Després d’haver llegit les pàgines 125 i 126 del llibre Grec 1 de l’editorial Teide (2005), observa aquestes monedes gregues d’euro. Comenta-les i no t’oblidis de dir amb quina moneda en curs d’un euro grec s’assembla l’antiga dracma atenesa (segle VI aC). Quins símbols conté? Quina simbologia antiga han triat a les altres? És adient?…
la moneda que més s’assembla és la d’un euro amb l’òliba i la branca d’olivera. Una moneda de dos euros conté Europa quan Zeus es va convertir en brau. També hi havia monedas antigues que feien referència als jocs olímpics com l’altre de dos euros, commemorativa dels jocs olímpics del 2004. I el cèntim porta un vaixell, una trirem. Aquestes monedes quasi totes s’assemblen molt a les primeres monedes que van tenir els grecs.
La dracma de l’òliba i la branca d’olivera s’assembla a la d’un euro, i la que porta una vela, s’assembla a la de 5 centims, contenen déus, animals i naus.
La moneda que més s’assembla a l’antiga dracma atenesa és la d’un euro. Té l’òliba i la branca d’olivera. Altres monedes també tenen imatges simbòliques, com la de dos euros. Les monedes d’avui dia tenen molt de les antigues monedes gregues.
L’aspecte que tenen en comú aquestes monedes amb les de la gècia antiga; és que les dues tenen la mateixa forma i tan la dracma atenesa com l’euro s’hi representa la branqueta de l’olivera i les inicials del nom de la ciutat d’Atenes i així com les figures que fan referència al món de l’esport i dels jocs olímpics i la simbologia que té encunyar moneda pròpia vol dir l’endependècia política des de la seva existència
LA moneda que més s’assembla a la dracma de Grècia, és la moneda d’un euro, ja que té una branqueta d’olivera i l’òliba. Que era el símbol d’Atena.
Les monedes d’avui en dia tenen molt de les antigues.
Gali estic fent els exercicis 4 i 5 de l’unitat 6 de Grec: La moneda a Grècia va sorgir per primer cop al voltant de segle VII i VI aC, quan els reis de Lídia, a l’Àsia menor, van encunyar les primeres monedes. En un primer moment,es creia que aquest encunyament de les monedes representava més que res un emblema cívil i que es va implantar per una funció econòmica (intercanvis comercials,multes,impostos,taxes i finançament dels exèrcits dels mercenaris). Ara, en canvi, sabem que la funció que representava l’encunyament que la majoria de ciutats gregues feien de la seva moneda, era un símbol d’independència política(és just el contrari del que representa avui dia l’euro, la unió d’Europa economicament).
Jo crec que la moneda que més s’assembla a la dracma és l’euro amb la branqueta d’olivera i l’òliba.
Continuo fent deures Gali!
M’encanta aquest article, he de publicar el comentari on et parlo de la moneda grega, però ho tinc escrit a casa.
Tot i així suposo que no està de menys comentar l’article per dir-te que això de la moneda em crida molt l’atenció!
Suposo que s’asemblarà bastant al comentari de la Camila ja que la informació la trec del llibre, tot i així intentaré afegir-hi més informació i si puc un que altre enllaç amb alguna foto.
Abans d’aparèixer la moneda, s’utilitzava el ”Truec” o el bescanviament de productes, és a dir, canviar alguna cosa per la d’un altre.
Aviat però van començar a canviar objectes de metall, com el llibre de Grec de Teide diu; Calderes, balances…
Les primeres monedes se situen en la segona meitat del segle VII aC, els reis de Lídia (Àsia menor) van començar a fer servir les monedes.
L’aparició de la moneda va ser important en el desenvolupament fiscal de l’Estat; així es podien imposar multes, impostos, taxes…
Les primeres monedes eren de forma lenticular, amb un diàmetre petit i eren groixudes. Eren d’or, argent, bonzze i rarament d’electre i llautó.
A atenes la moneda era la dracma on hi era gravada una òliba, una branqueta d’olivera i l’abreviatura del nom de la ciutat Atenesa.
Sis òbols formaven una dracma i quatre un tetradracma.
Mil dracmes —> una mina
sis mil dracmes —> un talent
Aquestes dos últimes eren unitats de càlcul que no apareixien com a monedes.
En un dels euros es veu com surt l’òliba i la branqueta d’olivera! Evidentment aquests deuen ser els euros de Grècia! Quina inspiració amb la grècia antiga!
La primer moneda que veiem es la DRACMA, segle VI aC; hi havia gravada una òliba, una branqueta d’olivera i l’abreviatura del nom de la ciutat d’Atenes. I és la moneda que més s’assembla a l’euro; (aliatge d’or i d’argent).
La moneda dels Jocs Olímpics d’Atenes 2004. En la zona interior té gravat el dibuix d’una estàtua antiga representant el “Discòbol de Miró”. Les paraules en anglès ATHENS 2004 (“ATENES 2004”) i els 5 anells olímpics estàn representats a l’esquerra, mentre que el valor 2 ???? (“2 EURO”) el té a la dreta. A l’anell exterior estàn representades les dotze estrelles de la Unió, junt amb l’any als dos costats de l’estrella inferior. (aliatge d’or i d’argent)
La moneda que vindria a ser un cèntim, te gravat un trirreme atenès del segle V aC. (de bronze).
Sóc mestra de 6è i preparant activitats pels alumnes sobre l’euro he vingut a parar al vostre blog.
Tinc curiositat sobre els euros de Xipre . Què en sabeu alguna cosa ?
Què en vols saber, Mia? Potser aquesta imatge et pot ajudar o aquesta informació de la wiquipèdia en castellà: http://es.wikipedia.org/wiki/Monedas_de_euro_de_Chipre o bé en anglès que sempre és més extensa: http://en.wikipedia.org/wiki/Cypriot_euro_coins
Bona sort i a reveure!
Bon dia
Doncs si, l’euro de Grécia a l’ actualitat és igual que la dracma atenesa, tamé porta el dibuix d’ un mussol i una branqueta dalguna planta.
Les altres estan adornades amb un vaixell comarcial, un home fent esporta i lal representació del mite d’ europa.Quan Zeus es pateix una metamorfosi i es converteix en toro per conquistar i raptar a Europa.
El vaixell de mercaderies i la representació del mite d’ Europa son adients ja que el primer representa el comerç més abundant i més ric, que era via maritima i l’ altre fa referencia al nom d’ Europa, la qual es la seva moneda.
La del mussol i la del home fent esport no l’ acavo de trobar el sentit.
Tot i que m’ imagino que el mussol represent ala dea Atenas.
Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Les importacions i les exportacions dels grecs
Hola Margalidaa!
Quin article mes interesat!
He viscut el canvi de l’euro, i casi no conec cap altre moneda.
Es molt curios que el nou euro grec s’assembla al antic dragma.
Antigament abans de l’existencia de les monedes, els mercaders intercanviaven les mercaderies.
Les primeres monedes eren del s.VII aC, eren de diametre petit i molt gruixudes.
El dracma era una moneda Atenesa i s’assembla molt a l’euro; hi havia gravat una òliba (era un animal consagrat d’Atenea, dea d’Atenas), una branqueta d’olivera i unes lletres que abreviaven el nom de la ciutat.
Hola!! Principalment, la moneda que hi havia a Grècia va ser vista per primer cop al segle VII i VI aC, quan a l’Àsia menor, els reis de Lídia van encunyar les primeres monedes d’aquell moment. Des d’un principi es deia que aquestes monedes representaven sobretot un emblema, on es va construïr per una qüestió econòmica, on apareixen els intercanvis comercials. Actualment, podem saber que la funció que representava en aquell moment l’encunyament que totes les ciutats de Grècia feien de la seva pròpia moneda, era un important símnol d’independència política, es a dir, tot contrari del que pot representar avui dia la nostra moneda que es l’euro.
Margalida!!
La història de les antigues monedes gregues pot dividir (com en altres formes d’art grec), en tres períodes, l’arcaic, el clàssic i el helenístico.
El període arcaic s’estén des de la introducció de la moneda en el món grec sobre el 600 a. C. fins a les Guerres Mèdiques sobre el 480 a. C.
El període clàssic va començar en acabar l’anterior i va acabar amb les conquestes d’Alexandre el Gran sobre el 330 a. C., en què va començar el període helenístico, arribant fins a l’absorció romana del món grec en el segle I a. C. les ciutats gregues van continuar encunyant moneda durant diversos segles més baix govern romà, són les anomenades monedes provincials romans.
-Periode arcaic:
Eren principalment petits trossos en forma de pessol, d’or o de plata, estampades amb dissenys geomètrics o símbols indicatius de la seva ciutat d’origen.
El dracma va arribar a ser la més popular unitat d’intercanvi. Cap al 510 a. C. Atenes va començar a encunyar tetradracmes de plata (quatre dracmes), les quals s’utilitzaven a tot el món grec i reflectien el creixent domini d’Atenes.
-Periode classic:
Les grans ciutats s’encunyaven monedes de plata i or, la majoria portaven el retrat del déu o deessa de la ciutat, o un heroi llegendari, en un costat, i el símbol de la ciutat en l’altre.
Les monedes de Rodes es caracteritzaven per una rosa, ja que per als grecs la paraula per rosa és rhodon. L’ús d’inscripcions en monedes va començar també a ser usual, sobretot el nom de la ciutat emissora.
-Periode hel·lenistic:
es va caracteritzar per l’extensió de la cultura grega a gran part del món. El més cridaner tret de les monedes helenísticas era la utilització de retrats de gent viva, concretament dels mateixos reis. Això va establir un model per a les monedes que ha persistit des d’aquella època: un retrat d’un rei, usualment de perfil i en un cridanera posi heroica, a l’anvers, amb el seu nom al costat, i un escut d’armes o un altre símbol de l’estat en el revers.
Mekki, com en sabem de fer allò que saps que no m’agrada gens ni mica!
Χαιρετε!
Avui, mentre estava parlant amb la meva companya You, m’he adonat que tenia una moneda d’un euro amb el dibuix de l’òliba i la branca d’olivera, i m’he enrecordat d’aquest article, i m’ha fet molta il·lusió jajaja!
Aquesta moneda, és la que té més semblances a l’antiga dracma grega, és gairebé igual, només s’hi ha afegit la paraula : ΕΥΡΟ.
Això també m’ha fet molta gràcia perquè, de petita, n’havia vist d’aquests euros amb la simbologia grega, i recordo que li deia a la meva mare:
Mama, perque pose Eypo, no es diu Euro?
I és clar, ara ho entenc, era perquè estava escrit en grec!
Per a quantes coses serveix estudiar aquesta llengua que cada dia m’agrada i em fascina més!!
Salve!
Aquest matí la meva companya Cristina em va ensenyar la moneda de l’oliba que encara que no ho sembli és troben molt poques aquí amb aquest dibuix.
L’origen de la moneda grega va ser al segle VII i VI aC, quan els reis de l’Àsia i Lídia la van encunyar per primera vegada, per expressar la seva independència política.
Aquestes monedes representen l’òliba i la branca d’olivera i les paraules gregues EYRO i que també són els símbols que representa Zeus juntament amb l moneda dels jocs olímpics, el comerç i el rapte d’Europa.
Vale!
N’estàs segura, You? L’òliba i l’olivera de qui són símbol?
Doncs, rectificant el comentari de la meva comapnya, l’òliba i l’olivera són el símbol de la dea protectora d’Atenes: Atena. Per aquest motiu, apareixien com a símbol de la dracma atenesa, d’Atenes, en honor a la seva dea. Però, la moneda d’un Euro actual, com podem comprovar a les imatges d’aquest apunt, no és l’única que conté simbologia mitològica. La tercera moneda que surt a la part superior és d’un δεπτο i hi apareix un vaixell, símbol de l’Odisea. La darrera moneda, que és la de 2 euros, conté una icona d’Europa, la princesa que va ser raptada per Zeus metamorfosat en toro.
La segona moneda que apareix a les imatges és una de 2 euros, però, no està directament relacionada amb la mitologia, sinó amb un fet real que ara continua a nivell mundial: els jocs olímpics. Però, també és important fer menció a aquesta moneda, ja que en les tetradracmes d’orígen sicilià i macedoni s’hi representaven figures que feien referència al món de l’esport i dels jocs olímpics.
Salve!!
La moneda grega la semblança que té amb la moneda dracma, és que gairebé es igual, només s’hi ha afegit la paraula: ΕΥΡΟ:euro.Abans estava feta d’or o de plata, estampades amb dissenys geomètrics o símbols indicatius de la seva ciutat d’origen.Com les monedes d’araaaaa!!!
M’agradat moltissím aquest article perquè parlà d’aquestes famoses monedes!!!
Χαιρετε!
He introduït una nova moneda al google maps, que està al Pel·loponès, és un tetradracma d’Alexandre el Gran!
Hi han algunes monedes que tenen una gran semblança entre elles per exemple les dues ultimes, s’asemblen bastant als euros d’ara pero canviat una paraula EYPO
Salve.
Crec que la moneda de l’euro ha agafat moltes característiques del dracme grec. En la primera moneda es pot observar un mussol amb una branqueta d’òliva, símbol de saviesa de la dea grega Atena. En la segona moneda es pot observar que han agafat la famosa figura del discòbol, dels jocs olímpics. A la tercera es veu una gal·lera, vaixell típic del romans per a la lluita marítima, o de vegades, per transportar les seves mercaderies. L’última moneda pertany al mite hel·lènic de Zeus i Ío, en aquesta historia s’explica com el pare dels deus adopta la forma d’un toro blanc per seduir Ío, filla del riu Ínac.
Valeee.
La dracma tenia la funció d’unir els estats hel·lens en un mercat comú, tal i com ho fa l’euro entre els països de l’Unió Europea.
A més a més la moneda d’un euro grega conserva l’òliba d’Atena que també hi era a la dracma antiga.
Salve!
He trobat la historia de la moneda grega:
Les monedes van ser inventades en el regne de Lidia, en el que avui és el nord-oest de Turquia, cap al 620 a. C. (van ser inventades independentment a Grècia cap al 600 a. C.). Les monedes aviat es van estendre a les polis (ciutats estat) independents de Jonia a la costa egea, i des de alla a la resta del món grec, el qual s’estenia en aquella època des del mar Negre fins a Sicília i el sud d’Itàlia.
La història de les antigues monedes gregues pot dividir-se (com en altres formes d’art grec), en tres períodes, l’arcaic, el clàssic i l’hel · lenístic.
El període arcaic s’estén des de la introducció de la moneda al món grec sobre el 600 a. C. fins a les Guerres Mèdiques sobre el 480 a. C.
El període clàssic va començar en acabar l’anterior i va acabar amb les conquestes d’Alexandre el Gran sobre el 330 a. C., en què va començar el període hel · lenístic, arribant fins l’absorció romana del món grec al segle I a. C. les ciutats gregues van continuar encunyant moneda durant diversos segles més baix govern romà, són les anomenades monedes provincials romanes.
Les monedes tenen en comú l’òliba i l’olivera són el símbol de la dea protectora d’Atenes: Atena. Per aquest motiu, apareixien com a símbol de la dracma atenesa, d’Atenes, en honor a la seva dea. Ara que amb la crisis està tant questionat el tema de l’economia de l’euro, els grecs fa poc van botar per devatre si tornar al dracma o seguir amb l’euro. Però al final es queden amb els euros, de moment. Estaria bé que tornessin a la seva antiga moneda, amb tanta historia, però altres temes estan per sobre de tot això, que a vegades no es té en compte, i es una pena.
Uaauu!! que interessant aquest article sobre el que tenen en comú les monedes, mai m’ho habia plantejat.
Les monedes tenen en comú l’òliba i l’olivera són el símbol de la dea protectora d’Atenes: Atena. Per això apareix com a simbol de la dracma d’Atenes, en honor a la deesa Atena.
Χαιρετε!
Per a no repetir-me, ja que ja s’ha comentat gairebé tot, (les semblances entre les monedes, amb quina deïtat es relacionen l’oliva i la branqueta d’olivera, la història/origen de la moneda grega) vull mencionar que la moneda d’1 euro grega, te tot el dracma grec incorporat, fins i tot la silueta d’aquella antiga moneda. L’única diferencia, tal i com han comentat abans, es que en comptes de “ΑΘΕ”, el que hi ha inscrit ara és “EYPO”.
Curiositats:
– En la moneda s’inscrivia “ΑΘΕ” per el nom de la ciutat ATHEnas.
– De la paraula grega que vol dir: agafar amb la mà/empunyar, δραττω, en deriva dracma (nom de la moneda).
– En la cara de la moneda estava representada l’efígie de la deessa Atena.
Hola!!!
Quines monedes tan interessants. La veritat és que mai les havia vist. El dracma grec es una antiga unitat monetària que hi havia a mols territoris de l’antiga Grècia. Es va utilitzar durant l’època hel•lenística.
Les semblances que hi veig amb l’euro son les següents:
Son pràcticament idèntiques, diferenciades perquè a la nova moneda (l’euro) posa: “EYPO”.
A la dracma (la moneda antiga) hi ha un mussol i una branqueta d’oliva. A la moneda del euro passa el mateix, hi ha un mussol i una branqueta d’oliva.
(Ja t’he dit a un altre article quina moneda he introduït al google maps.)
Adeeu!!!
Salve!
He introduït la moneda de Tartessos!
Χαιρετε!!
La moneda que s’assembla molt a la moneda de l’antiga Grècia és la moneda d’un euro. En les altres monedes, apareixen els símbols següents: en la moneda de 2€, en una apareix una imatge de les olimpiades i en l’altre apareix una imatge en que es veu a Europa sentada sobre Zeus, quan ell es va convertir en un toro blanc i per últim, en la moneda d’1 cèntim apareix un vaixell dels antics que s’ultilitzaven per el comerç.
Són molt semblan pero podem veure que la nova moneda, l’euro,posa: “EYPO”. A la dracma,la moneda antiga, hi ha un mussol i una branqueta d’oliva. A la moneda del euro passa el mateix.
Les primeres monedes gregues daten del segle VII aC, quan els reis de Lidia, van encunyar les primeres monedes. La moneda facilitava el valor dels intercanvis comercials. La moneda també era un emblema cívic. La moneda va ser clau en el desenvolupament del paper fiscal de l’Estat. Les primeres monedes eren molt petites i molt gruixudes. Encunyar la moneda era símbol d’independència política.
L’aspecte que tenen en comú aquestes monedes amb les de la gècia antiga; és que les dues tenen la mateixa forma i tan la dracma atenesa com l’euro s’hi representa la branqueta de l’olivera i les inicials del nom de la ciutat d’Atenes i així com les figures que fan referència al món de l’esport i dels jocs olímpics.
Salve!
Les primeres monedes va apareixer al segle VII aC i servien de patró per facilitar el valor dels intercanvis comercials. Les primeres monedes eren de forma lenticular, de diàmetre petit i d’un gruix considerable. La majoria de les ciutats gregues encunyaven les monedes que era simbol d’independència política.
El que tenen en comú les dos monedes (el dracma i l’euro) és la mateixa forma circular i que tenen l’òliba, la branqueta d’olivera i les inicials de la ciutat d’Atenes. Les primeres monedes que es van encunyar a la Península Ibèrica van ser les dracmes i els òbuls d’Empúries.
Salve!
La nostra moneda que més s’assembla a l’antiga dracma atenesa és la d’un euro, que és la que té l’òliba i la branca d’olivera. La veritat és que mai m’havia parat a pensar en això i no se m’hagués occuregut.
Salve!
Com sempre, ens assemblem en tot els àmbits amb els grecs, no ho parem de desmostrar amb articles com aquest.
En la moneda de 2 euros apareix representat un toro i una noia que són Zeus i Europa, un mite que vam llegir en Narracions de Mites Clàssics.
La dracma és la moneda atenesa i l’euro l’actual. Tant la dracma com l’euro tenen l’òliba i la branca d’olivera.
He buscat informació:
Dreceres ràpides: navegació, cerca
La dracma (en grec modern δραχμή, drakhmí; en plural δραχμές, drakhmès, o δραχμαί, drakhmè, fins a 1980) és el nom d’una antiga unitat monetària i de pes de moltes ciutats i territoris de l’antiga Grècia i d’alguns regnes de l’Orient Mitjà durant l’època hel·lenística, i també la moneda de la Grècia moderna, introduïda el 1832 i substituïda per l’euro el 2001 a efectes legals, i definitivament el 2002, a raó de 340,750 dracmes per euro.
La dracma va reaparèixer el 1832, poc després de l’establiment del modern estat grec. Va substituir el fènix en termes paritaris. El 1868, Grècia va entrar a la Unió Monetària Llatina i la dracma va passar a equivaler, en pes i vàlua, al franc francès. Durant l’ocupació alemanya de Grècia (1941–1944), una hiperinflació catastròfica i l’espoli nazi del Tresor grec van fer de la dracma una moneda pràcticament sense cap valor real; el 1944, amb la reforma monetària, es va decidir un canvi de 50.000.000.000 de les antigues dracmes per una de nova. La nova moneda, però, es va devaluar de seguida, i el 1953 es va produir una altra reforma monetària, en què la nova dracma equivalia a 1.000 de les antigues.
La dracma es dividia en 100 leptà (Λεπτά), plural de leptó (Λεπτό). El codi ISO 4217 era GRD i s’abreujava Δρ. (o Dr. fora de Grècia). Era controlada i emessa pel Banc de Grècia (Τράπεζα της Ελλάδος, Tràpeza tis Ellados).
A l’època del canvi a l’euro, el 2002, en circulaven monedes d’1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 i 500 dracmes, i bitllets de 100, 200, 500, 1.000, 5.000 i 10.000 dracmes. La moneda fraccionària ja havia desaparegut de la circulació feia temps.
Salve!
La moneda d’Atenes era la dracma.; hi havia grabada una òliva, una branca d’olivera i l’abreviatura del nom de la ciutat. Sis òbols formaven una dracma; dos dracmes eren una didracma i quatre, una tetradracma. Mil dracmes eren una mina i sis mil un talent; la mina i el talent no eren monedes sinó unitats de càlcul.
Les primeres monedes que es van encunyar a la Penúnsula Ibèrica van ser les dracmes i els òbols d’Empúries.
La nostra moneda que més s’assembla a l’antiga dracma atenesa és la d’un euro, que és la que té l’òliba i la branca d’olivera. La veritat és que mai m’havia parat a pensar en això i no se m’hagués occuregut.
Salve!!
-L’òliba i l’olivera són el símbol de la dea protectora d’Atenes: Atena. Per aquest motiu, apareixien com a símbol de la dracma atenesa, d’Atenes, en honor a la seva dea. Però, la moneda d’un Euro actual, com podem veure a les imatges no és l’única que conté simbologia mitològica. La tercera moneda que surt a la part superior és d’un δεπτο i hi apareix un vaixell, símbol de l’Odisea. La darrera moneda, que és la de 2 euros, conté una icona d’Europa, la princesa que va ser raptada per Zeus metamorfosat en toro.
-La segona moneda que apareix a les imatges és una de 2 euros, però, no està directament relacionada amb la mitologia, sinó amb un fet real que ara continua a nivell mundial: els jocs olímpics. Però, també és important fer menció a aquesta moneda, ja que en les tetradracmes d’orígen sicilià i macedoni s’hi representaven figures que feien referència al món de l’esport i dels jocs
XAIPE!!
Amb el temps, podem veure que les monedes han anat cambiant i evolucionant!
La nostra actual moneda és la que més s’assembla a l’antiga dracma atenesa és la d’un euro, que és la que té l’òliba i la branca d’olivera.
La veritat és que ja coneixia una mica el tipus de monedes que hi havia antiguament per algun taller que altra que he pogut fer!
Valee 😀
Salve!
La primera és l’òliba i l’olivera són el símbol de la dea protectora d’Atenes: Atena. Per aquest motiu, apareixien com a símbol de la dracma atenesa, d’Atenes, en honor a la seva dea.
I en la segona apareix a les imatges és una de 2 euros, amb el mateix valor que la nostra actual moneda amb el símbol relacionada amb la mitologia, amb els jocs olímpics com a símbols del seu origen Grècia.
VALE! 😀
http://eurocoinland.wordpress.com/2013/09/26/2e-conmemorativos-grecia-1-2013-2400o-aniversario-de-la-fundacion-de-la-academia-platonica/
Xaipete!
Abans a l’antiga Grècia per poder agafar un producte no es compràva sino que s’intercanviàva amb altres productes depenent del que es volgués agafar. La primera moneda va sorgir al segle VII a.C quan els reis de Lídia, l’Àsia Menor va encunyar la primera moneda. Cada moneda tenia el símbol del diferent estat segons on pertanyia i grècia es va posr el símbol de l òliba ( que era un animal consagrat a Atena) . Les primeres monedes que es van encunyar a la península van ser les dracmes i els òbols d’Empúries.
Però, què té l’euro de l’antiga dracma atenesa?
La moneda que més s’assembla és la d’un euro amb l’òliba i la branca d’olivera. També hi havia monedes antigues que feien referència als jocs olímpics com l’altre de dos euros, commemorativa dels jocs olímpics del 2004. I el cèntim porta un vaixell, una trirem. Aquestes monedes quasi totes s’assemblen molt a les primeres monedes que van tenir els grecs. Una moneda de dos euros conté Europa quan Zeus es va convertir en brau.
Xaipe!
Les monedes tenen en comú l’òliba i l’olivera són el símbol de la dea protectora d’Atenes: Atena. Per aquest motiu, apareixien com a símbol de la dracma atenesa, d’Atenes, en honor a la seva dea. Ara que amb la crisis està tant questionat el tema de l’economia de l’euro, els grecs fa poc van botar per devatre si tornar al dracma o seguir amb l’euro. Però al final es queden amb l’euro, de moment.
Xaipe!
-En la moneda de 2 euros apareix representat un toro i una noia que són Zeus i Europa, un mite que vam llegir en Narracions de Mites Clàssics.
-La dracma és la moneda atenesa i l’euro l’actual. Tant la dracma com l’euro tenen l’òliba i la branca d’olivera.
La història de les antigues monedes gregues pot dividir-se (com en altres formes d’art grec), en tres períodes, l’arcaic, el clàssic i l’hel·lenístic. El període arcaic s’estén des de la introducció de la moneda al món grec sobre el 600 a. C. fins a les Guerres Mèdiques sobre el 480 a. C.
El període clàssic va començar en acabar l’anterior i va acabar amb les conquestes d’Alexandre el Gran sobre el 330 a. C., en què va començar el període hel·lenístic, arribant fins l’absorció romana del món grec al segle I a. C. les ciutats gregues van continuar encunyant moneda durant diversos segles més baix govern romà, són les anomenades monedes provincials romanes.
Xaipe!
L’euro té la mateixa forma rodona que el dracma i també conté l’oliba i la branca d’olivera, els principals símbols de la dea Atena.
El dracma el podem identificar en la primera imatge, en la segona ens trobem amb una imatge d’uns jocs olímpics. També podem identificar la que surt Europa i Zeus.