàrcino més visual: reconstruccions en 3D | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *