L’amor ens fa participar al concurs Odissea 2015

L’amor a Grècia i a Roma és el tema del Concurs Odissea 2015 i en aquesta edició hi participen, a més de Catalunya, les seccions de la SEEC de Cadis, Còrdova, Granada, Màlaga i Sevilla, d’Aragó, de Galícia, d’Extremadura, de la Rioja, de València-Castelló i Alacant, i de Valladolid.
L’institut Premià de Mar hi ha participat des de la primera edició organitzada per l’APLEC i aquesta ja en fa quatre. Fins dia 23 de gener us hi podeu inscriure al web del concurs. Consulteu el calendari i les bases.
Esteu ben preparats que el concurs comença cada dia amb una pregunta el 26 de gener (26-29 de gener primera fase)  i acaba el 13 febrer del 2015.
 • 26 de gener: l’amor en la mitologia grega i romana.
 • 27 de gener: l’amor en la vida quotidiana a Grècia i Roma.
 • 28 de gener: l’amor en la història i institucions grecollatines.
 • 29 de gener:  sortiran publicades unes altres preguntes-pista i una superpregunta de major dificultat que les preguntes ordinàries: la resposta de la superpregunta vindrà donada per les inicials de les respostes correctes d’aquestes preguntes-pistaseguint el seu ordre de publicació. Totes aquestes preguntes tindran com a eix temàtic l’amor en la literatura grecollatinaPer cada pregunta correctament contestada s’obtindran 5 punts. Si s’encerta la superpregunta s’obtindran10 punts i per cada resposta encertada de les preguntes-pista per arribar a la solució s’obtindran 2 punts més.

S’estableixen els següents premis

   I. FASE catalana

 • Un primer premi de 100 euros per al primer equip classificat.
 • Dos segons premis de 75 euros per als dos equips següents en la classificació.
 • Tres tercers premis de 50 euros per als tres equips següents en la classificació.

II FASE estatal

 • Primer equip classificat: 525 euros.
 • Segon equip classificat: 225 euros.
 • Tercer equip classificat: 150 euros.

 Podeu seguir l’actualitat del concurs a través de Facebook i de Twitter (#odisea2015).

No us deixeu vèncer per l’abandó, no perdeu la clau d’inscripció i guiats per l’amor embarqueu-vos en aquesta nova singladura. L’important és arribar a Ítaca un xic més savis. Gaudiu de la travessia!

Recordeu:

No es poden deixar preguntes sense respondre (en blanc)

En les respostes no s’admetran abreviatures i s’haurà de respectar l’ortografia correcta de les paraules. Exemple: Sòcrates, no Socrates; cínic, no cinic. Tampoc es podrà afegir cap altre caràcter, com cometes “”, punts ., comes, parèntesis (), etc.

 Les preguntes, preguntes-pista superpregunta han de ser sempre respostes amb UNA SOLA PARAULA, i queden automàticament invalidades les que consten de més d’una paraula en la resposta.

Només s’admetrà la resposta en llatí quan es demani expressament en aquesta llengua. En aquest cas s’ha d’escriure el nominatiu singular de la paraula, tal com es troba en el diccionari, llevat que s’indiqui expressament d’una altra manera (com en el cas dels pluralia tantum).

Les transcripcions de les paraules gregues han d’atenir-se a les normes de transcripció al castellà, gallec o català (Vid. preguntes freqüents).

Qualsevol reclamació o consulta ha de ser gestionada directament pel professor responsable del grup. 

Al web hi ha una relació de preguntes i respostes relatives a la participació correcta en el concurs.

Les Nimfes van ser en la passada edició l’equip més agosarat del nostre institut. Feliciter!

Andrea, Xènia i Irina, diploma APLEC als equips més agosarats

A qui empenyerà l’amor enguany? Tripulació IPM: 1. Les Gorgones (Xènia Serra, Xènia Sànchez i Maryam) 2n 2. Els ungits per Atena (Judith, Marta i Arnau) 2n 3. Apol·lo i Dafne (Maria i Imad) 2n 4. Les espartanes (Ana, Rebeca i Clara) 2n 5. Les Hespèrides (Iria, Omaima i Joan) 1r 6. El Trio calavera (Abril, Mariona i Belén) 1r 7. Xixibumdims (Juls i Ariadna) 1r 8. Les filles de Mínies (Noèlia, Ariadna i Lucila) 4t ESO 9. Les nimfes (Mireia i Roser) 2n 10.Les Neikeas (Clàudia, Alina i Sara) 2n 11. Espartan Prince (Sergio i Dani) 2n 12. Els Horacis (Camila, Álex i Génesis) 2n 13. Elsmitoclonautas (Raül, Marc i Carlos) 1r

21 thoughts on “L’amor ens fa participar al concurs Odissea 2015

 1. Arnau Lario

  Sembla una bona iniciativa! Com que ho és, la Marta, la Judit i jo hi participarem, sota un nom extemament suggeridor: els ungits per Atena, que vol mostrar el favor que la dea grega ens otorga.

 2. Belén Cansino Hernández

  Salve!

  L’Abril Ramos, Mariona Sabanés i jo Belén Canisno participem en el concurs Odissea amb el nom de grup: EL trio calavera.

 3. Les filles de Mínies

  Som la Noelia Nistal, l’Ariadna Garcia i la Lucila Pérez i participem al concurs amb el nom “Les filles de Mínies”.

 4. Sergio y Dani Dani Jarque Jarque

  XAIPETE A TOTS!

  En dani i jo som ESPARTAN PRINCE!

  AUUUUUUUUUUUUU

 5. Margalida Capellà Soler Post author

  Ahir va començar el Concurs Odissea amb 380 grups a Catalunya, 984 alumnes i 67 centres participants. En total, 3556 alumnes!
  Dels 13 equips participants a l’institut Premià de Mar 10 heu encertat les tres preguntes plantejades el primer dia, un no hi ha participat per no recordar codi ni preguntar, dos grups heu fallat dues preguntes i això que un heu contestat a l’últim moment. Em sap greu, però, al nostre centre només us podeu connectar a l’hora de llatí i de grec i cada dia no en teniu i la classe toca quan toca. L’important és participar!

  L’equip de Premià de Mar que va en primer lloc (posició 132) és el de Les filles de Mínies, alumnes de 4t i curiosament ahir no tenien llatí. Avant!

  Avui crec que tots els grups ja heu enviat les respostes a les preguntes del segon dia de concurs o això heu dit. Seguiu navegant!Bona sort!

 6. Margalida Capellà Soler Post author

  Tercer dia de concurs! Les filles de Mínies han baixat (o han escalat més aviat) una pila de llocs i es col·loquen en el número 66, seguits per Els ungits d’Atena (77), Les espartanes (78), Les neikeas, els Horacis, Apol·lo i Dafne, Les nimfes i les gorgones amb 30 punts. Una falta tipogràfica fa perdre 5 punts a Espartan Prince (25), les presses 10 a Elsmitoclonautes (20), les Hespèrides, El trio calavera van badar el primer dia, com Xixibundis (15).

  A veure si avui les heu encertades! Demà és l’últim dia de concurs. És el dia de la gran pregunta amb preguntes guia de Literatura grega i romana. Molta sort i molta paciència!

 7. Les filles de Mínies

  En el quart dia del concurs, vam haver d’unir forçes els de segon i primer de batxiller i el grup de quart que anava a la capçalera de la llista en el nostre institut, Les filles de Mínies (49). Vam divertir-nos molt intentant adivinar la superpregunta i en el moment culminant en el que van descubrir-la —menys mal que els genials alumnes de batxiller la van esbrinar, que si no…— ens vam posar com si acabessim de guanyar la loteria.
  Un cop arribat aquest punt, tot va ser molt més fàcil. Hi ha 124 grups que han aconseguit els màxim punts fins ara, Els ungits d’Atena (55), Apol·lo i Dafne (56), Les Neikeas (66), Els Horacis (72), Les Espartanes (75), Les Gorgones (76) i Les nimfes (77).
  Haurem de veure com canvien els llocs demà, quan surtin les puntuacions d’aquest últim dia! Salve!

 8. Margalida Capellà Soler Post author

  Quina bogeria!
  Gràcies per fer-ne la crònica, discipulae! Sigui com sigui, crec que el concurs ja us ha regalat una gran oportunitat. Si cada dia treballéssiu tant…!

 9. El Trio Calavera

  Aquest és el primer any que El Trio Calabera (la Belén, l’Abril i la Mariona) participem en el Concurs Odissea.

  Al principi pensàvem que seria un concurs fàcil però a mesura que anaven passant els dies les preguntes augmentaven de dificultat. El Dijous, l’últim dia del concurs, ens vam enfrontar a les últimes preguntes i a la superpregunta juntament amb els de 2n de Batx. i un grup de 4t. Va estar molt animat aquest dia, ja que va haver-hi un ambient molt divertit i vam unir les nostres forces per poder resoldre la superpregunta.

  L’any que ve repetirem l’experiència i anirem a per totes!!!!

 10. Margalida Capellà Soler Post author

  A l’espera de la classificació definitiva, jo estic molt contenta i orgullosa de tots els equips participants de l’institut Premià de Mar en aquesta quarta edició del concurs Odissea. Dos equips (Els ungits per Atena i Les espartanes) gairebé arriben al desempat si el personatge mitològic no els hagués fet ballar el cap en la pregunta de literatura. La majoria cal polir la tipografia, de no fer faltes també haguéssiu arribat, … La menor puntuació ha estat 60 sobre 75 amb un membre d’intercanvi a Alemanya (Els xixibumdins)! Les classes continuen en el nostre institut i res no és permissiu amb el concurs Odissea (esperem que un dia o altre es guanyi el prestigi que es mereix!). Ara bé l’últim dia va ser brutal, quina tensió, quina emoció…! Amb l’aula d’informàtica plena de gom a gom! De ben segur, que ara sabeu treballar més en equip, fer recerca, llegir bé les preguntes, buscar la informació, destriar el gra de la palla…

  Per cert, hi voldreu tornar a participar el curs vinent? Ho recomaneu als futurs alumnes de clàssiques?…

  Feliciter, discipuli et discipulae Enhorabona als guanyadors i guanyadores i bona sort per a la final!

 11. Zícora

  Em va fer molta il·lusió participar, un any més, al concurs Odissea 2015 amb les meves companyes d’equip ( Claudia i Alina ), sota el nom de Les Neikeas. Tot i que no vàrem guanyar, fou una molt bona experiència, en part perquè vas adquirint nous coneixements i, després de tot, crec que el més important és participar i divertir-te.

  La meva més sincera enhorabona als equips que varen obtindre altes puntuacions!

  Vale!

 12. Abigail.dina

  La veritat és que hem va semblar molt bé aquest concurs ,no hi vaig participar ,però si que veia les cares dels meus companys quan ho estaven fent.La veritat és que aquests tipus de concurs ajuden a saber cada vegada més ,i això és el que més importa,cultivar la nostres ments,tot i que he de dir que el premi esta molt bé.

 13. Pingback: Qui es vol enrolar en el concurs Odissea 2016? | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *