Idus de març

mort-de-jcesar-de-vincenzo-camuccini.jpg

Tal dia com avui de l’any 44aC què li va passar a Juli Cèsar i quin  llatinisme recordem? De què l’advertia el seu  harúspex Espurina amb caue periculum, quod non ultra Martias Idus proferetur Suetoni, Iulius 81, 5?

 Primera escena de la sèrie Roma:

[youtube]http://youtu.be/CCRNs_nXKc0[/youtube]

Discurs de Brutus després de l’assassinat de Cèsar:[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/oxP8v_9FOwg" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

 

20 thoughts on “Idus de març

 1. Marc

  A tothom li arriba el seu moment de morir. Però tot i així no em queda gaire clar el que passa a les escenas.

 2. Joana

  De Juli Cèsar ens ha arribat el llatinisme Vini,vidi,vinci ( vaig anar, vaig mirar i vaig vèncer) que fa referència al seu esperit conqueridor sobretot pel que fa a la Galia.
  L’advertiment de l’harúspex és: Vigila/ vés amb compte amb el perill, que/ perquè no aniràs més enllà dels Idus de Març (que és la data en què va ser assasinat).

 3. Marta Cava

  Margalida,

  he intentat traduïr la frase però el “ultra” no m’acaba de quadrar i em fa despistar quan he de fer encaixar tota la frase…

 4. mcapella Post author

  A veure, Marta, si proves amb “més enllà dels idus de març”.

 5. Xavi Arriazu

  Podria ser:” Cuidat del perill perquè no arribarás més enllà dels idus de març”?

 6. mcapella Post author

  Xavi, quod no és causal i té a veure amb el neutre periculum. Proferetur és tercera persona del singular. Si arregles això, la traducció serà perfecta!

 7. Pingback: El fil de les clàssiques » Blog Archive » Idus de març, extret d’Alexandria d’Egipte de Kostandinos Kavafis

 8. Marta Verde

  Salve!
  El dia 15 de març del 43 a.C van matar a Juli Cèsar.
  El llatinisme que recordem de Juli Cèsar és “veni, vidi, vinci”

 9. Clàudia Cazaux Cuberas

  Salve!
  L’assassinat de Juli Cèsar va ser el resultat d’una conspiració de 40 senadors romans que es van donar a ells mateixos el nom de liberatores. Liderats per Gai Cassi Longí i Marc Juni Brut, van matar Juli Cèsar al Teatre de Pompeu el 15 de març de l’any 44 aC.
  El llatinisme és ”veni vidi vinc” vol dir ”vaig venir, vaig veure i vaig vènce”

 10. Margalida Capellà Soler Post author

  Què va dir Juli Cèsar quan Brutus li va clavar l’últim cop mortal?

 11. Irina

  el 15 de març del 44 a.c Juli Cèsar va ser assasinat per Brutus a la Cúria del teatre de Pompeu on es reunia el Senat de Roma. Uns seixanta membres de famílies importants, gairebé tots senadors, es van conjurar per eliminar Cèsar i restaurar la legitimitat i legalitat de la república, temerosos de l’aclaparadora acumulació de càrrecs i privilegis que requeien en la seva persona i de que Cèsar es proclamés a si mateix rei. Dirigien la conjura Cassi, Brutus i Casca. Brutus era fill de Servilia, la més famosa de les amants de Cèsar, i el mateix Juli Cèsar l’havia acollit com a fill adoptiu. Cassi havia lluitat al costat de Cèsar. Cascada,era un tradicional enemic de Juli Cèsar. A Juli Cèsar li van clavar 23 puñaladas, i quan Brutus li va clavar l’ultim cop mortal va exclamar:¡tu quoque, fili mi!- que vol dir: tu també, fill meu!

  L’advertiment d’Espurina és: Vigila, vés amb compte amb el perill, perquè no aniràs més enllà dels Idus de Març.

  El llatinisme que va deixar Juli Cèsar va ser Veni vidi vici, que vol dir vaig venir, vaig veure i vaig vèncer.

 12. Andrea Balart

  Salve!

  El 15 de març de l’any 44 A.C. Cayo Julio César, dictador de Roma i pontífex màxim, va ser assassinat a la Cúria del teatre de Pompeu on es reunia el Senat de Roma. Quan va ser evident que Juli Cèsar no tenia intenció de restaurar la República, tal com ho concebien ells, aproximadament seixanta senadors, molts d’ells, amics seus o enemics van tramar una conspiració per assassinar el dictador. La va dirigir Cayo Casio i Marc Brutus, que ingènuament van suposar que aquest acte restauraria la República tradicional. Els conspiradors van decidir els Idus de març (el 15 de març) de l’any 44 a. de C, com la data per a l’assassinat. Els idus de març queien en el 15 del mes de Martius. Els idus eren dies de bons auguris que tenien lloc els dies 15 de març, maig, juliol i octubre i els dies 13 de la resta dels mesos. César es trobava enmig dels preparatius d’una campanya que emprendria en la part oriental de l’imperi. Encara que se li havia advertit del complot contra la seva vida, va decidir ignorar. Es diu que el que el va advertir va ser un invident i Cèsar li va dir “ja han arribbat les idus de març” i aquest li va dir “si, pero encara no han acabat”.

  Quan Juli Cèsar es va asseure al teatre, Tilio va agafar la seva túnica amb les dues mans i després pel coll, la qual cosa era el senyal per a l’assalt. Cascada va ser el primer a fer el primer tall al coll. Immediatament, César es va tornar i va posar la mà sobre la daga i la va retenir.

  Després de la primera punyalada, els que no tenien coneixement particular del complot, van quedar sorpresos, ino van fer res per por. Però tots els del complot es van acostar a ell per tot arreu ambles seves dagues a les mans.

  Per qualsevol costat a qui es dirigís rebia cops. Brutus, el seu “fillastre” també li va clavar una punyalda. Finalment, abatut, va caure sota l’estàtua de Pompeu, la qual es va tacar amb la seva sang.

  Cèsar és conegut pel llatinisme ”veni vidi vinc” vol dir ”vaig venir, vaig veure i vaig vèncer”.

  Les últimes paraules que va dir van ser: “Tu quoque, Brute, fili mi?” que vol dir tu també Brutus, fill meu?

 13. imad

  Salve!

  El video m’ha agradat molt i és molt interessant.L’any 44 A.C. Julio César, dictador de Roma i pontífex màxim, va ser assassinat a la Cúria del teatre de Pompeu on es reunia el Senat.
  Cèsar és conegut pel llatinisme ”veni vidi vinc” vol dir ”vaig venir, vaig veure i vaig vèncer”.
  Les últimes paraules van ser: “Tu quoque, Brute, fili mi?” que vol dir tu també Brutus, fill meu?

  Vale!

 14. Judith M. Barranco

  SALVE!!
  El video m’ha semblat molt interessant, l’any 44 Julio César, va ser assassinat a la Cúria del teatre del Pompeu on es reunia el Senat.
  Les últimes paraules van ser: ”Tu quoque, Brute, fili mi?”, i el seu significat va ser: tu també Brutus, fill meu?
  VALE!

 15. noradomingo

  Salve!
  Aquest dos videos són molt interessants.
  Juli César va ser assesinat a la Cúria del teatre del Pompeu on es reunia el Senat de Roma, quan va ser evident que Juli Cèsar no tenia intenció de restaurar la República. Brutus, el seu “fillastre” també li va clavar una punyalda, participava en el complot i en el seu assesinat per això les últimes paraules de Juli César van ser: “Tu quoque, Brute, fili mi?” que vol dir tu també Brutus, fill meu?

  Vale:)

 16. matiida

  Salve!
  El video m’ha agradat i és molt interessant, l’assassinat de Juli Cèsar va ser el resultat d’una conspiració de 40 senadors romans, a la Cúria del teatre del Pompeu on es reunia el Senat,volien restaurar la legitimitat i legalitat de la república,. A Juli Cèsar li van clavar 23 puñaladas, i quan Brutus li va clavar l’ultim cop mortal va dir:¡tu quoque, fili mi!- que vol dir: tu també, fill meu!

 17. Maryam Alaoui

  Salve!!

  Els videos són molt interessants!
  Juli César el van assesinar a la Cúria del teatre de Pompeu, on es reunien el Senat de Roma, quan es van adonar que Juli César no volia restaurar la legitimitat i legalitat de la República, li van clavar 23 punyalades a Juli César i l’última punyalada se la va clavar Brutus el seu “fillastre” i allà Juli César va dir les seves últimes paraules:
  “tu quoque,Brutus fili mi!”, que vol dir:
  “tu també,Brutus fill meu!”

  Juli César era conegut per el llatinisme “veni, vidi, vici” que vol dir “vaig venir, vaig veure i vaig vèncer”

  Vale!

 18. sheila i xènia

  Salve!
  Els dos videos m’han semblat interessants.
  Juli Cèsar va morir el 15 de març de l’any 44 A.C, a la Cúria del teatre de Pompeu, on tenia una reunió amb el Senat de Roma. El seu assasinat va ser causat per una conspiració tramada per uns seixanta senadors, quan van veure que ell no tenia cap intenció de restaurar la República. La conspiració estava dirigida per Cayo Casio i Marc Brutus, que ingènuament van creure que aquest acte restauraria la República tradicional. Encara que Juli havia estat advertit per un cec, però va decidir no fer cas de les advertències i va ser assasinat. Les seves últimes paraules van ser: “Tu quoque, Brute, fili mi?” que vol dir “tu també Brutus, fill meu?”. Juli cèsar també és molt conegut per una frase seva que diu: ”veni vidi vinc”, i que vol dir: ”vaig venir, vaig veure i vaig vèncer”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *