22 thoughts on “A veure si ho saps?

 1. a0083n

  Doncs la veritat no en tinc ni idea! però aquest dia es el sant de la meva àvia Pepita, el meu besavi Pepito i el meu tiet Josep Maria, contant que també es l’aniversari de la meva mare!! hahaha un dia de celebració familiar, ja ens diràs la resposta de l’enigma.
  Un petó i bones vacances!!

  -aida-

 2. veronica Beltran

  buff ni idea:S..!
  ens ho has de dir que ara ens has deixat am la intrigaaa!!
  un petooo.

 3. Sara Pérez

  Holaa!! La primera p es de Pater la e ens ho has dit avui pero ja no ho recordo i la p se tampoc se que la paraula començava per pu pero no recordo res mes em sap greu per es significat es que es el que fa de pare pero que no ho es de veritat. Es refereix a Josep que no era el pare de Jesus pero feia de pare.

 4. Marta Molina

  És pater putativus, pare adoptiu. Això dóna “Pepe”, agafant les dues inicials.

 5. Marta Cava

  S’abrevia com “Pep” degut a que abans a Sant Pere se l’anomenava “Pater putativus” i s’abreviava així “PP”.

  Diria que és això…

 6. Alicia Garcia

  Una hipòtesi sobre l’origen de la paraula Pepe, proposa que en temps antics, quan es feia referencia a Sant Josep, se l’anomenava “Jesús Christi Pater Putativus”, que significa pare putatiu o suposat de Jesucrist. Es diu que els copistes van copiar primer JCPP i que després ho van reduir a PP, i d’aquí ve l’origen de la paraula castellana Pepe.

 7. Alba

  Ja ho he trobar =)!! La Sara anava en bon camí jeje. És Pater est Putativus i vol dir el pare té la patria potestat.

 8. Xavi Arriazu

  Ve de “Pater Putativus” que es el nom amb que es referien a Josep al nou testament

 9. Joana

  Pobre Josep a part de que li van encolomar un fill que no era seu ara li diu pare putatiu que sona realment malament…
  Tot i així gràcies a aquesta “putada” que va tenir que aguantar, actualmet tenim la pàtria potestat que ens permet que algú que ni sigui el pare o la mare de veitat es faci càrrec d’algú.

 10. Oriol Moreno

  És per que San Josep era el pare putatiu de JESUS.. i per això deu ser,,,

  KUIDAT

 11. Joël Beltrán

  L’origen vé de “pater putativus”(pare adoptiu), ja que Josep, marit de la verge Maria, no era realment el seu pare.
  Agafem la primera lletra de cada una de les dues paraules (P i P), i en resulta la paraula Pepe.

 12. Bet Rosell Tinker

  Doncs jo creia que era una simple abreviació, perquè els noms s’assemblen bastant, però la veritat és que no en tenia ni idea…Mirant altres comentaris he descobert que ve de Pater Putativus, nom amb el que es referien a sant Josep.

  Vale!

 13. Júlia Serrano

  Salve!!

  Sempre he tingut molta curiositat en saber perquè s’anomena Pep o Pepe als Joseps. He trobat uns quants possibles orígens, així que els poso aquí:

  Hi ha una versió que explica que quan es llegia el nou testament, en referir-se a Sant Josep, el lector afegia ’’Pater Putativus’’. Això vol dir ‘’suposat pare’’ i s’afegia per aclarir que Josep no era realment el pare de Jesús. Temps després Pater Putativus es va simplificar amb PP (Pepe)

  La segona versió que he trobat diu que Putativus, que vol dir ‘’el que pot ser considerat’’ prové de putare (pensar, considerar). Aquesta, era una expressió que s’incloïa en el fragment evangèlic corresponent a cada dia de la litúrgia, com una forma d’aclarir la personalitat de Sant Josep. Però la litúrgia estava en llatí, i molts dels fidels no entenien les expressions. Així, cada vegada que apareixia ‘’ Santus Iosephus P.P. Christi’’ el lector llegia ‘’ Santus Iosephus Pepe Christi’’. Per això es va identificar com a Pepe el segon nom de Josep.

  Un altre possible orígen és la veu italiana del nom ‘’Giuseppe’’, que al passar-se al castellà va quedar com Pepe.

  No se quina és la correcta, però són interessants. 🙂

  Vale!

 14. Tere Plana

  Bon o bona profe i bons alumnes.
  Les vostre respostes a l’afer del PP 😉
  també serveixen per al meus alumnes (Cicles a l’Institut Caparrella de Lleida) nosaltres estem parlant de Viva la Pepa!
  Quí és? Avui fa dos-cents anys, la senyora.
  Salutacions,
  Tere

 15. Margalida Capellà Soler Post author

  Hola, Tere, i moltes gràcies per ser-vos útil amb aquest apunt de fa quatre anys! Viva la Pepa, doncs! És ben cert, el 19 de març de 1812! A veure si algun dels meus alumnes ho encerta!
  Salutacions ben cordials des de Premià de Mar, el Maresme.

 16. arcos.carla2011

  Salve!

  “Pep” degut a que abans a Sant Pere se l’anomenava “Pater putativus” i s’abreviava així “PP”

 17. Judith M. Barranco

  Salve!!
  Hi ha una versió que explica que quan es llegia el nou testament, en referir-se a Sant Josep, el lector afegia ’’Pater Putativus’’. Això vol dir ‘’suposat pare’’ i s’afegia per aclarir que Josep no era realment el pare de Jesús. Temps després Pater Putativus es va simplificar amb PP.
  La segona versió que he trobat diu que Putativus, que vol dir ‘’el que pot ser considerat’’ prové de putare (pensar, considerar). Aquesta, era una expressió que s’incloïa en el fragment evangèlic corresponent a cada dia de la litúrgia, com una forma d’aclarir la personalitat de Sant Josep. Però la litúrgia estava en llatí, i molts dels fidels no entenien les expressions. Així, cada vegada que apareixia ‘’ Santus Iosephus P.P. Christi’’ el lector llegia ‘’ Santus Iosephus Pepe Christi’’. Per això es va identificar com a Pepe el segon nom de Josep.
  vale! i felicitats a tots els peps i pares !!

 18. marcus

  ahir va ser el dia de sant josep
  o pepe o pepito etc.. en castellá ve d’un origen llati josep no era el pare biologic de jesus pater putativus vol dir pare que es pot considerar el pare prove pater putativus es va posar iosephus pepe christi per aixo es va identificar com a pepe el segon nom

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *