Setmana Cultural 07-08

Reduir la mortalitat infantil:

Objectiu de Desenvolupament del Mil·lenni

A les properes Jornades Culturals del centre podrem gaudir de la visita de la Dra. Anna Roca que treballa en el Centre de Recerca de Salut Internacional del Hospital Clínic de Barcelona . L’Anna forma part d’un programa que lluita per fer realitat el nº4 dels 8 Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni acordats per l’Assemblea de les Nacions Unides.

I quins són aquests Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni?

Els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) s’establiren a la Declaració del Mil·lenni, resolució de l’Assemblea General de Nacions Unides ,que fou aprovada per 189 estats el setembre de l’any 2000. S’hi reafirmà el caràcter universal i intertemporal dels propòsits i principis continguts a la Carta de Nacions Unides. Els estats també es comprometeren a alliberar la humanitat de la guerra, la pobresa extrema i l’amenaça de viure en un planeta malmès per l’activitat humana. Aquests propòsits foren recollits en els 8 Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni que han d’assolir-se l’any 2015. Avui aquesta declaració ha estat recolzada per 191 països, gairebé la totalitat del planeta.

Aquest objectius són:

  1. Erradicar la pobresa extrema i la fam
  2. Aconseguir l’educació primària universal
  3. Promoure la plena igualtat entre home i dona
  4. Reduir la mortalitat infantil en 2/3
  5. Millorar la salut materna
  6. Combatre la sida, el paludisme i altres malalties
  7. Garantir un desenvolupament sostenible
  8. Fomentar una associació mundial per al desenvolupament

La mort d’un nen és una pèrdua tràgica. No obstant això, tots els anys moren gairebé 11 milions de nens (és a dir, 30.000 nens al dia) abans de complir 5 anys d’edat.

La majoria d’aquests nens viuen en països en vies de desenvolupament i moren com resultat d’una malaltia o una combinació de malalties que es poden prevenir amb mètodes que ja existeixen de baix cost.

De vegades, la causa de mort és simplement la falta d’antibiòtics per a tractar meningitis i pneumònies com les que provoquen els bacteris Streptococcus pneumoniae i Haemophilus influenzae b , o per no disposar de sals de rehidratació oral per a contrarestar una diarrea o perquè no s’introdueixen vacunes que ja existeixen en el nostre primer mòn. La malnutrició contribueix a més de la meitat d’aquestes morts.

Les dades actuals de mortalitat infantil de menors de 5 anys que ens aporta Unicef són esgarrifoses (les xifres expressen mortalitat per cada 1000 nens nascuts vius) . Han passat 8 anys des de la Declaració del Mil·lenni però encara estem lluny d’aconseguir els seus objectius.

La xerrada que ens ofereix l’Anna ens pot ajudar a comprendre perquè.

——————–——— 18· Abril · 2008 ——————————–

XERRADA: REDUIR LA MORTALITAT INFANTIL. UN ODM, per Anna Roca

Quantes coses ens ha explicat l’Anna! Interessant, oi?…i dóna què pensar, no? A continuació trobeu la presentació en PowerPoint que ha fet servir l’Anna en la seva exposició. Per ajudar-vos a recordar totes les coses que ens han explicat avui, i que també us serviran per fer el crèdit de síntesi.

[slideshare id=360143&doc=objectiu-millenni-1208531647319360-9&w=425]

Més enllaços d’interés (que et poden ajudar a fer el treball de crèdit de síntesi):
• Si necessites més dades sobre mortalitat i altres indicadors: Indicadors de Salut de l’ OMS. O bé la mortalitat estimada a causa de la SIDA.

Guia de la meningitis. Què és, com tractar-la…

Guia de la pneumònia. Què és, com tractar-la…

Què és la SIDA?

La malària.

Pla de vacunació a Catalunya. Què és una vacuna?

Notícies i articles

• Notícies relacionades amb la mortalitat infantil pots trobar-les aquí: alerta de la OMS, denúncia de Unicef, nens que moren per falta de vacunes, al Diari dels estudiants.

• Articles sobre conflictes, vacunació i mortalitat infantil dins la “Campanya del mil·lenni”.

• Si vols tenir una visió més global del tema, fulleja aquest diari alternatiu Alternativa Global. Hi ha un article que fa referència als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *