El llatí i el nom dels núvols

No puc evitar de mirar els núvols; de fotografiar-los, de pintar-los… M’encanten, em fascinen i no sé què n’opineu d’aquesta afició meva que potser desconeixíeu; però un dia vaig començar a perdre-m’hi i no sols en les formes, tamanys i colors  sinó també en els seus noms i ja us podeu imaginar amb què em vaig trobar: amb llatí i això que diuen que no serveix per a res!. Nefelibata de mi, us dono a conèixer també a vosaltres la primera part de Nubes!

Sabeu ara per què el científic anglès  Luke Howard (1772-1864)  anomenà als núvols cumulus, stratus, cirrus o nimbus? Si voleu la segona part us l’haureu de guanyar!

11 thoughts on “El llatí i el nom dels núvols

 1. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Per a què serveix avui estudiar llatí?

 2. Irena

  Ave Lida!
  La veritat es que cada cop que surts al carrer, o bé pel matí o a qualsevol hora del dia i et dona per mirar al cel, et trobes amb uns núvols diferents. M’ensecordo que a primer o a segon d’Eso els vam tenir que estudiar, però ara ja ni m’enrecordo dels noms.
  Bueno començant per el “Cumulus”, el podriem relacionar amb un cotó fluix, amb túmuls o torres, de base aplanada i amb la part superior semblant a la d’una col-i-flor.Després el “stratus” que està format per capes horitzontals amb una base uniforme, en oposició als “núvols convectius”, que són tan alts com amples. Aquestes es formen quan es a punt de ploure amb els nimbostratus. També estan el “cirrus” que estan formats per partícules de glaç molt fines i disperses i solen apareixer quan els cristalls de glaç arriben al nivell de congelació a causa del moviment d’ascendència ciclònic. La forma d’aquests és de plomes o masses filamentoses deslligades.Per últim el “nimbus” formats per capes uniformes de color gris fosc i es tendeixen a formar per tapar la llum solar, sempre precipiten i aquestes solen ser contínues i no molt intenses.

  Com que el llatí es seguia utilitzant com una llengua de cultura i de cientifica en aquella època, així que Howard va anomenar els núvols amb aquesta llengua. Howard es va dedicar a la producció de productes químics i farmacèutics. Però els seus treballs de metodologia(en grec metéoros,metà “elevat, més enllà” ,odòs “camí” i lógos “estudi”).

  Luke Howard va anomenar als núvols segons les formes que presentaven:
  -Abultades o inflades, cúmulus que significa montó.
  -En capes, stratus que significa capa.
  -En forma de ble de cabell, cirrus.
  -Les carregades de plujes,nimbus.

  Un altre elemnet important en el sistema de Howard es que permet la distinció i descripció de núvols amb el simple fet d’afegir altres mots llatins, com ara els adjectius.
  * Humilis petit, baix a prop del terra
  * Mediocris, de tamany mitjà
  * Congestus, de gran desenvolupament, inflat, acumulat
  * Ondulatus o undulatus, que presenten ondulacions
  * Castellatus, que semblen torres
  * Lenticularis, con forma de llentia o lent
  * Flocus, aspecto de floc
  * Fibratus, forma sedosa, fibra
  * Uncinos, semblen ganxos,
  * Spissatus, densos i que fan efecte d’espesura al cel

 3. Margalida Capellà Soler Post author

  Fantàstic, Ire! Veig que també t’agrada mirar els núvols i hi entens. Només una cosa: per què no fas servir el teclat grec per escriure els ètims de meteorologia? Ho proves?
  Per cert, quins núvols t’agraden més?

 4. Irena

  Ave Lida,
  Els ètims els tens aquí:
  μετά,ὁδός,λóγος.
  Bueno el que més m’agrada és el que sembla cúmulus, ja que sembla que estigui més a prop i a més de vegades quan es posen per sobre del mar semblen muntanyes de gel,xd una paranoia, jajja
  vale lida!

 5. Alissa Komarova

  Hola!
  Quin montatge més interesant, sinceramnt no sabia que els nuvols tenien tants noms, que ara mateix no m’enrecordo de tots, apart em costa distinguirlos, perque molts em semblen iguals.
  Hi han alguns que son super bonics. Jo només miro al cel, quan plou o quan no hi han nuvols.
  Per la nit m’agrada moltissim mirar el cel sense nuvols.

  En grec com diu la Irena: en grec metéoros,metà “elevat, més enllà” ,odòs “camí” i lógos “estudi”).

  Luke Howard anomena els nuvols:

  Stratus:llarg, baix i amb capes grises
  Cumulus: gruixuts, inflada,blanca i amb núvols flotants de cel baixa.
  Nimbus: els núvols que provoquen pluja.
  Cirrus:amb altitud i blanques.

  Aveure si publicas la segona part de l’article dels núvols, Margalida!!

 6. lina

  OHHH Lida que bonic, a mi també m’agraden els núvols perquè quan era petita i ara, els mirava tota l’estona per veure si anaven canviant de forma, a vegades tenen molta semblança amb animals, persones, objectes, etc.
  El que més m’agrada es el cumulus,és un núvol que s’assembla a una massa feta de cotó fluix. Es forma a la troposfera a una altitud per sota dels 2,5 km.
  La seva etimologia prové de “cumulus”, que vol dir,”acumulació”.
  Vale!

 7. Pingback: Els núvols | El cel dels mites

 8. Ana Mª Falcón Durán

  Salve!

  No tenia ni idea que hi hagués gent que tingués aquesta afició. Sincerament és molt divertit contemplar els núvols i trobar formes. Un article molt interessant.

  Valete 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *