Reconeixeu això?:
Increïble, veritat, però cert! És un artefacte de còpia! Amablement me l’han deixat fotografiar. Per què? Doncs, perquè quan la professora que el va requisar me’l va ensenyar em va recordar els missatges encriptats dels lacedemonis. Recordeu què és l’escítala?
Si no ho recordeu visioneu el vídeo que trobareu a Missatges encriptats de El Fil de les Clàssiques! Amb quin element simbòlic dels alcaldes podríeu relacionar l’escítala?
A Roma, Juli Cèsar va inventar un criptograma (conegut com el criptogama de Cèsar) per enviar missatges que no poguessin ser desxifrats per l’enemic. Consistia en substituir cada lletra per la que està tres vegades més endavant.
Podríeu desxifrar aquest missatge:
AET INA XAL IMA XB IL FE RS AC VI
Us atreviu a deixar en comentari un missatge encriptat amb algun d’aquests dos mètodes. Qui el desxifri, bon o bona desxifrador/a serà!
Si que ho reconeixem, o almenys jo! Es el Tip-ex de la Jenifer que ho va fer servir per història, pero que… La gran lucy la va enxampar! jajajaja.
Sincerament es una bona tècnica de còpia, pero amb molta molta feina per fer-la, es a dir, s’acaba avans estudiant que no preparant aquest artefacte de còpia.
si que és increíble aquesta “xuleta”, costa de creure que fa 2000 anys ja s’en fessin, però ells eren més llestos que nosaltres amb els missatges encriptats, encara que jo em quedaria amb la del tippex
Ave Lida!
Aquesta idea es bona pero una mica vella, es normal que la lucy que no es despista ni un segon la hagi enxampat.I Uri portes rao jo abans de ferme aquesta chuleta em posaria a estudiar xd
HO sento Jenifer un altre vegada sera 🙂
Hola Lida!!
Ja he desxifrat el missatge i al final queda així: “Aixi xifraven amb les citala”.
També he vist el vídeo que proposes i crec que sembla mentida tots els mètodes que es feien servir en les guerres per encriptar missatges.Es una cosa bastant curiosa.
Valeee 😀
Gairebé, Pol!
Hola una altra vegada Lida!!!
Ara ja se quin és el missatge, ho havia fet malament. És així:
” Així xifraven amb l’escítala ”
Ara si? 😉
Valee
La frase amagada és “AIXI XIFRAVEN AMB L’ESCÍTALA”. Lida sóc el primer que ho he ficat bé. un 10!!!
Crec que és molt més complex el sistema de l’ecítala que el del Tippex, però prefereixo el segon perquè no dóna tanta feina.
El sistema de Juli Cèsar és bastant elaborat i t”hi pots estar una bona estona desxifrant una oració de quatre paraules.
A quí la meva frase:
LAFLIBP PRXLOAFKWABP PRXPQWKQFSBP
I la frase:
Així xifraven amb l’escítala
AVE Lida!!
El meu missatge secret és: SF OR CA EN L.
És molt facil perqué la gent no estigui tota la clase deixifran la meva frase secreta.
Sent com eren els romans no és d’extranyar que utilitzéssin els missatges xifrats com a táctica de guerra. Aquest sistema tot i ser senzill si no es coneix és molt difícil de dexifrar, i això els hi suposava un gran avantatge.
Gràcies als comentaris dels meus companys m’ha sigut molt fàcil entendre el teu sistema, Lida! no val la pena tornar a escriure el missatge, perquè ara ja no té mérit, però està molt ben pensat!
Vale!
Hola, quin comentari més interesant!
El típex es reconeix perfectament:)!
Em sembla súper interesant, m’he posat a disxifrar lo que has posat amb el segon métode i pel que veig està malament, ara mirare l’altre!
Moltes de les coses que fem, ja els feien a l’antiguetat!
Ave lida!!
Recordo molt bé el dia en que la Lucy va enxampar a la jenny amb el tip-ex.Peró no sabia que els romans i els grecs ja feien servir peró era un mètode qu efeien servir els guerrers en època de conflictes.
Veig que per un motiu o altre us ha agradat el tema. A més, heu desxifrat el missatge encriptat i, fins i tot, us heu atrevit a deixar els vostres. A veure, Francesc i Joël, si algú desxifra els vostres. Joël, ja parlarem del teu missatge, però si són fantàstiques, quan les entens.
Per cert, a què equival l’escítala?
Margalida, crec que ningú s’atrevirà a dexifrar el meu missatge (ni jo ho faria). Només espero que l’Adela no el desxifri hahaha.
Esperem que no!
Salve!!
És molt interessant que avui en dia es facin xuletes amb un sistema semblant als dels temps romans!!
La veritat es que m’ha agradat el xifrat que va inventar en Cesar, ja que és molt senzill però difícil de desxifrar.
He estat intentant desxifrar el teu missatge Lida, però no ho aconseguia. Ara ja l’han desxifrat així que no val la pena que el torni a escriure. 🙂
Vale!
Ave Lida!
m’agrada molt aquest mètode dels missatges encriptats. Saps un cosa? aixó em recorda molt a la pel·lícula “El codi Davinci”, ja que utilitza els codis encriptats.
Per cert el teu codi vol dir : “AIXI XIFRAVEN AMB L’ESCÍTALA”.
vale!
IMPRESSIONANT!
http://www.xuletas.es/trucos/
Ja si que sí que estic impressionada: amb el nom (quina terminació més clàssica!) i amb alguns artefactes que recorden els antics. Increïble!
Oooh es impresionant,com ha pogut posar aquesta imformació aqui i poder-la llegir.La Lida m’ha la deixat i l’intentat llegir pero no he pogut no se si es perque tinc mala vista pero,es impresionant i a mes d’aquest metode que utilitzan els estudians per poder copiar en un examen existeixen moltes mes,pero mai havia visc una cosa aixi.Quan li vaig preguntar a la Lida que,que tenia que veure en el Fil de les Classiques em va dir que antigament els exercits els utilitzavan per que els enemics no decifraran el missatge enviat.
Aquest es el meu missatge encriptat
X M O L S X ‘ J I I X Q F
AMÉN
Hola!
Quina xuleta flipa que bo jaja esta molt ben feta i no sabia que tingues res a veure amb els antics:)
Vale!
Quina feinada per tots els mètodes, com bé diu la Lina, em fa recordar molt als criptogrames que apreixen en “El codi Da Vinci” de Dan Brown [ http://www.raven.com.ar/files/da_vinci.jpg ], però en aquest havien de desxifrar una paraula de cinc lletres fent girar cinc rodes amb les lletres de l’alfabet i només tenien tres intents, perquè sinó el mecanisme alliberava vinagre que desfeia el papir amb el missatge que hi havia dintre.
Molt ingeniós Cèsar amb la idea de xifrar els missatges amb l’objectiu de que els enemics no ho entenguessin!
Com bé diuen en els altres comentaris, desxifrem la frase: “Així xifraven amb l’escítala”.
Podem treure una bona conclusió: i és que els bons mètodes, per molt que passi el temps, seguiran sent utilitzats.
Vale 🙂
Gràcies Coty per fer-ne aquest paral·lelisme i enllaçar-lo amb la imatge corresponent.
Ave:D
Tanta tecnologia per què, si encara s’utilitzen mètodes de l’època de Cèsar.jaja
crec que lo del t-pex era una de les xuletes que no s’adivina tan ràpid, però la Luci, és la Luci i fins i tot aquestes lletretes les vu. jaja enfí.
Intentava desxifrar el codi, però amb l’altre mètode, i em sortia una cosa super extranya, vaya, que no significava res. Però després em vaig adonar que era l’altre i com en els artícles anteriors diu això :Així xifraven amb l’escítala.
vale:)
Per què no intentes de fer el teu missatge xifrat, Ire, o desxifres els dels companys?
has de desxifrar i fer cas del que diu el meu margalida!!!
Edgar, a veure si els companys desxifren el missatge! No crec que jo hagi de fer res. Tu sol ho pots aconseguir!
AVE Lida!! ja he desxifrat el misatge del Edgar, diu aixi:
“APROVA’M LLATÍ”. Espero que estigui bé.
HOLA
le trobat joel jajaj
ODIO LES SUBORDINADES
UN 10 lIDA 🙂
El missatge encriptat de l’edgar.
Aprova’m llatí
eI em falta la ultima!!!
ODIO LES FRASES SUBORDINADES SUSTANTIVES !
Sou increïbles! Tots els missatges desencriptats!
No us perdeu El cifrado de Cèsar: http://www.madrimasd.org/informacionidi/noticias/noticia.asp?id=44654
No deixeu de visitar el blog de Ramon Torné i l’exemple cinematogràfic d’escítala que ha localitzat a A Series of Unfortunate Events (2004) del director Brad Silberling.