L’evolució és un fet

La comunitat científica no discuteix la veracitat de l’evolució, de la transformació gradual dels organismes i de la formació de noves espècies.

El debat se centra en la forma en què es produeix aquesta transformació, en quin és el mecanisme que aconsegueix que els éssers vius evolucionin.

No es dubta que tota forma de vida s’ha desenvolupat a partir d’un tipus únic d’organisme o d’unes poques formes simples inicials. Les observacions són concloents: cada espècie, fòssil o vivent, s’ha originat en una altra espècie que la precedeix en el temps; les noves espècies provenen d’espècies anteriors, que originen espècies més modernes i així successivament. Aquest procés es produeix en l’escala del temps geològic, molt més gran que l’escala temporal de la vida humana: la Terra es va configurar fa uns 4.500 milions d’anys, la vida va aparèixer fa uns 3.900 milions d’anys, la família dels homínids es va originar a l’Àfrica fa més de cinc milions d’anys.

També es té clar que la semblança entre dos grups d’organismes és una mostra de la seva relació evolutiva, del seu origen a partir d’un grup ancestral comú i que l’extinció de les espècies és una conseqüència de la producció de noves formes vives o bé de canvis ambientals. Es té la certesa que l’evolució continua actuant avui de la mateixa manera que ho ha fet al llarg de la història de la vida.

L’evolució és un fet. Un text evolucionista

Els fets i les teories són coses diferents. Els fets són les dades del món. Les teories són estructures d’idees que expliquen i interpreten fets. Els fets no desapareixen quan científics rivals discuteixen per trobar-ne una explicació. La teoria de la relativitat d’Einstein ha substituït la de Newton, però les pomes no s’han quedat penjades enmig de l’aire esperant el resultat. I els humans i els pòngids, com el ximpanzé, el goril·la o l’orangutan, s’han originat a partir d’avantpassats comuns independentment de si Darwin proposa o no un mecanisme de com s’ha produït.

És un fet que la Terra, amb aigua líquida, té més de 4.000 milions d’anys.

És un fet que la vida cel·lular eucariota ha estat donant voltes per aquí almenys la meitat d’aquest període i que la vida amb organització pluricel·lular fa uns 800 milions d’anys que va aparèixer.

És un fet que la major part de formes de vida actuals no existien en el passat.

És un fet que les aus i els mamífers tenen al voltant de 200 milions d’anys.

És un fet que la major part de formes de vida del passat no existeixen en l’actualitat, que van existir dinosaures i pitecantrops i s’han extingit.

És un fet que totes les formes de vida provenen d’altres formes de vida anteriors. Per tant, totes les formes de vida actuals provenen de formes ancestrals que eren diferents. Els ocells provenen de no-ocells i els humans de no-humans.

Cap persona que tingui algun coneixement sobre el món natural pot ignorar aquests fets, com no pot ignorar que la Terra és esfèrica, que roda sobre el seu eix i gira al voltant del sol.

R. C. Lewontin “Evolution/Creation Debate: A Time for Truth” Bioscience 31, 559 (1981)

Font original: http://ciencesencontext.blogspot.com/2011/01/evolucionisme-el-fet-de-levolucio.html

http://www.xtec.es/~rgrau/textos/evol2.htm

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *