Pompeia fora de Pompeia

Pompeia és sempre fascinant! Ara podem gaudir de Pompeia fins i tot fora d’Itàlia en dues magnífiques exposicions:

Pompeya, catástrofe bajo el Vesubio al Centro de Exposiciones Arte Canal a Madrid fins el 5 de maig:

UNED – Pompeya, catástrofe bajo el Vesubio – 22/03/13Ver vídeoUNED - Pompeya, catástrofe bajo el Vesubio - 22/03/13

i fins a finals de setembre al British Museum, Life and death Pompeii and Herculaneum:

36 thoughts on “Pompeia fora de Pompeia

 1. imad

  Salve!

  M’ha semblat molt interessant el vídeo que em vist a classe de Pompeia. Els habitants del poble no sortien de les seves cases perquè pensaven que estarien segurs encara que no era aixi. M’ha agradaria molt anara al museu per a visitar restes de aquell poble fascinant, o si es pot m’ha agradaria viatjar a Itàlia a final de curs per tal de conèixer més sobre aquest poble.

  Vale!

 2. Andreu Punsola

  Salve!

  No sé gaire cosa de Pompeia, però un episodi d’una sèrie que m’agrada molt, Doctor Who, passa durant l’erupció del Vesuvi. L’episodi es diu The Fires of Pompeii, els focs de Pompeia , i aquí el podeu veure. Espero que us agradi!

  Vale!

 3. Iván Zapico Fernández

  Salve!

  Va ser una ciutat de l’antiga Roma, a la Campània, que va ser destruïda per l’erupció del Vesuvi l’any 79; el seu recinte arqueològic (juntament amb el d’Herculà i Oplontis) fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1997.

  L’exposició del British Museum es basa en les restes de Pompeia, gràcies a les erupcions tota la ciutat es conserva molt bé.

  Vale!

 4. Nora Domingo

  Pompeia, en llatí Pompeii, és una ciutat de l’antiga Roma, a la Campània, que va ser destruïda per l’erupció del Vesuvi l’any 79; el seu recinte arqueològic (juntament amb el d’Herculà i Oplontis) fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1997, ja que totes tres ciutats «constitueixen un testimoni complet i vivent de la societat i de la vida quotidiana en un moment precís del passat, i no tenen equivalent enlloc del món». L’historiador Estrabó diu que Pompeii, com l’anomenaven els romans, era una ciutat dels oscs que després fou ocupada pels etruscs i més tard pels samnites, que barrejats van originar el poble dels campanis.
  Es va perdre gairebé tota memòria de la ciutat, fins al punt que, quan el 1594 l’arquitecte Domenico Fontana, mentre construïa un canal des del Sarno cap al poble de Torre Annunziata, va descobrir algunes inscripcions epigràfiques i fins i tot edificis amb les parets pintades al fresc, no hi va pas reconèixer les restes de l’antiga Pompeia.

 5. Jose Maria Fernandez

  Salveee!!!

  No se casi res de Pompeia pero sde que es una ciutat de l’antiga Roma.

  Valee.

 6. Marta Verde

  Salve!
  Ens pretenen ensenyar com era la vida a Pompeia abans de l’erupció del Vesubi l’any 79 dC. també ens pretenen ensenyar els conseqüències d’aquesta terrible catàstrofe.
  El seu recinte arqueològic fva ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1997, ja que totes tres ciutats constitueixen un testimoni complet i vivent de la societat i de la vida quotidiana del passat.

 7. Tania

  Salve!

  En principi, la veritat és que no sabia res de Pompeia, només coneixia que era una ciutat de l’Antiga Roma.
  Amb el vídeo que vam veure sobre Pompeia vaig apendre bastantes coses ja no en coneixia cap. Vaig apendre que es van destruir les memòries de Pompeia a causa de l’erupció del Vesuvi, en el qual va passar a l’any 79.
  Finalment, em va agradar bastant el vídeo ja que no en coneixia gaire i a final de curs quan vagi a Londres, al British Museum m’agradaria veure’n l’exposició sobre Pompeia i les seves memòries.

  Vale!

 8. Judith Martínez Barranco

  Salve!
  Pompeia (en llatí Pompeii) és una ciutat de l’antiga Roma, a la Campània, que va ser destruïda per l’erupció del Vesuvi l’any 79; el seu recinte arqueològic (juntament amb el d’Herculà i Oplontis) fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1997, ja que totes tres ciutats «constitueixen un testimoni complet i vivent de la societat i de la vida quotidiana en un moment precís del passat, i no tenen equivalent enlloc del món». Les ruïnes de Pompeia reberen 2.571.725 visitants el 2007

  valee

 9. Marta Gallardo

  Salve!

  Jo vaig estar a Pompeia fa uns anys de creuer i la veritat és que em vaig aburrir una mica ja que era més petita i no m’interessaven gaire aquestes coses. Però ara, no m’importaria tornar i saber algo més de la seva història ja que només sé que era una ciutat de l’Antiga Roma la qual va ser destruïda per l’erupció del Vesuvi.

  Vale!

 10. marcus

  POMPEIA ERA UNA CIUTAT DE ITALIA EN HONOR A LA DONA DE CESAR QUE VA DESAPAREIXER EL
  SEGLE I DC VA DESAPAREIX PER UNA ERUPCIO DEL BESUBI AVUI EN DIA ES POT VISITAR ES MOLT FAMOSA VENEN MOLTS TURISTES

 11. Rocío Molina

  Salve!!

  Després de veure el vídeo i saber més coses de Pompeia segueixo sorpresa sobre tot el que es pot amagar durant segles i segles d’història.

  Pompeia era una rica ciutat romana que va quedar completament enfonsada després de l’explosió del volcà Vesuvi l’any 79, però que no va ser coneguda fins a molts segles després i gràcies al conegut Rei Arqueòleg, Carles IV de les Dues Sicílies, es va descobrir aquella antiga ciutat enterrada.

  Per a la meva opinió crec que després de tants segles d’història és una part important de la civilització romana i després de molts segles d’investigació segueixen apareixent novetats que ens fan conèixer d’una manera més propera com era la vida en aquella època. Per exemple en el primer vídeo d’aquest article surt un banc de l’època d’estil pompeià, o joies i coses de la seva vida quotidiana. És increïble el treball que fan aquests arqueòlegs, i impresionant que una exposició tan important com és aquesta vingui al nostre país per a que la podem gaudir!

 12. Laia Sánchez Puerto

  Salve!

  Pompeia (en llatí Pompeii) és una ciutat de l’antiga Roma, a la Campània, que va ser destruïda per l’erupció del Vesuvi l’any 79. El seu recinte arqueològic (juntament amb el d’Herculà i Oplontis) va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1997.

  En l’exposició del British Museum es troben les restes, les ruïnes de l’antiga ciutat que algunes s’han trobat intactes desprès de molts anys.

  Vale!

 13. Laia Sánchez Puerto

  Salve!!

  Bé, desprès d’haver estat buscant informació sobre les exposicions de Pompeia, que tracten sobre com vivia la gent a les seves cases i com vivien en la vida quotidiana, els rics comerciants, els esclaus que anaven a buscar aigua,… Crec que l’objectiu, d’aquestes exposicions és que el públic vegi que tots els objectes, estris,… que avui en dia utilitzem a casa, els romans ja els utilitzaven fa 2000 anys.
  Per tant,avui en dia es fan aquestes exposicions, perquè és curiòs veure com hem heredat tantissímes coses dels romans. A més a més de poder veure-ho en directe(a les exposicions).

  Vale!

 14. Laura Luna

  És molt curiós que després de tants anys es segueixin fent exposicions de Pompeia, de fet, Pompeia és la que és i no es pot ampliar més, però mai perd importància.
  I és que jo crec que la humanitat admira poder veure com era una població a la antiguitat. No en tenim prou en conèixer-la (a través de llibres o oralment) i per això trobem sorprenent com l’erupció d’un volcà deixà tota una població paralitzada i ens encanta poder comparar-la amb l’actual.
  Hi ha moltes coses que segur que no han canviat, i això, només per llibres ja ho podem demostrar (només cal veure, doncs, que l’Art d’estimar ens segueix servint encara), però n’hi ha d’altres que sí i jo, francament, penso que la població ens encanta trobar-los per felicitar-nos a nosaltres mateixos d’haver progressat tant.
  Sigui com sigui, és tot un privilegi poder veure com era una societat antiga en un dia normal, sense recreacions, tal com era.

 15. Clàudia Cazaux Cuberas

  Salve!
  Jo he fet dos treballs de Pompeia ja que em sembla un tema i un lloc molt interessant i que m’agradaria visitar.
  És molt impactan saber que tota aquella gent va morir a causa de l’explosió del volcà Vesuvi i que gràcies a totes les cendres que es van acomular els cossos s’hagin pogut conservar fins l’actualitat.

 16. Irina i Andrea

  Salve!
  Està molt bé aquest video sobre Pompeia. La seva història és molt interessant. Hi ha un documental molt interessant que vam veure l’any passat sobre Pompeia “les darreres hores de Pompeia”. Després de veure el video hem buscat més informació sobre Pompeia:
  Pompeia és una ciutat de l’antiga Roma, a la Campània, que va ser destruïda per l’erupció del Vesuvi l’any 79; A l’alba d’aquella data fatídica de l’any 79 va aparèixer sobre el Vesuvi un gran núvol en forma de pi. A les deu del matí, els gasos que empenyien des de l’interior van fer explotar la lava solidificada que obstruïa el cràter del volcà i la van reduir a innombrables fragments (el lapil·li) que foren projectats sobre Pompeia, juntament amb una pluja de cendra tan espessa que tapava el sol. Entre terribles sacsejades tel·lúriques i exhalacions de gasos verinosos, la ciutat va deixar d’existir aquell mateix dia i va romandre colgada durant segles sota una capa de més de sis metres de cendres i escòries volcàniques. S’ha calculat que dels 10.000 habitants que es creu que vivien a Pompeia en aquella època, en van morir uns 2.000, els uns ofegats pels gasos durant la fugida, d’altres dins de casa seva, aixafats per les teulades ensorrades sota el pes del lapil·li.
  Sobre la data de l’erupció, tradicionalment s’ha donat per bo que va ocórrer el 24 d’agost segons conta Plini el Jove en una carta. Tanmateix, hi ha diversos indicis que fan pensar que es va produir més endavant, no abans del 8 de setembre o fins i tot ben entrada la tardor, ja que per troballes arqueològiques s’ha descobert que ja havia acabat la verema. De fet, les excavacions realitzades suggereixen que la ciutat va incendiar-se dos mesos més tard; aquesta hipòtesi rep el suport d’altres versions de la carta de Plini. Es va perdre gairebé tota memòria de la ciutat, fins al punt que, quan el 1594 l’arquitecte Domenico Fontana, mentre construïa un canal des del Sarno cap al poble de Torre Annunziata, va descobrir algunes inscripcions epigràfiques i fins i tot edificis amb les parets pintades al fresc, no hi va pas reconèixer les restes de l’antiga Pompeia.

 17. Uxue Avilés

  Salve!!

  Pompeia, en llatí Pompeii, és una ciutat de l’antiga Roma, a la Campània, que va ser destruïda per l’erupció del Vesuvi l’any 79; el seu recinte arqueològic va ser declarat Patrimoni de la Humanitat el 1997. Aquesta ciutat no va ser coneguda fins un temps després que el Rei Arqueòleg, Carles IV va descobrir que havia estat enterrada.

  Penso que realment és molt curiós que encara, després de tant de temps, es continuin fent exposicions d’aquest tipo, en aquest cas, una exposició de Pompeia.
  Crec que fer aquestes exposicions fa obrir els ulls a tots els habitants de la població ja que d’aquesta manera es pot veure com ha evolucionat la societat i a l’hora també ens permet conèixer noves coses sobre els nostres avantpassats. Això, actualment, és algo molt visible, podem veure com ha canviat tot. A més, la societat es sent bé quan nota el canvi.

  A part d’aprendre coses noves a través dels llibres sobre l’antiguitat, també és bastant curiós i impactant veure com encara perduren coses del passat.

  Vale!!

 18. Alba Arroyo

  Salve!

  Sempre he tingut molt d’interés en Pompeia, m’ha semblat molt interessant aquest video ja que ens mostra la història d’aquesta ciutat.
  Vaig tenir el plaer de poder visitar-la fa uns anys i de veure les ruines que van quedar despres de que hi hagues l’erupció del Vesuvi al 79dC.
  Crec que es molt interessant que despres de tants anys encara segueixin fent tants articles i informacions sobre aquest tema, la veritat és que val la pena per veure com ha canviat tot i com ha evolucionat desde llavors.

  He buscat una mica d’informació a la wiquipèdia:

  A l’alba d’aquella data fatídica de l’any 79 va aparèixer sobre el Vesuvi un gran núvol en forma de pi. A les deu del matí, els gasos que empenyien des de l’interior van fer explotar la lava solidificada que obstruïa el cràter del volcà i la van reduir a innombrables fragments (el lapil·li) que foren projectats sobre Pompeia, juntament amb una pluja de cendra tan espessa que tapava el sol. Entre terribles sacsejades tel·lúriques i exhalacions de gasos verinosos, la ciutat va deixar d’existir aquell mateix dia i va romandre colgada durant segles sota una capa de més de sis metres de cendres i escòries volcàniques. S’ha calculat que dels 10.000 habitants que es creu que vivien a Pompeia en aquella època, en van morir uns 2.000, els uns ofegats pels gasos durant la fugida, d’altres dins de casa seva, aixafats per les teulades ensorrades sota el pes del lapil·li.
  Avui dia Pompeia apareix davant els ulls dels visitants en quasi tota la seva extensió i els transporta al dia en què el destí va aturar el curs de la seva història. Els anuncis electorals escrits a les parets, els estris domèstics, les botigues, tot sembla que encara sigui viu: la tragèdia de Pompeia no ha destruït la ciutat, sinó que només ha aturat el temps per acabar-la restituint amb l’aspecte que tenia aquell dia concret de l’any 79.

  Vale!

 19. Victor Huete

  Salve!!!
  Quina maravella Pompeia, i més ara que podem gaudir de Pompeia fins i tot fora d’Itàlia en dues magnífiques exposicions, aquí a España. A nosaltres sempre ens a agradat Pompeia, sobretot el que més ens agrada és el Temple d’Isis.
  Pompeia (en llatí Pompeii) és una ciutat de l’antiga Roma, a la Campània, que va ser destruïda per l’erupció del Vesuvi l’any 79; el seu recinte arqueològic (juntament amb el d’Herculà i Oplontis) fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1997, ja que totes tres ciutats «constitueixen un testimoni complet i vivent de la societat i de la vida quotidiana en un moment precís del passat, i no tenen equivalent enlloc del món». Les ruïnes de Pompeia reberen 2.571.725 visitants el 2007.

 20. arnau soler

  M’ha agradat molt coneixer noves coses de Ponpeia i Hercolà perquè no en savia gaire sobre el que va passar. Tambè m’ha sorpres molt tot el que es conserva de Pompeia i Hercolà, els coso, els animals intentan escapar, el manjar parat a taula. Però ua de les coses que magradaria saver es la hora que va entrar en erupcio el volca. Suposu que seria pel mitg dia perque la majoria de gent estava desperta.

 21. Carlos Padial Pineda

  Salve!

  Tràgica historia la de Pompeia i Hercolà, però un molt bon record per el futur, o sigui ara. Els dos videos han sigut molt bons. Encara així m’agradaria veure una pel·licula o algun documental mès per informar-me millor. El mès inpressionant de toto a sigut veure les restes dels habitants de aquestes ciutats, veienc com feien la seva vida. Molt bona historia i molt bona publicació!

 22. Margalida Capellà Soler Post author

  Carlos, Arnau, per què no ho comenteu a la vostra professora? Digueu a l’Anna que, si ella vol, en podem parlar.

 23. Arnau Alvarez

  Salve!

  Com pordriem definir el que va passar a Pompeia i Hercolà. Amb tristesa, fascinant, dubte digeu-me com. Perquè per una part és trist que una ciutat tant gran del imperi Romà com és Pomeia va ser destruïda per un volcà, pensar en tota la gent que va morir mentres molts feien les seves tasques de cada dia, fascinant perquè és increïble com un volcà va deixar a tanta gent petrificada sense que es poguin moure i conservant la seva postura original en el moment de morir. Sense cap dubte és fascinant. Dubte, perquè no sabem com va passar a la perfecció, ja que encara que s’han fet molts estudis no sabem qui te raó, ho tenim que raonar. La veritat és que m’agrada molt la idea de la Margalida de parlar-ho i debatre sobre el tema.

 24. Adrian Nuñez

  Salve!

  Gracies a Pompeia, es van poder descobrir varis elements sobre la vida de les antigues cultures romana i grega. Però, va ser una historia tràgica de totes maneres. Morir fent el que estabes fent en aquell moment devia de ser horrible. Esperem que la seva mort valgues la pena per al descobriment de l’historia.

  Vale!

 25. Àlex Aguilera

  Salveee!

  He estat mirant els videos, i m’han agradat molt! M’agradaria anar a Pompeia, per veure el reciente arqueològic.

  He buscat una mica d’informació:

  Pompeia (en llatí Pompeii) va ser una ciutat de l’antiga Roma, a la Campània, que va ser destruïda per l’erupció del Vesuvi l’any 79; el seu recinte arqueològic (juntament amb el d’Herculà i Oplontis)ou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1997.
  Es va perdre gairebé tota memòria de la ciutat, fins al punt que, quan el 1594 l’arquitecte Domenico Fontana, mentre construïa un canal des del Sarno cap al poble de Torre Annunziata, va descobrir algunes inscripcions epigràfiques i fins i tot edificis amb les parets pintades al fresc.

  Àlex Aguilera. Cultura clàssica

 26. Sr.Mestres

  ¡Salve!

  Acabo de veure el video de Pompeia i m’he quedat fascinat. Te de ser impactant veure un poble que en un dia que per ells era un dia normal, acabin practicament tots enfostats sota una capa de lava i morts. No se que es el que l’hi va passar a Carlos ( Rei de l’arquitectura ) per possar-se a excavar just en el lloc on va passar aquesta desgracia. M’agradaria visitar el museo, o veure algo relacionat amb aquesta historia. La veritat es que m’interesa molt…

  ¡Valete!

 27. Camila Valencia Delgado

  Salve!!

  -Tot i que va ser una tragèdia, en la qual van morir nens,dones i vells…Però si no fos per això tindríem una mica menys d’història. És molt interessant com van quedar els cossos petrificats amb al seu moviment original i com es veu que va ser de un moment a un altre, i ens ensenya com era la vida en aquells temps. I tambè és molt intrigant com va erupcionar de manera tan rapida el volcà.

  Vale!!

 28. David Marco

  Salvee!!
  Avera no se com dir lo que sento per lo que va passa a Pompeia i Hercòla. Va ser molt trist i també molt dolorós per la gent. Després de que es pretificara tota Pompeia, es van quedar com estatuas i en cadet restes i se’n conservat molt bé.

 29. Sandra

  Salve,
  Aquesta història et deixa la pell de gallina, és impressionant el que pot passar en un dia sense que te n’adonis mentre que tu feies el que habitualment feies, degué ser una gran tragèdia ja que es van quedar sapultats i lo pitjor de tot va ser el fet de quedarse petrificat amb el moviment que feies en aquell moment sense poder haver reaccionat ni tampoc sense haver tingut una mica de temps per fugir.

  Encara que, gràcies a l’erupció del volcà Vesuvi i després del descobriment de les restes de la ciutat de Pompeia i Hercòla que van quedar sapultados ens han permès saber moltes coses d’aquella època, de la roba que portaven, de quins materials utilitzaven, com eren les cases. ..

  Avui dia queden molts dubtes sobre que va passar exactament però qui sap d’aquí a uns anys potser trobem més fets o objectes que ens permetin saber amb mes detall que va passar.

  Valee!

 30. Laia Muñoz Osorio

  Pompeia va ser una important ciutat romana situada vora el mont Vesuvi, a prop de l’actual ciutat de Nàpols. Era una zona molt rica ja que es dedicava al comerç i tenia accés directe al mar mediterrani.

  Malauradament el 79 dC la ciutat va desaparèixer arran de la gran erupció del volcà Vesuvi, que va destruir-la sencera i va emportar-se’n la vida d’uns 2000 o 3000 pompeians. Una vegada va tenir lloc la catàstrofe, la topografia havia canviat completament i les terres no eren tan productives com abans i a més a més l’antiga Pompeia s’havia allunyat del mar. Per aquest motiu, les ruïnes d’aquesta cèlebre ciutat es van abandonar.

  Gràcies al testimoni de Plini el Vell podem recrear com van ser els darrers moments dels habitants de Pompeia: l’angoixa, la por, la desesperació, etc. La ciutat d’Herculà va viure una experiència semblant per la seva proximitat al Vesuvi.

  El 1738 Herculà va ser redescoberta i Pompeia ho va ser el 1748. Carles VII de Sicília i Nàpols (qui deu anys més tard esdevindria també Carles III d’Espanya)va participar en el descobriment arqueològic i per això se’l va anomenar “el rei arqueòleg”. Curiosament Carles de Borbó va rebutjar emportar-se les restes arqueològiques a Madrid, va decidir que havien de quedar-se a Pompeia, d’on realment provenien.

  Aquesta decisió aparentment intranscendent va ser molt innovadora perquè els monarques contemporanis a ells acostumaven a quedar-se amb objectes històrics. Carles III de Castella qui també seria conegut com a “el rei reformista” va donar un gran pas en el món arqueològic, fins al punt que Pompeia va servir d’exemple per la troballa arqueològica d’altres ruïnes romanes, gregues i fins i tot indígenes.

  Tot i que sembla contradictori Pompeia és recordada per la catàstrofe que va significar la seva fi.

 31. Marta Serna Sánchez

  Salve!!!

  Sempre m’havia fascinat la història de Pompeia. És terrible imaginar com una desgràcia tan inoportuna va poder causar la destrucció d’una gran ciutat. I és sorprenent com aquesta catàstrofe perduri en la història. Fa uns anys, concretament el 1997, aquest territori va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.

  Resulta que va ser destruïda per l’erupció del Vesuvi l’any 79. La població d’aquesta ciutat era molt diversa i provenia de diferents pobles com els etruscs o els samnites. Només de pensar la terrible situació en la que es devien trobar els ciutadans en aquell moment, just després d’enterar-se que una catàstrofe estava sacsejant la ciutat, se’m posa la pell de gallina. Saber que després ja no van poder tornar ja que aquella zona va ser força danyada impossibilitant la reconstrucció de la ciutat.

  Mai he tingut el plaer de visitar aquestes runes però, desprès de veure aquests vídeos i de cercar informació en la web per intentar conèixer més sobre la catàstrofe, ara s’ha convertit en una curiositat imprescindible per mi. Per aquesta raó espero poder tenir l’honor de visitar-lo algun dia.

  Vale!!!

 32. Zícora

  M’he mirat els vídeos i m’han agradat molt. Espero que tard o d’hora pugui visitar aquesta ciutat tan fascinant. Per altre banda, considero increïble el fet de que encara, inclús després de tantíssims anys, es conservin restes humanes d’habitants víctimes de l’erupció del Vesuvi. En part jo crec que està bé això de que facin exposicions sobre la ciutat perquè donen a conèixer a la gent la importància que va tindre, i té, aquesta ciutat durant la seva època.

 33. Camila Arigón

  Quan era petita i em vaig assabentar de la tragèdia que havia passat anys enrere a Pompeia inmediatament li vaig demanar a me mare d’anar-hi però encara no hem anat. Magradaria molt visitar Pompeia i conèixer una mica més la seva història.

 34. Judit Giménez Roig

  Ja coneixia l’anècdota de que han quedat restes de gent en la posició que tenia quan el Vesubi va entrar en erupció. El que no sabia era que el Vesubi entra en erupció cada 2000 anys. Amb aquesta regla de tres, si l’últim cop va ser l’any 79dC el proper cop serà l’any 2079! Esgarrifant.

 35. camil.arigon

  Tenia constància que Pompeia va patir l’erupció del Vesuvi però no en sabia que Herculà i Estàbia en van rebre part també. Tampoc sabia el nombre de morts ara ja sé que van ser entre 2.000 i 3.000 atrapades en un núvol volcànic. La lava va recórrer els carrers de Pompeia. Les ruïnes van ser descobertes al segle XVIII per Carles III de Borbó, denominat “el rei arqueòleg”. Va decidir que les ruïnes es conservessin en el seu lloc. Pompeia perdura gràcies al seu tràgic final i és una de les ciutats més ben conservades de l’època romana. Era una ciutat molt rica i es dedicava al comerç. Encara perduren joies, eines i mobles que rebel·len el poder d’una ciutat gran. La població gaudia d’espectacles de gladiadors, musicals i grafitis. Hi havien escultures que adornaven els carrers fins que va ocórrer la desgràcia. L’erupció va provocar un canvi en el paisatge. Plini va escriure a Tàcit, sobre com havia mort el seu tiet Plini El Vell i és un document clau per saber que havia passat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *