Els nostres papirs a la VIII Magna Celebratio

Les nostres plantes de papir (Cyperus papyrus) no són del Nil. Són papirs nascuts, crescuts i tallats a l’institut Premià de Mar. El professor d’educació física del centre, en Ramon Pradas, ens els ha regat fins i tot durant les vacances i ens els ha preservat de les fortes gelades del passat hivern. Ni el mateix Josefet Fuentes, professor de clàssiques de l’institut Can Mas de Ripollet, expert en tallers experimentals de papir, creia que aconseguiríem uns papirs de tija tan robusta i d’un verd tan obscur, per tallar-los a la VIII Magna Celebratio, aixafar les làmines de la tija amb un martell, fer-ne tirades entrecreuades, horitzontals i verticals, premsar-los per deixar anar la saba i deixar-los llestos per escriure amb calamus després de polir-los una mica. A la Magna Celebratio,el taller va tenir molt èxit entre els i les aràcnides i el públic visitant. Vàrem regalar les flors que posades cap per avall en aigua treuen tiges i d’aquí sorgeix una nova planta de papir. A molts instituts i escoles, ja han començat a plantar-los i a regalar-los per fer paper (precisament el seu nom prové del llatí papyrus i aquest del grec πάπυρος) de papir, fins i tot la Teresa Devesa de l’Albéniz s’ha apuntat a aquesta papiromania i la seva flor ja ha tret tiges.

N.B.: Tot el meu agraïment i més a Ramon Pradas i a Josefet Fuentes sense ells no haguéssim aconseguit fer realitat l’experiment de fer papir. Si nosaltres ho hem aconseguit, vosaltres també. Esperem la vostra opinió i els resultats dels vostres tallers experimentals amb planta de papir sembrada, si pot ser, al mateix centre. Ja veieu que és possible!

39 thoughts on “Els nostres papirs a la VIII Magna Celebratio

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Part d’aquest apunt també s’ha publicat en agraïment a Ramon Prada a la revista Somnis de l’institut Premià.

 2. Eulàlia

  Felicitats a en Ramon i en Josefet!!! Sense ells, el taller de Ludus litterarius i Ludus grammaticus no s’haguéssin pogut fer amb el mateix èxit.

  Tot i que el monòton ritme del repicar en els papirs no eren precisament cap melodia d’Orfeu va sortir molt bé.

 3. Laia Bagà

  En Ramon Prada, sempre ha cuidat molt bé de les plantes del institut. Li agraden moltissim!
  És una sort que gracies a ell, veu poder tenir papirs per a la magna celebratio!

 4. bautista.noelia2011

  Salve!
  Vist aixó felicito a en Josefet i en Ramon que graciés a ells es van poder fer els papirs a la Magna Celebratio.

  Sembla mentida que graciés a aquestes plantes es puguin fer papirs de forma tant sencilla.

 5. Laia Sánchez i Rocío Molina

  Salve!!

  Molt bon treball Ramon! La veritat és que ha treballat molt en les plantes i van estar en un estat perfecte per a la Magna Celebratio i va sortir tot molt bé!!!
  Felicitats també per el video, ens ha agradat molt veure com han anat creixent fins a arribar a secar-se a la perfecció! Felicitats Ramon i Lida per el treball!

  Vale

 6. Hady Camra

  Salve!

  Jo vaig poder veure com feien el papir a la Magna Celebration però no m’agüés imaginat mai que vinguessin del nostre propi institut, i m’ha sorprès molt més que fins hi tot a l’estiu les estigues cuidant, i es pot dir que a valgut la pena, jo i moltíssimes persones més em pogut veure com feien el papir els antics romans.

  Vale!

 7. Miriam Pelegrina

  Salve!
  Com sempre el Ramon amb les seves plantes!
  Felicitats per la seva feina!
  M’ha sorpres molt com elaboraban el paper de papir!

 8. Andres

  Bona feina feta per el Ramon gracies per cuidar-nos el jardí del institut perquè sino aixo estaria fet caldo. Jo també vaig regar les plantes.

 9. cabronero.ruben1120

  Molt bona feina Ramon el papir de l’institut esta ben cuidad gracies al Ramon que les rega amb alguns alumnes pero as fet una bona feina

 10. Bryam

  Es incleiple com fan el papir.llo no sabia com es feia sabia qu es feia a egipte tambe agraÏ al Ramon per cuidar a les plantes de IPM.

 11. ardiles.victoria1020

  Salve!

  Quin esforç fa el Ramon dia a dia, i que poc li agraim, no? Està molt bé el treball que fa, i també feliçito als que van estar al taller de papirs de la Magna Celebratio, sembla un taller molt bó. Quina pena de no haber pogut anar!!

  Vale

 12. merce

  El Ramon sempre esta amb les seves plantes.Gracies a ell es pot fer papir a la magna.

 13. edgar navarro

  es una sort que el ramón cuidi les plantes per a la magna celebrato i aixi poder disfrutar de ella amb les activitats de papir! gracies ramón

 14. sanchez.joana2012

  Felicitats Ramon !
  Jo no sabia com es feia el papir, i aquet video m’ha deixat ven clar com es fa el papir.

 15. Zícora

  Salve.

  Moltes felicitats Ramon!. Tan sols veure aquest vídeo es nota a primera vista que li agrada molt regar les plantes. El paper de papir tampoc està gens malament.

  Vale.

 16. Uxue Avilés

  Salve!!
  Dissabte pel matí vaig assistir a la Magna Celebratio. Van haver problemes ja que va ploure i bastantes parades i tallers que estaven a l’aire lliure van haver de ser trasllatats a l’interior. Em va semblar una experiència única ja que allà vaig aprendre bastantes noves coses sobre la cultura que tenien els romans. Va estar molt bé poder veure representacions sobre el que feien els romans, com anaven vestits, espècies que ells utilitzaven per al menjar, els jocs que jugaven, també quins materials utilitzaven per construir. La Magna Celebratio estava repartida en dos llocs, jo vaig tenir la sort de poder-los veure tots. Inclús també vaig poder fer un dels tallers. El taller en el qual vaig participar va ser el d’escriure tal i com ho feien els romans és a dir el seu paper era el pergamí i la tinta que utilitzaven era el calamus ja que quan va venir en Josefet a l’institut jo no vaig poder fer el taller.

  http://blocs.xtec.cat/elfildelesclassiques/2012/04/12/taller-descriptura-amb-calamus-amb-josefet-fuentes/

  Felicito a en Josefet i en Ramon que amb la sevaa ajuda ens van permetre fer els papirs Magna Celebratio.
  Em va sorprende molt l’elaboració del papir i vaig tenir una oportunitat molt gran d’aprendre coses noves.

  Vale!!

 17. Chaima Anza

  Salve!

  Aquest article dedicat els papirs de la Magna Celbratio i sobre tot que el procès del papirs que no s’haguès portat, el Ramon, el meu estimat professor d’educació fisica. Un bon home, un professor excel·lent té un art en deixar-nos l’escola amb un ambient e flors i un jardi molt bonic. Un expert en la naturalesa, té un art esencial ha de ajudar a creixèr i cuidar a les flors. Com la seva profesió la de ser mestre, ensenyar cuidar i sobre tot estar satisfet del que fa.

  L’element essencial per els nens i nenes, joves, adults..) els papirs i d’altres coses. El papir que provenia del centre INS Premià de Mar. Un papir que guarnia el museu amb aquell to de color verd.I el bon aporfitament que va fe rel nostre estimat poressor, Ramon cuidant-les i tot.

  Em dirigeixo a vostè estimat professor Ramon, per dir-li que estic molt agraïda tan la meva classe, la Magna Celebratio per el suport que ens vas doanr alhora de cuidar i tallar i tot per les plnates de papir. I sobre tot per la teva efectuosa generosistat i ajuda.

 18. Victòria

  Salve!!
  Jo no ho avig veure com ho feien pero es ve u que en Ramon a fet un gran treball cuidant els papirs . Sempre cuida a les plantes de l´institut i les estima moltísim tant que trepitjen una etc s´enfada. És una cosa molt curiosa veure con feien el papir ja que no m´imaginaba com es feia.

 19. Marta Bautista

  Salve!!!

  En Ramon ha fet un treball extraordinari, sempre cuidant les seves plantes… Felicitats per la feina!!! 🙂

 20. Victor Barranco

  Salve!
  Jo per sort, vaig poder anar a la Magna a veure com feien el papir, i mai de la vida m’hagués imaginat que la planta amb la que jo jugava de petit a casa de la meva avia fos papir!!! Que fort!! Igual que gràcies al video m’he donat compte de que tenim papir al nostre institut!!
  Moltes gràcies a Ramon per cuidar les plantes del nostre institut, ja que si no ho fes ell, qui ho faria?
  Vale!!!!
  victor 😉

 21. Andrea Balart

  Salve! Hem de donar les gràcies al Ramón per cuidar tots aquell papirs que vam permetre fer els papirs en el taller de la Magna Celebratio. Per cert està molt bé aquest video ja que aclareix molt bé tots els passos per poder escriure amb papir.
  Vale!

 22. lario.paula0920

  salve
  sabia que el Ramón li agradava i cuidava molt bé les plantes de l’institut però mai m’havia donat conte de que hi havien papirs!! gràcies al Ramon vem tenir papir a la Magna celebratio

  vale

 23. irina

  hem de donar les gràcies al Ramón per proporcionar-nos aquestes magnifiques plantes de papirs, que van ser una eina molt important en temps dels romans per escriure i també van ser-hi a la magna, tot i que jo no hi vaig ser. ÉS molt xulo aquest video, amb els passos per escriure amb calamus.

 24. Erik Martins

  Salve!

  Jo no m’havia adonat dels papirs, pero pel que veig al video el Ramon les ha cuidat de maravella i s’ha d’agraïr!!

  😀

 25. joan

  es una sort que tinguem a en ramon es bon tiu i assobre s’asforsa per aixo….. felicitats reimonn

 26. Andrea Ocaña

  Salve!

  L’any passat vaig anar per primer cop a la “Magna celebratio´´ i vaig tenir una oportunitat de poder ajudar a l’elaboració del papir, després d’una estona estava molt cansada ja que és una tasca molt continua i una mica difícil perquè s’ha de tenir molta cura, però encara és una mica difícil l’experiència va ser molt enriquidora perquè vaig aprendre molt.

  Vale!

 27. Margalida Capellà Soler Post author

  Quina llàstima, Andrea, que enguany no es farà el taller de papirs!

 28. Rebeca Barroso

  Salve!!!!

  Moltes felicitats per aquesta feina!!! Sincerament mai m’havia adonat dels papirs, perè considero que el Ramon ha cuidat molt bé i amb molta cura de les plantes.

 29. Pingback: Visitant la Magna Celebratio | Aracne fila i fila

 30. Pingback: Reconstrucció històrica | Entrevista a Teresa Devesa i Jordi Rincón

 31. Pingback: La IX Magna Celebratio t’espera a Badalona! | El Fil de les Clàssiques

 32. Pingback: Reconstruint les lletres gregues a la romana | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *