El llibre XIV de l’Antologia Palatina conté epigrames amb enigmes matemàtics.
Alumnes de Grec de segon, podríeu traduir aquest epigrama per tal que els alumnes de Cultura Clàssica de l’ESO, a punt de llegir La còlera d’Aquil·les (ed. Teide), puguim esbrinar, si cal, amb l’inestimable ajut del professor de matemàtiques jubilat Bernat Ancochea, quants guerrers aqueus varen lluitar a la guerra de Troia.
Ὅμηρος Ἡσιόδῳ ἐρωτήσαντι, πόσον τὸ τῶν
Ἑλλήνων πλῆθος τὸ κατὰ τῆς Ἰλίου στρατεῦσαν
ἑπτὰ ἔσαν μαλεροῦ πυρὸς ἐσχάραι· ἐν δὲ ἑκάστῃ
πεντήκοντ᾽ ὀβελοί, περὶ δὲ κρέα πεντήκοντα·
τρὶς δὲ τριηκόσιοι περὶ ἓν κρέας ἦσαν Ἀχαιοί.
Anth. Gr. XIV 147
Si heu vist la pel·lícula Troia de Wolfgang Peterson (2004) podeu deduir que foren molts, però quants segons aquest epigrama homèric de l’Antologia Palatina?
[youtube]https://youtu.be/RisxaECRzc0[/youtube]
Segons el catàleg de les naus del cant II, 480-760 de la Ilíada d’Homer s’enumeren vint-i-nou contingents atacants considerats una unitat geogràfica i política. El nombre total de naus és de mil cent vuitanta-sis (1.186), procedents de cent setanta-vuit (178) punts geogràfics. Aristarc, al segle II aC, calculà que el nombre d’aqueus participants devia ser, atenint-se a aquest catàleg, superior als cent vint mil (120.000).
Quants foren exactament segons l’epigrama de l’Antologia Palatina?
Els alumnes de grec de segon de batxillerat hem fet la traducció, i és aquesta:
Hi havia set fogueres de foc vigorós, en cada una cinquanta asts per rostir, i al voltant cinquanta talls de carn i tres cops tres cents aqueus al voltant de cada tall de carn.
Esperem que aviat pugueu resoldre el problema.
Són 315.000 aqueus.
Després de pensar-hi molt, he estat l’única de la classe de Cultura Clàssica que ho ha encertat.