17 D: Museu de Badalona 3.400m.

Avui, dia de les Saturnàlia, nosaltres visitarem Bàrcino; però encara hi ha un esdeveniment ben important és el dia de la inauguració de l’ampliació del Museu de Badalona i de la nova museografia de les Termes i del Decumanus.

A les 17.30 hores, a la sala d’actes del Museu de Badalona (plaça de l’Assemblea de Catalunya, 1) tindrà lloc l’acte de cloenda de Badalona 2010 Capital de la Cultura Catalana i  a  les 18.30 hores s’inaugurarà l’ampliació del Museu de Badalona i la nova museografia de les Termes i el Decumanus.

Durant la cloenda es projectarà un vídeo, produït per Badalona Comunicació, que resumeix alguns dels actes més importants celebrats a la ciutat durant aquest 2010. També hi haurà una actuació musical en què s’escoltaran dues peces de quintet de corda: “La sardana Badalona 2010″, composada expressament per l’ocasió per Salvador Brotons “Bétulo”, una obra simfònica de Miquel Arrué, amb arranjament per a quintet de corda:

 • “La sardana Badalona 2010″, composada expressament per l’ocasió per Salvador Brotons.
 • “Bétulo”, una obra simfònica de Miquel Arrué, amb arranjament per a quintet de corda.

Un cop finalitzi la cloenda oficial, s’iniciarà l’acte d’inauguració de l’ampliació del Museu de Badalona i de la nova museografia de les Termes i el Decumanus. Després de visionar un vídeo que mostra l’evolució de les obres fetes, l’alcalde de Badalona i la resta d’autoritats faran una visita a les Termes i el Decumanus.

A continuació, els ciutadans que assisteixin a l’acte també podran realitzar el mateix itinerari que els permetrà visitar en un sol espai el conjunt de les Termes romanes i la zona del Decumanus, situada a l’entorn del que era el fòrum de Baetulo. Es tracta d’un jaciment arqueològic de 3.400 metres quadrats, una de les superfícies de restes cobertes més gran de Catalunya.

El Museu de Badalona reobrirà aquest proper divendres les seves portes després de més de mig any d’estar tancat per portar a terme la darrera fase de les obres de renovació i ampliació que es van iniciar el 2008.

El recorregut per les restes, adaptat a tots els públics, està concebut com una immersió dins de la ciutat romana, potenciada per una il•luminació escenogràfica i espectacular, la incorporació d’ambientacions de reconstrucció històrica, la irrupció d’elements sonors i l’adopció d’un sistema de textos breus i complementats amb il•lustracions. Es tracta, en definitiva, de fer comprensible el món romà a través de l’experimentació de sensacions. L’exposició permanent “Baetulo ciutat romana”, també situada al subsòl, presenta nombroses peces que fins ara no s’havien mostrat mai al públic. També incorpora algunes reconstruccions veritablement espectaculars, així com un audiovisual sobre Baetulo i el seu territori, realitzat amb els mitjans tecnològics d’última generació.

En el decurs del Fòrum Auriga, vaig tenir la sort de visitar el nou recinte i sincerament, si hi aneu, quedareu admirats de l’enorme feina que s’ha fet.

Feliciter, Baetulo!

22 thoughts on “17 D: Museu de Badalona 3.400m.

 1. Teresa Devesa i Monclús

  Quam vam visitar el jaciment, a mitjans novembre, ens vam qudar parats de la feina que s’havia realitzat en tant poc temps, però també també una mica espantats per tot el que faltava encara. En aquell moment, la confiança, l’empenta i la determinació de tot el personal de museu, amb Joan Mayné al capdavant, ens va fer pensar que ho aconseguirien.
  Felicitats haver complert els terminis i molta sort per aquest vespre i pel de futur de la nova singladura de la institució.
  Ens veurem aviat!

 2. Dolors Clota

  Després de llegir els comentaris de la Teresa i dels enllaços de la Margalida, em sembla que és una bona idea anar a visitar la remodelació del museu aprofitant les vacances de Nadal…
  A en Joan Mayné, endavant amb la feina i amb la il.lusió per fer arribar la cultura i el patrimoni de forma tan entenedora.

 3. Teresa Devesa i Monclús

  Esperem les teves impressions sobre el jaciment, ara que tu i els teus alumnes ja us esteu convertint en uns col·laboradors assidus d’Aracne i seguidors del Fil, pel que veig.
  Records a Sant Hilari!

 4. Thaïs

  Ave!
  A veure si es programa una sortida al museu de Badalona, què és una llàstima tenir-lo a 10 minuts d casa i no visitar el nourecinte, sembla que deu ser increíble! badalona serà l’enveja de tothom Jajaja!
  Moltes felicitats!! Quin orgull!!

 5. Ana Rosa

  Ave!
  Crec que pot valer la pena anar a visitar el Museu, ja que, com diu la Thaïs el tenim a 5 minuts de casa. És molt interessant totes les restes que tenim a Badalona i a la gent que l’interessa aquest tema es recomanable anar-hi a visitar aquests espais que tenim. Així que quan tingui temps aniré a fer una visita 🙂

 6. Teresa Devesa i Monclús

  Farem el que podrem, però la veritat és que a 2n de batxillerat ho teniu una mica magre, per fer sortides. Si no podem concertar-ho tots junts, val la pena que hi aneu. Ha canviat moltísssim. De debò que podeu sentir-vos orgullosos, els badalonins!

 7. yousra

  salve!
  Es impressionant es nota el treball que han realitzat per aconseguir aquest resultats espectaculars, he vist fotos del museu i nomes amb la del article es nota el que han treballat per poder conservar les restes romanes que tenim a Badalona, que es una de les més grans a Catalunya i augmenten encara més cultura Romana. M’agradaria anar-hi a visitar el museu!
  vale!

 8. andrea martinez serrano

  ”Feliciter Baetulo”!!!

  Estic d’acord amb el que ha dit la thaïs de la sortida.
  L’ any passat ja vem anar però pel que es pot veure amb les imatgenes la Venus de Badalona a patit un canvi en el seu entorn molt favorable per captar la seva bellessa.

 9. Marc Cortés

  Ave!
  Molt bona notícia no només per els badalonins, sinó per a totes les persones que els hi agrada tot el relacionat amb la cultura clàssica. Encara que hi és relativament aprop de tots, n’estic segur que molta gent no ha anat a visitar-ho, jo personalment he anat varis cops, però ara que l’han reformat hauria d’anar un altre cop.

  Primer la nova estació amb una gran influència llatina i ara això… penso que estem en una molt bona ciutat per estudiar aquesta assignatura. Feliciter Baetulo!

  Vale!

 10. Mar Morillo

  Ave!
  És cert que des de fa uns quants anys he vist montada “la paradeta” del Decumanus i del Cardo encara que fins fa un any, no sabia ni què eren; i ara que ja ho sé, sempre que hi passo per dabant me’n recordo de la teòrica sobra l’urbanisme dels romans.
  La meva mare hi va anar i m’ha dit que val moltíssim la pena veure-ho ja que és una ciutat sota una altre i ademés, dels nostres avantpassats.

  Es podria programar una sortida, no?

  Vale!

 11. Carlos Cuevas Agraz

  Ave!!
  Primer comentari després de les festes, per començar, feliç 2011 a tots els bloggers i espero que el Nadal hagui anat molt bé. Ara ja estem a punt per tornar a treure fum del teclat.
  Doncs, com podem veure, podem estar orgullosos de ser de Badalona per moltes raons però aquesta ho reforça encara més perquè el que hi ha a un Museu és Art i Història, dos coses que són imprescindibles perquè una ciutat sigui gran.
  Aquestes reformes que s’hi han fet tenen molt bona pinta pel que he vist i escoltat i, quan tingui una mica de temps intentaré passar-me perquè veig que valdrà la pena ja que, com han dit l’Ana i la Thaïs, ho tenim a 10 minuts de casa i és una pena que no disfrutem de les seves grans restes.
  I per acabar felicitar a la ciutat perquè ha fet un pas més per seguir sent una gran ciutat cada cop més i més coneguda! FELICITER BAETULO!

  VALE!

 12. Saraa.

  Vale!
  Jo he estat totes les vacances de Nadal fora, però l’altre dia vaig passar per davant del museu i vaig veure que per fi estava obert. Sempre m’ha agradat molt el Museu de Badalona, quan venen amics o familiars de fora de Badalona sempre els propsem baixar a veure les restes romanes.
  Ara que (per fi!) hem acabat el Treball de Recerca, aprofitaré per anar a veure el nou museu.
  Jo també em sento orgullosa de Badalona! 😀

 13. Annia

  Ave!
  LA veritat que els treballs que està fent la ciutat de Badalona per poder representar l’antiga “Baetulo” són molts. Ho podem comprobar visitant el jardí dels dofinsm, per exemple. Aquell petit però ben recreat espai mostra molt bé com podria ser el jardi d’una casa romana. És molt interessant i més si t’agrada la civilització romana.
  Jo la nova recontrucció del “decumanus” i les termes no les he vist però de be segur que serà molt interessant. Proximament les visitaré.

  Vale!

 14. Teresa Devesa i Monclús

  Nois i noies, realment em sento molt saitsfeta en veure que, com a bons badalonins, sabeu apreciar la joia que s’amaga als vostres peus i en el context materialista en què us moveu, això és un gran què. Entre les moltes coses que enriqueixen una ciuta: fills il·lustres, equip de bàsquet, teatre important…, el patrimoni històricocultural ocupa un lloc primordial. Cal saber d’on venim per poder anar cada vegada més enllà i, si és cert que la Mar pensa en l’urbanisme romà cada vegada que passa per la Plaça Font i Cusssó, que la Sara fa gala del Museu davant dels seus convidats, l’Annia va saber copsar l’aire d’un jardí romà a la casa de Quint Licini en venir a veure’ns a la “Magna Celebratio” i un inspirat Carlos es capaç de sentenciar que “un Museu és Art i Història, dues coses que són imprescindibles perquè una ciutat sigui gran”, si tot això és cert, “discipuli discipulaeque”, em sento orgullosa de vosaltres.

 15. Pingback: Fa quatre anys que participem a la Magna Celebratio! | El Fil de les Clàssiques

 16. Margalida Capellà Soler Post author

  http://www.museudebadalona.cat/noticia/treballs-arqueologics-a-la-construccio-del-lateral-c-31/566
  Des del mes de setembre de 2016, l’empresa d’arqueologia ATICS, SL, sota la supervisió de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat i del Museu de Badalona, ha fet una intervenció arqueològica prèvia a la construcció dels anomenats laterals de l’autopista.

  Aquests treballs han aportat alguns resultats positius que permetran millorar el coneixement de la ciutat romana de Baetulo i conservar-ne les restes, ja que queden situades per sota el nivell d’aquests vials. És, doncs, un exemple més de la convivència que hi ha a la nostra ciutat entre la protecció del patrimoni i el desenvolupament urbanístic. Aquests són els resultats més destacats:

  • Tram de l’avinguda del President Companys fins al límit de l’àrea declarada Bé Cultural d’Interès Nacional –BCIN- (que divideix els terrenys de l’antiga fàbrica Focus per després seguir el carrer Molí de la Torre): s’hi han fet 30 rases, i en algunes s’hi han detectat sitges i estructures arqueològiques.

  • Ja dins de l’àrea del BCIN, dels terrenys de l’antiga fàbrica Focus al carrer del Molí de la Torre, hi han aparegut 8 sitges i s’hi han detectat més de 170 rases de vinya d’època romana i algunes d’època moderna.

  • Carrer de la Nova Cançó, entre Molí de la Torre i Sant Felip i d’en Rosés: s’hi han localitzat diversos murs i paviments, pendents de ser excavats totalment.

  • Carrer de la Nova Cançó, entre Sant Felip i d’en Rosés i la seu de l’IMPO (Institut Municipal de Promoció de l’Ocupació): s’hi ha identificat el traçat del cardo maximus, fet rellevant per poder interpretar la trama urbana de la part alta de la ciutat de Baetulo. També s’hi han documentat diversos murs d’època romana i paviments relacionats amb àmbits tant de tipus domèstic com industrial.

  En cap cas han aparegut restes de la muralla.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *