Un Museu espera els seus marbres

20090620elpepicul_1


Ahir es va inaugurar a Atenes
el nou Museu de l’Acròpoli, ara només falta que des del Bristish Museum de Londres retornin els marbres que Lord Elgin es va emportar per tal de preservar-los. El President de Grècia, Karolos Papoulias, va reclamar en el discurs inaugural el retorn polèmic dels seus marbres i el ministre de cultura grec, Antonis Samaras, en un acte simbòlic va recol·locar en el fris del Partenó un trosset que els Museus Vaticans han retornat a Grècia, un cap de dona que encaixa a la perfecció amb la resta del cos.

20090621elpepicul_4

 “Quan vaig veure els marbres al British Museum em va envair un sentiment de pena, com quan veus algú a l’exili. Em sembla fins i tot, potser a causa de la restauració, que s’han engroguit, però crec que quan siguin de bell nou a Grècia el sol els tornarà a donar el seu antic color”.    Odisseas Elitis, poeta i premi Nobel

Podeu  veure el vídeo del Telenotícies vespre de TV3 del 20 de juny de 2009.

Creieu que Gran Bretanya ha de tornar a Grècia els marbres del Partenó? Si aneu a Grècia aquest estiu, podreu visitar aquest colossal museu acabat d’estrenar i segur que us acabareu de convèncer!

33 thoughts on “Un Museu espera els seus marbres

 1. Anna Salas Tarré

  Holaaa Margalida, mirant les notícies, la sorprenent mort de Michael Jackson, m’he enrecordat de l’últim examen de Llatí i el Llatinisme (RIP), tothom està posant-ho i pensava que hauries fet un article per recordar la seva memòria!
  Des d’aquí desitjo un molt bon estiu a tothom!
  Un petonàs Galiii

 2. Laia Muñoz Osorio

  En la meva opinió crec que Grècia té tot el dret a reclamar el que és seu i més tractant-se d’obres d’art de més de dos-mil anys d’antiguitat.

  Per una banda, Grècia és l’àvia d’Europa així com Itàlia és la mare. No és just que un arqueòleg britànic en plena època d’expansió territorial imperialista s’aprofités d’una nació pressonera d’un imperi en decadència com era l’imperi Otomà (el malalt d’Europa)i s’emportés les seves restes arqueològiques.

  Però per l’altra banda, si el Lord Elgin no hagués rescatat aquestes troballes impressionants, allà a una Grècia en un estat precari com estava llavors, s’haguessin fet malbé. Podem considerar els britànics com els “protectors” del marbre del Partenó. També cal tenir en compte que si les restes s’haguessin quedat a Grècia, els nazis durant la seva ocupació se les haguessin emportat i actualment aquestes parts del fris del Partenó serien a Berlin.

  Finalment hauríem de considerar les pèssimes inversions econòmiques que Grècia ofereix actualment per a la conservació del patrimoni històric del país. Segons les tristes notícies que les meves oïdes han escoltat, el poble grec que no té diners per a subsistir roba als museus per a poder vendre les seves obres i extreure’ns beneficis. També hi ha que s’han possat a excavar vora l’Acròpoli per intentar trobar objectes de valor artístic/històric.

  Després d’aquestes consideracions, la decisió a prendre és molt complicada.

 3. Marta Serna Sánchez

  No estic gens a favor del museu britànic. Clarament Grècia te tota la raó. Aquestes obres son de la seva pertinència. Formen part de la cultura grega, no de la anglesa. Com ja he dit a l’altre article estic totalment en contra de l’espoliació d’obres arquitectòniques. Es podia entendre que fins ara no fos adequat que l’obra estigués a Grècia ja que no tenien un museu que complís les condicions necessàries per poder mantenir adequadament l’obra. Però actualment si que compleix aquestes condicions per tant jo crec que ja es hora que els retornin el que és seu i forma part de la seva història pròpia i de la seva cultura.
  Jo sempre he volgut viatjar a Grècia perquè em sembla un país preciós i ple de cultura i història. Quan hi vagi visitaré aquest museu.

  Adeu!!!

 4. nuria yela

  Χαιρετε!
  La meva opinió respecte a si Gran Bretanya ha de tornar a Grècia els marbres del Partenó es decanta a favor dels grecs. Trobo que les obres d’art han d’estar allà on van estar exposades en la seva època d’esplendor. Si els anglesos es van endur alguns marbres del Partenó, encara que fos per preservar-los, ara que se’ls hi demana que els retornin ho haurien de fer. Sempre poden seguir exposant una còpia dels marbres i explicar la història de que en una determinada època van estar els exposats allà els fragments reals.

  Realment si et poses al lloc dels grecs i penses en com et sentiries si, per exemple, s’emportessin part de la pedrera d’Antoni Gaudí a qualsevol altre banda del mon, a mi també m’envairia un sentiment de tristor. Així que espero que els marbres del Partenó es puguin lluir al Bristish Museum de Londres!

 5. Chaima Anza

  Trobo una injustícia el que vol fer el Museu d’Anglaterra amb Grècia.Encara no entenc aquest egoisme per part del Museu d’Anglaterra, que només vol benefici al seu país sense que les coses que té, siguin seves.
  Grècia ha de lluitar amb totes les seves forçes per retornar-li lo que és seu i no deixar que el Meseu d’Anglaterra pogui gaudir visualment i econòmicamnet d’una obra d’art que ni és seva.Per això en el anterior article, m’he manifestat en contra de l’espoliació de les obres d’art. Perqè malgrat l’augment de la sensibilització social respecte al llegat arqueològic i a les millores legislatives, administratives i policials adoptades durant els últims anys,el patrimoni arqueològic està lluny d’obtenir una quota acceptable de protecció, tal com demostren les estadístiques.I per aquesta raó, Grècia no ha d’aguantar aquesta injustícia per part d’Inglaterra.
  Perquè a què ningu li agradaria que li entressin a casa i li robessin?Oi!! ¿Doncs el mateix passa amb Grècia!Volen els seus marbres!

 6. Roger Umpierrez

  Χαιρετε!
  Crec que les peces hauríen de tornar a Grècia perquè formen part de la història i la cultura grega. A més, no hi ha millor moment per tornar que en aquell moment quan es va ignaugurar aquest magnífic museu a Atenes. Per tant, el museu britànic estaria bé que retornès els marbres del Partenó ja que formen part de Grècia, igual que la sagrada familia forma part de Barcelona i no ens agradaria que s’emportessin unes peces o una part d’ella a qualsevol museu del món perquè d’alguna manera també forma part de la nostre cultura i ens sentim tots una mica “propietaris” d’ella.

 7. irina

  Xaipete!

  Em sembla indignant que Gran Bretanya tingui uns marbres que no són seus i que a sobre pertanyen a un temple històric i tan important com el Partenó d’Atenes!

  Tot i així els anglesos ho fan per preservar-los segons diuen ells. Jo crec que és una excusa per poder tenir unes obres tan importants. Estic en contra l’expropiació d’obres d’art. Em sembla molt indignant que un país s’endugui una obra d’art, ja sigui una pintura o una escultura i després no la torni.

 8. Andrea Balart

  Xaipe!

  Penso que els britànics haurien de retornar els marbres, principalment perquè pertanyen a un monument que és considerat una de les set meravelles del món i que té més de dos mil anys d’antiguitat. Si volen exposar aquest marbre, sempre poden fer una copia, però l’original pertany a Atenes i per tant el tenen que retornar.

  Tot i que el treball que ha fet Lord Elgin ha servit per restaurar i preservar els marbres d’aquest monument, ja que tal com està l’economia de Grècia no haurien pogut conservar els marbres del Partenó i s’haurien deteriorat.

  Sens dubte si anès a Grècia no m’estaria d’entrar a aquest colosal museu perquè conté molta història i descobriments qus s’han fet del Partenó.

  Vale!

 9. Marta Verde

  Salve!!
  Jo penso que Gran Bretanya sí que hauria de tornar els marbres a Grècia, perque és patrimoni grec.
  La Nora i jo hem explicat les característiques del Partenó fent un comentari de l’obra:
  http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2013/11/09/el-parteno/
  És l’obra més cèlebre i valorada de l’arquitectura grega clàssica, és el perfecte resum d’un temple dòric, i molt representativa de la cultura grega clàssica amb el seu afany d’idealització i la seva concepció dels edificis com escultures dins d’un escenari solemne com és l’Acròpolis.

 10. nora domingo

  Salve!
  Crec que el que està fent Gran Bretanya es molt injust per el Grecs, els marbre son seus per tant si volen exposar-los en el seu Museu están en tot el seu dret ja que ara que tenen un lloc on exposar-lo i provenen de la seva acropolis. No s’ho haurian ni d’haver emporatat. Com bé ha dit la meva companya Marta hem fer un article sobre el comentari de l’obra del Partenó per si esteu interessats podem visitar-lo al enllaç del comentari de la Marta Verde.
  Vale:)

 11. Pingback: La restitució dels marbres del Partenó | Aracne fila i fila

 12. Xènia Serra

  Salve!
  Jo crec que el que ha fet Gran Bretanya esta molt mal fet ja que només per poder tindre una mica més de prestigi i turistes, es queden els marbres que originalment pertanyen a Grècia. Els grecs tenen tot el dret en tindrels ja que són marbres fets en les seves terres i per els seus avantpassats.

  Si el museu aconseguís rebre els marbres de Gran Bretanys, m’encantaria visitar-lo, a part de que també m’encantaria visitar Grècia.

 13. Clàudia Cazaux Cuberas

  La veritat és que entenc als britànics i als grecs ja que entenc que els grecs vulguin que estiguin totes les restes del Partenó juntes per poder acabar de complementar les exposicions i perquè també és d’on provenen, però també entenc els britànics perquè està bé que les restes estiguin repartides en dos museus i així Londres també té una mica d’aquell magnífic temple sense haver d’anar fins a Atenes a veure’l. Però si hagués d’escollir entre un dels dos potser diria que se’ls quedessin els grecs ja que són restes que provenen d’allà i és on hi ha totes les obres arquitectòniques i restes d’aquestes.

 14. Roser

  Χαιρε!

  Jo crec que els britanics harien de retornar les restes del Parternó a Grècia ja que es patrimoni dels grecs. I tenint en compte que el nou museu està a 300 metres del Parternó seria lògic que les peces es trobessin allà en comptes d’estar repartides entre Atenes i Londres ja que al cap i a la fi aquestes escultures pertanyen a la ciutat d’Atenes.

 15. Xènia Serra

  Χαιρε!
  Opino que els britànics tindrien que tornar el marbre robat que tenen en el seu museu ja que originalment, aquests marbres pertanyen al Museu de l’Acròpoli i a Grècia en general. Es normal que Gran Bretanya es vulgui quedar amb els marbres ja que aquests tenen un gran valor històric i fan que el museu tingui més prestigi i alhora més visites de turistes que volen veure els marbres, però al saber que aquests pertanyen a Grècia, crec que els marbres tindrien que ser tornats al seu lloc d’origen, ja que aixi tindran un significat encara més gran.

 16. Marta Gallardo

  Xaipe!

  La Gran Bretanya hauria de tornar els mabres del Partenó ja que no és just que s’ho quedin els anglesos quan van crear-ho els grecs. A més, sempre es poden fer còpies d’aquestes obres.
  Tot i així, és un tema bastant complicat degut a que de per mitg hi ha interessos econòmics i si aquestes obres es moguessin, també s’huaries de moure d’altres a altres països.

 17. Mireia Gil Tutusaus

  Creieu que Gran Bretanya ha de tornar a Grècia els marbres del Partenó?

  En la meva opnió s’hauria de retornar a Grècia els marbres del Partenó.
  Ja que aquest ara ja te un lloc on poder-ho mostrar on va ser creat, encara que podrà ser dificil perquè apart de que és un tros d’historia molt important ,li pertany al museu d’angleterra.

 18. Camila Arigón

  Considero que Gran Bretanya hauria de tornar els marbres del Partenó a Grècia, ja que formen part de la història i la cultura dels grecs, per tant tenen tot el dret a demanar-lo. D’altra banda tampoc veig malament que ho conservin els britànics, ja que van ser els grecs que els hi van lliurar. D’aquesta manera considero que tots dos estan en els mateixos drets i haurien d’arribar a un acord.

 19. Rebeca Barroso

  Xaipete!!!

  Jo crec que els britànics haurien de tornar els marbres del Partenó als grecs, ja que d’on provenen és de Grècia i és injust que els britànics estiguin gaudint de la propietat dels grecs als museus, encara que si em pongués en la posició dels britànics, entenc que vulguin algunes de les restes del gran Partenó d’Atenes per poder tindre grans exposicions als seus museus.

 20. Ana Mª Falcón Durán

  Χαιρετε!

  Penso que els britànics haurien de retornar aquestes obres als grecs, ja que tot prové i té els seus orígens allà. Tot el que tenim avui dia s’ha heretat de Grècia, obres incloses i crec que té tot el dret de reclamar el que és seu. D’una altra banda, entenc que els britànics no estiguin d’acord, ja que ara és propietat seva perquè un dia els grecs els hi van donar permís per portar aquestes obres al seu museu. Penso que els dos països tenen els seus motius i els seus drets i que haurien d’arribar a un acord, tot i que estic de part de Grècia.

 21. Judit

  Xaipete!
  En la meva opinió, els britànics haurien de tornar les peces a Grècia ja que, en primer lloc, pertanyen al Partenó d’Atenes, el qual, com tots sabem, és a GRÈCIA i no a cap illa Britànica. I en segon lloc, l’economia grega està molt delicada últimament i, potser així, fomentaria el turisme i l’economia de la zona. A més, sempre és més maco veure totes les peces d’un trencaclosques juntes, oi?

 22. María Mayor

  Xaipe!

  Entenc l’interes dels Britànics al voler tenir aquestes peces gregues, ja que tenen un valor cultural i històric molt gran. Però en la meva opinió, si Grècia ho reclama, té tot el dret de que les peces siguin retornades, ja que, Grècia és el seu país d’origen.

 23. Alina Roman

  Xaipete!

  Crec que Gran Bretanya hauria de retornar les peces a Grècia ja què va ser un temple molt important per els grecs i hauríen de conservar-los i tmbé perquè és considerat una de les set maravelles del món i trobo que es just que Grècia recuperi les peces del Partenó a més de qué te més de 2000 anys d’antiguitat i no haurien de tenir-los els britànics perquè per a ells no té tanta importància.

 24. Carlos Thiriet

  Χαιρε,
  Considero que aquest museu li dóna la raó que necessitava Grècia per recuperar els marbres del Partenó que té Anglaterra. Finalment s’ha creat un museu que pugui contenir tot l’art de l’acròpolis d’Atenes, un dels conjunts arquitectònics i artistics més grans i importants del món, i això és una excel·lent notícia. Espero, això sí, que no centrin la seva exposició només en el Partenó, ja que l’acròpolis és una font de grans edificis com l’Erectèon o el Temple d’Atena Niké o Niké Àptera. Tot i això, espero que la crisi grega no acabi amb aquest increïble projecte que pot convertir-se en un dels millors museus del món.

 25. Ariadna Ruiz

  Xairete!

  Personalment crec que els monuments han de quedar-se en el seu lloc, és a dir, que si un monument o qualsevol relíquia es troba a Tunísia, s’ha de quedar a Tunísia. El mateix passa amb els marbres que es trobaven a Grècia, s’han de quedar a Grècia i no s’han de portar a un altre lloc. Penso això perquè actualment Grècia no està en un bon moment, i si a més a més li van traient relíquies amb la que es poden treure uns diners, doncs anem malament.

  No obstant això, si la relíquia es troba en un lloc conflictiu en el qual pot ser danyat o destruït, no està de menys portar-ho en una altra localització on no pateixi cap dany.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *