Vinalia Rustica a la cella vinaria

Malgrat les retallades, els municipis d’Alella, el Masnou i Teià no s’han resignat a perdre el centre d’acollida turística (CAT) situat a l’antic celler romà de Vallmora. El CAT de Teià –obert des del 2009 com a centre pilot d’aquestes característiques– està dedicat a la romanització i al món del vi des de l’època romana fins a l’actual DO Alella.

El Fil de les Clàssiques no es va voler perdre la inauguració del CAT Teià ni la primera festa de les Vinalia Rustica ( aquí i a Aracne fila i fila), ni la presentació del llibre d’Andreu Bosch i d’Isabel Rodà de Llanzà, Epictet, esclau de Luci Pedani Clement. Aquest cap de setmana, els dies 15 i 16 de setembre, tampoc hem passat per alt la festa de les Vinalia Rustica, que coincidia en època romana amb l’inici de la verema. A més de les Vinalia Rustica,  els romans, en honor del vi, celebraven les Vinalia Priora, el 23 d’abril, les Meditrinalia, l’11 d’octubre,  les Saturnalia i les Bacanalia.

En la visita teatralitzada, l’esclau Epictet, molt treballador i responsable,  ens explica en les restes del celler romà de Teià com els nostres avantpassats els romans elaboraven el vi laietà en el segle II. Com sabem què es deia Epictet i que va viure en el segle segon? L’any 2005 en el decurs d’unes excavacions arqueològiques al jaciment del veral de Vallmora es va trobar un signaculum, un  segell de plom amb una inscripció que deia Epitecti L.P. Clementis “D’Epictet, [esclau de] Luci Pedani Clement”. Coneixem, doncs, el nom del propietari del celler, un tal Luci Pedani Clement, i el nom de l’esclau que regentava el taller. A més es pot datar per un sesterci trobat amb el bust de l’emperador Trajà.

Dissabte el vespre es va reviure a la llum de les espelmes el ritual que durant les Vinalia Rustica es feia en honor a Júpiter. Es pregava pel raïm que madurava als ceps i la cerimònia era oficiada pel Flamen Dialis, el gran sacerdot de Júpiter, que davant de l’altar espremia els gotims amb les mans i li ofrenava el suc. Tot seguit els assistents varen poder experimentar com eren els banquets romans, amb algunes receptes de l’època, en un sopar a la fresca que es preparà als jardins del CAT. I per conèixer una mica més els productes del Maresme, varen poder fer un maridatge de vins de la DO Alella amb els formatges artesans de Can Pujol, de Vilassar de Dalt. Els més petits diumenge al matí varen poder trepitjar raïm i aromatitzar el vi, acompanyats de tota la família, tal com podeu veure en aquest reportatge del taller infantil Què bevien els romans?:

Tot i els reajustaments, cal valorar molt positivament que el CAT continuï obert i que s’hagi pogut celebrar aquest cap de setmana la festa de les Vinalia Rustica amb activitats que combinen passat i present a través de la història i la gastronomia i dinamitzar així el jaciment romà i alhora potenciar els vins i formatges de la contrada.

19 thoughts on “Vinalia Rustica a la cella vinaria

 1. Andrea Balart

  Salve! als romans els hi agradava molt el vi i està molt bé que facin aquesta festa en honor als romans
  Vale!

 2. irina

  Sé que els romans bebien també vi, ja que ens ho va explicar la Lida en la excursió que cvma fer a la boqueria. Veig uqe fan moltes activitats relacionades amb el passat dels romans.

 3. Rabab

  Salve!

  Crec que és de d’estacar que el CAT continuï obert malgrat les retallades que estem patint.Pel que he vist al vídeo ha sigut divertit celebrar la Vinalia Rustica ja que com ha dit la lida combinaven festes del passat i del present.Espero que és celebri l’any vinent hi que hi poguem assistir.

 4. Rocío Molina

  Salve!!

  Al llarg de l’any passat em vaig adonar que feien moltes festes a Catalunya adreçades als romans i la seva cultura (com la Magna Celebratio) però ara arribo i veig que encara hi ha més! La veritat és que em sembla perfecte que hi hagin actes així que ens puguin mostrar d’una manera lo més propera possible com era la seva vida, i els seus costums! És una nova manera d’aprendre i alhora divertir-se!

 5. Maryam Alaoui

  Salve!

  Esta molt bé que és celebrin festes en honor als romans, perquè així podem veure com vivien ells i les seves costums. Crec que és una bona manera d’aprendre una cultura diferent a la nostre!

 6. F. Xavier Gras

  Salve!!

  Jo de petit (com els del vídeo) també vaig anar a fer vi d’aquesta forma, es una cosa un pel repugnant, i a més a més, amb els peus una mica bruts! va ser una experiència única i m’agrada que aquests nanos puguin experimentar-ho i amb axó divertir-se i aprendre.
  Però que no tastin el vi!!

 7. Marta Bautista

  Salve!!

  Jo no sabia que es fessin tantes festes en honor als romans, però durant l’any passat em vaig adonar que en fan moltes de festes romanes. Ja en podrien fer alguna a Premià!!

  Vale!!

 8. ortiz.patricia1020

  Salve!
  Jo no he fet mai vi d’aquesta manera, encara que ja ho havia vist vàries vegades, però m’encantaria fer-ne algun dia!
  Hi podem anar nosalters d’excursió (és una suggerència bastant directa jejeje)

  Estaría bé que nosaltres també féssim alguna festa romana oi? Sobre la pesca a romana a Premià per exemple.

  Vale!

 9. Victor Huete

  Salve!!
  És una bona notícia que encara que les retallades han afectat molt el centre d’acollida turística (CAT) segueixi estan en funció.
  Per altra banda es la primera vegada que veig com fan vi de manera artesanal i no es mentida que no ho havia vist mai pero amb sembla una bona activitat

 10. claudia cazaux cuberas

  Salve!
  Jo en una excursió que vaig fer quan era petita vam fer vi d’aquesta manera, és curiós veure com encara es fan festes romanes quan ja han passat tants anys.

 11. aiida

  Jo també vaig fer vi d’aquesta manera en una sortida amb el meu antic cole d’Hospitalet! És molt divertit en veritat.. És curiós veure com encara tenim la sort de poder gaudir de sortides així i veure com es feia el vi en aquella època..

 12. Luis Moreno

  Em sembla que s’ha de valorar la feian feta pel CAT ja que sempre em de tenir present i recordar als romans en els nostres temps ja que van ser molts importants en la seva època i sense ells la nostra cultura segurametn seria molt diferent

 13. Laia Muñoz Osorio

  El vi va ser introduït a la península pels cartaginesos i pels fenicis, però va ser amb els romans quan es va popularitzar, concretament amb el regnat de l’emperador August.

  Les principals zones de conreu vinícola eren les províncies de Tarraconensis i de la Hispània Baetica especialment a la ciutat de Ceret (actual Xerès). De fet un dels vins hispans més importants es deia Ceretanum pel seu origen a Ceret. Aquest vi s’exportava a Roma, Gàl·lia, Britànnia i Germània; de fet s’han trobat diverses restes de gerres hipanes a aquests territoris.

 14. Laura Luna

  Trobo que aquestes festes tradicionals aporten moltes coses.
  Per una banda, és un reconeixement al vi del Maresme. A Catalunya hi ha vins molt bons (només cal veure com n’és de reconegut el Penedès!), però tenint-los al costat de casa com és el cas dels tres municipis que participen al Vinalia Rustica, el mínim que es pot fer és reconèixe-ho i tot i que és tard, apuntar-nos a participar-hi l’any vinent.
  En aquest cas, però, aquesta festa no només parla dels vins maresmencs, sinó també de la seva elaboració i és quan, com en múltiples ocasions, trobem el món clàssic. I és que sabem que hi havia vins (no hi ha banquet dels déus en que no apareixi) però crec que ningú s’havia parat a pensar que per tenir vins, feien servir una tècnica i és que encara ara l’utilitzem! Jo mateixa, a la primària en vaig poder fer i mai m’havia parat a pensar d’on venia aquesta tècnica i menys encara, que vingués dels romans!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *