Setmana Cultural 07-08

MALARIA

(També se l’anomena Paludisme o febre palúdica)

La malària és una malaltia produïda per la infecció d’un protozou anomenat Plasmodium, que pot viure com a paràsit d’alguns mosquits i també en humans.

Recorda que un protozou és un microorganisme unicel·lular, eucariòta, heteròtrof i paràsit que viu en ambients humits. No és ni un bacteri ni una cèl·lula animal ni vegetal, és un protozou.

Símptomes

La malària provoca febrades per sobre dels 41°C i calfreds que es van repetint cada 3-4 dies aproximadament, aquesta situació és molt perjudicial per l’organisme i sobretot per nens que encara tenen el sistema inmunitari suficientment desenvolupat el sistema immunitari.

Epidemologia

Cada any moren entre 1 i 3 milions de persones per causa de la malària, la majoria nens menors de 5 anys i provoca entre 300 i 500 milions de casos de febres palúdiques. El 90% a l’Àfrica Subsahariana, però també a Sudamèrica i Asia.

malaria-mapa.jpg

.

Infecciómalaria2-cicle.jpg

El vector de transmissió és a través de picades del mosquit del gènere Anopheles infectats pel plasmodi. Concretament les femelles, que s’alimenten de sang. La mosquit pot infectar-se durant una picada a un humà o be pot transmetre-li els protozous a través de les glàndules salivals si ja està infectada. Els mascles s’alimenten de nèctar i sucs vegetals.

malaria_blood.jpgUn cop ha infectat un humà, el protozou s’instal·la primer al fetge on es multiplica i després viatja a través de la sang introduint-se dins els glòbuls vermells fins a fer-los esclatar (provocant anèmies i les respostes febrils) alliberant-se nous paràsits. El fet d’instal·lar-se dins el glòbul vermell impedeix l’acció dels anticossos.

No es contagia de persona a persona, únicament al fetus durant el part. Però si per transfusions sanguínies, trasplantaments o per xeringues.

Anopheles

Aquest mosquit és nocturn o crepuscular, és a dir, actiu durant la nit i per tant per prevenir la picada s’utilitzen mosquiteres ruixades d’insecticida. Diverses ONGs dirigeixen els seus esforços en aquest sentit.

Anopheles es reprodueix en aigües estancades i també hi ha diverses ONGs que treballen per evitar-les.

.

Població de risc

El 40% per cent de la població mundial, uns 2500 milions de persones que habiten en àrees de pobresa i subtropicals. Sobretot població d’immunitat reduïda com dones embarassades i nens, i també turistes i refugiats de zones no afectades.

Com prevenir i atacar la malària?

  • mosquiteres.jpgUtilització de mosquiteres ruixades d’insecticida per prevenir picades del mosquit.
  • Educació local sobre el perill d’embassaments d’aigües estancades. També s’utilitzen productes insecticides (DDT) per matar les larves que apareixen dels ous del mosquit. Ara be l’ús massiu fa que apareguin soques resistents.
  • Tractament immediat dels casos clínics en el moment d’aparició dels primers símptomes. La quinina s’obté de l’escorça de l’arbre de la quina, i és utilitzada contra les febres palúdiques. La tònica és una beguda que conté quinina.
  • Treballs de recerca d’una vacuna efectiva contra la malària. Bill Gates ha creat una Fundació amb aquest objectiu amb importants donacions econòmiques. Aquestes aportacions han estat importants per a la investigació en diversos centres com ara el Centre d’Investigació i Salut de Manhiça (Moçambic) on treballen els científics Pedro Alonso i Anna Roca, entre altres , del Centre de Salut Internacional de l’Hospital Clínic de Barcelona. En aquest centre s’està treballant amb una vacuna amb uns nivells d’eficàcia molt alts, com més petit és el nen, més eficaç és. Aquesta vacuna no es podrà patentar fins el 2011.
  • S’estudia en la seqüència del genoma del mosquit per tal d’estudiar el mecanisme d’infecció. També s’estudia amb mosquits transgènics que no transmetin el protozou que puguin competir amb els originals.

Consells si viatges a països amb àrees de risc

Abans de viatjar a àrees de risc cal fer una bona quimioprofilaxi amb fàrmacs. A més a més, per impedir la picada dels mosquits:

• Eviteu les sortides entre la posta de sol i l’alba.
• Feu servir roba de màniga llarga i pantalons llargs si sortiu a la nit.
• No vestiu colors foscos (atreuen mosquits).
• Feu ús de repel·lents amb dietiltonamida.
• Vigileu la higiene i l’estat de conservació dels edificis.
• Col·loqueu tela mosquitera a les finestres dels dormitoris.
• Protegiu les habitacions a la nit amb esprais o espirals antimosquits.

Causes de mortalitat infantil en països en vies de desenvolupament (2002)

Condicions perinatals 2.375.000 23,1%
Infeccions respiratòries 1.856.000 18,1%
Diarrea 1.566.000 15,2%
Malària 1.098.000 10,7%
Xarampió 551.000 5,4%
Anomalies congènites 386.000 3,8%
Sida/VIH 370.000 3,6%
Tos ferina 301.000 2,9%
Tètan 185.000 1,8%
Malnutrició 138.000 1,3%
Altres causes 1.437.000 14,0%
TOTAL 10.263.000 100 %

Les patologies que causen més mortalitat infantil en països de renda baixa es poden prevenir i tractar avui dia als països del Primer Món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *