4. La cèl·lula

Bioelements, biomolècules i organització cel·lular

ORIGEN DE LA VIDA

primi

Us en recordeu fa un temps? Concretament fa uns 570 milions d’anys? Durant el període Cambrià (fa entre 570 i 500 milions d’anys) quan van aparèixer els primers organismes pluricel·lulars i els continents encara estaven units en un de sol, Gondwana es deia, sense plantes ni arbres i feia tanta calor… Això si, els organismes vius que habitaven en els mars començaven a alliberar oxigen i van aparèixer els primers animalons amb esquelet ( i per tant ens podien deixar fòssils!), també els primers crustacis, mol·luscs i cefalòpodes.

Però, voleu saber que havia passat abans d’aquests 570 milions d’anys? en el periode Pre-Cambrià quan es va originar la vida a partir de les primeres biomolècules? Doncs cliqueu-hi.

BIOELEMENTS I BIOMOLÈCULES

sacarinaAquí teniu els apunts del “La composició química dels éssers vius” (Biomolècules) que us seran útils per a l’examen. També hi ha l’enllaç a l’arxiu word del quadre explicatiu (Principis immediats) de bioelements Glúcids, Lípids, Proteïnes i Àcids nucleics.

CÈL·LULES EUCARIOTES I PROCARIOTES

Aqui teniu els apunts sobre La Cèl·lula

No podeu continuar l’estudi de la cèl.lula sense veure aquest vídeo espectacular, (“The hidden life of cell) narrat en anglès amb subtítols en català. Explica el funcionament intern de la cèl·lula i la seva lluita amb els virus. Aquí teniu una plana web (en anglès) molt recomanable, que aprofundeix en tots els detalls del vídeo. Si us han cridat l’atenció els motors proteics, aquest vídeo n’explica la feina (en anglès).

Aquest altre video val molt la pena també. És curt (8 minuts) i explica com funciona la cèl·lula per dins. En teniu dues versions: només amb música,i amb explicacions I una bona passejada pels orgànuls (muda).

La cèl·lula no es va descobrir fins que es va inventar el microscopi, son microscòpiques! Així i tot, de primer els científics no entenien el que estaven veient. Teniu l’estranya història de la descoberta de la cèl·lula en aquest vídeo curt (heu d’activar els subtítols en castellà!)

Voleu veure com són de diferents les cèl·lules animals i les vegetals? Nucli (nucleus), nucleol (nucleolus), citoplasma (cytosol), paret cel·lular (cell wall) , Reticle endoplasmàtic llis (smooth) i rugós (rought), microtúbuls i filaments del citoesquelet …

Quins orgànuls apareixen a les cèl·lules vegetals i no a les animals? Quins només a les animals? Compareu els vacúols. Perquè són tan diferents?Cèl·lula procariota. Bacteri

 • Tant les cèl·lules animals com les vegetals ( i també els protozous, algues marines i fongs) les anomenem cèl·lules eucariotes. Eu vol dir verdader i cariota es refereix al nucli, és a dir que tenen nucli verdader, perquè tenen una membrana nuclear envoltant-lo.
 • Però els bacteris també són cèl·lules i les anomenem cèl·lules procariotes, com si el nucli que tenen no fos verdader, i és que el nucli dels bacteris no està envoltat de membrana nuclear. En jgurrera us ho explica més detalladament.
 • I els virus, són cèl·lules?

Us heu mirat mai un pèl (human hair) de prop?, molt de pro ? un àcar de pols (dust mite)?, un gra de pol·len (gragwed pollen)? un limfòcit? un llevat de pa (baker’s yeast)? un bacteri d’E.coli ? un bacteri Staphilococ ? el virus ebola? o un Rhinovirus? Aqui podeu augmentar la imatge 1.000.000 de vegades.

14 thoughts on “4. La cèl·lula

 1. Pingback: Grau Mig: La cèl·lula | npous

 2. Clàudia

  Hola a tots els lectors,
  Us vull preguntar si algú ha trobat algun lloc de la pàgina que par-li de la funció que realitza una cèl·lula. Moltes gràcies!

  Reply
 3. Sergi Post author

  Júlia potser si que està editat amb un office més nou del que tu tinguis al teu ordinador. Ja te l’envio al teu correu.

  Reply
 4. Júlia

  Sergi, amb quin programa fas els documents? Es que estic intentant obrir el text de les biomolècules i no puc, no sé si l’ordinador és massa antic i no té el programa instalat…

  Merci!
  Júlia

  Reply
 5. sergi

  Adrià normalment van bé, no sé què deu passar, és una web una mica antiga i potser falla. La part dels bioelements també entra, si.

  Reply
 6. Adri Sánchez

  Hola Sergi. Els tests no van gaire bé, ami no em deixa entrar. Ja hem diras alguna cosa demà. Mersi.
  P.D : Els bioelements entren, o només les biomolècules ?
  Perdó per avisarte tan tard, pero aquests dies he estat molt enfeinat amb els estudis.

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *