Cupido dispara!

No sé si sabeu quin dia és avui i quins referents clàssics té? Tot i que a Catalunya Sant Jordi és el dia dels enamorats, un any més, a classe de llatí i de grec, avui ho podem celebrar, si voleu, amb frases d’amor en llatí i en grec!

A mesura que vagin arribant les vostres frases d’amor, les podreu visualitzar en aquesta presentació:


Vid. més gran

Compte amb les fletxes de Cupido!

58 thoughts on “Cupido dispara!

 1. Elisa Moya

  Salve!
  M’han agradat moltíssim els treballs dels meus companys. Trobo que són molt bonics. Aquest dia és molt especial per a alguns i per altres és només un dia més…Feliç Sant Valentí a tothom^^
  Per cert, la meva frase en grec és: πάντα μένει i en llatí és: Amor animi arbitrio sumitur, non ponitur.

 2. Xènia Serra

  Salve!
  Les diapositives estan molt ben fetes i les frases són molt boniques. El dia de Sant Valentí és un dia molt especial per a molta gent, sobretot per els que tenen parelles, encara que també pot ser un dia una mica trist per els que no en tenen.

 3. Clàudia Cazaux

  Saaalve! les diapositives han quedat molt bé i molt maques! Feliciter!
  Esperu que ahir, dia de st Valentí passessiu tots un bon dia encara que jo celebro St Jordi, no St Valentí.
  Valee 😀

 4. Alina Roman

  Salve!!

  M’han agradat molt les postals que han fet els meus companys , la veritat que són molt originals i hi han frases en llatí i greg que m’encanten a més d’algunes imatges que són precioses la veritat!!! La meva frase en llatí es :”Amor animi arbitrio sumitur, non ponitur”.

 5. Margalida Capellà Soler Post author

  No us oblideu d’explicar quins referents clàssics té el dia de Sant Valentí i què celebraven els romans a mitjan febrer? Vid. entre d’altres aquí.

 6. Clàudia Cazaux

  Cupido a la mitología romana és el déu del desig amorós.
  És el fill de Venus, la deessa de l’amor, la bellesa i la fertilitat, i de Mart, déu de la guerra.
  Generalment se’l representa com un nen amb ales amb els ulls envenats i armat amb un arc amb fletxes.
  Es diu que quan Cupido va néixer el van deixar al bosc amb les feres que només eren piadoses amb ell ja que Venus tenia por de que Júpiter el fulminés.
  En el bosc va fabricar un arc de fusta i fletxes de xiprés. Temps després Venus li va regalar un arc i fletxes d’or.
  Se li va concedir un poder que no tenia ningú, ni els déus ni els homes, ningú podia ser inmune a les ferides de les seves fletxes.
  El Cupido es representa com un nen petit i ales per indicar que l’amor passa aviat.
  Cupido va armat amb un arc de fletxes, unes d’or per dinfundir el amor i unes altres de plom per treure’l.

 7. Margalida Capellà Soler Post author

  Ara ens faltaria relacionar la festivitat de Sant Valentí amb les Lupercàlia!

 8. sheila

  Salve!
  Aquestes postals estan molt ben fetes, hi ha algunes frases molt boniques en llatí i les imatges són precioses. Tot això és degut a que San Valentí és una dia molt bonic per les persones enamorades.

 9. almabergel

  XAIPETE!!!

  M’agradat moltíssim fer aquestes diapositives tant en llatí com en grec. La frase que més m’agrada es la de grec, és del filòsof Heràclit i em sembla molt encertada. També m’agradat molt la feina dels meus companys, enhorabona!!

 10. Paula Franco Semitiel

  Salve!

  Sant Valentí, el dia dels enamorats! És un dia preciós, és clar que, per a molts és “Sant Solterín”.
  Està molt bé que fem honor amb grec i llatí.
  Hi ha frases que es repeteixen i altres que són molt boniques i originals. A més, les imatges són precioses, totes relacionades amb l’amor.

  La meva frase en llatí és la següent:

  “Fac ut ardeat cor meum” (la imatge d’un cor de foc). Jo la relaciono amb: ¡Dónde hubo fuego, quedan cenizas!
  Que vol dir, on hi ha hagut amor, sentimients i pasió, mai s’oblidarà i es quedarà com a record per sempre més.

  I en grec vaig crear una frase gràcies al diccionari ja que no vaig trobar cap orció adient a Internet.

  “ό ερως έστιν γλυκυς”

  Que vol dir, l’amor és dolç! He posat una imatge de dos nens petits junts, són molt dolços.

  He buscat informació de la festa de Sant Valentí:

  El Dia de Sant Valentí és una celebració tradicional en alguns països anglosaxons, exportada a d’altres cultures, en la qual els nuvis, enamorats o esposos s’expressen el seu amor o afecte mútuament que se celebra el 14 de febrer. En molts països és considerat el Dia dels Enamorats, celebrat en aquesta data perquè es creia que era el dia en què les aus triaven parella. A Colòmbia, per motius comercials, aquesta festa se celebra el tercer cap de setmana de setembre i es coneix com Dia de l’Amor i l’Amistat. A l’actualitat, és celebra mitjançant l’intercanvi de notes d’amor conegudes com “valentines”, amb símbols com la forma simbòlica del cor i Cupido.

  Des del segle XIX es va introduir l’intercanvi de postals produïdes massivament. A aquesta pràctica es va sumar el donar altre tipus de regals com roses i xocolates, normalment regalats a les dones pels homes. Als Estats Units, aquesta celebració també es va començar a associar amb una salutació d’amor platònic de “Happy Valentine’s”, enviat pels homes a les seves amigues -rarament als seus amics-. Típicament el Dia de Sant Valentí ha sigut una festa occidental però últimament s’ha estès a altres països, com Japó, la Xina i Taiwan.

  I el seu Oriigen:

  La diada fa referència a Sant Valentí, nom de diversos sants, dos dels quals fan la seva festivitat litúrgica el 14 de febrer: el bisbe sant Valentí de Terni i el màrtir Valentí de Roma. De fet, se’n sap ben poc d’aquests sants i s’ha dubtat que siguin més d’un, que la tradició ha duplicat, o que, fins i tot, tinguin caràcter llegendari. El 1969, per no haver-hi proves fefaents de l’existència del bisbe de Terni, va ésser suprimit del calendari catòlic dels sants, mentre que s’hi mantenia el màrtir romà, però continua essent al Martirologi romà com a objecte de veneració.

  La festa litúrgica de Sant Valentí fou declarada per primer cop vora l’any 498 pel papa Gelasi I. Afirmar que la creació d’aquesta festivitat pot haver estat un intent d’eliminar la celebració de les lupercàlies, festivitats paganes celebrades el 15 de febrer, com diuen alguns, no té gaire sentit, ja que en tenir cada dia de l’any catòlic un o més sants, és evident que sempre correspondrà a alguna de les innumerables festes del calendari romà antic. No hi ha, per tant, vinculació entre el patronatge dels enamorats i les festes romanes.

  De fet, aquesta vinculació és tardana i no comença a esmentar-se fins al final de l’Edat mitjana a França i Anglaterra quan apareix la llegenda que Sant Valentí havia casat parelles en secret després que el matrimoni fos prohibit per l’emperador Claudi II. En tot cas, el patronatge sobre els enamorats no s’estableix fins al segle XVIII a Anglaterra. Una altra llegenda diu que és patró dels enamorats perquè la seva festa coincideix amb el moment de l’any en què els ocells comencen a aparellar-se.

  A Catalunya el dia dels enamorats se celebra el 23 d’abril, Sant Jordi, tot i que hi ha referències d’una possible celebració al segle XV de l’amor per Sant Valentí, mostra de la qual és un poema de Pardo de la Casta que canta l’amor en aquest dia.

  Espero que no es perdi aquesta festa i que Cupid tiri fletxes a tothom, que tots tenim dret a l’amor!

 11. F. Xavier Gras i Victor Huete

  Molt bon dia!

  Ha estat un plaer i una satisfacció haver realitzat aquestes diapositives per al fantàstic dia de Sant Valentí, una altre manera d’aprendre llatí i grec.

  Seguidament, deixem l’origen del Sant Valentí actual, que ve de fa molts i molts anys! :

  La Lupercàlia (llatí Lupercalia) era una festa de l’Antiga Roma coneguda com la festa del llop (lupus). Es celebrava cada any en honor a Luperc el déu de la fertilitat i en honor al déu dels socors Faune (Faunus). Es caracteritzava per les danses i cerimònies, en què els protagonistes eren anomenats els luperci. Fou un dels festivals romans més antics i destacats. Era originalment un festival ramader i fou introduït a Roma en connexió a Ròmul i Rem. Es feia el 15 de febrer; els luperci (lupercs) feien diversos sacrificis d’animals; dos nobles romans es mullaven el cap amb la sang dels animals i feien altres cerimònies. Marc Antoni fou un dels luperci quan fou cònsol. Després del 44 aC la festa va caure en decadència però August la va restaurar al cap d’un temps i es va seguir celebrant fins al temps de l’emperador Anastasi. Altres ciutats d’Itàlia celebraven festivals amb el mateix nom, en especial són coneguts els de Velitres, Praeneste i Nemasus.

  Margalida! Desitgem de tot cor i amb totes les ganes del món, que recuperis la veu ràpidament i que la cosa no vagi a pitjor.

  Vagi bé!

 12. Yasmina Berkane Pais

  XAIPE!

  Feliç Sant Valentí a tots els que ho vau celebrar durant el dia d’ahir, personament no celebro aquest dia, ja que em sembla una festa bastant comercial perquè si estimes a algú ho fas tots els dies de l’any.
  Està molt bé la feina que han fet els companys hi ha frases i fotos molt boniques.
  En llati jo vaig escollir la frase de Ovidi: “Auferat hora duos eadem” que vol dir, que el temps ens porti als dos a la mateixa hora
  En grec vaig trobar una frase del filòsof Plató, que vol dir que totes les coses bones y felices són l’amor: “Τί των καλων έστιν ό έρως”

 13. victoor Barranco

  Salve!!
  Crec que ha quedat molt bé! apart de ésser una activitat diferent a les que solem fer, i ho trobo molt bé, ja que és una manera de poder participar tots i de manera oberta. És un bon mètode.
  Les frases, la veritat és que són molt bones i boniques, tot i que algunes no les entenc jeje.
  Vale i feliç sant valetí ( Atrassat )

 14. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltíssimes gràcies, Xavier! Sincerament tinc uns alumnes magnífics ja que amb una professora sense veu a l’aula … Moltíssimes gràcies per haver treballat i haver fet silenci! Bon cap de setmana!

 15. Elisa Moya

  Salve!

  Tot i que ja vaig comentar, torno a fer-ho responent a la pregunta formulada. He estat buscant informació sobre la relació de la festivitat de Sant Valentí amb les Lupercàlia i he trobat això:
  Jaume de Varazze li atribueix a sant Valentí un miracle: retornar la vista a la filla del prefecte que l’havia d’empresonar i custodiar. Són diversos els miracles que, en textos posteriors, se li atribueixen a aquest sant romà, però el cert és que en la seva majoria no semblen tenir cap connexió directa amb les relacions amoroses. Així, es pensa que el famós patronatge de sant Valentí pot ésser una reminiscència de l’antiga festa romana de la Lupercàlia, celebrada anualment a mitjans de febrer, i en la que s’honorava la divinitat de Faune Luperc i es feia un ritual invocant la fertilitat. Altres estudiosos, especialment de l’àmbit anglosaxó, apunten que l’origen de la relació de sant Valentí amb l’amor deriva de la coincidència de la data del seu martiri amb la de l’aparellament dels ocells. No obstant, com diem, no són més que suposicions.
  He extret aquesta informació d’aquesta pàgina http://blogs.sapiens.cat/medievalistesenbloc/2013/02/14/sant-valenti/ trobo que és bastant interessant. La deixo aquí per a què tots gaudiu d’ella.

 16. Alba Arroyo

  Salve!

  Trobo que ha estat molt bé fer aquesta activitat, ja que podem veure la gran cuantitat de frases d’amor que trobem a Ars Amatoria. Algunes són realment maques, i que es complementin amb les fotografies està molt bé.
  Bon cap de setmana!

  Vale!

 17. Uxue Avilés

  Salve!!

  Que bé que ha quedat el projecte. Em sembla molt interessant fer aquestes activitats en dies especials. Penso que d’aquesta manera al final aprenem molt entre tots. He pogut veure que hi ha bastantes frases que m’agraden i que crec que tenen molta raó!

  Cupido a la mitología romana representa el déu del desig amorós.
  És el fill de Venus (deessa de l’amor, la bellesa) i de Mart (déu de la guerra).
  És representat com un nen amb ales amb els ulls envenats i porta un arc amb fletxes.
  Es diu que quan Cupido va néixer el van deixar al bosc amb les feres que només eren piadoses amb ell ja que Venus tenia por de que Júpiter el fulminés.
  En el bosc va fabricar un arc de fusta i fletxes de xiprés. Després Venus li va regalar un arc i fletxes d’or.
  Se li va concedir un poder que no tenia ningú, ningú podia ser inmune a les ferides de les seves fletxes.
  Es representa com un nen petit i ales per indicar que l’amor passa aviat.
  Cupido va armat amb un arc de fletxes, unes d’or per dinfundir el amor i unes altres de plom per treure’l.

  Vale!!

 18. zapico.ivan1220

  Salve!
  “En primer lloc, busca’t una persona per amar,després, quan l’hagis individualitzat,tracta de conquistar-la . Per últim tracta de que aquest amor perduri. Llibre” I vers 35-38

  Aquest primer consell crec que està molt acertat i m’agrada molt.

  “El caçador de cérvols sap com posar les xarxes, o que vol dirigir per capturar un senglar … a la mateixa manera, qui busca l’amor, si vol tenir una mica de fortuna, tindrà que anar als llocs on abunden les belles dones “I vers 47-50.

  Aquest segon consell és molt obvi però em resulta graciós i per tant he decidit posar-ho

  Aquí us deixo una cançó que m’agrada molt i és d’aamor, s’anomena AMOR LIBRE de Nach:

  http://www.youtube.com/watch?v=PL9gno9D05c

  En aquesta cançó de Nach trobem com parla molt be de l’amor i de com es pot patir per aquest.

  Cupido era un déuromà que podriem dir que feia de les seves i enamorava a qui volia amb les seves fletxes i desenamorava aqui volia i d’avegades es portava una mica malament, es un deu una mica entremaliat.

  Per finalitzar trobo que Ovidi va ser un gran “cupido” de la seva època ja que donava molts bons consells.
  Vale!

 19. Laia Sánchez Puerto

  Salve!!

  Felicitats a tots, ha quedat molt bé!
  Finalment hem aconseguit aprendre més coses sobre el llatí relacionan-les amb el català i el nostre dia a dia.

  Cupido ha sigut representat com un nen alat, un nadó o un jovenet àngel. Generalment reconegut com a fill de Venus i de Mart, com que és fill dels déus de l’amor i la guerra, Cupido resulta el déu dels enamorats, i crea d’aquesta manera un enllaç entre l’amor i la tragèdia.
  Cupido és un dels simbols de San Valentín, va armat amb un arc i fletxes que son disparades a Déus i humans, provocan que s’enamorin.

  Aquí us deixo un acudit:
  Un chico en una discoteca, simulando que lanza flechas a varias chicas. Una ve como le lanza una a ella, sonrie y se acerca interesada
  -Hola
  +Hola
  -He visto que me lanzabas una flecha…Eres cupido lanzando flechas de amor?
  + No!!! Soy Legolas matando orcos!!!!

  Vale!!

 20. Adrian Nunyez

  Salve!

  No hem puc creure que hi hagi tanta gent amb tant bon cor. Totes aquestes diapositives estan molt ben fetes. M’encanten!

  Vale

 21. Laia Simón

  Moltes felicitats per a tothom que ha fet aquestes frases! Una molt bona manera de celebrar el Sant Valentí, molt boniques totes.

  Vale!

 22. Aitor

  Salve!!
  Han quedat molt bé totes les diapositives.
  Cupido ha sigut representat com un nen alat, un nadó o un jovenet àngel. Generalment reconegut com a fill de Venus i de Mart, com que és fill dels déus de l’amor i la guerra, Cupido resulta el déu dels enamorats, i crea d’aquesta manera un enllaç entre l’amor i la tragèdia.
  Cupido és un dels simbols de San Valentín, va armat amb un arc i fletxes que son disparades a Déus i humans, provocan que s’enamorin

 23. Yussuf

  Salve!
  Han quedat molt boniques les nostres diapositives amb frases en llatí sobre l’amor i els enamorats.Molt content per el treball de la nostra classe.

 24. Aitor

  Salve!!
  Han quedat molt bé totes les diapositives.
  Cupido ha sigut representat com un nen alat, un nadó o un jovenet àngel. Generalment reconegut com a fill de Venus i de Mart, com que és fill dels déus de l’amor i la guerra, Cupido resulta el déu dels enamorats, i crea d’aquesta manera un enllaç entre l’amor i la tragèdia.
  Cupido és un dels simbols de San Valentín, va armat amb un arc i fletxes que son disparades a Déus i humans, provocan que s’enamorin.

 25. Marta Gallardo

  Salve!

  Molt boniques les diapositives i les frases!
  El dia de Sant Valentí se’l relaciona amb Cupido, un nen petit amb ales i una mica trapella que llença fletxes a la gent perque s’enamorin.

  Vale!

 26. Andrea Planas

  Salve!
  Sant Valenti un dia especial dels enamortats, en que no nomes es demostra l’amor en un dia especial si no tots els dias de l’any. Molt Macas las diapositivas i las frases.
  Vale!

 27. Génesis Robalino

  Salve!
  Lida jo no ho he pogut fer perquè no hi era, quan puguem les dos m’ho expliques i ho faig!
  Vale:)!

 28. Tania

  Salve!

  En primer lloc, felicito a tots els meus companys per les diapositives que han fet sobre l’amor del dia de Sant Valentí. Cadascú ha posat una frase en llatí amb una fotografia i la veritat és que estan molt ben fetes, han quedat molt maques! Molt bona feina a tots els meus companys, està molt bé.

  Vale!

 29. Inés Lloveras

  Salve!
  M’ha semblat una activitat molt interessant a fer aquell fantàstic dia, ja que les diapositives ens ha quedat molt bé.
  Les imatges i las frases són molt boniques, felicitats a tots!! 🙂

 30. matiida

  Salvee!
  Han quedat molt boniques les diapositives felicitats a tots els meus companys per aquest treball,m’han agradat molt :)!
  Vale

 31. Maryam Alaoui

  XAIPETE!!

  M’han agradat molt les diapositives dels meus companys.
  Feliciitats!!!

  Jo volia fer una frase en grec però no la trobu només esta en castellà: “Las miradas de lo hermosos prenden fuego en las almas de los enamoradizos (Plutarco, Moralia 681c)”

 32. Álex Aguilera

  Salve!!
  Les diapositives han quedat magnífiques i es un treball molt interessant i també divertit.
  Vale!

 33. Jose Maria Fernandez

  salvee!!!

  Les diapositives han quedat molt be moltes felicitats a tots el companys que han fet el treball.

 34. Judith Martínez Barranco

  Salve!
  El treball és molt bonic i interessant, la frase que he escollit ha sigut: amor qui magister est optimus i el seu significat és: L’amor és el millor mestre.
  VALE!!

 35. Sandra Moya

  Salvete!
  M’agrada aquesta presentació, perquè, cada frase té la seva respectiva fotografia.
  Valete!

 36. Mireia Abelaira

  Salve!
  Totes les diapositives son molt maques m’encanten totes elles pel seu significat i les imatges estan molt ben triades.

 37. Carlos Padial Pineda

  Salve!!

  Vaig una mica tard, pero les diapositives dels nois de 4rt son molt bones i tambe les frases!

 38. Aitor

  Salve!!
  Aquest treball está molt ben fet, perqué cada frase te sentit amb la foto, felicitacions a la gent que a fet aquest treball

 39. Rebeca Barroso

  Salve!!! 🙂

  Felicitats a tots els que han fet aquestes frases i diapositives tant maques!!!! És una molt bona manera de celebrar el Sant Valentí.

 40. Imad

  Salve!
  Han quedat molt bé totes les diapositives.Cupido ha sigut representat com un nen alat, un nadó o un jovenet àngel. Generalment reconegut com a fill de Venus i de Mart, com que és fill dels déus de l’amor i la guerra, Cupido resulta el déu dels enamorats, i crea d’aquesta manera un enllaç entre l’amor i la tragèdia.
  Cupido és un dels simbols de San Valentín, va armat amb un arc i fletxes que son disparades a Déus i humans, provocan que s’enamorin l’un del altre.

  Valete!

 41. roser

  M’han agradat molt les frases llatines d’amor. Una de les meves preferides és la de: Amor est vitae essentia. Que significa l’amor és l’essencia de la vida.

 42. Marina Cañas

  Les frases són molt maques felicitats a qui las va fer, és una molt bona manera de celebrar el sant valentí a llatí escribin frases d’amor!

  Salve!:)

 43. Ana Mª Falcón Durán

  Salve!

  Aquest treball el vaig veure ja l’any passat, i torno a dir que van fer molt bon treball i que ha quedat molt bé una presentació amb una recopilació de frases d’amor en llati. Amb això, sembla que no però s’aprèn molt.

  Valete 🙂

 44. Nicole Narvaez

  salve!

  Aquest article es molt intersant , ja que meus companys de l’any passat van fer-ho i els ha quedat molt bè, són frases en llatí per dedicar, en veritat s’aprèn molt fent les frases en llatí , algún dia li pots dedicar alguna d’aquestes frases a la teva parella en llatí i segur que es sorpren!

  valee:)

 45. Alina Roman

  Salve!!

  El dia de Sant Valentí és un dia molt especial perque és el dia dels enamorats . El trteball aquest el vem fer l’any passat i jo també vaig participar amb una frase en llatí: Amor animi arbitrio sumitur, non ponitur que vol dir : Triem estimar, però no podem triar deixar d’estimar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *