Test Hispània romana PAU amb UMapper

Reprodueixo a continuació l’annex 2 de l’examen de selectivitat de llatí de Catalunya:

RELACIÓ DELS MONUMENTS ROMANS DE CATALUNYA I D’HISPÀNIA QUE CAL CONÈIXER.

Els pertanyents a les ciutats i territoris de Barcino (vid. Glossari i Google maps), Emporiae, Ilerda, Tarraco (Google Maps) i Emerita Augusta.

A més, quan escaigui, els estudiants hauran de poder esmentar, com a mínim, dos exemples concrets (de Catalunya o de la Península Ibèrica) de cadascun dels següents monuments (vid. annex 2 i vídeo de l’alumna Marta Molina): aqüeductes, vies, ponts, muralles, teatres, amfiteatres, circs, termes i temples. Només a tall d’exemple, trets els que ja formen part dels jaciments de les ciutats suara esmentades, adjuntem la llista següent:

 • Aqüeductes: Sant Jaume dels Domenys, Segòvia.
 • Vies: Augusta (ramal del Capsacosta), “de la Plata”.
 • Ponts: Martorell, Alcántara, Salamanca.
 • Muralles: Girona, Lugo, Astorga.
 • Teatres: Cartagena, Clúnia, Sagunt, Itàlica.
 • Amfiteatres: Itàlica, Segòbriga.
 • Circs: Toledo.
 • Termes: Badalona, Caldes de Montbui, Caldes de Malavella, Sant Boi de Llobregat.
 • Temples: Vic, Évora.

Hem fet un Google Maps d’Hispània romana amb vídeos, hem col·laborat amb aquest de Chiron, hem obert Google maps d’aqüeductes, vies, ponts, muralles, teatres, amfiteatres, circstermes i temples. Ara és el moment de comprovar si sabem localitzar en un mapa tots aquests monuments de les PAU de llatí.

32 thoughts on “Test Hispània romana PAU amb UMapper

 1. Coty

  Ave Lida!!
  Doncs m’ha agradat molt aquest joc, perquè no sols jugues sinó que aprens molt sobre geografia i monuments romans.
  S’asembla molt a un que hi ha al Facebook. S’anomena Geo Challenge, però en comptes de ser només per monuments romans és per monuments de tot el món, relacionar banderes i països i també la forma del país amb el seu nom.

 2. Carlos Rocamora

  Hola!
  És molt interessant un exercici com aquest, encara que la meva habilitat amb el ratolí es quedi curta per poder fer bé al 100% aquesta activitat ademes que a alguns ens falta pràctica en aixó de localitzar ciutats a un mapa d’Espanya.

  Tot i aixó m’ha agradat molt i ja he guardat la meva puntuació.

 3. Toni Moreno Baza

  Molt divertit, però també molt complicat!! Hi ha una gran quantitat de llocs que estan per la mateixa zona, i la veritat és que costa molt!
  Després de 3 intents… em planto amb un 60, que no està del tot malament… com a mínim està aprovat :-)!

 4. Iván Zapico Fernández

  Salve!

  Està molt bé aquesta aplicació, el primer intent he tret un 39% i el segon un 60% . Trobo que ajuda a l’aprenentatge de les construccions romanes a Hispània, a la vegada que fem llatí i història fem geografia. És una bona forma d’estudiar la localització dels monuments.

  Vale!

 5. Uxue Avilés

  Salve!!

  Està molt bé aquest joc!! He intentat jugar i al principi no m’ha sortit gaire bé però he anat millorant jajajaj!
  D’aquesta manera penso que és més fàcil d’aprendre i així ho podem situar visualment i això és molt millor segons el meu punt de vista. D’aquesta manera podem aprendre geografia i també diferents monuments romans.

  Vale!!

 6. Rocío Molina

  Salvete!!

  Quina bogeria de joc! He jugat la primera vegada i només he tret un 30%, no sabia com moure el mapa i tot es marcava sol!! Però al final he aconseguit controlar el mapa, el temps i les preguntes per aconseguir un 67%!! Situar restes romanes a totes les parts del nostre país i d’una manera ludíca és molt divertit! La veritat és que ara que he jugat a aquest joc sé moltes més restes de l’època romana que s’han trobat per tota Espanya.

  Intentaré a probar a veure si pujo la puntuació, si hi ha novetats tornaré a comentar aquest article!!

  Valete!

 7. Cristina Álvarez Barraca

  Salvete!

  Molt bona manera d’aprendre a situar monuments romans arreu d’Espanya i Catalunya!
  Ha estat entretingut, encara que hi ha poc temps per a situar-los en el mapa.
  Jugant a aquest joc, me n’he adonat que he visitat força monuments romans, com per exemple el pont del diable, també he anat a Barcino, a Tarraco, entre d’altres!
  També he descobert una cosa nova, que a Vic (ciutat on viu la meva familia) hi ha un temple romà! La pròxima vegada que hi vagi de visita, m’agradaria visitar-lo.

  Animeu-vos tots a jugar-hi!
  Valete!

 8. Cristina Álvarez Barraca

  Per cert!
  La primera vegada que he jugat he tret un 29% i ara, he tret un 35,8%.
  De mica en mica s’omple la pica:)

 9. Laia Sánchez Puerto

  Salve!
  jajajaj bé després de juhar un parell de cops hem anat millorant, com diu la Cris, de mica en mica s’omple la pica!

  Per altre banda, trobo que és una manera diferent i divertida d’aprendre més. M’agrdat molt!

  Vale!

 10. Hady Camara

  Salve!
  A mi també m’ha agradat bastant aquesta aplicació, l’he trobat divertida i entretinguda a l’hora d’aprendre, una manera diferent, encara que la primera vegada no m’ha sortit una puntuació massa bona però suposo que amb una mica de pràctica anirà millorant.

  Vale!

 11. Alba Arroyo

  Salve Lida!

  Trobo que està molt bé aquesta aplicació per saber a on estan situats tots els monuments d’Espanya i Catalunya.
  És una forma molt més divertida d’aprendre i d’estudiar les coses d’una manera més pràctica.
  Al principi m’ha costat una mica veure com es feia sevir, però al final li he agafat el “truqillo” i he anat pujant una miqueta la puntuació!

  Vale!

 12. Margalida Capellà Soler Post author

  M’alegra saber que finalment enguany us hàgiu també animat a localitzar els monuments de la Hispània Romana amb UMapper i que us hagi agradat. Em sembla, però, que no heu registrat la vostra partida i no n’ha quedat constància, tret de l’Iván! Haureu de tornar a jugar i clicar a “Save my Score”. Podeu fer el seguiment a “Top Scores”! La major puntuació registrada serà la nota al qualificador del Moodle. Bona sort!

 13. andreu.eric

  Tot es basa en el context de la Segona Guerra Púnica, quan Aníbal trenca el pacta de l’Ebre i assalta Saguntum. A partir d’allà comença un avanç per part d’Aníbal i el seu exercit per Catalunya, creuant els Pirineus i produint algunes derrotes a l’exercit romà.

  Uns 7 anys després, l’exercit romà va contraatacar tallant els subministraments de l’exercit cartaginès, obligant a aquests a retrocedir paulatinament en els territoris conquerits, ara en mans ja dels romans, com la nova Tarraco, originalment assentament i base militar romana.

  Finalment, i després d’anys de guerra, els romans,amb cap Publi Corneli Escipió Africà Majo, l’any 210 a.C., s’enfronta als cartaginesos amb les pròpies tàctiques del exercit enemic. Ja despés d’intenses batalles, Magó es rendí a Roma. Posteriorment va instal·lar-hi una guarnició. Dues altres grans victòries de la República romana contra els cartaginesos foren les de Baecula el 208 aC, i la d’Ilipa el 207 aC.

  A partir d’aquí, els romans varen començar a establir assentaments a tota la península hispànica, amb ciutats importants com Tarraco, i a conviure amb la població indígena i a fer arrels tant fortes que han arribat fins els nostres dies, com la llengua, la dieta, i moltes costums.

 14. balart-irina1120

  Salve!!

  Jo us parlaré d’Emerita Augusta:
  A l’entorn de l’any 25 a.C. August va fundar la colònia d’Emèrita Augusta -l’actual Mérida, a Extremadura- a la província de Lusitània, amb l’objectiu principal d’assentar els legionaris més veterans de les guerres contra els càntabres i els àsturs. La seva ubicació en una vall favorable per travessar el riu Guadiana i punt de trobada entre dues vies principals la convertia en nus de comunicacions de tot l’occident de la península Ibèrica. A més, El territori era ric en recursos naturals: matèries primeres, terra per al cultiu, boscos i aigua. Capital de la província Lusitània des del 15 a.C., Emèrita es va transformar durant els segles I i II d.C. en una esplèndida ciutat monumental, amb tots els edificis, espais i serveis propis d’una gran urbs romana.

  La colònia va ser anomenada “Colònia Emerita Augusta”. Un altre fet important, va ser que entre el s. III i el s. IV la ciutat va experimentar un renovat desenvolupament gràcies a la reforma administrativa de Dioclecià, que la va convertir a la capital de la Diòcesi de les Hispànies i en una de les ciutats més importants del món romà. Ademés, va tenir l’estatus de colònia amb un clar component militar i un caràcter propagandístic del territori. La ciutat, que ocupava una extensió de 80 hectàrees, s’estructura dins d’un perimetre enmurellat amb torres semicirculars: té quatre portes principals al s extrems del cardo maximus i del decumanus maximus; el carrers presenten una quadrícula ortogonal i a sota hi ha el clavegueram; tenia dos aqüeductes i dos fòrums. Tenien un temple dedicat al culte imperial, anomenat “Temple de Diana”. A més, comptaven amb un teatre i un amfiteatre situats a inframurs i un circ, situat també fora de les muralles per les seves dimensions.

  Pel que fa a les restes que es conserven, dins el clos enmurellat es conserven les restes d’un teatre, amfiteatre, un temple, algunes cases senyorials, un arc d’accès al fòrum “l’arc de Trajà” i les muralles. A fora hi ha restes del circ, dels tres aqüeductes, de la necròpolis i d’un pont que està sobre el riu Guadina.

 15. Andrea Balart

  Salve!

  Entorn de l’any 25 a.C. August va fundar la colònia d’Emèrita Augusta -l’actual Mérida, a Extremadura- i va ser capital de la província de Lusitània.

  Es va fundar amb l’objectiu principal d’assentar els legionaris més veterans de les guerres contra els càntabres i els àsturs. La seva ubicació en una vall favorable per travessar el riu Guadiana i punt de trobada entre dues vies principals la convertia en nus de comunicacions de tot l’occident de la península Ibèrica.

  La ciutat, que ocupava une 80 hectàrees estava enmurallada per unes torres semicirculars i tenia quatre portes als extrems del cardo maximus i el decumanus maximus. La ciutat era ortogonal.

  Emèrita disposava de dos fòrums, un per a la ciutat i l’altre per a la província. Del fòrum municipal es pot veure part del pòrtic dedicat al culte imperial i conegut amb el nom de Temple de Diana. Del fòrum provincial es troben la porta que el comunicava amb el fòrum municipal, anomenada Arc deTrajà, i restes del temple, també de culte imperial. El teatre i l’amfiteatre formen un conjunt construït segons un únic projecte i sobre el mateix turó , sobre el qual recolzen les seves respectives graderies. El teatre és l’edifici més ben conservat i més grandiós de Mérida.

  El circ va ser construït fora muralla, al fons d’una vall en el pendent de la qual es recolza un dels costats de la graderia, amb capacitat per a uns 30.000 espectadors. Es conserven restes dels aqüeductesque transportaven aigua a la ciutat, alguns corresponents a galeries subterrànies i d’altres a canalitzacions elevades, com el més conegut, l’anomenat Acueducto de los Milagros.

  Encara és possible contemplar restes d’alguns carrers i de diversesdomus. D’aquestes les més notables són les anomenades Casa de l’Amfiteatre i Casa del Mitreu, A més, també es conserva una gran necrópolis, així com el pont sobre el Guadiana que ha estat restaurat en nombroses ocasions.

 16. Andrea Balart

  Salve!

  Tàrraco (Tarragona) va ser fundada l’any 218 a.C per la Segona Guerra Púnica, Emporion (Empúries) va ser fundada el s.I aC, Ilerda ( Lleida) entre el s II-I aC i Bàrcino (Barcelona) al s I aC. Bàrcino i Tàrraco van tenir l’estatus de colònia, i Ilerda i Emporion de municipi. La ciutat més important va ser Tàrraco, ja que va ser una de les principals ciutats d’Hispània i capital de la província romana Hispania Citerior o Hispania Tarraconensis. La ciutat que va ser escenari d’una guerra civil va ser Ilerda, entre les tropes de Juli Cèsar i Gneu Pompeu que va tenir lloc el 50 aC, en la que els pompeians finalment van oferir la seva rendició, Cèsar l’acceptà i imposà com a única condició la dissolució de l’exèrcit. A Empúries hi ha restes d’amfiteatre, de temples i de muralles; A Bàrcino de temples, aqüeductes i de muralles; a Ilerda no hi ha restes i a Tàrraco hi ha restes d’amfiteatre, de teatre, de temples, d’aqüeductes i de muralles.

 17. irina

  Salve!!
  En el joc he tret una puntuació de 77.587, m’ha agradat força però hi havien algunes que m’han costat.

  Pel que fa a la època de fundació, Empúries va ser fundada al 575 a. C pels grecs que la van declarar colònia seva. Tot i així, els romans la van conquerir al 218 a.C quan les tropes de Escipió, de l’exèrcit romà, van entrar a la Península Ibèrica per evitar l’avanç de les tropes cartagineses. Tàrraco també va ser fundada en aquesta mateixa data, Ilerda va ser fundada a finals del segle II a.C, mentre que Bàrcino a finals del segle I a.C.
  Per altre banda, Empúries i Lleida van tenir estatus de municipi, en canvi Bàrcino i Tàrraco van tenir l’estatus de colònia. Un altre aspecte important és que Tàrraco va ser el nucli urbà més important del territori català; Ilerda va ser escenari d’una guerra a l’any 49 a.C entre Juli Cèsar i els partidaris de Pompeu, que va acabar amb victòria de Cèsar.

  Finalment, hi ha restes d’amfiteatres a Tàrraco i a Empúries; teatre a Tàrraco; temples a Empúries, Bàrcino i Tàrraco; aqüeductes a Tàrraco i a Bàrcino i muralles a Empúries, Tàrraco i Bàrcino.

 18. Laia Bagà Espinosa

  Exercici d’exposició d’un tema de literatura o de civilització romanes de l’exàmen de les PAU del setembre de 2010/2011.

  A Catalunya, els romans van fundar o colonitzar quatre ciutats importants: Emporion, Barcino, Tarraco i Ilerda. Feu un comentari, en quinze línies com a mínim centrant-vos en els aspectes següents: època de fundació o primer contacte amb els romans; especifiqueu quines van tenir estatus de colònia i quines de municipi; digueu quina ciutat va ser la més important i per què; identifiqueu la ciutat que va ser escenari d’una guerra civil entre els romans, quan va succeir aquest fet i qui en van ser els protagonistes, i esmenteu en quines d’aquestes ciutats hi ha restes d’amfiteatre, de teatre, de temples, d’aqüeducte i de muralles.

  Empúries i Ilerda van tenir estatus de municipi; en canvi, Bàrcino i Tàrraco van tenir l’estatus de colònia.
  Tàrraco va ser fundada l’any 218 aC, amb motiu de la segona guerra púnica contra Aníbal; a Empúries hi van desembarcar el romans el mateix any, però la ciutat romana no va ser fundada fins a començament del s. I aC.
  Lleida fou fundada entre finals del s. II aC i començament del s. I aC, i Bàrcino, els darrers anys del s. I aC.
  Tàrraco va ser el nucli urbà més important de tot el territori català, ja que va ser capital de la província de la Hispània Citerior.
  Ilerda va ser escenari d’una batalla de la guerra civil entre Cèsar i els partidaris Pompeu esdevinguda l’any 49 aC, que va acabar amb la victòria de Cèsar.
  Hi ha constància de l’existència d’amfiteatre a Tàrraco i Empúries; teatre, només n’hi havia a Tàrraco; de temples en queden restes a Empúries (Capitoli), Bàrcino (August) i Tàrraco; d’aqüeductes, n’hi ha restes a Tàrraco i a Bàrcino i de muralles en queden restes a Empúries, Tàrraco i Bàrcino.

 19. berjano.cris

  Salve 🙂
  Aqui deixo un comentari sobre l’activitat 3 d’un exàmen de les PAU de l’any 2009/2010

  Exercici de llengua, literatura o civilització romanes –

  a) Va rebre el nom de Colonia Iulia Augusta Fauentia Paterna.
  b) Estava situada en el territori de la tribu ibera dels indigets.
  c) Va rebre el nom de Colonia Iulia Vrbs Triumphalis.
  d) Estava situada en el territori de la tribu ibera dels laietans o lacetans.
  e) Fou el centre d’una rebel·lió contra els romans protagonitzada per Indíbil i Mandoni.
  f) Era travessada pel riu Sicoris.
  g) L’emperador August hi va fer estada diverses vegades.
  h) L’any 195 aC Marc Cató hi va desembarcar per sufocar una revolta indígena.

  Les respostes són:

  a. Bàrcino
  b. Empúries
  c. Tàrraco
  d. Bàrcino
  e. Ilerda
  f. Ilerda
  g. Tarraco
  h. Empúries.

 20. Xènia Serra

  Salve!
  He fet el test de UMapper i es bastant entretingut encara que difícil, sobretot les zones de fora de Catalunya. Encara que el test té una dificultats bastant alta si no es sap gairabé res de la geografia de la Península Ibèrica, es bastant divertit fer-lo a més a més de que ajuda a aprendre’s el lloc on es troben els monuments romans. En el test he tret 132.231!!

 21. Cristina Berjano

  Salve:)
  El test era un mica complicat per les zones que es trobaven fora de Catalunya. La meva puntuació ha sigut de 90795 un 50,4%.

 22. Arnau Lario

  Avete omnes!
  He jugat i he tret un 76%, força bé tenint en compte que és molt difícil encertar la localització exacta. Pel que fa als monuments, no en coneixia alguns, com l’aqüeducte de Sant Jaume dels Domenys o l’amfiteatre de Segòbriga. Ja veig que tocarà estudiar per les PAU…
  Bona idea aquest joc del mapa, no el coneixia!

 23. Alina Roman

  M’ha agradat molt el joc és una manera d’aprendre els llocs i monuments encara que és bastant dificil i la meva puntuació ha estat 80806!!

 24. Judit Giménez

  He tret una puntuació màxima de 88.2% despres de jugar unes quantes vegades. Hi ha alguns monuments que no coneixia com ara l’aqüeducte de Sant Jaume dels Domenys o les termes de Badalona. Cal dir que trobo que aquest joc és una bona eina d’aprenentatge i és realment útil per memoritzar. Espero que juguem a aquest tipus de jocs més sovint, que fa goig treballar aixi!

 25. Xènia Sánchez

  Salve!
  Crec que la idea de fer-no’s participar en aquest joc ha sigut molt acertada! La meva puntuació ha sigut 122322pts .
  He trobat dificultats per les zones que es troben fora de Catalunya, que a l’hora d’haver d’arrosegar el mapa i apart de què perds temps havies de cercar noms que poc et sonaven….
  Però tot i això ha sigut una activitat molt divertida i didàctica.
  Vale!

 26. Maryam Alaoui

  Salve!!

  És un joc molt didàctic, ja que aprens una mica de geografia i a part també els diferents monuments. Sí és cert que és molt complicat i el temps posa un mica dels nervis. La meva puntuació ha sigut 82143.

  Vale 🙂

 27. Rebeca Barroso

  Salve!!!

  Considero que és un joc força útil, ja que és una manera d’aprendre divertida, diferent i sobretot educativa, ja que ens ajuda a recordar on se situen a Hispània romana els diferents aqüeductes, vies, muralles, ponts, teatres, …
  Jo he tret una puntuació de 53.7%, he trobat bastants dificultats però considero que ens anirà molt bé per a estudiar.

 28. Mireia Gil Tutusaus

  Salve!

  Ha sigut una forma divertida d’aprendre on és situen aquestes parts importants de romà, les quals no coneixia totes. Coneixia Tàrraco i el pont del diable, ja que l’any passat vam estar d’excursió allà. La meva puntuació ha sigut baixa un 38,8.

 29. Roser

  Salue!
  Aquesta activitat és molt dinàmica per a saber situar els monuments més importants de l’època romana. Encara que al principi m’ha semblat bastant difícil, després de repetir-la algunes vegades m’ha quedat més clar. La meva nota en aquesta activitat ha sigut d’un 54.1%.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *