Música i mitologia: la guerra de Troia

La guerra de Troia i totes les llegendes que giren al seu voltant (l’anomenat cicle troià) han tingut la seva petjada en la música de tots els temps i de tots els estils. Molts compositors de música clàssica n’han fet ressò en les seves composicions, com és el cas d’Hèctor Berlioz, Henry Purcell, Florian Gasmann, W. Amadeus Mozart, Gluck, Richard G. Strauss, entre d’altres.

Sovint trobem al·lusions mitològiques dins de les lletres de les cançons, com és el cas de Ghost (dins Rites of passage) del grup de folk-rock dels Estats Units Indigo Girls, format per Emily Saliers i Amy Ray: es fa referència a la bellesa proverbial d’Hèlena, culpable de la guerra de Troia o tal com diu la cançó culpable de a thousand ships to bring. És una cançó molt emotiva que tracta del dolor de l’amor perdut en la distància i que el compara amb la ferida que Aquil·les va rebre al taló, petita però mortal. 

                                                and I Know it feels

                                                to be weakened like Achilles

                                                with you always at my heel

La partida d’Aquil·les cap a Troia amb el seu amic Pàtrocle  formen el principi de la cançó Achilles last stand (que obre l’àlbum  Presence 1976) de la banda britànica de hard rock Led Zeppelin. També es relata el combat aferrissat entre grecs i troians. Caldria buscar la inspiració del tema en l’accident que va tenir Robert Plant, el vocalista del grup, a l’illa grega de Rodes i el va deixar dos anys en una cadira de rodes. El trencament del taló els va recordar, sens dubte, el taló d’Aquil·les.

El grup nord-americà de heavy metal Manowar, atret per la llegenda i la història de la guerra de Troia, ens explica la Ilíada d’Homer a  Achilles, Agony and Ecstasy (en vuit parts) que obre el seu disc The Triumph of Steel (1992). Si no coneixes aquesta cançó del grup més sorollós del món, el rècord consta en el llibre Guinness, visiona aquest videoclip i després comenta’l. 

[youtube]https://youtu.be/aKIBpypLiVM[/youtube]

[youtube]https://youtu.be/BF7LecQBjxc[/youtube]http://www.quedeletras.com/letra-cancion-caballo-de-troya-bajar-20678/disco-tierras-de-leyenda/tierra-santa-caballo-de-troya.html” target=”_blank”>Caballo de Troya:

[youtube]https://youtu.be/nSVTkjKinz8[/youtube]

27 thoughts on “Música i mitologia: la guerra de Troia

 1. Constanza

  Havia sentit a parlar de Led Zeppelin, però no havia escoltat mai una de les seves cançons. Ja entenc el perquè d’aquest rècord seu, jaja. No he entès molt, per això, que diu la cançó alguna que altra paraula o frase com: we will pay with the glory o destiny was promised to me (o almenys això crec), però no molt més. Intentaré buscar la lletra per internet i així entendre-ho millor.

  Fins dilluns, Lida.
  Coty.

 2. Rosó Vivó.

  La veritat es que aqest video esta molt ben representat.
  la cansó quan la he escultat no m’ha agradat,
  encara que despres de acabar el video, la cansó d’ona impresió de gerra.
  Fins Dilluns lida!

 3. Pingback: El fil de les clàssiques » Blog Archive » Música i Mitologia: la guerra de Troya II

 4. Oriol García

  El heavy metal no es el meu estil preferit de música, com ja es sap, pero no em desagrada del tot el videoclip d’aquest grup nord-americà Manowar amb la col·lavoració de david Shankle.
  La cançó explica la llíada d’Homer, on el jurament dels deus, el día de la batalla on Hèctor es assesinat i queda el cadàver del seu cos. Aquí está la lletra:

  The oath of the Gods, this day was fulfilled
  In the hear of the battle, Hector was killed
  See him Patroclus, down in the dust
  Rejoice in his death my aymbol of trust
  A dozen highborn youths, have been killed
  Cutting their throats their blood was all spilled
  Their bodies set at the foot of your fire
  With oxen , sheep and two of yours hounds
  Your funeral Pyre high off the ground
  Hector’s body dragged three times around
  I will carry the torch to your funeral Pyre
  I will ask of the wind to send high your fire
  Hector’s blood will not be washed from my body
  Until your body is burned
  A prophecy spoken a promise fulfilled
  More blood will be spilled, more will be killed.

  Aquest grup anomenat Manowar, es va originar a Nova York l’any 1979, on las lletres fan referència al heavi metal, pero també hi han algunes amb referents mitologics i llegendes, com la que s’explica en aquest tema referent a la Guerra de troya amb la llíada d’homer.
  El tema principal que vol reflectir aquesta cançó es que Agamèmmon es el cap de l’expedició grega que va contra Troia i ha arrebassat a la esclava Briseida. Aquil·les es retira del combat i continua la lluita entre els grecs i troians. Els troians lluiten per fi aconseguir que es decideixi la sort de la guerra en un combat entre Menelau i Paris, que aquest es raptat per Afrodita en el moment en que anava a ser vençut, i cuan comença a arribar la tarde els grecs començen a ser superiors, i Ulisses intenta que Aquil·les torni a la lluita. Aquí eñs troians ocupen muralles i el camp fins arribar a les naus. Pàtrocle, amic d’Aquil·les, amb les armes llença una contraofensiva, i Aquil·les disposa de la seva còlera i amb les armes d’Hefest, torna al combat i venja la mort de Pàtrocle matant a Hector(Aquí es el que mes destaca la cançó), del cual condueix al campament grec i acaba amb la celebració fúnebre per Hèctor.

 5. Rebeca Sánchez

  Personalment, Mozart és un dels musics per excel•lència a la història de la música, i des de petita que l’escolto, per a tan estic totalment enamorada tan del seu treball com a compositor, com de la seva persona, dels geni que va ser. Amb els anys, he acabat per saber-me la seva vida i la seva obra sencera i puc afirmar que, com tots els grans artistes, moltes de les seves inspiració arriben des del mon clàssic.
  De Led Zeppelin haig de dir que també m’encanta, una de les millors bandes de rock de la historia, i òbviament no podien deixar de banda l’art clàssic per a les seves cançons, ja que, la història grega i romana te aspectes molt durs que expressats amb aquest tipus de música, on les bateries i les guitarres criden l’atenció per la seva sonoritat, és pot reflectir clarament.

 6. Margalida Capellà Soler Post author

  Rebeca, no coneixia la teva afició per Mozart, llavors potser ens podries fer un apunt sobre els referents clàssis en la seva obra. Quina pena, no en tenim ni un!

 7. Cristina Ortiz

  Hola 🙂
  De tots els musics esmenats només m’agrada Led Zeppelin.
  No m’agraden les cançons dels videoclips.
  La guerra de troia és una llegenda que ha tingut molta força i que és segueix utilitzant per explicar, que hi ha que ser inteligent i no pensar només en la força.

 8. Michelle

  La primera cançó no em deixa ja que diu que aquest video ja no esta disponible.

  Respecte la segona cançó, com he dit anteriorment a l’altre article sobre cançons mítiques, m’acabara agradant, de tant escoltarla! La seva lletra explica bastant bé la batalla de Troia i en aquesta versió amb les imatges, també queda bastant clar el que vol dir.

 9. lagarriga.julia

  Ei! Molt bona cançó!
  Un dels pocs articles que en realitat m’han agradat, no és que els altres no, però els que he llegit semblen molt fets per deures i poc personals i dubto molt que coneguis aquests grups (juntament amb el segon article que també has fet) perquè hagis estat fent els deures de grec/llatí. Et felicito, continua així!:D A veure si jo també puc fer un article tan interessant.

 10. pallach.carla

  Hola!
  La cançó de Caballo de Troya és molt marxosa i a més resumeix bastant bé la història de la guerra de Troia. Més que res es centren en l’anècdota del cavall de fusta però és una bona manera de que sense adonar-se’n, la gent apren alguna cosa de la cultura clàssica. La cançó de Manowar té ritme i la música es bona però prefereixo la de Caballo de Troya de Tierra Santa.
  M’agradaria parlar-vos d’una cançó de Lluis Llach anomenada Viatge a Ítaca en la qual ha musicat un poema de Konstantinos Kavafis (Κωνσταντίνος Πέτρου Καβάφης). Aquest poema tracta del viatge que fa Ulisses per retornar a la seva terra després d’haver guanyat la guerra de Troia. Aquesta és la cançó, que tot i que no té res a veure amb el heavy metal, trobo que és molt maca: Viatge a Ítaca
  Adéu!

 11. Teresa Devesa i Monclús

  Doncs ja saps què et toca, Júlia, confecciona un bon article musical i el penjarem a l’Empremta d’Orfeu, un bloc de la família aràcnida especialitzat en música. Si et decideixes te’n farem també editora. Visita’l seguint l’enllaç que apareix a l’anterior enllaç de la Margalida. Coneixent-te crec que hi trobaràs coses que t’agradaran força. Tal com dius, els millors articles són aquells que us surten espontàniament, sense conciència d’estar fent deures.
  Michelle, no sé què deu haver passat, però el primer vídeo també està actiu.
  Carla, coincideixo en la predilecció per la cançó de LLuís Llach. Escolta el muntatge inserit en aquest article i digue’n si la banda sonora està ben triada en el context temàtic i visual. Fas bé també d’especificar l’episodi mític a què fa referència la cançó. Per cert, què en sabeu, de Cavafis?

 12. Margalida Capellà Soler Post author

  Teresa, la Michelle té raó. Gràcies al seu comentari, jo vaig saber que el primer vídeo no funcionava i el vaig tornar a enllaçar.

 13. Alina Roman

  No havia sentit parlar de Led Zeppelin però pel que veig va ser un grup de rock molt important en la dècada del 1970. També el grup gaudia d’una gran diversitat musical, tocant tot tipus de gèneres, com el blues, el rock & roll, el soul, la música celta, la música àrab, la música índia, el folk, el country i fins i tot, el reggae. M’ha agradat aquest vídeo sobre la Guerra de Troia !!

 14. Paula Franco Semitiel

  He escoltat la de Tierra Santa, ami el heavy no m’agrada però el que conta és que aquest grup de música ha tingut el valor de crear una cançó dedicada a la guerra de Troia i al caball. He buscat la lletra per Internet per si algú vol saber detenidament el què ens està explicant.

  Cuentan que en Troya una vez
  Una batalla empezó
  Forjando así su leyenda

  Y que diez años pasó
  Sitiada por la ambición
  De poseer la ciudad

  Al no poderla invadir
  Los griegos fueron marchando
  Pero antes de irse de allí
  Un gran regalo quedó

  Un griego les convenció
  Que era el regalo de un dios
  Y de que abrieran las puertas

  Un gran caballo asomó
  En su interior una trampa
  Con piel de madera

  En Troya todos creyeron
  Que habían vencido
  Pero la noche llegó
  Y el enemigo ganó

  Caballo de Troya
  Cabalga en la historia
  El regalo de un dios
  Caballo de Troya
  Su piel y su nombre
  Leyenda forjó
  Caballo de Troya
  Están escondidos
  Dentro en su interior
  Esperan la noche
  Para la traición

 15. S. John Tuset Regalado

  El Heavy Metal és un dels gèneres musicals que més m’atrauen de tots els que conec fins ara. Molta gent no en sap diferenciar els tipus de Metal que hi ha, i ho entenc, ja que cadascú a qui li agradi un tipus de música en sabrà més d’aquest que una altre persona a qui no li agrada tant o gens.

  Un tret característic del Power Metal èpic (el gènere músical en el qual estaria la segona cançó) és que moltes vegades utilitzen els mites (i com diu el mateix nom, la èpica) com a base de les seves cançons. És molt interessant també el fet de que utilitzen melodies amb un toc “medieval”. Els grups que apliquen aquest gènere musical en moltes de les seves cançons serien per exemple Blind Guardian, Hammerfall, Rhapsody, … entre altres.

  Un post excel·lent!

  Salvete! 😀

 16. Margalida Capellà Soler Post author

  John, moltes gràcies! No sabia que en fossis expert! Trobaràs la segona part aquí. Espero que també t’agradi!

 17. Iria Rael

  Xaipe!
  Mai hagues pensat que aquesta canço pugues representar la guerra de Troia. La cançó del caball de Troia representa molt bé, a més resumeix bastant l’història de la guerra de Troia. Es centre en l’anècdota del cavall de fusta. .

 18. Pingback: L’EMPREMTA D’ORFEU » Manowar plurilingüe

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *