Ara va de circ!

En la sortida de divendres passat a Bàrcino, no vàrem visitar el MAC on hi ha un espectacular mosaic del circ del segle IV dC. que probablement pavimentava una luxosa domus. Fou trobat el 1860 a l’antic Palau Reial Menor de Barcelona. Representa una escena de circ (què sabeu del circ?), possiblement en el Circ Màxim de Roma, amb una cursa de quadrigues. Quina facció guanya? Quantes n’hi ha i quins colors tenen? Com es diu el cavall guanyador? Quina facció va fer naufragi? Tenia Bàrcino un circ romà? Per què?

Sabeu d’algun auriga barceloní famós? Quina cursa de quadrigues immortalitzada pel cinema coneixeu? (Segur que al bloc la trobeu!)…

Aneu localitzant aquests edificis en aquest Google maps de circs romans i abans mireu-vos atentament aquesta reconstrucció en 3D:


Veure Circs romans en un mapa més gran

Us engresqueu a cantar per crear ambient circenc aquesta cançó feta per T.W. Melluish que permet cantar-se amb la cançó anglesa Jingle Bells, de J.Pierpoint?

1. Consulis manu
mappa decidit,
acer cum curru
equus exsilit.
Pone nos sonant
carcerum valvae,
quam Circenses delectant!
quam gaudent aurigae!

Chorus (bis): Tinniunt, tinniunt
usque phalerae;
quam libenter audiunt
in cursu aurigae!

2. Illic meta stat;
flecte quadrigas!
Qui non evitat
frangit is rotas;
concurrunt equi,
it caelo fragor;
ruunt currus commixti.
Ubique fit cruor.

Chorus(bis):

3. Dum in verbera
pronus pendeo,
clamitat fera
nostra factio.
Cingor laureis;
laetor principem
nostris de victoriis
magnam fecisse rem.

Chorus (bis):

4. Primus semper sim!
nil praetereat!
Quis sic habet vim?
Quis sic agitat?
Sit Russato mors!
tremet Venetus!
Fisco tamen favet fors
cum vincit Prasinus.

Chorus (bis):

Fernando Lillo té una interessant selecció de textos en llatí per treballar el tema del circ aquí.

71 thoughts on “Ara va de circ!

 1. ortiz.patricia1020

  Salve!
  Jo he fet l’Arena di Verona, al nord d’Itàlia!
  Vale

 2. bautista.noelia2011

  Traducció
  1. Amb la mà del cònsol,
  el mocador decideix,
  l’impetuós cavall surt amb el carro.
  Darrere nostra grinyolen les portes de les cotxeres,
  Com agraden els Circenses!
  com s’ho passen bé els aurigues.
  Tinniunt, tinniunt
  fins i tot les plaques;
  com escolten de bon grat
  els aurigues de la cursa.
  2. Allà s’aixeca la meta;
  Gireu quadrigues!
  Qui no ho evita
  es fan malbé les rodes;
  corren els cavalls,
  el soroll arriba al cel;
  els carros s’empenyen apilonats.
  Allí apareix la sang.
  3. Mentre en el cop
  quedo penjat en l’aire,
  la nostra facció crida
  com una fera.
  Em cornen de llorer,
  Estic eufòric;
  Que un líder de les nostres victòries,
  hagi fet una gran gesta.
  4. Que jo sigui sempre el primer!
  no m’interessa que ningú avanci!
  i què tingui així foça?
  què actuí així?
  què mori el vermellós!
  què tremoli el blau!
  Tanmateix amb el tresor
  la sort és favorable, quan venç el verd.

 3. nuria

  Salvete Lida!

  Aquí tenim la lletra de la cançó que ens canta la nostra Papaguena. Diria que ja tenim la successora de l’Uri! Que bé tenir més cançonetes per Aracne i el Fil de les Clàssiques.

  Responent a algunes de les preguntes que exposes a dalt la facció guanyadora és la representada pel color verd. A la cursa hi ha quatre faccions i les representen els colors: verd, vermell, blanc i blau. El nom del cavall guanyador (normalment el de l’esquerra, que és el que ha de fer els girs) és ERIDANVS . Una de les quadrigues xoca contra una altra descarrilant-se però diria que no diu quin color la representa.
  He buscat informació sobre l’existència d’algun circ a Barcino i no consta gaire cosa, només la senyalada figura d’un famós auriga ; Luci Minici Natal Quadroni Ver. Va ser un important patrici romà del seu temps. Va participar en la 227 Olimpíada dels Jocs Hel•lènics i va guanyar la cursa de quadrigues.

  Valete! =)

 4. Zícora

  Salve.

  Estic d’acord en que el mosaic que representa una cursa de quadrigues del circ romà és espectacular, molt maco, i aquestes obres de art es tindrien que conservar durant força temps, ja que pocas es troban avui en día d’antiguitats com aquestes.

  Vale.

 5. Laia Muñoz Osorio

  He intentat buscar algun circ romà més però no n’he trobat cap! De totes maneres he fet un resum del vídeo:

  Cap el segle IV dC els mosaics eren molt populars a Roma. Un dels mosaics trobats a Bàrcino ens mostren una cursa de quàdrigues. Aquest mosaic podria ser una representació del Circ Màxim de Roma. Com diu el nom, el circ més gran de la història.

  Al centre del circ hi havia una espina amb dues metes. Els circs estaven decorats amb estàtues de déus i herois de la mitologia romana i s’omplien d’espectadors, era un dels entreteniments preferits dels romans. També hi havia un encarregat d’anunciar les voltes de les quàdrigues i la victòria del guanyador.

  Les curses consistien en realitzar set voltes i llavors arribar a la meta abans que els altres participants.

  Al mosaic es mostra el moviment de la cursa ja que els cavalls i el carro van per camins separats.

  Dels quatre cavalls que estiren cada quàdriga, el més important és el de l’esquerra perquè ha d’encarregar-se de fer els girs durant la cursa.

  En el mosaic apareixen els noms dels quatre cavalls de la quàdriga guanyadora i també el del seu amo victoriós.

  Els colors que representaven els quatre equips contrincants són: el blanc, el blau, el verd i el vermell.

  Els romans, tant benestants com de classes populars, apostaven per a un possible guanyador i durant la cursa cridaven, s’insultaven i animaven al corredor a qui confiaven la seva fortuna.

 6. Àlex Garriga

  Hola, sóc un estudiant de Història de la Universitat de Barcelona i m’agradaria saber si algú coneix bibliografia respecte a aquest mosaic. Gràcies.

 7. Rocío Molina

  SELECTIVITAT: Expliqueu, en quinze línies com a mínim (unes cent cinquanta paraules), el tema
  següent: El circ romà. Expliqueu la forma de l’edifici i les parts de què constava; descriviu els espectacles que s’hi feien, com es desenvolupaven, qui hi prenia part i com anaven vestits; esmenteu les ciutats romanes de Catalunya que en conserven restes i digueu la ubicació que tenen en la planimetria de la ciutat.

  El circ romà tenia una forma allargada, rectangular i amb els costats corbats. Constava de les següents parts: l’arena, on es desenvolupava l’espectacle; la balaustrada, situada al centre de l’arena dividint-la; la càvea, on s’asseien els espectadors i el pulluinar, on s’asseien els magistrats, emperadors o alts càrrecs, i per últim les cotxeres, on es guardaven els cotxes i sitades als extrems.

  L’espectacle que es donava eren les curses de carros anomenades bigae si eren tirades per dos cavalls o quadrigae si ho feien quatre.
  Cada carro defensava un bàndol distingit per colors. L’auriga sortia vestit amb el color que corresponia el seu bàndol, amb un casc, un fuet i les regnes lligades al cos.

  La cursa començava quan el magistrat baixava el mocador.

  A Catalunya només es conserven restes del circ romà a la ciutat de Tarragona.

 8. Margalida Capellà Soler Post author

  Rocío, m’imagino que sitades deu voler dir “situades”. Recorda que u=v pulvinar. Et faltaria esmentar els quatre colors de les diferents faccions.

 9. Rocío Molina

  Els colors de les diferents faccions són el blanc, el verd, el blau i el vermell.

 10. Iván Zapico Fernández

  Salve!

  SELECTIVITAT: Expliqueu, en quinze línies com a mínim (unes cent cinquanta paraules), el tema
  següent: El circ romà. Expliqueu la forma de l’edifici i les parts de què constava; descriviu els espectacles que s’hi feien, com es desenvolupaven, qui hi prenia part i com anaven vestits; esmenteu les ciutats romanes de Catalunya que en conserven restes i digueu la ubicació que tenen en la planimetria de la ciutat.

  L’antic circ romà tenia una forma allargada amb els costats paral·les i els cantons amb corbes. El circ Romà provenia de l’hipòdrom grec. El circ constava de diverses parts : com a centre hi havia una “spina”, solia estar decorada amb objectes i escultures egipcies , romanes i gregues, als dos costats de l’spina trobem “l’arena” que era on corríen els participants, també podíem trobar una graderia anomenada “cauea”, una barrera que separava l’arena de la cauea que s’anomenava”podium”,el lloc on s’enmagatzemaven els carros era “carceres” i el “pulvinar” era on s’asseien els alts personatges, aristocràcia, magistrats,etc…
  Els espectacles que es feien eren curses de cavalls les quals podien ser de dos cavalls “bigae” o de quatre “quadrigae”. El joc es tractava de que el primer en arribar a la “meta” guanyava , per distingir-los cada auriga portava una color diferent, el vermell, el verd, el blau i el blanc.
  Actualment només a Tàrraco podem trobar restes de circ Romà.

  Vale!

 11. Laura Luna

  El circ romà prové de l’hipòdrom grec i té forma rectangular allargada amb els angles corbats.
  Es poden distingir diferents parts:
  ·La pista, dividida per un terraplè situat al mig del rectangle.
  ·L’spina, que és el terraplè. En els extrems hi havia columnes que feien de metes. Sobre l’spina hi havia estàtues dels déus, comptadors…
  ·La cavea, situada al voltantn de l’arena. Estava elevat per un joc d’arcs i voltes. Hi havia un pòdium per separar-lo de la pista.
  ·Les carceres, l’extrem de la pista, el lloc d’on sortien els aurigues quan començava la cursa.
  En els circ es feien curses de cavalls. Els diferents cavalls es distingien amb diferents colors. La cursa començava quan el cònsul llençava un mocador i guanyava qui arribava primer a la meta.
  El circ més ben conservat de Catalunya és el de Tàrraco, que, alhora, és el més ben conservat del món.

 12. Paula Franco Semitiel

  Salve!

  Per començar, l’excurció que van realitzar va ser al MAC (Museu d’Arqueologia a Catalunya), on podem trobar un munt de jaciments i activitats per a la mainada.
  He vist el vídeo del circ romà en 3D i projecta perfectament l’estructura d’un circ d’aquella època. És llarg i de forma obalada, ple de sorra per dintre i amb un munt d’arcs a sota.

  He buscat informació bàsica sobre els circs romans:
  Era un edifici rectangular amb un costat curt semicircular. Al centre es construïa una balustrada que dividia l’edifici pel centre (spina). Les grades estaven recolzades en una estructura feta amb arcades. A l’Spina hi podia haver de tot, temples, obeliscs, estàtues de dofins (per comptar les voltes)→ símbol del déu Neptú, déu del mar i protector dels cavalls. Les voltes també es podien comptar amb ous, símbol dels dioscurs Càstor i Pòl·lux.A cada extrem de l’Spina hi havia les metae, pilars o fites que assenyalaven el punt on havien de girar els carros.. Al davant d’unes de les metae es trovaben les carceres.

  S’hi celebraven els anomenats Jocs circenses (Ludi circenses).
  Plànol del Circus Maximus fet per Samual Platner al 1911

  El primer circ fou creat per Tarquini Prisc després de la conquesta d’Apiolae als llatins. El lloc on es van celebrar les festes fou envoltat de plataformes temporals pels patres i equites, i l’interior fou anomenat circ, be perquè era rodó o perquè les carreres es feien en cercle. Abans de la mort de Tarquini un edifici permanent fou construït per aquest tipus de celebracions i fou anomenat Circ Màxim per distingir-lo d’altres edificis similars més reduïts (segle VI aC). En un principi estava construït en fusta, però al segle II aC es va fer de pedra.

  Aquí teniu la traducció:

  Amb la mà del cònsol,
  el mocador decideix,
  l’impetuós cavall surt amb el carro.
  Darrere nostra grinyolen les portes de les cotxeres,
  Com agraden els Circenses!
  com s’ho passen bé els aurigues.

  dringuen, dringuen
  fins i tot les plaques;
  com escolten de bon grat
  els aurigues de la cursa.
  2.-
  Allà s’aixeca la meta;
  Gireu quadrigues!
  Qui no ho evita
  es fan malbé les rodes;
  corren els cavalls,
  el soroll arriba al cel;
  els carros s’empenyen apilonats.
  Allí apareix la sang.

  Mentre en el cop
  quedo penjat en l’aire,
  la nostra facció crida
  com una fera.
  Em cornen de llorer,
  Estic eufòric;
  Que un líder de les nostres victòries,
  hagi fet una gran gesta.

  Que jo sigui sempre el primer!
  No m’interessa que ningú avanci!
  I què tingui així foça?
  Què actuí així?
  Què mori el vermellós!
  Què tremoli el blau!
  Tanmateix amb el tresor
  la sort és favorable.

 13. Cristina Berjano

  Salve!

  A l’examen de les PAU de Juny de 2011 aparèix una pregunta on es fa referència al circ i a altre edificis de l’època romana. Aqui deixo la pregunta i la resposta!

  Identifiqueu l’edifici públic propi d’una ciutat romana a què es refereix cadascun
  dels fragments següents.

  a)Circ
  b)Amfiteatre
  c)Termes
  d)Teatre

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *