Les abelles

Les abelles (Apis mellifica) formen una de les societats més complexes i ben organitzades que es coneixen. Són insectes que s’alimenten del nèctar i del pol·len que els ofereixen les flors, a les quals, a canvi, pol·linitzen. En el seu cos, al final de l’abdomen, presenten un fibló que poden clavar als seus enemics per tal de defensar-se. Quan això passa, el fibló es desprèn del cos de l’insecte, cosa que li provoca la mort.

En cada rusc viu una única reina, una femella fèrtil de la qual descendeixen tota la resta d’individus de la comunitat. Quan neix una altra reina es produeix una escissió ja que part de la comunitat abandona el rusc, juntament amb una de les reines, per formar una nova societat.

Les reines tenen una vida llarga, en comparació a la resta de castes, ja que pot viure entre tres i quatre anys.

Les obreres també són femelles, però estèrils, i s’encarreguen del manteniment del ruscs i de l’alimentació i de la cura de les larves. Amb el nèctar i el pol·len fabriquen la mel, mitjançant reaccions estomacals, la qual serveix per nodrir les larves. Amb el nèctar i el pol·len fabriquen la mel que utilitzen per alimentar les larves. Acostumen a viure entre un i dos mesos.

Els abellots apareixen a la primavera. Són els mascles i la seva funció és la de fecundar a la reina. Això, la fecundació de la reina, té lloc durant l’anomenat vol nupcial en el qual només un abellot aconsegueix aparellar-se amb la reina. La resta d’abellots són eliminats per les obreres ja que no són útils per a la societat. De fet tenen una vida molt curta ja que només viuen un quants dies.

Cada primavera, la meitat de les abelles del rusc i una reina abandonen la seva llar, per construir una nova colònia, un nou rusc.

Si encara vols conéixer més…

Pots passar-te per aquí i per aquesta pàgina d’una enciclopèdia virtual. També he trobat un blog que inclou un article on explica com s’ho fan les abelles per escollir un nou lloc per fer el rusc. Si vols aprendre encara més sobre com són, com viuen les abelles, com fan la mel… no deixes de passar-te per la web de las abejas.

Les abelles en perill? 

Interessant, no? Doncs heu de saber que la supèrvivència d’aquesta espècie sembla que està en perill. Milions d’abelles estan morint a tot el món i els especialistes estan investigant quina en pot ser la causa. Tot i que els resultats de les últimes investigacions, publicats a la revista ‘Science’, apunten que el principal element que fa desaparèixer de manera massiva les abelles, en combinació amb altres factors, és el virus israelià de paràlisi aguda (IAPV, en anglès). Des del 2006, s’ha detectat la reducció de colònies d’abelles a Alemanya, Suïssa, Espanya, Portugal, Itàlia i Grècia.

Voleu saber-ne més? La muerte de las abejas. També aquesta notícia, publicada al 2005: Alarma en las colmenas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *