L’aigua és la molècula majoritària del nostre organisme. En els éssers humans, l’aigua representa, de mitjana, el 60% del pes corporal en els homes adults, i el 50-55% en les dones.
Això vol dir que, en un home de pes mitjà (70 kg), el contingut d’aigua corporal és d’uns 42 litres. És molt, oi?
On es troba aquesta aigua? Com es distribueix?
Part d’aquesta aigua (uns 2/3 del volum total) es troba en l’interior de les cèl·lules, constituint el líquid o fluid intracel·lular (LIC); la resta correspon al líquid extracel·lular (LEC), el que es troba entre les cèl·lules i que anomenem líquid intersticial o matriu extracel·lular i el plasma sanguini de l’espai vascular. Concretament aquesta és la distribució de l’aigua:
Líquid intracel·lular (LIC): un 63% del total, és el líquid que es troba en l’interior de les cèl·lules i que constitueix el seu medi intern. Tenim uns 40 bilions 40.000.000.000.000 de cèl·lules!.
Líquid extracel·lular (LEC): un 37% del total, es troba fora de les cèl·lules. L’aigua extracel·lular es distribueix:
Líquid intersticial (un 27%): és el líquid que es troba envoltant les cèl·lules, en els teixits.
Líquid intravascular o plasma (7%): el líquid que circula per l’interior dels vasos
sanguinis, constituint el plasma, la fracció líquida de la sang.
Líquid transcel·lular (3%): es troba en l’interior d’algunes cavitats, desenvolupant
funcions específiques, com ara el líquid sinovial, cefalorraquidi, pleural, intraocular,
peritoneal…
L’aigua es distribueix pel cos i els òrgans. El contingut en aigua dels diferents òrgans depèn de la seva composició i la seva fisiologia. Varia des d’un 83% a la sang fins a només un 10% en el teixit adipós. Tots els òrgans contenen aigua. Els òrgans més rics en aigua són el cervell, el fetge i la musculatura; per això són tan sensibles a la deshidratació.
Generalitzant, es pot considerar que l’adult sa obté uns 2500 ml d’aigua al dia a partir dels aliments (30 %), de les begudes (60 %) i de l’aigua metabòlica, que resulta de l’oxidació intracel·lular dels compostos nutritius durant la respiració cel·lular (10 %).
Tot i ser tan essencial, el cos humà no té provisió per a emmagatzemar aigua i cada dia se’n perd al voltant de dos litres i mig. Les pèrdues d’aigua tenen lloc a través de 4 vies: via renal (per l’orina es perden uns 1.500 ml diaris), a través dels excrements (150 ml), de la suor (350 ml) i la respiració (400 ml). Per tant, la quantitat d’aigua que s’elimina cada 24 hores ha de ser restituïda per a mantenir l’organisme ben hidratat.
La hidratació correcta del cos depèn tant del volum necessari d’aigua corporal com de la proporció adequada de substàncies iòniques dissoltes (electròlits) en l’aigua. Diversos mecanismes nerviosos i hormonals actuen contínuament per mantenir constant la proporció d’aquestes substàncies, a força de regular-ne els guanys i les pèrdues.
Les funcions de l’aigua
Les funcions de l’aigua es poden resumir en els punts següents:
- És el mitjà de transport de substàncies de rebuig de l’organisme (orina i suor).
- Intervé en el manteniment de la temperatura corporal.
- Manté la pressió osmòtica dels líquids extracel·lulars i intracel·lulars, essencials per a l’equilibri del medi intern.
- Serveix de lubricant; per exemple, per a les articulacions dels ossos (líquid sinovial).
- És el medi on tenen lloc totes les reaccions metabòliques.
- Actua com a material de construcció per al creixement i la reparació dels teixits (element estructural).
- Dona volum al contingut intestinal i n’afavoreix l’eliminació.
Enllaços per ampliar els teus coneixements
Una animació de l’osmosi perquè puguis entendre aquest important fenomen biològic. I una altra animació per a fer-t’ho més fàcil.
La importància de l’aigua en el cos humà.