La formació del planeta Terra

S’estima que la Terra s’origina fa aproximadament uns 4.500 milions d’anys i la veritat és que en l’actualitat té un aspecte molt diferent del que tenia poc després del seu naixement.

En un començament la Terra era una gran massa incandescent. Amb el temps l’escorça es va anar refredant poc a poc i es va tornar sòlida. Finalment, la temperatura va baixar, permetent així la formació d’una escorça estable, però sense atmosfera, cosa que la feia vulnerable a l’impacte de meteorits.

En els seus inicis hi havia una intensa activitat volcànica, que va generar una gran quantitat de gasos que van acabar per formar una capa per sobre de l’escorça. Aquesta capa va ser la que va possibilitar, l’aparició d’una atmosfera primitiva.

Inicialment es pensava que durant el procés d’erupcions, es va generar vapor d’aigua a partir de l’oxigen i l’hidrogen, el que va donar origen a les primeres pluges producte de la seva condensació en l’atmosfera. L’aigua d’aquestes precipitacions es va anar acumulant líquida en les zones més profundes de l’escorça, el que va permetre la formació de mars i oceans.

En l’actualitat, l’aparició de l’aigua i els oceans en el nostre planeta, s’associa més aviat a l’impacte de cometes, que estan formats en el seu nucli principalment per gel d’aigua. En fer impacte amb la nostra Terra, aquests astres que provenen de diferents zones del sistema solar, especialment del cinturó de Kuiper i del Núvol d’estels d’Oort, haurien assortit d’aquest vital element el nostre planeta. En el cas del cinturó de Kuiper, és una zona com una roda darrere de l’òrbita de Neptú. En el cas del núvol de cometes d’Oort, és una zona molt més distant i de forma esfèrica (com la pela d’una taronja), que envolta totalment, tot el nostre sistema solar. Són els objectes més distants del Sol i per tant, mantenen les característiques inicials del núvol que va donar origen al nostre Sistema Solar.

Aigua, terra i aire van començar a interactuar de forma bastant violenta ja que, mentrestant, la lava emanava en abundància per múltiples esquerdes de l’escorça, que s’enriquia i transformava gràcies a tota aquesta activitat.

Els primers signes de vida van ser organismes microscòpics unicel·lulars, és a dir, formats per una única cèl·lula, que vivien en un ambient sense oxigen. Després de milions d’anys van sorgir els primers organismes pluricel·lulars i van sorgint els precursors de les algues, que donarien origen als diferents representants del regne vegetal. Els animals apareixen més tard, a partir d’un grup diferent d’organismes eucariotes.

Igual que el cas de l’origen de l’aigua, es postula en l’actualitat que l’aparició de la vida al nostre planeta, es podria deure a cossos que viatjaven per l’espai i que transportaven en la seva estructura abundant material orgànic. L’evidència de l’existència de material orgànic, trobat en nuclis cometaris, i asteroides, fa  probable que la llavor de la vida viatge en aquests cossos, per tot l’espai i en trobar condicions favorables, es desenvolupi la vida.

Tot i això, encara avui en dia, aquesta és només una hipòtesi sobre com es podria haver originat vida al nostre planeta…

Aquest article és la traducció d’un article que es troba en la web del Planetario de la Universidad de Santiago de Chile i que pots llegir aquí: Origen y Composición de la Tierra

One thought on “La formació del planeta Terra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *