Procònsol de la Tarraconensis?

20090523elpepivin_2.jpg 

De què fa humor Forges en El  País de dissabte 23 de maig de 2009 a l’inici de la campanya de les eleccions al Parlament europeu? 

 En temps de la República romana, els procònsols acostumaven a ser excònsols nomenats governadors provincials.

La Hispania Citerior Tarraconensis amb capital a Tàrraco (Colonia Iulia Vrbs Triumphalis Tarraco) fou el 27 aC per decisió de l’emperador August província imperial amb rang consular, mentre que Lusitània amb capital a Emèrita Augusta (Colonia Iulia Augusta Emerita) era imperial amb rang pretori i la Bètica, amb capital a Còrdova (Corduba Colonia Patricia) senatorial amb rang pretori. El governador de la Tarraconensis era el Legatus Augusti pro Praetore Prouinciae Hispaniae Citerioris Tarraconensis i tenia el seu officcium a Tàrraco amb tres llegats, al cap de tres legions, que en temps de Calígula es van reduir a dos i a un en temps de Neró.

Ateses les grans dimensions de la província Tarraconensis (val a recordar que abastava les dues terceres parts de la Península Ibèrica), el governador  va rebre com auxiliars en l’administració de justícia, nomenats directament per l’emperador, set llegats, els legati iuridici, al capdavant dels respectius conuentus iuridicus.

19 thoughts on “Procònsol de la Tarraconensis?

 1. Coloma Jofre Bonet

  Companyes i companys,
  No ha estat mai fàcil la sàtira política i a l’antiguitat ja ho sabien prou bé… es juga amb la insinuació, el suggeriment, la intuició… no és explícita, això és el que passa… a mi em sap greu la crítica sistemàtica i sense matisos a la classe política perquè no és veritat que totes les persones que es dediquen a la política siguin iguals, de tota manera n’hi ha que ho fan molt malament, que només van a aparentar i aleshores “vestits de romans” és una manera de fer veure la disfressa i la manca d’autenticitat del que diuen i fan i… la línia de Forges és la de la denúncia dels abusos que van sorgint desgraciadament massa sovint…
  Per tant cal vigilar molt bé a l’hora d’anar a votar a les eleccions europees… i sempre …
  Mercè

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Coloma i Mercè! Vigilarem aquest polítics entabanadors. Ens faran falta, tanmateix, molts ulls! Existia, però, aquest càrrec en temps dels romans o també és una bola humorística?

 3. Marc

  Forges ens deleita amb aquesta vinyeta perqué creu que ningú fa cas als candidats que es presentan, per això surt aquest candidat tan estrafolari.

 4. Carlos Rocamora

  Tots els politics son iguals perque encara que vulguin fer veure que tenen uns ideals l’unic que busquen es la fama i els diners que els hi pot portar la politica.

  Crec que aixo es el que es vol fer veure amb aquest dibuix, hypocrisis que dirien per roma fa un quants segles.

  Vagi be.

 5. Rosó

  No hi entenc gaire de política,
  pero el que si que sé esque encara qe tingin els seus bons ideals qe pot tenir qualsevol persona,pesen molt menys que el que guanyen poc a poc, el poder, els diners..
  El carlos te molta raó, putser ha torbat la idea qe ens volia transmetre l’autor del divuix.

 6. erica

  aveelidaa:D
  dons amb aqesta vinyeta, volen demostrar que els polítics són uns graans hipòcrites.
  muaaaaa(L)

 7. Marta Gijón

  Aue Lida!!!
  Jo crec que el que representa la caricatura és la hipocresia dels politic, que nomes volen diners i poder.
  Vale

 8. Alba!!

  Jo crec que no sabem convençer amb la paraula, i estan buscan per tot arreu solucions d’una altra mena.
  El que estaria bé es que diguesin el que realment puguin fer i no dir coses que mai faràn.

  valee!!

 9. haja

  Ave lidaaaaaaaaaa!
  la vritat es que tots son iguals son uns mantiders a l’unic que fan es utilitzar a les personas, no tenen vergonya de vritat son uns ipocrites en fan molta rabia.
  I amb aquet dibuix s’ha pogut demostrar.
  un petonas!!!

 10. Marina Caimel

  Ami em costa molt entendre l’humor de les vinyetes i encara més si són de política tot i aixó sé que costa molt i per aixo felicito a Forges.
  Vale Lida!

 11. Oriol García

  Els polítics diuen i intenten vendre a la gent una cosa, per despré fer una altre. Compran al public i a la gent per mitjá de mentires, que molta gent es creu, i així es com funcionen la majoría.

 12. Aguus

  Relament no entenc gens aquesta vinyeta i molt menys tractan-se de política que no en tinc molta idea…
  Ja preguntaré havera qui m’hu pot esplicar. Un petoo!

 13. laiia

  ave!!
  Forges en aquesta vinyeta fa referencia a que ningú fa cas als que es presenten, als candidats i per això es presenta aquest candidat tant extrany i que crida l’atenció per veure si algú li fa cas i fa cas a la seva candidatura.

  El dibuix és sencill però està molt bé ehh jaja 😀

  vale!!

 14. Irena

  Ave lida:)
  no entenc el que posa,però tots els polítics intenten reflexionar a altres emepradors de l’època romana, en aquest cas amb Forges.
  Està molt bé, però pels que sàpigan de llatí.
  valee:)

 15. Coty

  Guau, m’ha agradat molt el primer comentari! La veritat és que m’ha ajudat a entendre la vinyeta que no entenia molt bé.
  El nom de la colònia (Colonia Iulia Vrbs Triumphalis Tarraco) em fa recordar a quan vem fer a Cultura Clàssica una colònia romana l’any passat i vam haver de triar un nom! jaja.

  Vale!

 16. aGos

  Suposo que el que representa es una queixa contra els polítics i la seva manera de governar, molta hipocresia de la seva banda!

  Valee!

 17. Marta Peña

  ave lida…

  jo no entenc res, però esta clar que tots els polítics són tots igual, i si no ho són, ho són semblants, però no s’escapa cap. el video està molt bé, però jo com no entenc llatí, doncs no puc opinar, encara que qui sapiga llatí, doncs li agardà molt

  vale lida…

 18. Camila

  Com ja han dit en els anteriors comentaris, crec que amb aquesta vinyeta el que l’autor vol representar és la hipocrecia i la fasetat dels polítics. Jo en canvi penso que a vegades hem de donar una mica de marge i un vot de confiança als polítics perquè sino no crec que els resultats puguin ser gaire bons…

 19. Raquel

  A mi no m’agrada gens la política, i a la vinyeta és això, intenta ridiculitzar als polítics!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *