El xampú: netejant la veritat

Autora de l’article: Mireia Góngora (alumna de 1r batx)

Què et semblaria si et digués que el xampú que utilitzes, aquell que et deixa el cabell tan brillant i tan “sedós i suau” no serveix de gaire?

O si et digués que el teu xampú conté un dels ingredients amb el que es renten els cotxes?

Ara ja no ets sents tan chic i sofisticat/da oi?

Com tu, jo també solia rentar-me el cabell amb xampú, buscant les millors marques, les que més prometien al meu cabell i guiant-me per l’olor d’aquests. Però el cert és que fa més o menys 1 any aquesta obsessió pel cabell va passar a un segon pla, i ara em rento el cabell de manera alternativa i menys perjudicial pel medi ambient.

A part de suposar un problema pel propi cos i la pròpia butxaca, l’ús de xampú, sabó i d’altres detergents és un risc pel medi ambient.

Per què ens rentem el cabell?

Primer de tot hem de saber que el cabell que veiem està mort, és a dir són cèl·lules mortes les quals, per molt que ho intentem, no podran absorbir cap tipus d’aminoàcid o proteïna que li apliquem.

El pèl viu el trobem dins el fol·licle capil·lar al cuir cabellut i aquest pèl viu no està subjecte a agents i productes externs, sinó que els nutrients que el pèl aconsegueix els proporciona el rec sanguini. Arribades a aquestes conclusions una bona alimentació fa més que un bon xampú.

L’objectiu de rentar-nos el cabell és eliminar-ne el greix, però aquest greix no és soluble en aigua i per això necessitem productes com el vinagre o el xampú per dissoldre’l.

Aquests ingredients que dissolen el greix s’anomenen tensioactius i alteren la superfície dels líquids. El tensioactiu més emprat en la indústria és el Lauril Sulfat de Sodi, molt barat i que produeix molta espuma però també corrosiu, el que podem comprovar quan ens cau als ulls.

Per contrarestar aquest efecte corrosiu del Lauril Sulfat de Sodi, s’afegeix un altre tipus de tensioactiu, el cocamidopropil betaína, que adorm lleugerament la pell i als ulls, fent que si entrem en contacte amb aquest l’efecte sigui menys dolorós però igualment irritant.

En el xampú també trobem parabens, majoritàriament un tipus de conservant artificial derivant del petroli. Sobre la seguretat dels parabens hi ha un debat obert que exposa que en els tumors mamaris s’han trobat concentracions de parabens que indiquen provenir d’aplicacions cutànies i d’altres que tan sols diuen que poden crear una reacció d’envermelliment de la pell o inflamació d’aquesta.

Les silicones també són presents en xampús i sobretot en condicionadors, que apliquem després del xampú. Aquestes es van acumulant i acaben deixant el cabell ple de residus que costen de marxar.

Cyclomethicone. cyclopentasiloxane. amodimethicone. dimethicone. dimethiconol. siloxane, amodimethicone, cyclohexasiloxane…

Ingredients acabats normalment en: –xane, –cono i –conol.

A part de ser un problema per la salut, tots aquests ingredients suposen un gran problema pel medi ambient.

Què podem fer?

El mètode més utilitzat actualment (no-poo method) utilitza la combinació de bicarbonat de sodi i vinagre de poma. Aquest dos ingredients han de ser utilitzat en petites quantitats i en funció de com actuen al nostre cuir cabellut.

El mètode bàsic consisteix en barrejar 250ml d’aigua amb una cullerada sopera de bicarbonat i aplicar sobre el cuir cabellut i el cabell sec, fent un massatge per a que tot quedi cobert, deixar actuar durant 1 minut aprox. I esbandir amb aigua.

Aplicar després en 250ml d’aigua una culleradeta de vinagre de poma, deixar actuar i esbandir amb aigua. Per l’olor de vinagre no us preocupeu ja que quan el cabell s’asseca l’olor desapareix.

Aquesta és la base del mètode no-poo però cada cos és un món i s’ha de trobar la millor combinació. També cal dir que durant les  primeres setmanes de no utilitzar xampú el cabell ha de lliurar-se de tots els ingredients que ha retingut i per això podem trobar el cabell més brut de l’habitual, no desesperis… es passarà. Una alternativa és no ser tan radical, es pot deixar d’utilitzar el xampú d’una manera progressiva i introduint-hi el bicarbonat en el seu lloc fins eradicar l’ús del xampú.

Jo ja ho estic fent, t’hi apuntes?

Fonts consultades:

http://acapulco70.com/el-mito-del-champu/

http://blogs.smoda.elpais.com/sujeto-de-pruebas/como-lavarse-el-pelo-con-bicarbonato/

http://kurioso.es/2010/03/05/el-pelo-pantene-es-un-pelo-muerto/

http://ashleysgreenlife.blogspot.com.es/2012/12/how-to-wash-your-hair-with-no-poo.html

Mireia Góngora

alumna de 1r batxillerat

 

One thought on “El xampú: netejant la veritat

  1. Esther

    Hola!
    Gracies per l,article, és fantastic! Jo full compartir la meva experiencia amb tothom: fa mes de 10 mesos que no utilitzo res per rentar-me el cabell, nomes aigua i de tan en tant bicarbonat i… SORPRESA SORPRESA!!!: el meu cabell esta increïble! es una meravella! no necessitem cap xampu per rentar-nos el cabell!

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *