Bioelements, biomolècules i organització cel·lular
ORIGEN DE LA VIDA
Us en recordeu fa un temps? Concretament fa uns 570 milions d’anys? Durant el període Cambrià (fa entre 570 i 500 milions d’anys) quan van aparèixer els primers organismes pluricel·lulars i els continents encara estaven units en un de sol, Gondwana es deia, sense plantes ni arbres i feia tanta calor… Això si, els organismes vius que habitaven en els mars començaven a alliberar oxigen i van aparèixer els primers animalons amb esquelet ( i per tant ens podien deixar fòssils!), també els primers crustacis, mol·luscs i cefalòpodes.
Però, voleu saber que havia passat abans d’aquests 570 milions d’anys? en el periode Pre-Cambrià quan es va originar la vida a partir de les primeres biomolècules? Doncs cliqueu-hi.
BIOELEMENTS I BIOMOLÈCULES
Aquí teniu els apunts del “La composició química dels éssers vius” (Biomolècules) que us seran útils per a l’examen. També hi ha l’enllaç a l’arxiu word del quadre explicatiu (Principis immediats) de bioelements Glúcids, Lípids, Proteïnes i Àcids nucleics.
CÈL·LULES EUCARIOTES I PROCARIOTES
Aqui teniu els apunts sobre La Cèl·lula
- I aquí teniu algunes MUDS molt senzilletes sobre característiques dels éssers vius i la respiració. També de l’aprofitament del sol i una senzilla autoavaluació.
- I uns vídeos curts d’aquells que van tan ràpid. Recorda que pots aturar-los i tirar una mica enrere si ha anat massa ràpid. Fes els tests també:
- Organització cel·lular
- Diversos tipus de cèl·lules Cèl·lules musculars, cardíaques, neurones, glòbuls vermells, cèl·lules de les fulles, dels pels de les arrels, espermatozous …
- Alguns dels orgànuls de les cèl·lules : nucli, membrana, citoplasma …
- Cèl·lules vegetals. Membrana, cloroplast, citoplasma …
- La fotosíntesi
- La fotosíntesi a les fulles
- La glucosa obtinguda durant la fotosíntesi
- Les necessitats dels minerals de les plantes
No podeu continuar l’estudi de la cèl.lula sense veure aquest vídeo espectacular, (“The hidden life of cell) narrat en anglès amb subtítols en català. Explica el funcionament intern de la cèl·lula i la seva lluita amb els virus. Aquí teniu una plana web (en anglès) molt recomanable, que aprofundeix en tots els detalls del vídeo. Si us han cridat l’atenció els motors proteics, aquest vídeo n’explica la feina (en anglès).
Aquest altre video val molt la pena també. És curt (8 minuts) i explica com funciona la cèl·lula per dins. En teniu dues versions: només amb música,i amb explicacions I una bona passejada pels orgànuls (muda).
La cèl·lula no es va descobrir fins que es va inventar el microscopi, son microscòpiques! Així i tot, de primer els científics no entenien el que estaven veient. Teniu l’estranya història de la descoberta de la cèl·lula en aquest vídeo curt (heu d’activar els subtítols en castellà!)
Voleu veure com són de diferents les cèl·lules animals i les vegetals? Nucli (nucleus), nucleol (nucleolus), citoplasma (cytosol), paret cel·lular (cell wall) , Reticle endoplasmàtic llis (smooth) i rugós (rought), microtúbuls i filaments del citoesquelet …
Quins orgànuls apareixen a les cèl·lules vegetals i no a les animals? Quins només a les animals? Compareu els vacúols. Perquè són tan diferents?
- Tant les cèl·lules animals com les vegetals ( i també els protozous, algues marines i fongs) les anomenem cèl·lules eucariotes. Eu vol dir verdader i cariota es refereix al nucli, és a dir que tenen nucli verdader, perquè tenen una membrana nuclear envoltant-lo.
- Però els bacteris també són cèl·lules i les anomenem cèl·lules procariotes, com si el nucli que tenen no fos verdader, i és que el nucli dels bacteris no està envoltat de membrana nuclear. En jgurrera us ho explica més detalladament.
- I els virus, són cèl·lules?
Us heu mirat mai un pèl (human hair) de prop?, molt de pro ? un àcar de pols (dust mite)?, un gra de pol·len (gragwed pollen)? un limfòcit? un llevat de pa (baker’s yeast)? un bacteri d’E.coli ? un bacteri Staphilococ ? el virus ebola? o un Rhinovirus? Aqui podeu augmentar la imatge 1.000.000 de vegades.
Thank you for sharing this information.
quines cèl·lules es poden veure a ull nuu?
les neurones de balena
hola quines cèl·lules es poden veure a ull nuu?
Pingback: Grau Mig: La cèl·lula | npous
M’ha anat molt bé aquest apartat ja que per fi he entès les cèl·lules!
Hola a tots els lectors,
Us vull preguntar si algú ha trobat algun lloc de la pàgina que par-li de la funció que realitza una cèl·lula. Moltes gràcies!
Tenies raó Helena, l’enllaç ja estava caducat. L’he canviat. Gràcies.
sergi,
no puc obrir el video espectacular, te algun problema?
o es el meu ordinador?
gracies
Júlia potser si que està editat amb un office més nou del que tu tinguis al teu ordinador. Ja te l’envio al teu correu.
Sergi, amb quin programa fas els documents? Es que estic intentant obrir el text de les biomolècules i no puc, no sé si l’ordinador és massa antic i no té el programa instalat…
Merci!
Júlia
sort k tenim el naturalsom! 🙂
Adrià normalment van bé, no sé què deu passar, és una web una mica antiga i potser falla. La part dels bioelements també entra, si.
Hola Sergi. Els tests no van gaire bé, ami no em deixa entrar. Ja hem diras alguna cosa demà. Mersi.
P.D : Els bioelements entren, o només les biomolècules ?
Perdó per avisarte tan tard, pero aquests dies he estat molt enfeinat amb els estudis.