Un paraigua ple de constel·lacions

Plou i no para de ploure. Mercè Otero Vidal, professora jubilada de llatí de l’institut Santa Eulàlia d’Hospitalet de Llobregat, referent feminista, col·laboradora aràcnida i traductora, entre d’altres, de la nostra Medea de Sèneca, m’ha enviat una fotografia del seu paraigua amb les constel·lacions en llatí (“Aquests dies vaig amb el paraigües tota l’estona i vaig veient les constel·lacions en llatí!”) i jo no he tingut altra idea (espero que no m’ho tingui en compte!) que compartir-lo aquí amb aquest thinglink fet ad hoc per tal que també vosaltres el pugueu gaudir, tot enllaçant part de la feina del Treball de Recerca de les germanes Balart en El cel dels mites i de la presentació de Calaméo Latine de El Fil de les Clàssiques Zodiacae  Constellationes.

49 thoughts on “Un paraigua ple de constel·lacions

 1. Zícora

  Salve!

  Mai hauria imaginat que poguéssim gaudir de les constel·lacions des del nostre paraigües! Amb el temporal que fa últimament, deu ser molt maco contemprar-les de tan a prop, i per si fos poc en llatí. Crec que fins i tot pot repassar-les mentre dones un tomb.

  Vale!

 2. Mercè Otero Vidal

  Que consti que aquest paraigües va ser un regal que em va fer Coloma Jofre Bonet que és professora de llatí a l’institut Apel·les Mestres de L’Hospitalet i que també coneixeu per les seves aportacions… La veritat és que aquest final de trimestre va molt atabalada de feina i jo com a professora jubilada tinc més oportunitats de col·laborar … Fins a la propera i, com sempre, gràcies a la Margalida que és tan acollidora…

 3. omaima

  Salve!
  Esta molt ven fet el paraigües amb les costalacions.
  Ergo signum meum zodiacum Saggitarius est quia et XXIV /XI/MCXCVI nata sum.
  ego nata sum XXIV /XI/MCXCVI ergo signum meum zodiacum Saggitarius est quia antiqui saggitarium describebant

  -Comentaris:
  El primer signe que escollit es lleó perque es el signe de la meva germana, el Lleó és una constel·lació zodiacal. Es troba entre la constel·lació de lluminositat feble de Cranc a l’oest i la de Verge a l’est. i conte moltes estrelles brillants.

  El segon signe es el Capricon que significa cabra amb banyes, és la desena i la més petita de les constel·lacions.

  El tercer signe Balança és la setena constel·lació zodiacal. És una de les 88 constel·lacions modernes.És una constel·lació poc lluminosa que no té cap estel.

  El quart signe es Dragó és una constel·lació llarga, sense forma definida, que s’enrotlla al voltant del pol nord celest.

  El cinque es Verge ès visible durant els mesos de febrer fins a agost.

 4. Iria Rael

  Salve
  Molt bon article sobre els signes del zoodiac, sempre a sigut algo que m’ha inquietat una mica. Veig una bona manera de pràcticar lo més bàsic del llatí, fent aquest comentari.

  Ego nata sum VIII-VII-MCMXCVIII ergo signum meum zodiacum cancer est quia antiqui cancrum describebant.

  He comentat:
  Verge perquè m’inquietava bastant
  Taure
  Dragó
  Capricorn ja que la meva cosina ho és.
  Girafa

 5. Belén Cansino Hernández

  <em<Salve!

  És un gran treball, felicitats! És un paraigües molt interessant.
  Les constel·lacions que més m’agraden són Taure, Orió i Andròmeda.
  Ego sum nata diem quartum Nonas Maias MMDCCLI a.u.c et ego sum Taurus quia antiqui Taurum describebant.

 6. Ariadna Ruiz

  Salve!

  Aquest paraigües es molt xulo i molt interessant.

  Les constel·lacións que més m’han agradat han sigut:
  Capricorio, Aquari, Leo, Taurus, Libra.

  Ego sum nata diem quartum Nonas Januarias MMDCCLI a.u.c. et ego sum Capricornus quia antiqui capricornum describebant.

  Vale!

 7. Pingback: Bàcino dins Bàrcino | Aracne fila i fila

 8. Andrea Gómez

  Salve!

  M’agrada molt aquest paraigües, sempre m’ha cridat molt l’atenció les constel·lacions. Les que més m’han agradat han estat Scorpio, Verge, Leo i Càncer.

  Nata sum die ante diem octavum Idus Novembres MMDCCLI, ergo signum meum zodiacum Scorpius est et XV annos nata sum. Scorpius aut Scorpio octava constellatio est, quia antiqui scorpium aut scorpionem describebant.

  Vale!

 9. gallardo.costa

  Salve!

  Aquest paraigües és molt original! El tema de les constel·lacions sempre m’ha cridat molt l’atenció i el bloc TR de les bessones em sembla molt interessant.
  Amb aquest paraigües i per aquests dies també el podríem utilitzar per repassar les constel·lacions en llatí mentre passegem!

 10. Abril Ramos i Aran

  Salve!
  Molt bona feina! Penso que és un gran treball fer un apunt com aquest i per això us felicito.

  Ego sum nata VI-XI-MMDCCLI et ego sum Scorpius. Scorpio octava constellatio est.

 11. julsparis

  M’ha semblat interesant poder veure les constel·lacions en un paraigües.
  Ergo signum meum zodiacum Virgo est quia et XXIX / VIII / MCMXCVIII nata sum. Virgo est quia antiqui describebant virginum.
  El meu zodiac http://blocs.xtec.cat/elceldelsmites/2013/03/14/verge/#comment-746

  Descripció de 5 zodiacs
  Capricorn (zodiac del meu pare) El segon signe que significa cabra amb banyes, és la desena i la més petita.

  Lleó, el segon signe que escollit es lleó perque es el signe del meu germà. Es troba entre la constel·lació de lluminositat feble de Cranc a l’oest i la de Verge a l’est. i conte amb moltes estrelles brillants.

  Aquari (elegit perque tinc set ara mateix i sempre m’ha recordat a l’aigua) És una de les constel·lacions conegudes des de l’antiguitat, pertany al zodíac, el cercle per on corre aparentment el sol. Està en una regió anomenada el mar degut a que hi ha moltes constel·lacions relacionades amb l’aigua.

  Balança (sempre he tingut curiositat de l’origen d’aquest nom) és la setena constel·lació, una de les modernes. El seu nom ve del llatí Libra (Ζυγός, en grec).

  Peixos ( zodiac de la meva cosina) És la dotzena constel·lació, es pot veure desde qualsevol zona del planeta desde el Juliol al Desembre. El seu nom ve del llatí Pisces (en grec, Ιχθύες).

 12. Joan Barrabino Rubio

  Salve!!

  Ego natus sum VIII-III-MCMXCVIII ergo signum meum zodiacum piesces est quia duodecima constellatio est.

  Signes:
  El primer signe que escollit es lleó .
  El Lleó és una constel·lació zodiacal. Es troba entre la constel·lació de lluminositat feble de Cranc a l’oest i la de Verge a l’est. i conte moltes estrelles brillants.

  Aquari és una de les constel·lacions conegudes des de l’antiguitat, pertany al zodíac, el cercle per on corre aparentment el sol. Està en una regió anomenada el mar degut a que hi ha moltes constel·lacions relacionades amb l’aigua.

  Balança és la setena constel·lació zodiacal. És una de les 88 constel·lacions modernes.És una constel·lació poc lluminosa que no té cap estel.

  Capricorn el segon signe que significa cabra amb banyes, és la desena i la més petita.

  Verge ès visible durant els mesos de febrer fins a agost.

  Dragó és una constel·lació llarga, sense forma definida, que s’enrotlla al voltant del pol nord celest.

 13. Hamza Zaanouni

  Salve!

  M’ha semblat molt bé poder informarme sobre les constel·lacions i sobretot m’agrada el bon treball i ús que s’ha fet del thinglink.
  Ego sum natus XXV-X-MCMXCVIII. Meum signum scorpius est, quia antiqui scorpium aut scorpionem describebant. Scorpio octava constellatio est.

  Vale!

 14. Aaron Romero

  Salve!!
  Molt bon treball de recerca de constel·lacion, m’ha semblat molt original i be molt be per saber totes les constel·lacions.
  Ego sum natus XVI-III-MCMXCVIII. Meum signum PISCES est.
  És la dotzena constel·lació zodiacal que limita al nord amb les constel·lacions d’Andròmeda i Pegàs, a l’est amb Aquari, al sud amb Balena i a l’oest amb Aries i Triangle. És una constel·lació equatorial, per tant es pot veure des de qualsevol zona del planeta durant els mesos de Juliol fins a desembre.
  Vale!

 15. Blanca L.

  Salve!!

  Enhorabona per aquest apunt! M’ha semblat molt interesant poder veure les constel·lacions en un paraigües.
  Meum signum gemini est. Gemini tertia constellatio est, quia antiqui geminos describebant.

  Vale!

 16. Mar Gómez

  Bonum diem!
  És un treball molt original i molt interesant.
  Ego sum natus XXI-V-MCMXCIV. Meum signum Gemini est, quia antiqui geminos describebant.
  Gemini tertia constellatio est.
  Salve!

 17. Alexia Álvarez Pàmies

  Salve!!
  És molt curiós poder veure les constel•lacions en un paraigües, i a la vegada ho trobo divertit!
  Ergo signum meum zodiacum Capricornus est quia antiqui XXIII/ XII/ MCMXCVII nata sum.
  5 ZODIACS
  LEO ( era el signe del meu avi matern) és troba entre la constel•lació de lluminositat feble de Cranc a l’oest i la de Verge a l’est. i conte amb moltes estrelles brillants.
  AQUARIUS (el 19 de febrer una dia especial per a mi) és una de les constel•lacions conegudes des de l’antiguitat, pertany al zodíac, el cercle per on corre aparentment el sol. El seu nom prové del llatí Aquarius ( en grec Ύδροχόος).
  PISCIS ( és el signe de me mare) és la dotzena constel•lació, es pot veure desde qualsevol zona del planeta desde el Juliol al Desembre. El seu nom ve del llatí Pisces (en grec, Ιχθύες).
  SCORPIO ( és el signe de novembre) És la novena constel•lació zodiacal que està situada a l’hemisferi sud. Limita al nord amb Serpentari, , a l’est amb Balança i Llop, , al sud amb Altar i a l’oest amb Corona Austral i Sagitari. És visible entre els mesos d’hivern, tardor i primavera austral. La seva estrella més brillant és Alfa Scorpii o Antares. El seu nom ve del llatí Scorpius (en grec, Σκορπιός).
  CAPRICORNIO ( és el meu signe) El segon signe que significa cabra amb banyes, és la desena i la més petita.
  Vale!!

 18. Mariona Cava i Ruiz

  M’ha semblat molt interessant aquest treball està molt bé organitzat.
  Ego sum natus VIII-VI-MCMXCVIII.Meum signum gemini est.Gemini tertia constellatio est,qui antiqui geminos describebant.

 19. Pablo Moreno

  Sempre ve bé tenir en compte les posicions i noms de les nostres constel·lacions les quals ens acompanyen de nit omplint el cel de precioses formes il·luminades i irregulars.

 20. Mariona Cava i Ruiz

  Perdó,aquí tens la correcció!!
  Ego sum nata VIII-VI-MCMXCVIII.Meum signum gemini est.Gemini tertia constellatio est,qui antiqui geminos describebant.

 21. Lucila Pérez

  Bonum diem,
  M’ha semblat molt interessant, sempre és bó saber d’aquestes coses. A mi em sembla molt interessant i m’agrada aquest tema, és molt curiós.
  Ego sum nata XXlll-IX-MCMXCIX. Meum signum libra est. Libra septima constellatio est, quia antiqui libram describebant.
  Salve!

 22. Noelia Nistal

  X—XII—MMXIV
  Salve!
  Qui trobés aquest paraigua! Què original! On l’haurà trobat la Mercè Otero Vidal?
  Ego sum nata XXVII—IX—MCMXCIX. Meum signum libra est, quia antiqui libram aut scorpionem describebant. Libra septima constellatio est.
  Vale!!

 23. Nais Rael

  Molt bon article sobre els signes del zoodiac, sempre a sigut algo que m’ha inquietat una mica. Veig una bona manera de pràcticar lo més bàsic del llatí, fent aquest comentari.

  Ego nata sum VIII-VII-MCMXCVIII ergo signum meum zodiacum cancer est quia antiqui cancrum describebant.

 24. Liana Franchesca

  Bonum diem!
  Aquest treball m’ha agradat molt, es un bon apunt i molt original, com estan les conselacions dins d’un paraigues. Totes les constelacions son molt interesants.

  Menum signum virgo est. Virgo sexta constellatio est, quia antiqui virginem describebant.

  Vale!

 25. Boutaina Anza

  Salve !

  Enhorabona pel treball és una gran recerca i aquest paraigües em sembla molt interessant.
  Les constel·lacions que més m’agraden són Taure, Orió i Andròmeda.
  Ego sum nata XXV-VIII-MCMXCIX et ego sum Virgo. Virgo sexta constellatio est.

  Els meus cinc signes preferits són els següents:

  La Verge és la sisena constel·lació del zodíac que és visible durant els mesos de febrer fins a agost. La seva estrella més brillant és Alfa Virginis o Espiga. El seu nom ve del llatí Virgo (en grec, Παρθένος).

  El Cranc és una constel·lació petita i tènue. Destaca una de les seves estrelles més brillant que és β Cancri. A més, dóna el seu nom al Tròpic de Càncer. El seu nom ve del llatí Cancer (Καρκίνος, en grec).

  L’Escorpí és la novena constel·lació zodiacal que és visible entre els mesos d’hivern, tardor i primavera austral. El seu nom ve del llatí Scorpius (en grec, Σκορπιός).

  Aquari és una de les més conegudes de les constel·lacions zodíacals. Aquesta constel·lació es pot veure entre el 20 de gener i el 18 de febrer. El seu nom prové del llatí Aquarius ( en grec Ύδροχόος).

  Capricorn el segon signe que significa cabra amb banyes, és la desena i la més petita.

  Vale….

 26. Yasmina Groult

  Bonumdiem!
  Molt bon apunt, és molt interessant i molt original.

  Ego nata sum XXIV- XII-MCMXCIX. Meum signum Sagittarium est, nona costellatio est, quia antiqui sagittarium describebant.

 27. Pedro Sánchez

  Salve!!!
  Aquest tema es molt interessant, m’agrada, és molt curiós.
  Meum signum Gemini est, quia antiqui geminos describebant.
  Gemini tertia constellatio est.
  Vale!

 28. Rubén Navarro

  salve

  Enhorabona pel treball és una gran recerca i aquest paraigües em sembla molt interessant.
  Les constel·lacions que més m’agraden són Taure, Orió i Andròmeda.
  Ego sum nata XXV-VIII-MCMXCIX et ego sum Taure.

  Valee

 29. Laura R

  Saalve!!!!!!!!!
  Molt bon treball de recerca de constel·lacion, m’ha semblat molt original i be molt be per saber totes les constel·lacions.

  Menum signum virgo est. Virgo sexta constellatio est, quia antiqui virginem describebant.

 30. Soukaina

  M’agrada molt aquest paraigües, sempre m’ha cridat molt l’atenció les constel·lacions. Les que més m’ha agradat han estat L’escorpí que és la novena constel·lació zodiacal que és visible entre els mesos d’hivern, tardor i primavera austral. El seu nom ve del llatí Scorpius (en grec, Σκορπιός).

  Ego sum nata XIII- X-MCMXCVII , meum signum libra est, quia antiqui libram aut scorpionem describebant. Libra septima constellatio est.

 31. ariadna

  El pareigües està molt ben elaborat, es nota que hi ha ha una gran feina darrere.
  Les constelacions que més m’agraden són: cranc, escorpio, lleò i dofí. Cada una m’agrada per diverser raons (cranc i escorpio- singe meu i dels meus pares/ lleo i dofí- signe d’amiques i nom de la meva antiga escola a la qual tinc molt apreci)

  Ego nata sum VII-VII-MM ergo signum meum zodiacum cancer est quia antiqui cancrum describebant.

 32. Miguel Ángel Valdivieso

  Bonum diem!
  Després de veure aquesta fotografia, ara vull tenir un paraigua com aquest :D! M’agraden moltes constel·lacions, com Corb i Cigne (perquè son animals que m’agraden molt), Balança (perquè és el meu signe del zodíac)…
  Meum signum est Libra, quia antiqui libram describebant!
  Salve!

 33. Carlos Garcia

  Salve!
  Un treball molt bo i interessant sobre les constelacions. M’agradat molt i a més he aprés noves coses.
  Menum signum piscis est.

 34. Anna Bagaria

  Bonum diem!
  Aquesta idea del paraigua de tenir i poder veure les constel·lacions m’ha encantat! Em sembla una boníssima idea. Mentre vas donant una volta pots mirar totes les contel·lacions i de pas repasar llatí. Menum signum est virgo.
  Vale!

 35. Raquel Bernad

  Salve!
  M’encantaria tenir aquest paraïgues, és molt bonic i està molt currat.
  Meum signum est Aries.

  Vale!

 36. Ada Andiñach

  Bonum diem!
  M’ha agradat molt el paraigüa. Crec que és una super bona idea i molt original. També es una manera eficient d’aprendre totes les constel·lacions.
  Menum signum est scorpio.
  Salve 😀

 37. Yasmina Groult

  Bonumdiem!
  Molt bon apunt, és molt interessant i molt original, m’ha agradat molt
  Meum signum Sagittarium est.
  Valee!

 38. Marta Roman

  Bonnum Diem!
  La idea del paraigües m’ha encantat, m’encantaria poder veure les constelacions, pots veure-les mentres passejes.
  Vale!

 39. Ouassime Essabahi Anzaoui

  SALVE!
  La veritat es que jo mai podria haver imaginat que podriem veure les constel·lacions des de el nostre paraiguas, mha fascinat molt, ja que perfectament podries venir al institut amb el paraigues amb dies com el d’avui i repasar-les pel camí.

  AVE!

 40. Jennifer

  Bonum diem!
  Que apunt més original i molt ben treballat! una idea molt original per aprendre.
  Ego sum nata XVI- XII-MCMXCIX , meum zodiacum Saggitarius est quia antiqui saggitarium describebant.
  Sagittarius nona constellatio est.

 41. Maryama

  Bonum diem!
  Mai m’hauria imaginat que podiem veure les constel·lacions des del nostre paraigües. M’ha semblat una apunt molt interessant perquè segur que moltes persones incluida jo no ho sabiem.

  Meum signum est Aquarius.

 42. Leila Díaz Chiheb

  Bonum Diem

  Meum signum est Taurus, perquè vaig nèixer el 21-04-2000.

 43. Alba Zarcos

  Bonum Diem!
  La veritat que m’ha semblat un article molt interesant, bon treball.
  Meum signum est Leo.

  Ave!

 44. Isra

  Bonum diem!
  No sabria escollir una constel·lació ja que realment no en se molt d’elles. L’article esta molt bé, i el paraigues es molt bonic.
  Vale.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *