La moneda a Grècia:què té l’euro de l’antiga dracma atenesa?

athenea.pngmoneda-commemorativa-2004.jpgtrirrem.jpg1_euro_greece.jpg2_euro_greece.jpg

Després d’haver llegit les pàgines 125 i 126 del llibre Grec 1 de l’editorial Teide (2005), observa aquestes monedes gregues d’euro. Comenta-les i no t’oblidis de dir amb quina moneda en curs d’un euro grec s’assembla l’antiga dracma atenesa (segle VI aC). Quins símbols conté? Quina simbologia antiga han triat a les altres? És adient?…

75 thoughts on “La moneda a Grècia:què té l’euro de l’antiga dracma atenesa?

 1. roser

  La dracma s’assembla molt a l’euro: a la dracma hi havia grabat una òliba, una branca d’olivera i l’abreviatura del nom de la ciutat. Sis òbols formaen una dracma, dues dracmes eren un didracma, i quatre dracmes una tetradracma.

 2. Rebeca Barroso

  Xaipete!!! 🙂

  La nostra moneda és la que més s’assembla a l’antigua dracma atenesa, és la que té l’òliba i la branca d’olivera, aquests són els símbols de la dea protectora d’Atenes.
  A més també és semblant per la forma que les dues són rodones.

 3. alarioxtecblocs

  La moneda d’un euro és la que més s’hi assembla, és més, són gairebé idèntiques. S’hi representa l’òliba i l’olivera, atributs de la fundació de la ciutat d’Atenes i de la mateixa deessa guerrera. També s’han utilitzat altres icones de la Grècia clàssica, com el trirrem o els jocs olímpics, concretament un llençador de disc.
  L’altra gran icona de Grècia és la mitologia, i a la moneda de dos euros s’hi representa el rapte d’Europa per part de Zeus. Crec que és una bona idea representar la cultura d’un país a través d’un objecte que tothom desitja.

 4. Judith Martínez Barranco

  Xaipe!
  La nostra moneda és l’euro, i és la més semblant a l’antiga dracma atenesa. La seva forma és la mateixa, rodona.
  El dracma era de plata.

 5. Camila Arigón

  En la segona meitat del segle VII, els reis de Lídia, a l’Àsia Menor van encunyar les primeres monedes. Les primeres eren de forma lenticular, de diàmetre petit i gruixudes. Entre els segles VII i VI aC, moltes ciutats gregues van encunyar la pròpia moneda. Eren d’or, d’argent, de bronze i d’electre (or i plata) i de llautó.

  A les monedes que apareix gravada una òliba es pròpia d’Atenes, ja que era l’animal consagrat. La dracma de l’òliba i la branca d’olivera és la que més s’assembla a l’euro.

 6. Nicole Narvaez

  xaipete!

  Tinc que dir que la nostra moneda es molt semblant a l’antiga grega.
  Les monedes van ser inventades en el regne de Lídia, en el que avui és el nord-oest de Turquia , cap al 620 a . C
  La història de les antigues monedes gregues pot dividir-se en tres períodes , l’arcaic , el clàssic i
  l’hel · lenístic . El període arcaic s’estén des de la introducció de la moneda al món grec sobre el 600 a . C. fins a les Guerres Mèdiques sobre el 480 a . C.
  El període clàssic va començar en acabar l’anterior i va acabar amb les conquestes d’Alexandre el Gran sobre el 330 a . C., en què va començar el període hel · lenístic , arribant fins l’absorció romana del món grec al segle I a. C. les ciutats gregues van continuar encunyant moneda durant diversos segles més baix govern romà , són les anomenades monedes provincials romanes .
  Les monedes d’euro gregues presenten un disseny diferent en cadascuna de les 8 denominacions, totes van ser dissenyades per Georgios Stamatopoulos.
  Les monedes de menys valor representen navilis grecs, les de valor intermedi personatges grecs famosos, i les de major valor exemples d’història i mitologia grega. Tots els dissenys tenen les 12 estrelles de la Unió Europea i l’any d’encunyació.
  Les monedes gregues són les úniques que fan servir un alfabet diferent del llatí. El cèntim d’euro es diu ΛΕΠΤΟ (“leptó”), plural ΛΕΠΤΑ (“lepta”) en grec, al contrari d’altres idiomes que van adaptar la paraula “cent”. La paraula “EURO” s’escriu ΕΥΡΩ en grec.

 7. Marina Cañas

  Xaipete!
  La nostre moneda, l’euro, és la que més s’assembla a l’antiga dacma atenesa, el seu dibuix és la que té l’òliba i la branca d’olivera, la nostra moneda és rodona com aquesta, les dues eren de plata. Les monedes van ser inventades a Grècia i poc a poc es van anar expandint per altres polis.

 8. Ana Mª Falcón Durán

  Xaipete!

  És curiós veure com fins i tot les monedes que tenim avui dia provenen de Grècia.
  El nostre euro, és el que mes s’assembla a la dracma a la qual hi havia gravat una òliba, una branca d’olivera i l’abreviatura del nom de la ciutat, que són els atributs assignats a la dea protectora d’Atenes.
  El que coincideix també és que les dues són rodones i de metalls.

 9. David Alfaro

  la nostra moneda que forma part de l’unio europea es l’euro. Una de las monedas que mes se l’hi assembla es la dracma amb la mateixa forma i color

 10. Clàudia Cazaux Cuberas

  La moneda que més s’assembla a la dracma atenesa és l’euro. A la dracma surt representada una òliva i una olivera, atributs de la deessa guerrera Atena i de la ciutat d’Atenes.
  A monedes d’euro actuals hi han sortit representades diverses imatges relacionades amb l’antiga Grècia com poden ser lletres gregues amb la imatge d’alguna deessa o imatges dels jocs olímpics com pot ser el llençador de disc de la moneda de dos euros del 2004. Encara que no sigui una dea grega podem trobar una imatge d’Europa al revés de la moneda de 2 euros representant el seu rapte.
  Em sembla adient que utilitzin aquesta simbologia dins l’economia europea ja que moltes de les coses relacionades amb el comerç i l’economia ens prové de l’antiga Grècia.

 11. Pingback: Agricultura i ramaderia a l’antiga Grècia | Aracne fila i fila

 12. Pingback: Monedes a l’Antiga Grècia | Aracne fila i fila

 13. Ariadna Zarcos

  Aquestes monedes s’assemblen molt a les monedes de 1 i 2 euros, són identiques! A les monedes apareixia gravada una òliba pròpia d’Atenes, ja que era l’animal consagrat. La dracma de l’òliba i la branca d’olivera és la que més s’assembla a l’euro.

 14. Ariadna Ruiz

  Χαιρετε
  Aquestes monedes són gairebé idèntiques a les monedes que actualment utilitzem d’1 i 2 euros.
  A la moneda surt una òliba en la moneda d’Atenes.

 15. Raül Àlvarez

  Χαιρετε,
  La moneda que s’assembla a la dracma d’Atenes és l’euro, doncs són gairebé iguals, les dues tenen la branca de la olivera i l¡òliva, l’unic diferent és obviament l’estil de la moneda.

 16. Raül Àlvarez

  Χαιρετε,
  La moneda que s’assembla a la dracma d’Atenes és l’euro, doncs són gairebé iguals, les dues tenen la branca de la olivera i l’òliva, l’unic diferent és obviament l’estil de la moneda.

 17. Abril Ramos i Aran

  Χαιρετε,

  A la moneda surt una òliba. El dracma era de plata i s’assembla molt a les monedes de 1 i 2 euros, tenen el mateix color i tenen un aspecte molt semblant!!

 18. Iria Rael

  Xaipe
  La nostra moneda és la Més semblant a l’antigua dracma atenesa, és la que té l’òliba i la branca d’olivera, aquests són els símbols de la dea protectora d’Atenes.
  Dracma (en grec antic δραχμῆ, drakhmế; pl. Δραχμαί, drakhmaí) era el nom d’una antiga moneda de les ciutats-estat gregues i els regnes hel·lenístics d’Àsia.

 19. elazouan24

  Xaipe!
  En l’antiga Grècia al principi no hi havia moneda i és bescanviaven els productes. Després van començar a fer intercanvis de metall. I quan van encunyar les primeres monedes va ser a la segona meitat del segle VII aC, amb els reis de Lídia, la majoria de ciutats gregues ho feian amb un símbol d’independència política, com avui en día.
  Les monedes eren d’or, d’argent i molts altres materials.
  La moneda d’Atenes era la dracma, és la que té l’òliba (què és un animal bastant consagrat a Atenes) ,la branca d’olivera, i l’abreviatura del nom de la ciutat, aquests són els símbols de la dea protectora d’Atenes.

  El dracma s’assemblava molt en el euro de avui en día, ja que era de plata i estampen a Atenea, com avui en día als reis, etc..

 20. omaima

  Xaipe!

  Primer de tot començare explican la forma que obtenia la moneda , les primeres monedes eren de forma lenticular , de diametre petit i de gruix considerable . Les monedes eren d’or , d’argent , de bronze i de llautó . La moneda d’atenes era de dracma hi havia gravada una òliba .
  A les monedes més antigues es representaven animals però progressivament van ser substituïts per la cara humana (representa el magistrat que governa) i el nom de la ciutat que encunyava la moneda. Apareix llavors el tipus de moneda anomenades “parlants” que indiquen el nom de la polis mitjançant un joc de paraules.

  Els antinc en un primer moment intercanviaven els productes per uns altres porductes despres de un temps feien intercanvi amb objectes de metall .

 21. Chaymae Zaouaghi

  Χαιρετε!!!
  La dracma (δραχμή) és el nom d’una antiga unitat monetària i de pes de moltes ciutats i territoris de l’antiga Grècia i d’alguns regnes de l’Orient Mitjà durant l’època hel·lenística, i també la moneda de la Grècia moderna, introduïda el 1832 i substituïda per l’euro el 2001 a efectes legals, i definitivament el 2002, a raó de 340,750 dracmes per euro.

  La dracma fou una antiga moneda i unitat de pes grega equivalent a 4,578 grams com a unitat de pes i 4,36 grams com a moneda d’or o plata, segons l’estàndard atenès o àtic, pes que variava segons les diferents seques. Al segle II aC el pes de la moneda de plata es va reduir però avançat el segle II aC es va establir una paritat de 150 dracmes. Sota l’imperi romà fou la moneda de la part oriental.

  La nostre moneda s’assembla molt al dracma ja que conserva la olvi i l’olivera que són els simbols de la dea protectora d’Atenes.

 22. Carlos Thiriet

  Χαιρετε,
  La veritat és que el dracma era una moneda molt bonica i que a més té una gran similitut amb l’euro actual que utilitzem des de menys de 20 anys. En primer lloc és rodona, cosa que a qualsevol li pot semblar obvi, però no totes les monedes són rodones. En segon lloc, podem veure que l’euro fet a Grècia incorpora l’imatge de l’òliba d’Atena, símbol de la sabiduría. A més podem veure altres monedes amb dibuixos de’escultures (com el discòbol de Miró) o representacions de mites (com el d’Europa).

 23. Abigail.dina

  La veritat és que no sabia molt l’ho del el dracma ,però ara gràcies aquest article ja hot tinc més clar.
  Dracma (δραχμῆ) era el nom d’una antiga moneda de les ciutats-estat gregues i els regnes hel·lenístics d’Àsia.
  La veritat és que té moltes semblances amb la moneda actual ,les dues tenen la branca de la olivera i l’òliva, l’unic diferent és l’estil de la moneda,tambè en l’ho de portar plasmada la figura d’na persona important .

 24. Andrea Gómez

  Χαιρετε!
  La dracma era la moneda d’Atenes, en la qual, tenia gravada una òliba que era l’animal simbòlic de la deessa de la guerra Atenea. També tenia gravat una branca d’olivera i l’abreviatura d’Atenes. La qual cosa ens mostra la similitud entre aquestes monedes que ens mostren, ja que l’òliba és gairebé idèntica a la de la dracma. L’única cosa diferent és el disseny.

 25. Robert Cepeda Machuca

  Un article molt interesant. La nostre moneda, l’euro, és la que més s’assembla a l’antiga dacma atenesa, el seu dibuix és la que té l’òliba i la branca d’olivera, la nostra moneda és rodona com aquesta, les dues eren de plata. Les monedes van ser inventades a Grècia i poc a poc es van anar expandint per altres polis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *