La platja amaga un volcà

Activitat sísmica i volcànica a El Hierro.

La més petita i jove de les illes de l’arxipèlag de les Canàries, El Hierro, ha viscut aquestes últimes setmanes un fenomen propi d’una illa d’origen volcànic com és ella .

A pocs kilòmetres de les seves costes, sota el mar, un volcà començava a erupcionar després d’anunciar-se mesos abans amb moviments sísmics.El Hierro és la illa situada més al sud i a l’oest de totes les illes Canàries. És, com ja hem dit, l’illa més petita, de només 268,71 km², i també en proporció, la més protegida, ja que gairebé el 60% del seu territori és considera Espai Natural Protegit. Vista des de dalt, el Hierro té forma d’Y.

Aquesta illa va aparèixer fa uns 1.200.000 anys, com a resultat d’un bombament del mantell produït per la pressió del magma sota d’ell que va acabar esquerdant el fons marí per sortir.  Aquesta esquerda tenia forma de Y, i aquesta ha estat la forma que li ha quedat a l’illa. Així doncs, l’ illa és, com la resta d’illes de l’arxipèlag canari, d’origen volcànic. És també molt muntanyosa, i la que presenta més cràters volcànics.

A partir de juny de 2011 van començar a sentir gran nombre de tremolors a l’illa, el que va atreure l’atenció de nombrosos especialistes a la zona. En augmentar la intensitat i la freqüència dels sismes, es va alertar la població d’una possible erupció.
La primera erupció observada per mitjans indirectes es va percebre en alta mar a 5 quilòmetres de l’illa el dia 10 d’octubre de 2011.

Aquests són els fets cronològics més destacats relacionats amb aquesta erupció:

-19 Juliol .- Comencen a registrar els primers sismes al municipi de Frontera, a l’illa de Hierro, que no han estat detectats per la població, segons l’Institut Geogràfic Nacional (IGN). L’activitat sísmica es mantindrà durant els propers mesos d’estiu.

– 2 de setembre.- El Comitè de Seguiment i Vigilància Volcànica decideix activar l’estat de pre-alerta i començar accions de comunicació a la població, mitjançant reunions públiques i repartiment de tríptics amb informació sobre el fenomen i instruccions en cas que la situació s’agreugi.

– 20 de setembre.- S’aprecia un lleuger augment de l’activitat sísmica, i petites deformacions del terreny.

-24 Setembre .- El Govern de Canàries canvia de verd a groc el nivell del semàfor d’alerta a la població i que podrien ser indicis d’una futura erupció volcànica.

– 27 de setembre.- Es registren prop de cent sismes, dels quals 6 són sentits per la població, amb intensitats de II i III. El major d’aquests moviments sísmics es va detectar a les 15:38 hores, amb una magnitud de 3.6, localitzat al mar, a 11 quilòmetres de profunditat, al sud del municipi de Frontera.

-28 Setembre .- Efectius de la Unitat Militar d’Emergència (UME) arriben a l’illa. Es decideix evacuar als veïns de les localitats situades a la costa més propera a l’origen dels sismes.

-1 Octubre .- El IGN registra i localitza des del 19 de juliol, 8862 sismes, dels quals 55 han estat sentits per la població.

-8 Octubre .- Es registra un sisme de 4,3 graus de magnitud, el major des de juliol, que provoca alguns despreniments. Els experts el consideren l’indici d’una erupció volcànica.

-10 Octubre .- Es produeix una erupció volcànica submarina, a uns 5 km del poble de La Restinga i a uns 900 metres de profunditat al mar de les Calmes.

-11 Octubre .- S’observen dues taques verdoses degudes a emanacions sulfúriques, la qual cosa es va atribuir al fet que l’erupció tenia almenys dos focus, un a 3,7 km i 750 metres de profunditat, i un altre a 2,8 km i 500 metres sota el mar, tots dos al sud-oest de la Restinga.

-12 Octubre .- S’evidencien al mar les dues  taques verdes, que desprenen una forta olor de sofre. S’observen  peixos morts, a una distància d’entre 1,5 i 2 milles de la costa, que evidencien una erupció amb dos focus.

-14 Octubre .- Arriba a El Hierro el vaixell científic “Professor Ignacio Lozano” per investigar l’erupció.

-15 Octubre .- Apareix a la superfície del mar gasos i magma. Es tanquen els accessos a La Restinga i es prohibeix el vol d’helicòpters i avions a la zona. Les autoritats pugen el nivell d’alerta volcànica a la fase d’emergència 1, després de detectar que l’erupció submarina està a menys de 150 metres de profunditat.

-18 Octubre .- La direcció del Pla de Protecció Civil permet l’accés controlat dels veïns a la Restinga per recollir estris, davant la disminució de la intensitat del tremolor.

-20 Octubre .- El director general de Seguretat i Emergències de les Canàries, Juan Manuel Santana anuncia que els veïns de La Restinga podran tornar a partir de les 08:00 hores de demà divendres als seus domicilis.

Enllaços d’interès

Fotogaleria de l’activitat volcànica a El Hierro de El País.

Erupció volcànica de el Hierro. Article de la Wikipedia amb informació molt completa.

Instituto Geográfico Nacional: Serie El Hierro

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *