Tal com us vaig fer saber aquest cap de setmana se celebra a Badalona, Capital de la Cultura Catalana, el VI Fòrum Auriga, ideat per Montserrat Tudela i organitzat per la revista Auriga. El Fil de les Clàssiques hi ha participat amb Eureka Baetulo! ho recordeu? També hi hem estat presents amb la pràctica compartida als Ludi Romani de Badalona que la Teresa ens explicarà a Aracne fila i fila, així com amb Chiron de Lluís Inclán, El vaixell d’Odisseu de Jordi Rincón i els seus tripulants, Barcino Oriens de Ricard Llop, una genial experiència illenca…
Aquí en teniu el primer tastet:
Avui gaudiré de la connexió del Decumanus amb les termes, a més dels espais museïsats que vàrem compartir tots junts. He fet per a l’ocasió aquest Google maps de la Badalona romana i, quan s’obri al públic general i a les visites, hi anirem i farem la nostra sortida compartida amb els col·laboradors de l’Isaac Albéniz a l’Aracne.
Veure Badalona romana en un mapa més gran
Mama, m’ha agradat molt veure això. T’he trobat a faltar però estic molt contenta. En aquesta sala em vas portar a veure les titelles romanes i em varen deixar tocar l’arpa els de música romana?
Gràcies per la completa resenya, Margalida! Va ser una jornada por bonica i profitosa.
Lluís, moltes gràcies, però jo només pretenia aquí fer una pinzellada del Fòrum que pogués interessar als meus alumnes. El Fòrum va ser molt més i amb experiències i estudis en diferents àmbits: universitari, arqueològic, turístic…
L’altre dia et demanava quina musa t’inspirava… avui em sembla que deus tenir tot l’Olimp protegint-te, satisfet de la teva habilitat per donar a conèixer i compartir tota la teva saviesa sobre el món clàssic i la teva humanitat. Gràcies, de tot cor, Margalida!
Valèria, tens una mama fantàstica!
Moltíssimes gràcies, Dolors! Em va encantar conèixer-te personalment aquest cap de setmana. Quina sort també tenen els teus alumnes de tenir-te i desitjo que aviat nosaltres a Aracne també poguem gaudir de la teva alegria i sensibilitat, així com la dels teus alumnes. Una forta abraçada i fins ben aviat!
Margalida!!
M’alegro que t’ho hagis passat tan bé, em sembla magnífic i molt profitós. Me’n recordo que hi vam ser-hi l’any passat i va ser molt interesant. M’agradaria tornar-hi per recordar-ho i poder tornar-ho a veure.
Salve!!
P.D: Margalida el moodle no em funciona bé!! el puc obrir però em posa error i es tanca tot sol…m’aixecaré aviat hi o intentaré un altre cop.
Mekki, ja sé que et lleves molt d’hora com a bon musulmà però si et vas a dormir tan tard et posaràs molt i jo et vull ben sa.
Benvolgudes i benvolguts seguidors del Fil de les clàssiques,
El darrer cap de setmana, dissabte 20 i diumenge 21, la vostra professora Margalida Capellà va participar en un dels blocs de comunicacions de la sisena edició del Fòrum Auriga, jornades de debat i punt de trobada de professionals de les diverses disciplines relacionades amb el món clàssic (filòlegs, arqueòlegs, museòlegs, editors, professorat de secundària i d’universitat, etc.). El fòrum se celebra a la ciutat que cada any ostenta la designació de Capital de la cultura catalana i que enguany ha estat Badalona.
La Margalida va ser convidada al fòrum en qualitat de professora de clàssiques de l’Institut Cristòfol Ferrer de Premià de Mar, i de persona de referència a casa nostra en el tema de les TIC, com a editora del bloc El Fil de les clàssiques i animadora d’Aracne fila i fila, aquest últim amb la coparticipació de la Teresa Devesa, professora de l’Institut Isaac Albéniz, qui també va exercir de ponent en aquesta edició del fòrum Auriga amb una interessant comunicació sobre una experiència didàctica als Ludi Romani de la Magna Celebratio de Badalona.
A més, per als d’Auriga, la Margalida és com de la família perquè porta col·laborant amb la revista de manera totalment desinteressada fa ja una bona colla d’anys. La Margalida també és autora de diverses adaptacions literàries i altres materials didàctics i precisament ens va fer cinc cèntims, a tots els assistents, d’una de les seves darreres propostes didàctiques en format de joc de camp i amb un nom més que indicat per a l’ocasió: Eureka Baetulo!
La Margalida va fer un discurs concís i amè però amarat, sobretot, de lírica, d’amor a l’alumnat i de passió per la feina. Va dir moltes coses interessants, però em quedo fonamentalment amb la idea que, malgrat l’esperit lúdic de l’activitat proposada, aquesta és presentada amb rigor, exigència i relació amb el currículum de la matèria.
Ja fa temps que qui la coneix detecta en la vostra mestre un enorme interès per posar rostre als seus alumnes i plantejar la seva activitat com una relació educativa entre iguals, sense que això hagi de suposar en absolut cap mena de menysteniment del rol del professor i de la seva pràctica pedagògica.
Deixeu-me dir que aquesta concepció de l’ensenyament fou, en efecte, una constant en totes les intervencions de caire didàctic que tingueren lloc en el decurs de la jornada de dissabte. Es tracta, per tant, d’un gran motiu de satisfacció que la radiografia de la pedagogia de les clàssiques a casa nostra presenti tan bona salut i demostri que entre els docents de grec i de llatí no només hi ha una bona base específica de les nostres matèries sinó també una gran capacitat de liderar en l’àmbit de les TIC i de les TAC, i de dur a terme iniciatives notables i originals com aquesta.
Felicitar-vos, doncs, per la gran sort que teniu per poder comptar amb el mestratge d’una persona tan vital com la Margalida, per la gran qualitat humana que demostreu en valorar-la com a mestra i com a educadora, i per la notable qualitat que desprenen les vostres aportacions a aquests projectes comuns que són El Fil de les clàssiques i Aracne fila i fila.
Joan, realment els teus mots m’han deixat sense paraula. T’agraeixo que com a president de la mesa de Didàctica tinguessis uns mots tan amables i encoratjadors envers la meva feina que jo faig per als meus alumnes i ja rebo tota la seva escalfor. Sincerament, mai no m’hagués pogut imaginar tant de reconeixement públic fora de les quatre parets de l’aula. Estic molt emocionada, i encara no m’he recuperat de l’emoció viscuda aquest cap de setmana al VI Fòrum Auriga. Una forta abraçada i fins ben aviat!
Χαιρε!
Felicitats Lida, crec que tota la classe ens alegrem de que t’anés bé el fi de setmana passat, malgrat que no ens poguéssis atendre en tot moment, ha valgut la pena!
He vist un fragment del vídeo al facebook, i realment està molt bé!
Cristina, tu el curs passat no hi eres al Cristòfol, però l’activitat que vaig presentar al Fòrum era dels meus alumnes de llatí, per tant, ells en varen ser, com sempre, els autèntics protagonistes de la meva comunicació. Em va saber greu deixar-vos un xic abandonats precisament el cap de setmana abans de tancar l’avaluació, però, feliitats, us n’heu sortit molt bé i heu demostrat que teniu ben adquirida la competència de ser autònoms.
Nois i noies del Critòfol, podeu estar contents de com us va deixar la vostra professora. Va fer un parlament molt sentit, tal com diu el Joan, però a la vegada realista, diria jo. No va parlar de vosaltres com a éssers perfectes -aleshores no se l’hauria cregut ningú-, sinó com a persones amb coses positives i negatives, a les quals val la pena dedicar el nostre temps de docents per ajudar-vos a madurar com a individuus.
No cal dir que jo coincideixo totalment amb tu, Margalida, i penso, com el Joan, que aquestes activitats pensades amb el cor, però també amb l’afany didàctic que ens caracteritza, són el que ens anima a continuar endavant amb la nostra tasca.
Clàssics de Premià, demaneu a la Margalida que us porti a Bètulo i crideu “Eureka” ben fort, que potser fins i tot us sentirem des de l’Albéniz!
ΗΥΡΕΚΑ!!!!
Realment va ser una experiència preciosa. Jo ja vaig posar el meu granet de sorra batejant-te amb terminologia clàssica. Estic molt agraït d´haver pogut ser a Badalona i feliç de tenir una companys de viatge com vosaltres dues. Gràcies.
Salve!
Lida es notava de que estaves bastant tranquil•la ja que estàs acostumada a rebre premis i per tu això no es nou.
Felicitats Lida!
Fatima, moltes gràcies. Parlar de vosaltres és fàcil: ens passem moltes hores junts i us conec molt bé. Vosaltres a mi també i ja sabeu com d’anar per casa sóc! Aviat penjaré el vídeo i així veuràs el que vaig dir ja que tu el curs passat no em tenies a classe i per això no vas venir a Baetulo!
Salve!
Felicitats Lida! estic molt orgullosa de que El Fil de les Clàssiques hagi estat alla!
Moltíssimes gràcies. Aquí podreu veure part de la comunicació ja que un problema tècnic (es va acabar la bateria) va impedir a Juanvi gravar-la sencera!
Margalida!
Fins ara no he tingut temps de tornar als grecs i romans, perquè he estat ocupada en altres coses, però agraeixo la teva exposició i m’honora l’amistat d’una treballadora infatigable per la cultura.
Veiam si entre demà i demà passat puc penjar el resum del VI Fòrum Auriga.
Ja m’imaginava, Montserrat, que fins que no acabessin les eleccions no trobaries temps per parlar del Fòrum Auriga, malgrat tot, pots estar molt contenta perquè el Fòrum va ser tot un èxit. Tens molts amics i amigues de la gens classica que t’estimem i et necessitem. No et fallarem.
Fins ben aviat i per relaxar-te mira’t això ja que mentre parlava especialment recordo la teva cara resplendent enmig de la gent.
La casa de les heures
http://www.elpuntavui.cat/article/897722-foment-inverteix-mig-milio-deuros-per-adequar-una-casa-romana-de-badalona.html
Pingback: Per acabar les classes, tallers compartits de Jocs romans i de Creació d’una ciutat romana amb els alumnes de 1r de l’ESO | El Fil de les Clàssiques
Dos ricas ‘domus’ junto a la autovía revelan la opulencia y extensión de la ‘Baetulo’ romana
http://www.lavanguardia.com/local/barcelones-nord/20170301/42339713914/lateral-c31-badalona-domus-mosaicos-baetulo-romana.html