Ara va d’aqüeductes!

Reprenent el tema de l’enginyeria romana, ha arribat l’hora dels aqüeductes (caldria llegir abans aquest apunt).

Si arrossegueu la imatge del visor descobrireu un emblemàtic aqüeducte romà. Resseguint l’enllaç, sabríeu dir de quina ciutat es tracta?

[kml_flashembed movie="http://www.xtec.cat/~mcapella/Player/visor_aquesducte.swf" width="450" height="270" wmode="transparent" /]

Per saber més sobre els romans i la gestió de l’aigua, aneu aquí. Després localitzeu altres aqüeductes romans. Al grup Flichr de Chiron trobareu moltes imatges d’aqüeductes romans amb llicència Creat¡ve Commons i podeu anar emplenat aquest Google maps obert a la col·laboració, Aqüeductes a la vista!


Veure Aqüeductes romans a la vista! en un mapa més gran

[youtube]http://youtu.be/d3c5Lc3K5J0[/youtube]

34 thoughts on “Ara va d’aqüeductes!

 1. pol nobrega

  L’Aqüeducte de les Ferreres (també anomenat Pont del Diable) és un pont aqüeducte romà aixecat entre els costats del barranc dels Arcs al terme de Tarragona que duia aigua del riu Francolí a l’antiga ciutat de Tàrraco. És un dels aqüeductes més monumentals i ben conservats de l’època romana i el més important de Catalunya.

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Algú de vosaltres, ho ha encertat! Qui ha estat?

  Veig que heu començat a localitzar aqüeductes al nostre Google maps i això està molt bé. Bet, la primera vegada és la que més costa, després ja veuràs que no serà tan complicat i fins i tot t’agradarà; ara bé, no podem duplicar la feina i caldria que posessis la teva imatge en la mateixa finestra que la Shasha ja que ella l’ha publicada abans.
  ës a dir, no podem duplicar o triplicar la feina, més aviat unir esforços!
  Aquí us poso l’enllaç al tutorial del nostre bloc per blocar bé que us donarà un cop de mà per completar el Google maps!

 3. Marta Gijón

  Aue Lida!
  sino recordo malament jo e estat aqui amb el IES serra de marina a 1r d’ESO, pero no estic segura, diria que si… el lloc que jo recordo te moltes columnes i murs, i te aquesta forma, pero… no em fiu de mi XD.

  Vale.

 4. Alissa Komarova

  Hola!
  He estat mirant la imatge completa,
  i em vaig fixar en la via del tren, per tant es molt gran.aixó significa que és una ciutat molt gran.
  Jo crec que es Tarragona,perque en Tarragona queden els restes de l’aqüeducte de les Ferreres,anomenat el Pont del Diable, el de Segovia o el Pont del Gard.L’aqüedcute de les Ferreres es va construir per a abastir d’aigua a la ciutat de Tàrraco. Des del ric Gayá, a 92 m. sobre el nivell del mar, es deplegà una successió de canals, construïts en trinxera o subterranis segons el terreny, que descendia per la vall del ric Francolí, 25 Km. fins a la ciutat.

  Quina pasada, tinc Tarragona aqui al costat (bueno al costat tampoc pero tots hem anat unes quantes vegades) i no sabia una cosa tan impressionant.

 5. Margalida Capellà Soler Post author

  No és Tarragona, Alis; però és una ciutat que has visitat. Ja has penjat una fotografia d’un aqüeducte al nostre Google maps?

 6. Coty

  Ave!
  Doncs els romans van deixar molts aqüeductes per tot el seu imperi, a veure si en trobo algun per posar al mapa. Estic d’acord amb la Sere, al mapa en Bing Maps es veuen noms com “Via degli Angeli” o “Via Tuscolana”, així que ha de ser Roma. Si construien aqüeductes per tot arreu, no seria menys a la capital del gran imperi, no? Ells havien de ser l’exemple.
  Vale 🙂

 7. nuria

  Salve Lida!
  Acabo d’introduir aqüeducte de Segòvia, encara en queden molts més! Les imatges i l’informació es preciosa =). Haviam si en posem un bon grapat! 😀

  Valee!

 8. Bet Rosell

  Lida, recordo que jo n’havia penjat un (i tinc un comentari de fa temps que també ho diu!), però no en tinc ni idea de quin va ser…

 9. Margalida Capellà Soler Post author

  Bé, no t’hi amoïnis, Bet. Si vols, en fas un altre.

 10. Coty

  Ave!
  Més val tard que mai!!
  He trobat un aqüeducte més: “Anio Novus” a Roma, Itàlia.
  Era l’aqüeducte de més alt nivell de tots els que arribaven a la capital de l’Imperi. Les seves obres les van començar Calígula a l’any 38 d.C. i les va acabar i van ser inaugurades per Claudi l’1 d’agost del 52. Des d’el seu tanc de filtrat era portat sobre els majestuosos arcs de “l’Aqua Claudia”.
  Es descrit amb cert detall per Sexto Julio Frontino a la seva obra “De aquaeductu”, publicada a la segona meitat del segle I.

  Aquí una foto de l’Aqua Claudia, que porta sobre seu l’Anio Novus:
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Aqua_Claudia_01.jpg

 11. yousra

  Salve!
  Bé doncs aquest aqüeducte com diuen la coti i la sere crec que es Romà??

  I jo també he afegit el Aqueducte de Bejís a Valencià.
  Aquest aqüeducte estava format per set arcs i una longitud de 125 metres, incloent la conducció d’aigües en canal sobre arcades, els dos murs extrems, actualment només compta amb cinc arcs i una longitd aproximada de 80 metres.
  L’aqüeducte va ser declarat Monument Nacional per Reial Decret l’any 1948.

  salve!

 12. Chaima Anza

  Salve a tothom!
  Lo de fer el google maps, ha sigut una gran experiència per mi, ha estat un buscar i no trobar i tornar a buscar!
  Finalment, ha valgut la pena!
  M’ han agradat molt! LIDA, HE FET UN MUNT DE GOOGLE MAPS, HA ESTAT GENIAL!
  (Lida, corregeix-me les faltes siusplau!)
  aVE!

 13. Margalida Capellà Soler Post author

  L’enhorabona, Chaima! No m’ho puc creure! És increïble! Fantàstic! Ho veus si un s’esforça i s’ho proposa pot vèncer qualsevol dificultat. Ara bé tampoc t’hi enganxis que tots els masses fan mal i procura signar les entrades i no escriure a la descripció ni canviar el nom del mapa. Oi, que ho intentaràs?

 14. Sílvia Espinach García

  Salve!
  He introduit un dels onze aqüeductes de la ciutat de Roma, l’aqüeducte “Aqua Virgo”. Actualment no és massa important, però, alimenta a una de les fonts més populars de la ciutat! A més, la llegenda que li atorga el nom és força curiosa.

 15. Uxue Avilés

  Salve!!

  Per el que puc veure, els romans van deixar molts aqüeductes per molts llocs de l’imperi. Es veuen noms com Via degli Angeli o Via Tuscolana, així que ha de ser Roma. Crec que si feien aqüeductes a tot arreu, doncs a la capital també ja que havien de donar exemple.

  Vale!!

 16. serna.marta2010

  Salve!!!
  Quin article tan ben fet. Es interessant veure la quantitat d’aqüeductes que els romans van construïr en la època del seu imperi. Considero els aqüeductes unes obres arquitectòniques molt interessants i bastant impressionants visualment.

  Vale!!!

 17. Laia Sánchez Puerto

  Salve!

  Un article molt ben treballat.
  I trobo que és molt interessant saber i veure la quantitat d’aqüeductes que els romans van construïr en el seu gran imperi.

  Vale!

 18. Eulàlia

  Salve!

  Acabo d’introduir l’aqüeducte d’Algesires! M’ha costat trobar-ne un amb la pila d’aqüeductes que hi ha!

 19. ortiz.patricia1020

  Salve!
  Acabo d’afegir al mapa l’aqüeducte de Maitenon, al nord de França.
  Vale!

 20. bautista.noelia2011

  Salve!
  És impressionant la quantitat d’aqüeductes que ens han deixat els romans.

 21. Andrea i Irina

  Salve!

  Les cases no tenien aigua corrent, excepte les domus, però cada grup de cases solia disposar d’una font pública. A més, en qualsevol ciutat s’havien construït diverses termes i s’havien de regar els jardins públics i privats. Per tant una ciutat romana necessitava un subministrament d’aigua molt abundant, regular i segur, és per això que es van construir els aqüeductes.

  L’aigua era desviada dels rius o de les fonts de les muntanyes a una canalització consistent en una galeria coberta . L’aqüeducte baixava en pendent suau i progressiu, tot superant els obstacles naturals .

  En arribar a la ciutat anava a parar a una torre d’aigua (castellum aquae), on l’aigua es filtrava d’impureses i des d’on es distribuïa un per a les fonts públiques, un altre per a les termes i un tercer per a les cases privades.

  Vale!

 22. Hady Camara

  Salve!
  Com tots ja sabem a l’ epoca del romans no hi havia aigua corrent , per això van inventar aquest mecanisme tant practic; els aquadüctes: un conducte artificial que permetia transportar l’aigua en gran quantitat des de la seva font fins a la ciutat a través de galeries subterrànies, i ponts d’arcs aeris.
  Com els aqüeductes aprofiten la inclinació del terreny l’aigua simplement anava en el sentit desitjat i quan l’aigua arribava a la ciutat anava a parar al castella aquarum des d’on es distribuïa en totes direccions a través de canalons.
  Els primers a rebre-la eren les fonts públiques i les termes, i quan s’omplien la resta del cabal emmagatzemat (aqua caduca) també es distribuïa entre les altres domus .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *