El Partenó, tot un model arquitectònic

És difícil imaginar-se alguna de les grans ciutats europees o nord-americanes sense un edifici, un temple, una columna… inspirat en les obres clàssiques gregues i romanes. Sens dubte, l’edifici més imitat pels arquitectes d’arreu ha estat el temple i, en concret, el Partenó que va ser construït al segle V aC a l’acròpoli d’Atenes. Què en sabem del Partenó? D’on rep el nom? Què se’n conserva? Qui el va construir?…

El Museu Britànic, el més antic del món, que té una entrada semblant a la d’un temple grecoromà i que guarda la major part dels relleus del Partenó que Grècia li reclama, ha fet aquesta reconstrucció virtual del Partenó:

Després d’haver fet la vostra recerca i d’haver visionat el vídeo, mireu aquest altre i el Google maps per tal de comentar les semblances i les diferències amb els diferents edificis que hi apareixen; també en podeu suggerir d’altres:


Veure El Partenó, model arquitectònic en un mapa més gran

Aquest dijous que anem al TNC a veure Electra no us oblideu de fixar-vos en l’edifici del Bofill. Quan veieu la pel·lícula Percy Jakson y el ladrón del rayo, fixeu-vos molt bé amb el temple que hi surt. A veure si el sabeu identificar.

38 thoughts on “El Partenó, tot un model arquitectònic

 1. Marc

  Partenó (“cambra de les verges”, “sala de les vestals”) és un temple contruït per Ictinos i Cal·lícrates, sota la direcció de Fídies i per inciciativa de Pèricles (estratego d’Atenes). És troba situat en un lloc privilegiat de l’Acròpolis d’Atenes, envoltat d’un escenari de temples i recintes sagrats.
  Les seves dimensions són de 33,88 metres x 69,5 metres amb façanes de 18 metres. En el temple hi predomina l’arquitravat com a sistema contructiu i la línia recta amb colimnes dòriques i murs interiors isòdoms com a elemnts de suport. Els materials són: marbre del Mont penetèlic de color rosa o blanc i teules de marbre de Paros. Com a elements sostinguts hi destaca el seu entaulament amb 19 mètopes conservades de les 92 construides que representan el combat dels déus contra els gegants, la centauromàquia, la caiguda de Troia i la lluita amb les amazones. Al frotó occidental representava la lluita de Atena i Psidó per adjudicar-se la protecció d’Atenes i a la part Oriental el naixement d’Atena.

  Per acabar, el nom de Partenó prové de la deessa Atena Parthenos, deessa de la saviesa i de les arts, protectora de la ciutat a quí estava dedicat el temple.

 2. Marc Pelegrín García

  El Partenó original de Ictinos i Cal·lícrates ha servit d’inspiració de diversos arquitectes creant així un model arquitectònic força recurrit.
  Per exemple el Partenó de Nashiville és una còpia fidel creada amb marbres d’Elgin, ara es troben al museu Britànic, i una policromia identica al Partenó d’Atenes. Com a summum de l’obra el Partenó de Nashville tenim l’escultura d’Atenes de 13 metres recuberta d’or en honor a l’estatua que hi havia al Parteno original.

 3. Carla A.

  això és tot el que he trobat:

  Església de la Madeleine (a sobre de la parada de metro de París Madeleine )
  La seva construcció va començar a l’any 1764 per Pierre Contant d’Ivry i reconstruïda per Guillaume Couture a l’any 1777.
  La Madeleine es va transformar en un temple catòlic en homenatge a la Gran Armada fins que es va construir l’Arc de Triomf, que va rellevar aquesta funció.
  Al 1842 va tornar a ser només un temple catòlic dedicat a Maria Magdalena.
  Estil neoclàssic a la part exterior del temple, perquè l’interior és completament barroc. Només s’utilitza l’esquema grec per crear l’efecte de contrast.

  CAPITELL CORINTI, FRONTÓ I FRIS AMB REPRESENTACIONS RELIGIOSES (el fris conté el nom del temple)

  El jardí de Stowe (Buckinghamshire)
  Va ser iniciat per Lord Cobham (1669). El seu palau, va ser construït per John Vanbrugh(1749). Per tant, es situa dins de l’època barroca.
  Era un lloc de reunió (no religiós) dels joves opositors al govern i els masons.
  La decoració grega és per donar bellesa a l’obra. Dins del jardí, on hi ha també el temple xinès o el gòtic, es troba la Vall Grega, formada per un gran camp i organitzada de forma oberta, on un dels extrems es situa el Temple Grec , encara que estava inspirat en la Maison Carrée, és una de les aportacions més importants a la tornada de l’art grec. En el seu interior hi havia una estàtua de la Llibertat Pública y escenes en relleu de la conquesta d’Amèrica. En el frontó hi ha un nou homenatge a Britannia (Bretanya). Només és una aportació de la part més important de l’arquitectura grega, ja que el jardí combina altres grans cultures i els seus trets més característics.
  CAPITELL JÒNIC, FRONTÓ AMB REPRESENTACIONS GREGUES, FRIS AMB LLETRES

  El Museu Britànic ( Great Russell Street WC1B 3DG Londres)

  El museu va ser obert oficialment al públic per primera vegada el 15 de gener del 1759, en la mansió Montagu (es va tancar durant les Guerres Mundials i va ser danyat en la segona). però es va quedar petita per guardar les obres d’art i poder acollir els visitants, així que van decidir reconstruir-la amb un nou edifici d’estil neoclàssic (dissenyat per Robert Smirkle). La façana principal del museu, el frontó, va ser instal•lada l’any 1852 i esculpida per Richard Westmacott.
  El fet que tingui la façana d’estil grec és perquè a l’interior del museu hi ha restes arqueològiques que venen directament del Partenó (la qual cosa és tema de polèmica actualment).
  CAPITELL JÒNIC, FRONTÓ AMB FIGURES, FRIS SENSE RES

  Gliptoteca de Munich
  La Gliptoteca de Munich és un museu dins la ciutat alemanya de mateix nom i va ser encarregat per el rei Lluís I per guardar la seva col•lecció d’escultures gregues i romanes. Construït entre el 1816 i el 1830 per Leo von Klenze, és d’estil neoclàssic.
  El rei tenia previst convertir Munich en una “Atenes alemanya”, així que va decidir seguir els esquemes estàndards grecs per aixecar l’edifici (també era un model de referència de l’època pel fet que el moviment artístic era el classicisme).
  CAPITELL CORINTI, FRONTÓ AMB FIGURES D’ORIGEN GREC, FRIS SENSE RES

  Museo del Prado (Madrid, Espanya)
  Va ser inaugurat, el 19 de novembre de 1819 com a museu, però originalment anava a acollir el Gabinet d’història Natural (de caràcter científic i seguidor de les idees de la Il•lustració).
  Carles III volia seguir el model neoclàssic per la construcció d’aquest edifici perquè era el que seguien els altres regnes d’Europa i donava molt prestigi. Així que va encarregar a Juan de Villanueva que el dissenyés. És una de les obres que va fer arribar el neoclassicisme espanyol al punt més àlgid.
  Amb l’arribada de les tropes franceses i la guerra per la Independència es va convertir en un edifici militar de cavalleria, quedant pràcticament destruït. El terrat va ser fos per fabricar bales perquè estava fet de planxes de plom. Va ser reconstruït.
  CAPITELL DÒRIC, NO HI HA FRONTÓ (una escultura que compon varies petites com si fos un quadre) I RES EN EL FRIS.

  Capitoli dels Estats Units (Washington D.C.)
  Es va acabar de construir el 1800. L’edifici va se dissenyat per William Thornton i és un dels exemples del neoclassicisme arquitectònic nord-americà.
  A Amèrica sempre han portat les corrents culturals d’Europa, i pels edificis importants utilitzen símbols de saviesa i poder, com en aquest cas: els temples grecs és un símbol de saber.
  CAPITELL JÒNIC, NO HI HA FRONTÓ I TÉ LLETRES EN LA ZONA DEL FRIS

  Realment cap d’aquests no s’ajusta al Partenó d’Atenes, però el que crec que conserva més el seu model és l’església de la Madeleine, perquè té la superfície rectangular i la distribució de les escales, així com la distribució de la columna és similar.

 4. Margalida Capellà Soler Post author

  Carla, crec que has fet una exhaustiva tasca de recerca de similituds amb el Partenó, sens dubte, un bon model arquitectònic!
  Bones vacances!

 5. Teresa Devesa i Monclús

  Estic d’acord amb la Margalida, Carla, has fet una recerca exhaustiva. Per acabar de reblar el tema us recomano que visiteu i comenteu la recerca que ha fet un company del Vaixell d’Odisseu sobre el Partenó de Nashvile, una obra que cal que conegueu bé perquè apareix aun dels exercicis del llibre i que sembla que apareix (jo encara no l’he vista)a “Percy Jackson i el ladrón del rayo”. Deixeu-hi els vostres comentaris, a veure si aquesta vegada no hi ha problemes.

 6. Margalida Capellà Soler Post author

  Gràcies, Teresa, per posar l’enllaç al bloc El vaixell d’Odisseu, segur que aquest cop hi haurà un bon periple! A classe ja ho vaig comentar però verba volant, scripta manent!

 7. Alissa Komarova

  El Partenó va ser dedicat a la Deesa Atena.Quan els Perses van invair Grecia, el van arrasar, i més tard Pèricles el va reconstruir i financiar.
  Els arquitectes principals del Partenó són Íctia i Calícrates(447-432 a.c.).
  Al Partenó s’incorporaven les majors subtileses per a les correccions òptiques.S’utilitzaven materials de la major qualitat (marbre del Pentèlic, pedreres prop d’Atenes).
  És un temple costastilo, anfriprostilo i perípter.
  No és un temple dòric pur sinó que també té elements jònics com el fris corregut que envolta el temple.
  Té forma allargada i es troba en una zona alta. Només es pot pujar per la part davantera, pels propilios, que és l’accés a la acròpolis que té com a objectiu “preparar” els fidels per lo que s’econtraran. Aquests propicis són d’estil dòric i jònic i estan franquejats pels temples d’Atenea (la victoriosa) i la pinacoteca a l’esquerra. És envoltat per murs prou alts perque no és pugui entrar sinó és pels propicis.
  El temple albergava una estàtua de la deessa Palas Atenea d’or i ivori feta per Fídies. El temple es va destrossar al segle XVII amb la lluita dels venecians contra els turcs.

  He estat casi una hora en el google i no he trobat res sobre el temple que surt en la pel.lícula de Percy Jackson. M’he quedat amb ganes de saber-ho.

  Carla m’ha ajudat molt la teva informaciÓ!

  M’ha agradat molt el últim video:)! Molt interesant.

 8. Margalida Capellà Soler Post author

  Alis, has passat pel bloc dels companys de El vaixell d’Odisseu?

 9. lina

  Ave Lida! primer de tot puc dir que aquest tema dels temples es molt intersant, perquè es pot veure clarament els magnifics edificis. El que més em crida l’atenció és el partenó,consagrat a la deessa grega Atena i am la finalitat també de allotjar l’imatge d’ Atena, feta d’or i d’ivori de 18 metres.Aquest temple va ser construit al lloc d’un que havia estat abans i dedicat a Atena, però que per l’invasió persa (480 aC) va ser destruit.
  Les caracteristíques més importants del partenó són:
  – Combina els metopes amb els frisos i tympanums.
  – Representa diferentes esecenes de la vida grega.
  – Les diferents parts del temple pintades amb colors vius.
  – màxim esponent de l’ordre dòric.
  he fet una petita recerca de les carcteritíques més imporants, pot ser falten més però no tinc temps!
  ah i espero el teu permís per fer el google maps 😉

 10. Margalida Capellà Soler Post author

  Lina, ja pots fer la teva col·laboració al Google maps: has trobat una pervivència del Partenó en un hotel. Fantàstic! No sols l’imiten les grans construccions públiques sinó també privades!

  A veure què més trobeu?

 11. Dani Costa

  Xairete!

  El partenó deu el seu nom a la deesa Atena Partenos, que era la protectora dels Atenesos. El significat del mot es “verge”.

  El partenó es va construir al segle V Ac, els arquitectes encarregats van ser Ictinos i Cal.lícrates supervisats per Fidies.Esta situat a l’Acrópolis d’Atenes.És l’edifici més important que es conserva de la Grècia clàssica.

 12. Carlos Rocamora

  El partenó es una obra majestuosa. Margalida, fa temps que vaig anar a veure-la i estava en obres pero ara que ja han tret les obres de reconstrucció, veure el partenó sencer deu ser una passada, ja em va agradar amb els andamis.

  vaig llegir fa poc que el Partenó en temps antics estava pintat de color groc i blau i va se una cosa que em va sobtar ja que acostumat a veure’l de color blanc de marbre, i que no tan sols aixó sino que la gran majoria de obres gregues estaven pintades amb colors molt vius.

 13. Margalida Capellà Soler Post author

  Tens tota la raó, Carlos, veure el Partenó sense les bastides que l’han acompanyat durant els últims anys vindria de gust. A veure si aviat hi pots tornar. La qüestió dels colors llampants ja és una altra cosa. Tenim un gust romàntic de l’edifici i ens costaria veure’l pintat in situ! Per cert, has introduït al Google maps algun edifici modern d’inspiració hel·lènica?

 14. Carla Pallach Ros

  Hola!
  El Partenó era un temple situat a l’acròpoli d’Atenes, a la regió de l’Àtica, a la Grècia central.
  El nom del temple significa “cambra de les verges”. Va ser construït per Ictinos i Cal·lícrates, sota la direcció de Fídies i per iniciativa de Pèricles (estratego d’Atenes, 454 aC).
  Era un monument dedicat a la deessa Atena, Minerva en llatí, filla de Zeus. Deessa de la intel·ligència i de l’estratègia de la guerra. Els seus atributs són l’òliba, l’olivera, les armes i l’ègida.
  Dins del temple, hi havia una estàtua feta d’or i de vori de la deessa Atena.
  Actualment el Partenó es considera l’edifici més important que es conserva de l’Antiga Grècia així com, també, es considera com la culminació de l’ordre dòric. A més, les seves escultures decoratives són considerades un dels màxims exponents de l’art grec.
  Com ha dit en Carlos, tot i que ara no es conservi, els temples i les escultures gregues estaven pintades amb colors vius. Tot i així, la majoria de gent que no ho sap, pensa que els nostres avantpassats no pintaven els temples ni les escultures ja que els neoclassicistes i els romàntics, que van retrobar-se amb l’art grecoromà, van fer-ho imitant el que se’n conservava, és a dir, utilitzant només els materials sense recobrir-los de pintura.

  Adéu!!

 15. Teresa Devesa i Monclús

  Interessant, Carla, aquesta precisió que fas sobre com el neoclassicisme reprèn el llegat clàssic, però descolorit. De fet, el Renaixement ja ho havia fet abans.

 16. Zícora

  Salve.

  Un article molt interessant. El vídeo m’agradat molt. El Partenó és un temple grec, que es va construir en l’acropolis de Grècia, i està dedicat a la dea Atena, la deessa de la saviduria.

  Vale.

 17. Eric Andreu

  Un article interessant. Jo fent una mica de recerca he trobat que han fet un panteó de cristall prop del panteó original, utilitzant-lo com a museu per a peces antigues i ceràmiques. En breu el penjaré en en google maps i enllaçaré tota la descripció i alguns vídeos.

 18. lagarriga.julia

  Del Partenó només puc aportar dos característiques que no se si s’han posat però per si de cas:

  És un temple Perípter ( περιτπερος) el que significa que el temple està dintre les columnes, i és octàstil (οκτω + στυλος)que significa que té vuit columnes al front.

 19. bautista.noelia2011

  Salve!
  El Partenó (del Grec antic Παρθενος -Verge-) és un temple consagrat a la deessa grega Atena Pàrtenos a qui el poble d’Atenes considera la seva protectora. Va ser construït al segle V aC i és el monument més antic dels ubicats a l’Acròpoli d’Atenes (Grècia). Els seus arquitectes foren Ictinos i Cal·lícrates supervisats per Fídies.

  És l’edifici més important que es conserven de la Grècia clàssica, generalment es considera com la culminació del desenvolupament de l’ordre dòric. Les seves escultures decoratives són considerades un dels màxims exponents de l’art grec. El Partenó és considerat com un símbol perdurable de l’antiga Grècia i de democràcia atenesa, i un dels monuments més grans del món cultural. El Ministeri de Cultura Grec està duent a terme un programa de restauració i reconstrucció.

 20. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Θέατρον του Διονύσου

 21. Pingback: El Partenó | Aracne fila i fila

 22. Cristina Berjano

  Salve!
  El temple romà era un edifici consagrat al culte típic de la religió romana. L’estructura bàsica dels temples tenen com a precedents als estruscus i els grecs. Solien ser rectangulars encara que hi trobrem alguns edificis amb estructures circulars. Utilitzaven els ordres clàssics, el dòric, el jònic i el corinti.
  Les principals parts que hi trobem a un temple són; el podium, el vestibulum i la cella.
  La pedra era el material més utilitzat encara que hi ha exemples de temples construïts amb maons que es revestien de plaques de marbre.
  Els temples principals solien estar situats en el forum de les ciutats i s’anomenaven Capitolis. El Capitoli estava dedicat a Júpiter, Minerva i Juno.
  Els rituals es celebraven fora del edifici, en presència dels fidels.
  A Catalunya hi trobem temples a Vic, Tarragona i a Empùries. A la Península Ibèrica hi trobem restes a Mèrida, a Alcúdia.

 23. Roser

  Χαιρε!

  Jo he buscat informació i he completat el Museo del Prado de Madrid.

  És un dels museus més importants del món, el projecte es va aprobar l’any 1786 i es va inaugurar el 19 de novembre del 1819. És una de les obres més importants del neoclassicisme espanyol.

 24. Xènia Serra

  Χαιρε!
  Jo he buscat informació sobre el Partenó de Nashville, un Partenó que és una rèplica del Partenó d’Atenes, que es troba a Nashville, Tennessee.

 25. Mireia Gil Tutusaus

  Jo he fet Lincoln Memorial (Washington)

  És un edifci en memoria de Abraham Lincoln, i te la forma d’un temple grec doric el cual te una gran estatua de Lincoln assegut amb algunes cites importants, com per ejemple la de Martin Luther King.

 26. Pingback: És un temple romà el Taller Masriera de Barcelona? | Aracne fila i fila

 27. Margalida Capellà Soler Post author

  Eduardo Souto de Moura elige el Partenón en la Acrópolis
  El premio Pritzker portugués ha visitado tres veces Atenas. Y ha sucumbido a la magia de una construcción que determina, desde lo alto y los siglos, todo el skyline de la ciudad
  “Es el edificio más copiado de todo el mundo”, asegura. Con él concluye esta serie en la que arquitectos de prestigio internacional desvelan sus modelos de inspiración

  http://elpais.com/elpais/2015/08/25/eps/1440501324_729180.html

 28. Valentina Restrepo

  Xaipete
  El Partenó va ser dedicat a la Deesa Atena, El Partenó era un temple situat a l’acròpoli d’Atenes, a la regió de l’Àtica, a la Grècia central.El nom del temple significa “cambra de les verges”. Quan els Perses van invair Grecia, el van arrasar, i més tard Pèricles el va reconstruir i financiar.
  Els arquitectes principals del Partenó són Íctia i Calícrates(447-432 a.c.).
  Al Partenó s’incorporaven les majors subtileses per a les correccions òptiques.S’utilitzaven materials de la major qualitat (marbre del Pentèlic, pedreres prop d’Atenes).
  És un temple costastilo, anfriprostilo i perípter.
  No és un temple dòric pur sinó que també té elements jònics com el fris corregut que envolta el temple.
  Té forma allargada i es troba en una zona alta. Només es pot pujar per la part davantera, pels propilios, que és l’accés a la acròpolis que té com a objectiu “preparar” els fidels per lo que s’econtraran. Aquests propicis són d’estil dòric i jònic i estan franquejats pels temples d’Atenea (la victoriosa) i la pinacoteca a l’esquerra. És envoltat per murs prou alts perque no és pugui entrar sinó és pels propicis.
  El temple albergava una estàtua de la deessa Palas Atenea d’or i ivori feta per Fídies. El temple es va destrossar al segle XVII amb la lluita dels venecians contra els turcs.
  M’ha agradat molt el últim video i en general tot l’apunt! Molt interesant.

 29. Mireia Sánchez Cano

  Xaipe!!

  és molt difícil imaginar una ciutat grega sense Partenó, ja que en la majoria de informació i de imatges de l’antiga grècia hi és i per tant ens hem acostumat a veure’l com l’edifici més important de l’antiga Grècia.

  El Partenó és un temple consagrat a la deessa grega Atena Pàrtenos, a qui el poble d’Atenes considera la seva protectora. Va ser construït al segle V aC i és el monument més antic dels ubicats a l’Acròpoli d’Atenes (Grècia). Els seus arquitectes foren Ictinos i Cal·lícrates, supervisats per Fídies.

  És l’edifici més important dels que es conserven de la Grècia clàssica; generalment, es considera com la culminació del desenvolupament de l’ordre dòric. Les seves escultures decoratives són considerades un dels màxims exponents de l’art grec. El Partenó és concebut com un símbol perdurable de l’antiga Grècia i de la democràcia atenesa, i un dels monuments més grans del món cultural.

 30. Mar Cruz Viladoms

  Salvete!!!

  El Partenó grec és un temple dedicat a la deessa grega Atena Pàrtenos a qui el poble d’Atenes considera la seva protectora. És considerat com un símbol perdurable de l’antiga Grècia i de democràcia atenesa, i un dels monuments més grans del món cultural. Va ser construït al segle V aC i és el monument més antic dels ubicats a l’Acròpoli d’Atenes. Els seus arquitectes van ser Ictinos i Cal·lícrates supervisats per Fídies.
  És l’edifici més important que es conserva de la Grècia clàssica, encara que s’està parlant de renovar-lo i reconstruir-lo.

  Felicitats per l’apunt!

 31. claudiaperez7

  Partenó és un temple dedicat a la deessa grega Atena Pàrtenos ja que el poble la considera la seva protectora. És l’edifici més important dels que es conserven de la Grècia clàssica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *