Una jovençana que es transforma en arbre

Ametller florit

Ametller florit

“En una illa del mar grec
-temps era temps!-
una jovençana plora
d’enyoraments.
Son estimat va partir
en un vaixell
cap a la guerra dels moros,
-ai quin turment!-
Bé mirava la mar clara
vers el ponent,
i escoltava la remor
de tots els vents,
per veure si sentiria
l’estimat seu.
Mai no arribava la barca,
-temps era temps!-
Morien els anys i els dies
dins la mar plana.
De tant d’esperar, la jove
tornava un arbre.
Del cos en sorgí la soca,
de les mans, branques.
I els peus posaren arrels
en terra amarga.
Tornà un atmeller tan bell,
la jovençana,
que escampava planys i tanys
per la mar plana.
Un dia, passats els dies
i les setmanes,
el jovencell va tornar
de les batalles.
Tot d’una que tocà terra
va veure l’arbre.
Amb les branques va conèixer sa enamorada.
Va córrer desesperat
per abraçar-la,
i l’almetller es va omplir
de flors rosades.


Mª DEL MAR BONET, Bon viatge faci la cadernera

En quin antic mite hel·lènic s’inspira aquesta cançó de Maria del Mar Bonet? Si no ho sabeu, haureu de cercar la resposta en un article de l’any passat a El Fil de les Clàssiques en què s’explicava l’origen mitològic de l’ametller. Qui s’anima i ens fa una il·lustració de la transformació de noia en ametller?

29 thoughts on “Una jovençana que es transforma en arbre

 1. you

  Aquest mite tracta de un princesa Fil•lis es va enamorar de un príncep, fill del rei Teseu d’Atenes.
  Aquest príncep troba a faltar a la seva ciutata Atenes i va fer la promesa de tornari, i li va donar un petit cofre, que tenia un objecte sagrat de la mare Rea, i que no l’obris fins que no hagués perdut l’esperança de tornar a veures junts .
  Cansada de esperar Fil•lis es va morir de amor , i la van eterrar , poc després va tornar el seu enamorat i quan va saver que s’havia mort va plorar sobre la tomba de la seva enamorada i va florir el famos abre ametller .
  Una història molt bonica de dos enamorats .
  Ho podeu trobar aquet enllaçamnet :
  http://blocs.xtec.cat/elfildelesclassiques/2008/01/27/la-florida-de-lametller-fil%c2%b7lis-i-acamant/
  dew!!

 2. Júlia Serrano

  El mite es diu Fil•lis i Demofont
  Hi havia una princesa anomenada Fil•lis. Un dia va arribar a les costes del seu país un jove príncep fill del rei Teseu d’Atenes anomenat Demofont, que tornava de la guerra de Troia. Fil•lis i i el príncep es van enamorar i es van prometre. Però Demofont es va adonar de que enyorava molt Atenes, així que va decidir anar-se’n prometent-li a Fil•lis que tornaria.
  Dintre d’uns anys, el príncep es va oblidar de tornar. Fi•lis el va esperar fins que es va adonar de que ja no tornaria. Aleshores li va entrar una pena enorme i va morir d’amor. La van enterrar i sobre la tomba va créixer un ametller sense cap fulla. Al cap d’un temps Demofont va tornar i en adonar-se de que Fil•lis era morta es va posar a plorar abraçant l’ametller. Fil•lis convertida en l’ametller va cobrir l’arbre d’unes flors molt boniques per fer entendre a el príncep que encara l’estimava.
  Cada any, l’ametller perdia les fulles per la mort de la princesa, i es cobria d’unes fulles precioses per celebrar la tornada del príncep. Al cap d’un mes, apareixien les fulles verdes recordant la trobada amb el príncep i després sortien les ametlles.

  http://blocs.xtec.cat/elfildelesclassiques/2008/01/27/la-florida-de-lametller-fil%C2%B7lis-i-acamant/

 3. Alissa Komarova

  Hola!
  Quin poema mes bunic!

  Demofont quan va regresar a la seva pàtria, va atacar el territori dels Basantis.Fil.lis la filla del rey, es va enamorar d’ell, i el seu pare li va donar permis de casar-se amb Demofont.Pero ell va continuar pel seu camí, sense prometre de regresar.
  Filis li va entregar com un regal un cofre, i li va dir que contenia un objecte sagrat per la Mare dels deus, Rea, i li va aconsellar de no obrir-ho mentres conservés l’esperança de tornar amb ella. El temps va passar i Demofont no va regresar, Fil.lis el va maldir i es va matar.
  Demofont, per part seva va obrir el cofre, i aterroritzat, va montar el seu cavall molt rapidament i es va morir, perque es va caure del cavall sobre la seva espasa.

  🙂

 4. lina

  Ave Lida! quin mite més preciós, es tracta del mite de Fil•lis i Demofont no explico el mite perquè ja les meves companyes ho han fet, però et volia dir que aquest mite té moltes característiques d’una cançó que vaig escoltar fa molt de temps i que l’història és la mateixa, la noia es queda esperant al seu enamorat en un moll durant molt de temps, però el seu enamorat mai va arribar.
  Aquí et deixo l’enllaç de la cançó perquè la pugis veure: http://www.youtube.com/watch?v=bWuc47Iw-oc&feature=related
  Vale! 😀

 5. Margalida Capellà Soler Post author

  Realment En el muelle de San Blas de Maná, Lina, hi trobem com bé dius referències de Fil·lis, enamorada que mor d’enyor i desesper envers l’espera del retorn de l’enamorat. Molt bona connexió i un bon referent clàssic., Lina! Ara que us llegiu l’Odissea o la seva adaptació Les aventures d’Ulisses, ed. Teide, potser hi veus una connexió amb un altre personatge femení. Saps quin? Si no ho saps, potser aquí trobaràs la resposta.

 6. Bet Rosell

  Ave!
  El mite és el de Fil·lis i Demofont, en el que Fil·lis,una jove princesa s’enamora d’un guerrer que acabava de tornar de la guerra de Troia. Els dos aviat es van casar, però Demofont trobava a faltar la seva pàtria, així que va decidir marxar, tot prometent de tornar a casa aviat.
  Fil·lis el trobava molt a faltar, però el seu marit no tornava. Va passar el temps, i finalment, la dona va morir de pena. Al enterrar-la, sobre la seva tomba hi va començar a crèixer un arbre: l’ametller. Però l’arbre estava apagat, no tenia vida i mai li van veure una fulla o una flor.
  Finalment, un dia, una mica abans de que començés la primavera, va tornar el marit. En veure què li havia passat a al seva estimada, ve plorar sobre la tomba tot abraçant l’arbre en el que ella s’havia convertit. L’arbre, en sentir que tornava a ser aprop del seu marit, va florir, i a aviat va fer fruit.
  D’aquesta manera es va convertir en l’arbre dels enamorats, el primer de l’any en florir.

  És un mite preciós, m’ha agradat molt!
  Vale!:)

 7. lina

  Ave Lida! ja he comentat en el article que de Penèlope i he posat l’enllaç del vídeo!
  Ara et podria dir que el fet de que l’enamorada es quedès esperant al seu amor per molt de temps fin a convertir-se en un atmeller , es un fet que es troba avui en dia i sempre, crec que esperar a alguna persona i especialment al teu enamorat alguna vegada tots ho hem fet i sinó ja ho farem!
  et deixo un trosset de la cançó, on dui que la noia se está arrelant en en moll :
  y del mar se enamoró
  y su cuerpo se enraizó
  en el muelle
  sola.. sola en el olvido
  sola… sola con su espíritu
  sola… con su amor el mar
  sola… en el muelle de san blás
  su cabello se blanqueó
  pero ningún barco
  a su amor le devolvía

 8. sasha kokina

  Mite: Fil•lis i Demofont
  A les costes del país de la princesa Fil•lis va arribar un príncep el fill del rei Teseu d’Atenes anomenat Demofont. Aquest tornava de la guerra de Troia. Els dos es van enamorar i es van prometre. Demofont va decidir tornar a Atenas però li va prometre a la Fil•lis que tornaria. El príncep es va oblidar de tornar i la Fil”lis el seguia esperant però aquest no apareixia fins el momento en que la Fil•lis es mor d’amor. La avn enterrar i a sobra de la seva tomba va créixer un atmaller sense fulles. Quan Demofont va tornar es va enterrà que la seva promesa era morta i entre plors va abraçar el atmaller. Fil•lis convertida en atmaller es va alegra de que el seu amor ha tornat i a fet que l’atmaller es cobris de flors molt maques per fer-li entendre el príncep que l’estima. Cada any en la època de la mort de la princesa l’atmaller perdia fulles i en l’època de la trobada amb el príncep es cubria de fulles i després li apareixien les atmelles.

 9. Rabab

  Ave lida!!
  Que bonic es aquest poema.
  Fil•lis es mor d’amor. La van enterrar i a sobra de la seva tomba va créixer un atmaller sense fulles.
  Quina història més trista.

 10. capitol

  Hola a tots.

  En sabeu de cap llibre que relati aquesta història?
  Tot el que he trobat son cinc línees, i ja, final.

 11. Margalida Capellà Soler Post author

  Capitol, fa dos anys en aquest mateix bloc vaig recrear la història a Fil·lis i Demofont a partir de diferents escolis i textos grecs, entre els quals em vaig basar en les informacions de Tzetzes, Apol·lodor, Ovidi i Higí.

 12. Oriol García

  Aquesta cançó de Maria del mar Bonet, fa referència al mite de Fil•lis i Demofont.
  M’ha recordat un aspecte que fa referència a les aventures d’Ulisses, cuan una enamorada está desesperada per a que torni el seu amor… EM RECORDA A PENÉLOPE. Penélope, en les aventures d’Ulisses, també es una dona fidel que está esperant a que Ulisses torni de la guerra de troia i de totes les aventures que pasa fins que torna a les seves terres!

 13. macias.gene2010

  m’agrada mes la lletra que la canço pero esta molt be la vritat es curios com s’agafam mites antics per fer noves cançons per aixo dic que aquesta llengua no es cap morta ni res !!!!

  VALEE!

 14. Andrea Balart

  Salve! aquest poema penso que parla de dafne la ninfa que va ser perseguida per Apolo quan Cúpido li va llençar una fletxa. Dafne va demanar que el seu pare l’ajudès i aquest la va convertir en arbre.

 15. Andrea Balart

  Salve! em penso que m’he equivocat pensava que es tractava de dafne però veig que es tracta de Filis i demefont.

 16. Paula Pla

  Ave Lida!
  Maria del Mar Bonet s’ha inspirat en el mite de Fil•lis i Demofont.
  Es una història trista però a la vegada bonica:)
  VALE

 17. macias.gene2010

  el mite de fil-lis i demofont la vritat es una canço molt trista per aixo no m’agrada pero esta molt be perque explica molt be el aquest mite de desamor!

  VAlE:D!

 18. Marta Bautista

  Salve!!

  mi també m’agradat més el text que no pas la cançó! Maria del Mar Bonet s’ha insipart en el mite de Fil·lis i Demofont!!

  Vale!!

 19. Natalia Espejo

  Quin poema mes bunic!
  Aquesta cançó de Maria del mar Bonet, fa referència al mite de Fil•lis i Demofont.

 20. gomez.luque2011

  Aquesta cançó fá referencia a el mite de fil.lis i demofont.
  És una cançó molt bonica, però a la vegada es trista, ja que és de desamor.

  valeeee :D!

 21. irina

  Aquesta cançó és molt bonica, crec que fa referència al mite de Fil·lis i de Demofont.

 22. Noelia Vargas

  M’ha agradat més la lletra que no la cançó i crec que fa referència al mite de Fil.lis i de Demofont.

 23. tinker.tomas2010

  Salve!
  La cançó és maca, però prefereixo la lletra.
  El mite és de Fil·lis i de Demofont, dos enamorats en la època de després de la guerra de Troia.

  Vale!:D

 24. Eva Serrano

  Tant la foto com la lletra de la cançó són molt boniques.
  Fa referència al mite de Fil·lis i Demofont.

 25. Eva Perez

  SALVEE
  molt bonica la cançó i la foto i fa referència al mite de Fil.lis i Demofont.

 26. huete.victor1020

  Salve!!
  El mite es el de Fil.lis i Demofont. La veritat es que le lletra no m’acaba de agradar

 27. Naim

  Salve!
  Bonica història de Maria del Mar Bonet, és una història molt trista.

 28. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Els ametllers de nou florits!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *