Qui dubta a hores d’ara de la vigència dels clàssics i de la necessitat de llegir-los en profunditat? L’editorial Teide acaba de publicar en català i en castellà una adaptació juvenil que no us decebrà: L’ase d’or d’Apuleu. Es tracta d’un dels exemples més clars de novel·la romana (en el fons, un compendi de narracions de ficció que tenia la finalitat de fer passar una bona estona al lector i de divertir-lo, sense objectius més profunds). En aquest sentit, aquest gènere que va sortir tard en la literatura llatina, al segle I dC, tractava alguns temes clàssics (amorosos, eròtics, les aventures i els viatges) que són ben presents al llibre d’Apuleu i a l’adaptació de Xavier Serrahima, finalista ex aequo del I premi d’Adaptació Literària de la Biblioteca Teide, atorgat a Barcelona el 15 d’abril de 2010.
La major part de la història explica el que passa a Luci durant la seva vida d’ase, per no trencar aquest fil argumental, en què diverses històries s’entrellacen i es desenvolupen una dintre d’una altra, com solia passar en les faules milèsies, i Apuleu des del primer moment diu que la seva ho és, s’ha optat en aquesta adaptació per no interrompre cap de les històries amb les narracions que corresponen als relats suplementaris que expliquen alguns dels seus protagonistes: cada narració comença i acaba sense interrupcions. Així s’evita un greu risc que presenta en certs moments la novel.la original: dubtar sobre quina és la història que s’està llegint. També s’ha separat cadascuna de les narracions amb un títol; s’ha escrit en temps present la història principal o nexe conductor de l’obra (la metamorfosi i vida de Luci) i en temps pretèrit les narracions intercalades o secundàries. Així s’evita la possibilitat de confondre l’una amb les altres. També s’ha separat i destacat especialment la història de Psique i Cupido, amb diferència la més coneguda i difosa de tot l’Ase d’or.
S’ha prescindit, en combinar els tres criteris anteriors, dels límits estrictes de la tradicional distribució dels onze llibres de l’obra. S’ha cregut convenient mantenir la divisió en onze llibres, però sense forçar que es corresponguin, necessàriament, amb la distribució convencional. S’ha simplificat el rebuscat i artificiós llenguatge, dominat per la retòrica, del gust dels escriptors de l’època però pesat per als lectors del segle XXI.
He tingut el plaer de prologar aquesta edició, d’introduir-hi les notes a peu de pàgina i de fer-ne la guia de lectura, amb força activitats TIC. Així mateix, l’obra es completa amb un seguit d’il·lustracions fetes per Carles Abat i amb mapes il·lustratius de la Grècia d’Apuleu i de l’Imperi romà.
Tot plegat Teide us posa a les mans una novel·la romana, l’única que ens ha arribat juntament amb el Satiricó de Petroni, en què hi trobareu una pila d’aventures i bones dòsis de fantasia. Gaudiu de la lectura!
N.B.: Esperem que aviat pugui venir al nostre centre Xavier Serrahima.
Salve!
Tinc ganes de poder llegir aquest llibre,tam com has dit a veure si arriba al nostre centre !!
Ave!
Salve a tothom!
Aquest llibre m’ha semblat molt interresant i també m’ha donat una bona impressió els dibuixos de la tapa dle llibre!!He buscat informació,poca cosa,pero sé que si el tinquessim el nostrre centre,estaria a les nostres mans!!
Tots els del centre els agradaria,perquè es un bon llibre!!
Lida quant el tinguem en el centre,avisam!!!
Serà un honor llegir-me aquest llibre,amb els altres llibres que m’he llegit!!
I aqui ús deixo una frase:
El llibre es un bon amic dle èsser humà,perquè li fa veure coss boniques i saber més coses de la seva vida ….
Salve Lida! 😉
Aquest llibre, m’ha semblat fantàstic, i espero poder-lo llegir el més ràpid possible.
Vale Lida 🙂
Victor 😉
Salve!!
Penso que es un llibre molt entretingut per el que he llegit. Espero poder-lo llegir algún dia.
Vale!!
Salve!!
oi, oi quin llibre com l’he disfrutat, està molt bé i me rigut d’una manera… Jo el llibre realment el recomano a tothom que vulgui llegir històries ben divertides xD.
L’unic fallo que l’he trobat es que alguns capítols s’han fet pesats.
Vale!!!
Lucia, podries indicar-ne el motiu: manca d’interès, llenguatge inapropiat, història repetitiva…
Salve!
Doncs a mi m’ha semblat un llibre bastant divertit de llegir, encara que algunes històries(des de el meu punt de vista) s’han fet molt llargues.
Costa molt començar a llegir-lo però quan has llegit unes quantes pagines ja no pots parar de llegir-les fins que s’acaben, es bastant entretingut, tret d’algunes històries.
SALVE!!
L’ase d’or, un gran llibre.
Al principi quan vaig començar a llegir-lo em semblava un rotllo però poc a poc a mesura que passava de pàgina m’hagradava més i més.
És un llibre bastant divertit, amb moltes historietes diferents. És un llibre que a mesura que el vas llegint, et sorpren.
M’agradat molt el llibre perque en mig de la historia hi han mites que alguns no sabia i d’altres que si i llavors m’agradaba llegir algo que ja entenia, havia moments que no entenia pero despres segin llegir ho tornaba agafar.
Una moraleja esque el pobre Luci per la seva curiositat es va tornar en un ase i aixo ens diu que mes val no corre cap rics en cap situacio MOLT BONA ELECCIÒ MARGA PEL LLIBRE al principi pensaba que seria un toston pero despres m’agradat força.
VALE!
Gene, celebro que t’hagi agradat! Ja us vaig dir que les primeres pàgines costen, però que després us agradaria.
Ja he acabat el llibre i m’ha agradat molt, el llibre tenia una mica de tot: bruxeria, amor, erotisme, mitologia..
El llibre nes diu que no hem de ser tant curiosos ja que això ens pot portar problemes.
Salve! Quan vaig començar aquest llibre, sincerament al principi no em va agradar ja que el vocabulari encara que era força entenedor no era modern i per tant es feia una mica pesat de llegir. Però per altre banda, quan vaig seguir llegint el llibre em va començar a agradar, moltes de les històries eren molt interessants i més que un llibre de mitologia semblava un llibre d’aventures i per tant, es feia divertit de llegir.
També m’he adonat que molts dels personatges de les històries es caracteritzaven per ser malvats i cruels.
Una de les històries que més m’ha agradat és la de Psique i Cupido ja que es molt interessant i ens dóna a conéixer que per molt que la mare de Cupido no volgués que ho fés, i per molt que Psique el traís mirant-lo, ell s’enamora de Psique i per tant ho deixa tot.
En resum, m’ha semblat un llibre força interessant.
Vale!
Bonum diem !!
El motiu de que alguns capitols fossin peasats va ser era que feien el capítol massa pesant ja que per mi hi havia coses que es podrien estalviar com quan comença la història de cupido el coprincipi no em va agradar era molt pesat però ja després se’m va tornar molt interessant.
Valete!!
M’encantaria poder llegir l’ase d’or, i poder-ne fer una crítica també. A veure si me’l pots fer arribar d’alguna manera Lida!
Demà mateix te’l porto, Laura!
Salve!
Crec que pot ser un llibre molt entretingut de llegir, per el que he llegit i el que se d’ell.
Vale!
Salveee!!!. 🙂
En la meva opinió, per el que he pogut llegir, crec que podrie arribar a ser un llibre molt divertit. Crec que m’hal llegiré una mica.
Fins aviat. 🙂
Salve!
Aquest llibre te molt bona pinta. M’agradaria molt llegir-lo, sembla interessant.
Vale!
Salve Lida!
Jo encara no m’he acabat de ellegir el llibre, pero de moment es bastant interesant.. i sem esta fent molt facil de llegir.
vale!
És una bona idea poder recuperar una obra que ens mostra la vertadera essència de la novel·la llatina.
Les novel·les actuals mantenen els temes que els romans ja tractaven en elles: amor, aventures…
Ave!
Em sembla que pràcticament tothom està d’acord en que l’Ase dor és un llibre que costa moltíssim agafar-lo però al final està bé. Algunes històries es fan una mica pesades perquè són molt llargues, i si no te’l llegeixes tot d’una tirada és bastant fàcil perdre l’argument de la història principal de Luci, però en general, trobo que és interessant.
Vale! 😀
Coincideixo amb els meus companys en el fet de que primerament lAse d’or es fa una mica pesat, a causa del seu vocabulari entenedor però una mica antic.
A mesura que vas abançant en la lectura, es va fent cada cop més interessant i tens més ganes d’anar llegint les històries de bruixeria que conté. Personalment la història que més m’ha agradat és la de Pisque i Cupido ja que trobo que és molt bonica i que ens intenta dir que l’amor no té barreres i ho pot superar tot.
Generalment el llibre m’ha agradat força.
salve!
penso que aquest llibre és molt complert ja que tracta molts temes. El que m’ha agradat del llibre és la part diveritda, i també les històries mitològiques.M’he adonat que el llibre tractava molt el tema de l’adulteri. I molts personatges practicaven la bruixeria. Però en definitiva aquest llibre m’ha agradat molt.
Salve!
Personalment el llibre “L’ase d’or” m’ha semblat un llibre bastant interessant i entretingut de llegir, encara que haig de reconeixe que quan el vaig començar el trobava avorrit i se’m feia cansat llegir-lo pel fet del vocabulari que utilitza.
Salve!
El llibre no està malament, el que no m’agradat es que t’explica una historia i no la acaben, i comença a explicarte un altre, això no m’agrada perque sino em lio amb les histories. El llibre en general no està malament.
Salve! la meva opinió… En general hauria de dir que és molt maco, divertit… però esque no seria la veritat! Hi ha parts si, que són gracioses, pero personalment, se m’ha fet bastant pesat i esque es molt liat! Hi ha parts que encara no he acabat d’entendre, però hi ha històries que sincerament si que m’han agradat, i molt. Com la de Cupido. A mesura que vas llegint, també pots arribar a diferents conclusions, com per exemple que en aquells temps eren mol extremistes, o creien moltissim amb la màgia. Dix extremistes perquè per un petit detall, ja mataven al personatge.
A part de tot això, el tema de que surtin déus, com Júpiter, Venus, Fortuna… Ho trobo bastant maco. és a dir, m’agrada que surtin déus, i hi hagi fe en que realment existeixin aquests déus. Però com ja he dit, eren altres temps.
Vale! 🙂
Salve! 🙂
Personalment aquest llibre a mi no m’ha agradat gaire, penso que la història principal d’en Luci es va perdent amb l’explicació de les diferents històries, que per altra banda algunes d’elles m’han semblat interesants. Per exemple la història de Psique i Cupido m’ha agradat molt, crec que és la que més m’ha agradat, sobretot el final de la història i el personatge de Psique. Molt bonica!
Crec sincerament que és una llibre bastant pessat per llegir, encara que les similituds que té amb altres contes o pel·lícules és interesant.
Vale!
Salve!
Encara no e llegit L’ase d’or però tothom m’ha dit que era un llibre molt interesant sobre els clàssics.
Per la ullada que li e donat, te moltes il·lustracions que faciliten la comprensió del llibre i també e vist que hi ha vocabulari variat.
Salve!!
Aquest llibre m’ha semblat molt aburrit! No m’agradat gens!!
Tot i que he acabat de llegir-lo sencer, no he entes molts capitols del llibre!
Però hi han capitols que si que m’han agradat!
Salve!
Aquest llibre el puc valorar amb molts adjectius, el trobo interessant, en bastants moments del llibre, però en alguns fragments puntuals una mica pesat. També el trobo divertit, i romàntic, però també violent.
Estic d’acord amb els meus compannys, al principi costa introduirte i entendre la història i el que passa, pero mica en mica que et vas introduint ho entens, i en bastants moments t’hi poses dins.
Les històries que més m’han agradat han estat l’història del amant i la bóta, o de l’amant i les sandalies, les trobo divertides, i entretingudes, però també m’ha apassionat la història de Psique i Cupido, on explica que l’amor té força suficient per fer-te feliç.
M’ha agradat aquest llibre.
Vale!
Salve!
Bé, com ja he dit en el meu comentari anterior m’ha semblat un llibre bastant divertit de llegir, encara que algunes històries(des de el meu punt de vista) s’han fet molt llargues.
Com ja han dit quasi tots els meus companys, costa molt començar a llegir-lo però quan has llegit unes quantes pagines ja no pots parar de llegir-les fins que s’acaben, es bastant entretingut, tret d’algunes històries.
Una de les històries que més m’ha agradat ha estat la de Psique i Cupido, trobo que es una historia molt romàntica, i molt bonica. Mentre vas llegint te’n adones de lo important que es l’amor, trenca barreres molt grans, com podem veure aquí. També veiem que la curiositat a vegades es dolenta, encara que aquí tingui un final feliç, moltes vegades per la curiositat perdem coses molt importants. També podem veure que amb l’actitud de la mare de Cupido, Venus no se’n va a ningun lloc, perquè al final encara que ella no ho volgués acaba sortint tot bé. Perquè posar tants obstacles a l’amor quan al final acabes perdonant a Psique, l’estimada del teu fill? Al final va sortir tot bé, que es el que compta suposo.
Algunes històries com la de “L’amant i la bóta” no m’han agradat gens, ja que el pobre home s’esforça en portar diners a casa, perquè la seva dona pugui menjar i viure tots dos mitjanament bé, y la desagraïda de la seva muller va i li posa les banyes, i a sobre l’enganya…Penso que no es pot ser mes odiosa i més malèvola..
Però en resum, el llibre m’ha agradat bastant, el trobo molt interesant.
Salve!:D
Malgrat veig que tothom qualifica el llibre de pesat o avorrit, a mi m’ha agradat molt. Al principi sí que em hi vaig perdre el fil bastants vegades, però quan ja portava un par de pàgines llegides em va semblar interessant. Les històries que entrellaça amb els que al Luci li passa, m’han semblat molt divertides de llegir i a més, crec que és un bon llibre per aquesta matèria, ja que et situa molt en aquella època, tant amb la parla com amb els fets i les mentalitats. Sí que és difícil d’entendre moltes maneres de pensar d’alguns personatges; uns són massa innocents, com em va semblar la Psique, i altres són massa dolents i enverinats.
Vale:D
A mi la veritat que cuan vaix veure que a cada paraula que hi posava un número, abaix hi posaba el significat, que no s’entenia molt per el vocabulari, vaig pensar que seria moolt aburrit. Després la veritat esque vaix anar cambiant de pensament, no és dels llibres que més m’agradin, la veritat, però bueno tenia una idea del llibre cuan vaix começar a llegirlo, de cuan el vaix acabar :D! Al final va ser fins i tot divertit, hi havia cada cosa com cuan el marit es fica dins la bota i mentres ell mira dins de la bota, la dona ajupida amb l’amant.. bueno ja sabeu si ho heu llegit hahah! Semblaba tot conya de vegades, moltes infidelitats.
A mi al final em va agradar!
vale!!!!
No et perdis L’ase d’or en promoció; ni Us han robat mai el cor? El que pot passar després d’un sopar d’empresa
Un final alternatiu i totes les Propostes de lectura dels alumnes de llatí de 4t a Aracne fila i fila.
Salve!!
Aquest llibre m’ha semblat molt aburrit! No m’agradat molt!
Tot i que he acabat de llegir-lo sencer, no he entes molts capitols del llibre!
Però hi han capítols que si que m’han agradat, com la de Psique i Cupido.
Salve!
Aquest llibre esta bé per`pal meu gust és molt lent 🙁
Valee!
Salve Lida!
Aquest llibre esta bé pero hi havien moltes coses que no sabia que significaven.
Carlos, potser has tingut dificultat amb el llenguatge? Amb el contingut? … A classe en parlarem.
Salve 🙂 !
El llibre de “L’ase d’Or”, al principi em semblava molt aburrit, i la història avançava molt lentament, i això feia que no tingués gaires ganes de llegir-me’l.
Però després a mida que continuava llegint, i que hi havien més histories em va anar agradant més, tot i que crec que hi ha retrospeccions en el temps que són difícils d’entendre perquè no t’indica quan parla d’una història pasada. Encara que en general ha estat mes o menys bé.
VALE 😀
Aquest llibre m’agradat tot i que al principi es feia bastant pesat de llegir. Havia moments que no entenia pero després segin llegir si que ho entenia.
Salve Lida!
Tinc que reconeixer que al principi em va costar molt comencar a llegir-lo, ja que bueno.. depen com comencen em motivo o no. i tinc que reconeixer que amb aquest llibre em va costar una mica.. pero amb una micona d’empeny mel mvaig acabar llegint, i val molt la pena, m’ha acabat agradant molt i he apres bastantes coses que avans no tenia ni idea.
vaaaale!
Salve!
tal com molts companys han dit, el llibre es fa una mica pesat al principi pe`ro també enganxa cuan arribes a la segona historia mes o menys. El llibre es molt interesan i molt divertit la veritat que el finall es un pel fluix per al meu gustpero en general m’ha agradat molt!
El llibre n’hi havien coses que no m’enterava molt però quan t’ho vas llegint vas entenent una mica la historia,hi ha de tot.
L’ase d’or és un llibre que per gent de la nostra edat no interessa gaire a primera vista, i més quan co estàs acostumat a aquest vocabulari al que no estem acostumats. Però un cop començes a llegir, el llibre t’enganxa, intercalant històries en el mig de l’història principal, i sobretot amb emocio per saber quina desgràcia li pasara a en Luci, etc…. En resum, que un cop començes a llegir t’enganxes!
Salve!!
La meva opinió sobre el llibre de l’ase d’or es molt bona. L’unic problema que le trobat ha sigut que al principi el llibre es fa una mica pesat,com suposo que els ha passat als meus companys. A mi em va començar a agradar mes a partir del capitol on el protagonista es transforma en un ase, a partir de aquest capitol em va semblar com un altre llibre, molt mes interessant. També al final em va sembla una mica fluix, pero la opinió en general es bona, em va agradar.
AVE!
a mi al principi el llibre no em cridava molt l’atenció però a mida que el vas llegint et va agradant més. al principi em va semblar molt aburrit i molt pesant (vaig pensar que no el podria ni acabar de llegir) pero després em vaig enganxar a ell fins a poder acabar-lo de llegir, en general està bé la lectura d’aquest llibre.
SALVEE !!!
Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » La història de Tlepòlem en còmic
Salve!
Sembla un llibre interessant encara que no m’he le llegit encara, ara m’arrepenteixo ja que és una mica tard per fer tots els treballs del llibre, pero crec que aquest estiu el llegiré jaja!
Vale 🙂
Pingback: Anònim
El burro parlante de Mérida
Rafael Álvarez, ‘El Brujo’, dirige y actúa en ‘El asno de oro’, de Lucio Apuleyo
La obra está plagada de aventuras, acción y relatos unos dentro de otros
http://cultura.elpais.com/cultura/2013/07/18/actualidad/1374173897_405427.html