El llatí i el nom dels núvols: Nubes II pars

Amb el cel ennuvolat de l’incipient tardor, avui he pensat que era un bon moment per fer pública la segona part dels núvols i el llatí. Potius sero quam numquam.

18 thoughts on “El llatí i el nom dels núvols: Nubes II pars

 1. Andrea Balart

  Salve! està molt bé aquest power point sobre els núvuls. A mi el que més m’ha agradat ha sigut el cumulonimbus arcus, ja que com diu el seu nom fa forma d’arc. L’he trobat interessant perqué a més fa com si fossin onades. He buscat per internet i he trobat els cumulonimbus estan formats per una columna d’aire càlid i humit que s’eleva en forma d’espiral rotatoria . El seu nom vol dir cumulus, un tipus de núvul.

 2. irina

  Salve! m’ha agradat molt aquest apunt sobre els núvuls. Ja que pots relacionar les imatges amb el seu nom en llatí. El que més m’ha agradat ha sigut el stratus nebulosus, la fotografia està molt ben agafada. La paraula Stratus del llatí “estès, eixamplat”, és un núvol format per capes horitzontals amb una base uniforme, en oposició als “núvols convectius”, que són tan alts com amples (els Cumulus).

 3. Marta Bautista

  Salve!!!

  M’agradat el powerpoint sobre els núvuls. Amb les imatges pots saber el seu nom en llatí. M’he fixat que hi han fotos de Premià, i una de Mataró. La fotografía que més m’agradat ha sigut Cumulonimbus arcus. Els cumulonimbus són núvols de gran de desenvolupament vertical, és a dir, que principalment creixen en aquest sentit a causa dels forts corrents d’aire ascendent que es generen en l’atmosfera quan existeix un gran contrast tèrmic entre les capes d’aire més baixes (càlides) i les altes (fredes).

  Vale!!

 4. Jordi Rodríguez

  Salve!
  Bon power point per a poder relacionar les imatges amb el significat en llatí.
  El núvol que més m’ha agradat ha sigut el stratocumulus undulatus, les ondulacions provoquen una sensació de serenitat.
  Valete!

 5. nuria

  Salvete!
  Que maco aquest article! Hi ha unes fotos precioses i em sembla un tema molt original.
  Jo faré la meva petita aportació donant la informació que he rebut a un curste d’hostessa de vol que vaig realitzar l’any passat.

  Els Stratus són els núvols que hi ha més avall, en llatí vol dir estès o eixamplat.
  Els Altostratus serien els que es troben entre els Stratus (a sota) i els Cumulus (a dalt).
  Ara venen els Altostratus, podriem pensar que s’acaba aquí, o bé, que són els que hi ha més a munt de tot, ja que “Altos” ens fa pensar en que son els que hi ha més amunt, doncs no és així. Tenen l’aparença de fulles o làmines.
  Desprès dels Altostratus tenim els Cumulus, s’assemblen a una massa feta de cotó fluix que acaba amb una part superior semblant a la d’una col-i-flor.
  Els núvols anteriors normalment no representen cap amenaça pel món de l’aviació poden molestar en el camp visual però no provocar una situació complicada.

  Queden els Cumunolimbus, el cim pot arribar a uns 15 a 20 km d’altitud. Aquests núvols solen produir pluges intenses i tempestes elèctriques, especialment quan ja estan plenament desenvolupades. Això pot arribar a conduir un avió a tenir un accident si no s’evita passar per on està la tempesta. Són els més perillosos.

  Espero que us sembli interesant!
  Valete!

 6. aiida

  Els meus núvols preferits són:

  Alostratus duplicatus.
  Alostratus undulatus.
  Nimbostratus.
  Stratus praecipitatio.

  Unes fotografíes precioses! Ave!

 7. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Núria! La propera vegada que agafi un avió, ho recordaré!

 8. F. Xavier Gras

  Salve!

  Aquest power point sobre els núvols, reuneix la major part de tipus de núvols que poden formar-se, són unes grans diapositives, ja que a més a més de la imatge del núvol, porta el nom de cada núvol en concret i en Llatí.

  Ami el que més m`ha agradat i m’ha resultat més familiar a sigut el “Stratocumulus perlucidus” ja que quan fan per televisió el temps, algunes vegades he sentit en Molina i la colla de Meteoròlegs, dir aquest nom a els nùvols.
  Algunes imatges molt maques.

  Vale .

 9. Marta Verde

  Salve!
  Molt maques les fotos del power point.
  La veritat es que cada cop que surts al carrer i et dona per mirar al cel, et trobes amb uns núvols diferents.
  A principis de l’ESO vem estudiar els tipos de núvols, però ara ja està una mica oblidat aquest tema, encara que alguns noms els segueixo recordant.
  Els que més m’han agradat son els stratocumulus translucidus.
  Els Stratocumulus translucidus són grups separats d’estratocúmuls, amb espais que deixen veure el cel clar o altres núvols més alts. En la majoria dels casos no hi ha precipitació.
  Ave!

 10. Marta Gallardo

  Salve!

  El power està molt ben fet! Les paraules que utilizem actualment, moltes provenen del llatí i en aquest tema dels núvols hi ha moltes!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *